Як зберігати вино в домашніх умовах в пляшках або бочках - необхідна температура, вологість та освітлення

Традиція вживання вина налічує не одну сотню років. Люди п'ють виноградний напій на святах, звертаються до нього, коли їм сумно. Існують науки про вирощування, виробництві вина, правила його вживання для повного розкриття всіх смакових якостей, відтінків. Важливий аспект – зберігання вина в домашніх умовах, адже при недотриманні правил цінне вміст пляшок частково втратить свій смак і аромат або повністю зіпсується.

У чому зберігати домашнє вино

Найкращою тарою для зберігання вина традиційно є бочки чи скляні пляшки, міцно закупорені пробками з натурального матеріалу. Тара виготовляється з темного скла, яке не пропускає сонячні промені, закривається виробом з кори коркового дерева, яке дає провину дихати, достигати в спеціальному режимі. Любителі домашнього виноробства часто отриманий продукт розливають по порожніх пляшках з-під шампанського чи ігристих вин.

Допускається зберігання вина у банках із скла, але небажано закупорювати їх пластиковими або металевими кришками, оскільки це суттєво позначиться на смаку вмісту. Використовуйте скляні кришки зі спеціальними прокладками – це безвреднее для процесів дозрівання напою. Ні за яких обставин не зберігати вино в пластиковій тарі, оскільки вона пропускає кисень і викликає повторне бродіння.

Умови зберігання вина

Не слід думати, що всі вина від тривалого зберігання покращують свої смакові якості. В основному це відноситься до всесвітньо відомим сортам бургундського вина або з провінції Бордо – таке вино благополучно постаріє в погребі, пролежить кілька років. На смак і термін зберігання позначаються:

  • рік врожаю;
  • погодні умови;
  • вміст цукру;
  • відсоток дубильних речовин у виноградному сировину.

Є традиції вживання молодого вина, коли воно не втратило свого зухвалого живого іскристого смаку. Якщо спробувати таке зберігати, то тільки його зіпсуєте. Серед сухих вин білі зберігаються менше, ніж червоні, за винятком елітних сортів, наприклад Шардоне – ось воно може старіти і 20 років. Кріплені, наприклад мадера, зберігаються довше, без особливої шкоди для аромату, багато років.

Вино, приготоване в домашніх умовах, не може зберігатися десятиліттями, як його імениті побратими. Часто вже на стадії сусла відбувається потрапляння бактерій разом з дріжджами – вино хворіє, має ряд істотних характерних вад: дріжджовий або оцтовий присмак, чорний або білястий відтінок, каламутність. Відправляти таке вино на зберігання не можна. Навіть ідеальне домашнє вино, розлите по пляшках, перед зберіганням слід обробити спеціальним чином – загорніть ємність в тканину або клоччя, опустіть в гарячу воду, нагрійте до 60°, це допоможе збільшити збереження.

Температура

Важливу роль грає дотримання температурного режиму. Рекомендована температура зберігання вина:

  • для білих та червоних сухих вин становить 10-12 °С;
  • для кріплених та десертних – 14-16 градусів.

Високі температури призводять до більш швидкого старіння, що не дає напою розкрити весь діапазон смакових відтінків, а низькі – сповільнюють дозрівання. Особливо важливо уникати різких стрибків і перепадів температур, що вкрай негативно позначається на смакових і візуальних якості вина. Всі зміни температурного режиму повинні відбуватися поступово і в межах 1,5-2 градусів в день і до 3°С – в рік.

Вологість

Ідеальною вважається вологість близько 70%. При зниженні цього показника пробка може пересохнути, і повітря потрапить у пляшку, підвищення веде до утворення цвілі і зіпсує напій. При високій вологості страждають і паперові етикетки на пляшках, тому при тривалому зберіганні рекомендується зробити написи про сорт вмісту на склі водостійким маркером.

Освітлення

Для повноцінного дозрівання вина його потрібно зберігати в повній темряві. Напій розливають в темні пляшки, але вони не в змозі повністю врятувати від шкідливого ультрафіолету. У льохах передбачені бетонні або дерев'яні комірки для додаткового захисту. У квартирі на деякий час може допомогти коробка або непрозора щільна тканина, куди слід помістити пляшку з вином.

Як правильно зберігати домашнє вино

Крім дотримання вищевказаних вимог до зберігання потрібно забезпечити провину повний спокій – неприпустимо переносити, збовтувати, навіть рухати посудину без особливої потреби, оскільки це прискорює окислювальні процеси. Бажано зберігати вино в лежачому, горизонтальному положенні, щоб пробка була зволожена, що не дає їй пересихати, пропускати кисень і додатково впливає на смакову гаму виноградного напою, дозволяє уникати випаровування.

В погребі

Ідеальним місцем для зберігання вина по праву вважається спеціальний винний льох з суворим контролем за освітленістю, температурним режимом і вологістю. Його будують з натурального каменю і дерева, він повинен бути добре провітрюваним і оснащеним полицями для зберігання пляшок з вином. Неприпустимо, щоб пляшки контактували з продуктами з різкими запахами, оскільки вино «дихає» через пробку і вбирає їх. Стелажі і полиці потрібно розміщувати так, щоб був вільний доступ до їх вмісту.

В квартирі

Якщо у вас немає котеджу або дачі, а зберігання вина в погребі неможливо, то доведеться ретельно підбирати місце в квартирі для цього. Прекрасним рішенням служить придбання спеціального винної шафи з клімат-контролем. Недорогі моделі вміщують кілька пляшок і підтримують тільки один температурний режим, у дорогих зберігають до пари десятків одиниць вина, а температура може змінюватись на різних рівнях шафи.

Популярні спеціалізовані стійки для зберігання вина. Вони бувають:

  • Настільні. Розраховані на невелику кількість, в них можна не тільки зберігати, але й подавати вино гостям.
  • Підлогові. Місткі, виготовляють з металу або міцного дерева.
  • Підвісні. Невеликі, чудово вписуються в інтер'єр.

Часто в кухонних гарнітурах вже передбачені шафки або решітки без доступу світла для збереження пляшок. Оригінальним дизайнерським рішенням стане придбання міні-бару, що не тільки підкреслить стиль приміщення, але і дуже зручно для зберігання і вживання вина. Можна обладнати спеціальний шафа в коморі під зберігання домашнього вина. Головне, щоб не потрапляли прямі сонячні промені, а в приміщенні не було підвищеної вологості,

Термін зберігання домашнього вина

Якщо у відомих виноградних господарствах або на дні моря пляшки і глиняні глечики з вином зберігаються століттями, то саморобне вино будинку буде дозрівати 5-7 років. Біле вино більш чутливе до умовами зберігання – для нього цей термін скорочується до 3 років. Кріплені та десертні вина збережуть свої властивості довше, період досягає 10 років. Ігристі вина краще випити на першому-другому році зберігання.

Зберігання вина в пляшках відкритих має свої особливості. В ідеалі відкрите вино краще випити відразу, а залишки використовувати для приготування їжі. Якщо ви вирішили залишити деяку кількість до іншого разу, то його краще перелити в пляшку розміром менше, щоб зменшити кількість кисню в ємності. Щільно закрийте пробкою. Продаються спеціальні помпи для відкачування повітря з відкритих пляшок, але за відгуками, таке зберігання негативно позначається на загальному смаку вмісту.

Червоне вино постоїть днів 5, біле – не більше 3, шампанське або ігристе – до доби, часто – з сумнівним результатом. Кріплене або десертне за рахунок його фортеці без проблем вистоїть тиждень-іншу. Бажано зберігати відкриту пляшку в холодильнику, щоб уповільнити процес руйнування структури вина. Його режим, який не підходить для довгострокового зберігання домашнього вина закупоренного, не зашкодить відкритого.

Відео

Як правильно зберігати вино? Секрети та поради

Правильне зберігання вина. Випуск 24

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!