Кава по-ірландськи - рецепти приготування з фото

Irish Coffee – це алкогольний кавовий напій з вершками родом з Ірландії. За традиційним рецептом його готують з додаванням ірландського віскі, трохи пізніше з'явився злегка видозмінений спосіб приготування з «Baileys». Готовий напій розливають у товстостінні спеціальні келихи.

Що таке айріш кава

Айріш кава – це винахід винахідливого бармена Джона Шерідана з невеликого ірландського аеропорту народилася в 1942 році. Ноу-хау полягало в тому, що він замінив у старовинному національному напої чай на каву. Першими продегустували його американські пасажири, їм дуже сподобалося таке несподіване поєднання. Коли у Джона поцікавилися, як називається той напій, задумавшись на мить, відповів, що кава по-ірландськи. Надалі винахідник став додавати в суміш ще збиті вершки, і подавати коктейль в келих на ніжці.

Склад кава по-ірландськи

Скільки рецептів відомого айріш кава існує? Так стільки ж скільки і барменів: кожен вносить до готування що-небудь від себе. Деякі, наприклад, вважають, що необхідно готувати обов'язково з додаванням коричневого тростинного цукру. Інші запевняють, що потрібні не прості, а сильно збиті вершки. У мережі можна знайти різноманітні фото напою. Для визначення складу кава по-ірландськи необхідно звернутися до неупередженого судді – Міжнародної асоціації барменів, де зберігається авторський рецепт. Для приготування потрібні продукти:

  • кава натуральна;
  • ірландський віскі;
  • збиті вершки;
  • цукор.

Приготування ірландського кави

Перед приготуванням ірландського кави необхідно добре нагрівати келих, заповнивши його окропом. Якщо це не зробити, то при підпалюванні віскі він може лопнути. Зварити основу будь-яким зручним способом з змелених зерен, вилити воду з келиха, протерти. Покласти звичайний або тростинний цукор, влити ірландський віскі, добре перемішати, щоб більша частина розчинилася, обережно підпалити суміш.

Це прийом додасть надалі характерний карамельний присмак напою і згладить різкий смак віскі. Погасити віскі, влити каву, прикрити келих, щоб коктейль не вистигав, зайнятися вершками. У шейкер помістити декілька подрібнених кубиків льоду, залити жирні вершки збити, але без фанатизму – вистачить кілька секунд. Стежити щоб вершки не згорнулися.

З обережністю викласти масу в келих. З-за різниці в температурі вершки добре будуть утримуватися на поверхні, захищаючи рідина від швидкого охолодження. Пити такий напій прийнято з спеціальних, з товстими стінками, айріш келихів на стійкій ніжці, яка допомагає довше зберігати температуру. Невелика округла ручка захищає пальці від опіку. Оригінальний смак у ірландського напою виходить за рахунок об'єднання гарячої основи, холодних вершків, карамелізованого цукру і віскі.

Ірландський сироп для кави

Ринок, для приготування різноманітних напоїв, пропонує більше 8 десятків сиропів. З ними можна готувати і холодні, і гарячі напої, при виборі необхідно звертати увагу на їх смаки. Наприклад, ягідні і фруктові сорти не поєднуються з міцно завареним напоєм, смак краще доповнять і пом'якшать шоколадний або ірландська сироп для кави. У легкі напої прийнято додавати ванільний, фруктовий, карамельний. Підкреслять і посилять смак сиропи зі смаком мигдалю, кориці, амаретто, у усіх типів є тільки один мінус – значно підвищують калорійність напою.

Рецепт ірландського кави

  • Час приготування: 15 хвилин.
  • Кількість порцій: на 1 персону.
  • Калорійність страви: 115 ккал.
  • Призначення: аперитив.
  • Кухня: ірландська.
  • Складність приготування: легка.

Існує багато рецептів ірландського кави, основні інгредієнти завжди залишаються постійними, за рідкісним винятком – заміни віскі ірландського походження на більш доступні алкогольні напої, але це буде вже не класичний напій. Друга основна відмінність стосується першої стадії приготування – способу прогріву віскі з цукром. Третє – різні за ступеня збитості вершки. Деякі умільці, при відсутності в будинку вершків, роблять такий коктейль зі згущеного молока з віскі.

Інгредієнти:

  • кава – 1 ст.;
  • цукор – 2 ч. л.;
  • вершки – 50 мл;
  • віскі – 40 мл

Спосіб приготування:

  1. Покласти в келих дуже гарячу воду, щоб добре прогрівся. Це обов'язковий етап приготування, посуд повинна бути теплою.
  2. Зварити склянку подвійного еспрессо в кавомашині з пари столових ложок мелених зерен або приготувати напій в турці.
  3. Налити в чашку, додати 20 г цукор, розмішати до повного розчинення, влити віскі.
  4. Вийняти підігрітий келих, витерти паперовим рушником, наповнити сумішшю з кухля.
  5. Залишилося злегка збити віночком свіжі вершки, перевернути ложку, обережно налити по ній вершки, щоб в результаті вийшло два шари.

Айріш кава

  • Час приготування: 15 хвилин.
  • Кількість порцій: на 1 персону.
  • Калорійність страви: 276 ккал.
  • Призначення: аперитив.
  • Кухня: ірландська.
  • Складність приготування: легка.

Є ще один популярний у любителів зігріваючих і бадьорять напоїв, спосіб приготування айріш кава. Цей рецепт порівняно молодий, оскільки доданий до нього «Baileys» з'явився лише в 1974 році. Крем-лікер (теж ірландського походження) вносить в коктейль ніжні і вершкові нотки, пом'якшуючи смак, надає додатковий аромат напою.

Інгредієнти:

  • кави – 100 мл;
  • лікер «Бейліс» – 50 мл;
  • тростинний цукор – 1 ч. л.;
  • вершки збиті – за смаком;
  • стружка шоколаду – за смаком;
  • кориця – щіпка.

Спосіб приготування:

  1. Зварити зручним способом чорний кава (міцна).
  2. В айріш-келих залити окропом, дати постояти 3-5 секунд, вилити воду, засипати цукор, влити гарячу каву, перемішати.
  3. Влити «Baileys», додати, по площині ножа, збиті попередньо охолоджені вершки. Акуратно посипати верх стружкою шоколаду з дрібкою кориці, відразу подати до столу.

Як зробити ірландський кави – поради

Зовсім не складно, знаючи деякі секрети, зробити ірландський кави в домашніх умовах. При невеликому тренуванні вийде здивувати гостей і порадувати домочадців справжнім ірландським кава з віскі. Готувати можна з підпалюванням віскі або без, при першому варіанті необхідно, злегка похитуючи, обертати келих. Спрощений спосіб – взяти для приготування прогрітий віскі. Замість зернової кави допустимо використання гранульованого або сублімованого, але смак буде не той. Є «руська» різновид напою, яка допоможе зігрітися взимку: кава-горілка-вершки.

Відео: Швидкий рецепт приготування кави по-ірландськи

КАВА ПО-ІРЛАНДСЬКИ.Швидкий рецепт приготування

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!