Як перевірити яйця на свіжість в домашніх умовах - популярні народні способи

Вживання в їжу навіть злегка зіпсованих продуктів може завдати організму шкоди, спровокувати отруєння. Особливо небезпечні в цьому плані зниклі яйця, які використовуються для приготування багатьох страв. Кожен чоловік повинен вміти перевіряти свіжість цього продукту.

Візуальний огляд

Ступінь свіжості можна визначити і за зовнішнім виглядом. Спочатку уважно огляньте шкаралупу. Вона повинна бути матовою, з легкими шорсткостями, колір рівний. Глянець і блиск свідчать про несвіжості. Неприпустимо наявність відколів, тріщин. Від свіжих яєць виходить легкий запах вапна, а від тухлих – сірководню. При струшуванні не повинно бути ніяких звуків, булькотіння.

Розбийте яйце на тарілку. У свіжого жовток буде опуклим і круглим. Білок повинен добре тримати форму. З-за вуглекислого газу він може мати жовтуватий або зеленуватий відтінок, це нормально. Якщо жовток сплющений і пухкий, а білок прозорий, але не відділяється, то продукт ще їстівний, але термін придатності вже закінчується. Точкові кров'яні вкраплення не є ознакою несвіжості. Білясті джгутики по краях жовтка призначені, щоб утримувати його посередині. Їх наявність говорить про свіжості, тому що з часом вони розчиняються.

Перевірка овоскопом

Для визначення свіжості існує спеціальний прилад, який можна виготовити самостійно. Овоскопы є в більшості продуктових магазинів і супермаркетів. Прилад просвічують яйце. Про свіжості говорить жовток, який знаходиться по центру. Наявність силуету зародка в просвіті неприпустимо. Якщо ви помітили затемнені ділянки і згустки білків, значить продукт зберігається вже 1-2 тижні. Не можна брати продукт з кров'яним кільцем навколо жовтка, але точкові вкраплення – це нормально. Повністю протухле яйце не просвічується зовсім.

По запаху

Яєчна шкаралупа наче губка вбирає в себе різні аромати. Від свіжого продукту повинен виходити запах вапна. Чим довше він полежить, тим більше всяких домішок з'явиться. При цьому аромат вапна стає все менш відчутним. Протухле виражено пахне сірководнем, особливо якщо розбити його. Згідно відгуками, метод цей суперечливий, не вважається цілком достовірним.

Перевірка свіжості яєць у воді

Спосіб, описаний нижче, дуже старий і користується величезною популярністю. Перевірка у воді дає достовірний результат. Має один мінус – виконати її вдасться лише вдома. Занурюйте яйце в склянку або миску з холодною водою і дивіться на результат. Якщо воно:

  1. Лежить на боці на самому дні – дуже свіже, знесено недавно.
  2. Розташоване під кутом, тупий кінець сплив, гострий – ближче до дна – тижневої давності.
  3. Спливло до середини склянки тупим кінцем вгору – зберігається вже 2-3 тижні. Є продукт дозволяється тільки після тривалої термообробки, в результаті якої загинуть всі бактерії.
  4. Спливло на поверхню – повністю протухло.

Кручення

Перевірити продукт цим способом можна вдома або в магазині. Інструкція:

  1. Покладіть продукт на рівну горизонтальну поверхню.
  2. Розкрутіть пальцями.
  3. Чим свіже, тим швидше перестане рухатися.
  4. Якщо зберігається вже довго, то закрутиться дзигою, як варене.

Як перевірити варене яйце

Готовий продукт оглядається на етапі очищення. Визначення свіжості після варіння:

  1. Свіже. Чиститься дуже важко. Луска щільно прилягає до оболонки, при очищенні відходить частина білка.
  2. Зберігалося деякий час, але придатне до вживання. Чиститься легко. Шкаралупа відходить разом з оболонкою, прибрати її вдасться за кілька секунд. Білок не пошкоджується.
  3. Не годно до вживання. При чищенні поширюється легкий неприємний аромат. При розрізуванні виявляються наявність слизу або водянистість.
  4. Протухла. При очищенні поширюється дуже неприємний запах.

При купівлі

Бажано перевірити свіжість продуктів в магазині, до придбання. Як це зробити:

  1. Зверніть увагу на маркування: на шкаралупі проставляється дата знесення. Якщо яйце дієтичне (маркування Д), то зберігається не більше 7 днів, столове (С) ж годно до вживання до 2 тижнів.
  2. Піднесіть яйце до вуха і трусіть. Якщо воно свіже, то не буде чути булькотіння, не відчується поштовхів жовтка в пальці. Цей спосіб не досконалий, але допоможе відсіяти гарантовано тухлий продукт.

Як перевірити свіжість перепелиних яєць

Можна користуватися приблизно тими ж способами, що і для курячих. Поради:

  1. В магазині зважте яйце. Маса свіжого складе 10-14 р. Чим старше продукт, тим легше він стає. Якщо можливості зважити кожну штуку немає, перевірте масу декількох коробок і виберіть саму важку.
  2. Вивчіть кожну шкаралупу, переконайтеся у відсутності сколів, тріщин, інших пошкоджень.
  3. Будинки зробіть тест на свіжість у воді.
  4. Розбите перепелине яйце добре тримає форму, не розтікається. Жовток всередині білка або поруч, але не відшаровується.

Відео

Як перевірити яйця на свіжість.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!