Як очистити самогон від сивушних масел і запаху

При виготовленні домашнього алкоголю не уникнути отримання вторинних продуктів переробки сировини в спирт – т. зв. сивушних масел. До них відносяться пропіловий, ізопропіловий аміловий і ізоаміловий спирти, ацетальдегід, фурфурол. Ці хімічні речовини негативно впливають на організм, викликаючи головний біль, похмілля, отруєння після вживання не пройшов ретельного очищення домашнього алкоголю. Прибрати сивушні масла з самогону можливо з допомогою народних методів, які передбачають використання підручних засобів, або спеціалізованого обладнання.

Що таке сивушні масла

Цю назву носить ціла група речовин, одержуваних при бродіння крохмалистого або фруктової сировини. У чистому вигляді мають маслянисту консистенцію, гіркуватий запах. Алкогольні напої не проходять належного очищення, вони містять ці токсичні високомолекулярні сполуки, що роблять негативний вплив на організм. Найбільша кількість токсинів містить самогон після первинної перегонки. Їх наявність можна легко розпізнати за різкого запаху ацетону.

При вживанні погано очищеної сивухи токсини дуже швидко потрапляють у кров, сильно навантажує печінку, яка намагається фільтрувати їх і вивести. Навіть невелика кількість шкідливих домішок, що пробилися крізь природні процеси очищення в тілі людини, викликає сильне похмілля. Випивши неякісний продукт з високим вмістом токсинів, людина забезпечує собі різкий головний біль, проблеми з кишечником. Постійне вживання низькосортної сивухи призводить до цирозу печінки, проблемах з нирками.

Способи очищення самогону

Очищення самогону від сивушних масел – обов'язковий процес виробництва алкоголю, без якого він буде непридатний до вживання. У промисловому виробництві для очищення застосовуються великі ректифікаційні колони, обладнані дефлегматорами, що відділяють шкідливі домішки від парів спирту. Процес ректифікації алкоголю в домашніх умовах виконується з допомогою зібраного вручну або придбаного самогонного апарату. Він добре справляється із знешкодженням токсинів, але процес можна поліпшити, використовуючи підручні засоби на наступних етапах:

  1. Бродіння. Щоб зменшити вміст токсинів в готової бразі, підвищуйте температуру процесу до 30 градусів.
  2. Перша перегонка. Використовується очищення рослинним маслом, яке успішно захоплює всі токсини, які потім можна прибрати деревним вугіллям.
  3. Друга перегонка. Після фінального відсікання т. н. голів і хвостів часто використовується термічне очищення. Сировину доводиться до температури в 70-73 градуси, при якій сивушні масла починають випаровуватися. Мінусом даного методу є невелика втрата фортеці.
  4. Фінальний етап. Останнє очищення готового продукту також називається освітленням та використовується при виробництві вина. Часто для проведення процесу використовують білу глину, молоко, яєчні білки.

Заморожування

Найпростіший старовинний метод знешкодження токсинів заснований на використанні різниці температур, при яких відбувається зміна агрегатного стану речовин, що містяться в сировині. Добре підходить для попередньої і остаточної очистки продукту. Суть методу полягає в тому, що при сильному охолодженні самогону спирт залишиться в рідкому стані, а вода, що замерзне на стінках ємності, захопивши частину токсичних речовин. Ось як можна очистити самогон від запаху сивушних олій:

  1. Перелийте продукт в скляну тару, зверху накрийте шаром марлі.
  2. Охолодіть до низької температури. Тримайте банку в холоді 3-4 години. Дайте воді повністю промерзнути і утворити на стінках тари шар льоду.
  3. За бажанням повторіть процес 1-2 рази, попередньо трохи розбавивши продукт дистильованою водою.

Активоване вугілля

Очищення самогону та поліпшення його смакових якостей ефективно проводиться з допомогою натурального природного абсорбенту – активованого вугілля. Це речовина відмінно вбирає в себе токсини, легко захоплює альдегіди і ефірні масла. Такий спосіб детоксикації може проводитися на всіх етапах переробки і приготування самогону без втрати ефективності. Пам'ятайте, що після вбирання шкідливих домішок вугілля через невеликий час (3-4 години) починає активно віддавати їх назад, знову насичуючи первак сивушними маслами. Кроки проведення очищення:

  1. Візьміть таблетки активованого вугілля (3-4 г/літр) або простий деревне вугілля для мангалу. Розтлумачте їх в дрібний порошок.
  2. Висипте в ємність з самогоном, ретельно розмішайте.
  3. Дайте настоятися 2-3 години.
  4. Відфільтруйте вугільний осад через вату або складену марлю.
  5. В якості альтернативи можна використовувати вугільні фільтри для води. Просто пропустіть через них самогон 2-3 рази.

Марганцівка

Дуже популярний метод очищення самогону – використання перманганату калію у вигляді кристалів або медичного розчину. Пам'ятайте про техніку безпеки: кристалічна марганцівка є дуже їдкою речовиною, здатним викликати сильні хімічні опіки на шкірі. Суть методу полягає в тому, що перманганат калію, будучи сильним окислювачем, вступає в реакцію з альдегідами і ефірними маслами.

Марганцівка розчиняється в самогоні і викликає випадання твердого осаду з прореагованою сивухи, який елементарно видаляється фільтрацією через марлю. Пам'ятайте, що такий метод підходить тільки для самогону, що не пройшов фінальну очищення. У процесі останньої перегонки перманганат калію піде у відстійник. Процес детоксикації проводиться наступним чином:

  1. Додайте до самогону до фінальної перегонки кристали або розчин марганцівки з розрахунку 2-3 г діючої речовини на літр.
  2. Дайте алкоголю настоятися, помішуючи його щогодини.
  3. Видаліть твердий осад за допомогою вати або марлі.

Яєчний білок

Органічні речовини легко вступають в хімічну реакцію один з одним. Так і яєчний білок відмінно реагує з багатьма токсинами, що містяться в неочищеному самогоні. Особливо добре він справляється з виведенням альдегідів, які надають згубний вплив на печінку людини. Застосовується даний спосіб строго до фінальної дистиляції напою. Провести процес потрібно наступним чином:

  1. Розбийте сирі курячі яйця (1шт/5 літрів), відокремте білки від жовтків.
  2. Ретельно збийте білки в піну.
  3. Додайте до алкогольного сировини, ретельно розмішайте кілька разів до випадіння дрібних білих пластівців.
  4. Повторіть процес 1-2 рази для досягнення кращого результату.
  5. Відфільтруйте осад через вату або марлю.

Молочні продукти

Як і яєчний білок, молочні продукти містять речовини, здатні реагувати з сивушними маслами, випадаючи твердим осадом. Для даного методу підійде просте і сухе молоко, кефір, ряжанка. Цей метод очищення слід використовувати до проведення фінальної стадії перегонки дистиляту, щоб уникнути появи непотрібних побічних запахів. Ось як здійснюється детоксикація на прикладі сухого молока:

  1. Розведіть сухе молоко водою (7 г/літр) і розмішайте, щоб не залишилося грудочок.
  2. Влийте рідину у тару з самогоном, перемішайте.
  3. Такий процес очищення найтриваліший: залиште ємність відстоюватися на тиждень.
  4. Відфільтруйте одержаний осад через марлю.

Сода

Проста харчова сода теж добре реагує з сивушними маслами, випадаючи в осад. Така технологія очищення використовується перед другою перегонкою напою. Щоб провести детоксикацію содою, розмішайте в самогоні, дотримуючись концентрацію 10 г/літр. Залиште отриманий розчин відстоюватися на 8-10 годин. Випав осад відфільтруйте через шар марлі, ватяні диски або вугільний фільтр для води.

Каркаде

Очистити брагу перед первинним етапом дистиляції можна за допомогою чаю каркаде або фіалкового кореня. Метод працює за рахунок наявності в складі цих рослинних компонентів кислот, які пов'язують сивушні масла, змушуючи їх випасти твердим осадом на дно тари. Ось як проводиться освітлення:

  1. Сухі пелюстки гибискуса (чай каркаде) або корінь фіалки (2 ст. л/літр) залийте водою.
  2. Доведіть рідину до кипіння на повільному вогні, постійно помішуючи.
  3. Приберіть квітки, відвар влийте в брагу.
  4. Залиште суміш відстоюватися на добу. Далі можна приступати до дистиляції.

Бентоніт

Освітлення напою білою глиною – здавна відомий народний метод. Перед тим, як очистити самогон від сивушних масел з її допомогою, розберіться, звідки брати бентоніт. Відмінний варіант – придбати спеціальний порошок, призначений для освітлення алкоголю. Альтернативою йому може стати наповнювач для котячого туалету, що містить бентоніт, або будівельна глина. Без необхідності не використовуйте природне глину: невідомо, які власні домішки вона містить. Очищення проводиться наступним чином:

  1. Мінерал подрібніть до стану порошку.
  2. Додайте 1 чайну ложку глини на 5 літрів браги, розмішайте.
  3. Зачекайте, поки бентоніт розбухне і випаде осад.
  4. Відфільтруйте напій через марлю.

Рафінована олія

Брага легко очищається за допомогою простого покупного рослинного масла. Це відбувається тому, що спирт і вода з них не змішуються на відміну від сивухи. Щоб освітлити напій по такому рецепту, додайте до нього довільну кількість рафінованої олії і щільно закупорите кришкою. Далі сильно струсіть тару 8-10 разів з інтервалами 5-10 хвилин, щоб краплі олії захопили сивуху.

Дубильні речовини

Така очистка використовується при виробництві коньяку. При витримуванні його в дубових бочках особливе природне дубильна речовина танін, яка містить деревина, захоплює і зв'язує молекули токсинів, знешкоджуючи тим самим напій. Освітлити алкоголь таким способом в домашніх умовах можна наступним чином:

  1. Наберіть дубової кори, настрогайте з неї дрібну стружку (5-8 г/літр).
  2. Прокип'ятіть її на сильному вогні 5-10 хвилин для знезараження.
  3. Додайте стружку до бразі і залишають відстоюватися на 1-2 тижні, щільно закупорити тару кришкою. Щоб напій набув бежевий колір і деревне присмак, залиште настоюватися ще на 2-3 місяці.
  4. Розкрийте ємність, видалите кору.

Як очистити брагу

Перед початком процесу дистиляції підготовлену брагу краще попередньо очистити від сивушних масел, щоб заздалегідь полегшити собі роботу під час перегонки. Всі способи освітлення заграв суміші передбачають ще й примусове припинення процесу життєдіяльності дріжджів. Перед початком очищення обов'язково проведіть дезактивацію браги, ретельно її розмішавши. Це видалить надлишки вуглекислого газу, остаточно зупинить бродіння. Для освітлення перед перегонкою використовуються такі речовини і компоненти:

  • бентоніт;
  • каркаде, квітки гібіскуса;
  • корінь філки;
  • желатин;
  • молочні продукти;
  • яєчні білки.

Самогонний апарат з очищенням від сивушних масел

Для виготовлення самогону в домашніх умовах застосовуються типові самогонні апарати, забезпечені усіма необхідними компонентами для дистиляції, перегонки та очищення напою. Прилад має таку будову:

  1. Перегінний куб Тут нагрівається брага, розділяється на фракції. Летючі испаренные компоненти проходять далі, домішки залишаються.
  2. Сухопарник. Елемент, званий ще відстійником, призначений для очищення проміжної парів спирту від сивухи. Він вловлює частина важких сполук, які зливаються в спеціальну ємність.
  3. Холодильник. Тут пари спирту конденсуються за рахунок зниженої температури і надходять в ємність для дистиляту.

Перегонка

При циклічному дистиляції алкоголю формуються рідини, які отримали такі назви: голова, тіло, хвіст. Вони сильно розрізняються за складом, що пояснюється різницею у ступені їх очищення. Найбільш шкідливою та токсичною є частиною т. зв. голова самогону. При великій концентрації напій сильно п'янить, згубно впливає на організм, забезпечує сильне похмілля. Дізнайтеся, чим відрізняються ці три фракції.

  1. Голова. Найбільш токсична частина, звана ще «первак». Продукт, одержуваний після першої дистиляції. Містить найбільшу кількість сивушних масел.
  2. Тіло. Спирт-сирець, основна частина напою, що містить етиловий спирт.
  3. Хвіст. Відходи, які збирає сухопарник. Містять альдегіди, ефірні масла.

Фільтрація

Для отримання якісного напою його слід очистити від домішок, що залишилися після дистиляції, проміжної детоксикації. Остання очищення самогону називається освітленням. Для її проведення, краще підходить бентоніт, яєчний білок і активоване вугілля: вони чинять найменший вплив на органолептичні якості кінцевого продукту.

Наполягання

Цей процес застосовується для одержання ароматних настоянок, володіють яскраво вираженим смаком, запахом. Те, які смакові якості отримає фінальний продукт, залежить від того, на чому його наполягали. Для проведення цього процесу часто використовують фрукти, соковиті ягоди, овочі, запашні і прості лікарські трави. Тривалість настоювання може відрізнятися для різних продуктів. Так, німецька настоянка Єгермейстер витримується до 12 місяців, а вишневу наливку можна приготувати за кілька тижнів.

Як визначити сивушні масла в самогоні

Наявність цих токсинів в напої дуже легко визначається за його органолептичними показниками. Чистий самогон, який містить велику кількість токсинів, має трохи в'язку консистенцію, білуватий відтінок. Сивуху легко відрізнити від якісного напою за різкого неприємного запаху ацетону і альдегідів (останні близькі по запаху до медичного формальдегіду). Пам'ятайте, що вживання т. н. первака чинить негативний вплив на нирки, печінку, може викликати серйозне отруєння.

Відео

#сэмон