Брага з варення домашня

Зараз мало хто звик готувати домашні алкогольні напої, однак існують ще особливі поціновувачі, які раді пригостити друзів чимось незвичайним. Брага з варення, залежно від способу, яким вона буде приготовлена, може виступати як в ролі міцного напою, так і легкого десертного фруктового вина.

Як зробити брагу з варення в домашніх умовах

Для приготування спиртного напою підійде будь-яке, навіть саме старе варення, які ви давно збиралися викинути. Адже головне для досягнення ефекту – цукор, який нікуди не зникне, навіть якщо консерви стояли в погребі кілька років. Якщо ваш джем не надто солодкий, слід додати ще цукру. Крім того, будуть потрібні дріжджі. Якщо ви хочете розібратися, як поставити брагу з варення, робіть так:

  1. Підігрійте очищену воду до 30 градусів, потім розмішайте в ній варення (дотримуйте пропорції 5:1).
  2. Додайте дріжджі. Дочекайтеся, поки підніметься шапочка, і вимкніть вогонь.
  3. Злийте рідину в банки або пляшки. На шийку рекомендується надіти гумову рукавичку, попередньо проколів пальчики голкою. Презервативи для цієї мети використовувати не радять, оскільки латекс в цих виробах занадто тонкий.
  4. Бражка відстоюється 7-10 днів. Потрібно дочекатися, поки рукавичка спочатку підніметься вертикально, а потім знову здується: це значить, що весь вуглекислий газ вийшов. Тоді напій можна перелити в інший посуд.

Для самогону

Отриману брагу можна використовувати як для подальшої перегонки, так і для пиття. Якщо у вас є домашній апарат для виготовлення самогону, приготувати міцний напій вдасться швидко і просто. Попередньо видаліть з рідини всі шматочки фруктів і ягід (її потрібно процідити). Після цього залийте брагу в перегінний куб і чекайте, поки з'являться перші краплі дистиляту. З п'яти літрів бражки можна отримати близько 1 л міцного самогону.

Для пиття

Якщо ви хочете пити не дуже міцний, але ароматний фруктовий напій, використовуйте описаний вище алгоритм приготування. Брага на варення буде смачнішим, якщо додати шматочки свіжих ягід або фруктів. Сипати при бродінні додаткову дозу цукру не потрібно, оскільки висока фортеця не потрібно. Пити такий алкоголь можна влітку, у вигляді коктейлю, розбавивши льодом і мінеральною водою.

Фахівці відзначають, що варення, в якому містилися кісточки або насіння (наприклад, вишневе) підходить для бродіння, проте вживати його можна лише після перегонки. Інакше напій отримає специфічний гіркий присмак. Якщо ж ви хочете використовувати сусло для приготування домашнього лікеру або настоянки, рекомендує перегнати його навіть два рази.

Які дріжджі краще використовувати для браги

Досвідчені виробники самогону стверджують, що для приготування якісного напою підходять тільки живі дріжджі пресовані. Якщо ви зберігаєте їх у замороженому вигляді, вийміть з холодильника заздалегідь. Підходять спеціальні винні дріжджі (3-процентні). Однак багато господинь рекомендують обмежуватися сухими дріжджами, адаптованими для випічки. Майте на увазі, що для приготування бражки дріжджів потрібно дуже багато. Розрахунок такий: на три літри варення – приблизно 25 грамів сухих дріжджів.

Простий рецепт бражки з варення з дріжджами

Якщо ви хочете здивувати гостей незвичним напоєм, спробуйте простий рецепт для базового сусла. Вам знадобиться:

  • старе варення – 3 літри;
  • дріжджі сухі – 25 г;
  • вода – 15 літрів.

Якщо брагу ви збираєтеся не пити, а переганяти на самогон, додайте ще півтора кілограма цукру. Смачний напій вийде, якщо використовувати солодке полуничне або сливове повидло. Однак гурмани радять поєднувати в одному напої кілька типів основи, щоб не виході отримати яскравий і багатогранний фруктовий смак. Готувати потрібно так:

  1. Нагрійте воду до 30 градусів, розведіть в ній варення. Розмішайте.
  2. Розведіть дріжджі. Додайте додатковий цукор, якщо хочете.
  3. Посуд віднесіть в темне тепле місце, закривши горлечко гумовою рукавичкою. Залиште на 4-7 днів (рукавичка повинна піднятися, а потім знову впасти). Проціджений продукт можна переганяти або пити.

Без дріжджів

Умільці впораються і з особливим рецептом, не передбачають додавання дріжджів. Вам знадобиться:

  • повидло або джем – 2 літри;
  • ізюм або скоринки житнього хліба – 200 г;
  • вода – 4 літри.

У такому рецепті роль природних дріжджів буде виконувати родзинки або житній хліб (можна вибрати, що вам підходить). Ці продукти забезпечують природне бродіння, тому результат обов'язково обрадує. Робіть так:

  1. Розведіть варення теплою водою.
  2. Додайте дрібний родзинки. Його не можна мити! Інакше знищуються корисні для природного бродіння елементи.
  3. Заберіть посуд в тепле темне місце.
  4. Через 10 днів процідіть, профільтруйте напій. Перед вживанням рекомендується охолодити.

Брага зі старого варення

Оригінальний рецепт приготування алкогольного напою передбачає додавання пива. Така брага на варення для самогону виходить природним шляхом завдяки пивного сусла. Вам знадобиться:

  • повидло – 2 літри;
  • світле пиво – 500 мл;
  • цукор – 1,5 кг;
  • вода – 10 літрів.

Питво готується швидше, ніж суміш, в яку ви будете додавати дріжджі або родзинки. Пиво дозволяє перебродити рідини в тих же умовах за менший час, в підсумку вам потрібно буде тільки проціджувати напій перед тим, як вживати. Робіть так:

  1. Змішайте всі інгредієнти.
  2. Розведіть холодною або злегка підігрітою кип'яченою водою.
  3. Залиште в теплому місці на тиждень.

Як ставити брагу на варення для самогону з дріжджами

Якщо ви не знаєте, як зробити бражку з варення так, щоб результат порадував гостей і домашніх, на перших порах спробуйте прості рецепти з дріжджами і цукром. Успіх забезпечений, якщо ви виберете правильні компоненти. Беріть перевірені дріжджі, чисту питну воду і варення без цвілі. Останній пункт дуже важливий, оскільки якщо основа буде зіпсована, весь процес не вдасться. Ємність з закваскою слід віднести в тепле місце. Сільські умільці рекомендують використовувати баню, де дерев'яні стіни надовго зберігають потрібну температуру.

Рецепт для самогону

Приготування пройде простіше, якщо у вашому розпорядженні є спеціальні пристосування. Такі напої виявляться більш вдалими. Брага з варення вимагає наступних елементів:

  • дерев'яна палиця;
  • гумовий шланг;
  • дрібне сито або мішечок;
  • ємність;
  • гумові рукавички;
  • винні дріжджі;
  • старе варення;
  • вода.

Професіонали рекомендують робити так, щоб брага з варення була смачною:

  1. Коли ви заготовите сусло за рецептами, описаним вище, щодня перемішувати його дерев'яною палицею.
  2. Через 7-10 днів вуглекислий газ перестане виділятися, а рукавичка опаде. Зніміть рідина, не чіпаючи осаду, гумовим шлангом. Якщо такого інвентарю у вашому розпорядженні немає, можна застосувати для тієї ж мети звичайний ополоник.
  3. Процідіть. Рекомендується використовувати марлю, складену в три-чотири шари, або дуже дрібне сито. Після цього бражку можна пити.

Відео

Як зробити самогон з варення в домашніх умовах. Покрокова інструкція

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!