Пахта - що це за продукт

Молоко і похідні від нього продукти завжди цінувалися людьми за свої корисні якості для здоров'я людини. Так, одним з цінних кисломолочних напоїв вважається сколотини. Це слово відоме не всім, тому сьогодні ми дізнаємося, що ж це таке, яка користь продукту для організму, де застосовується і кому не можна його вживати. Варто відразу зазначити, що пахта є справжнім скарбом вітамінів і мінералів, але про все по порядку.

Що таке сколотини й чим вона корисна

Отже, маслянка - це знежирені вершки, сироватка, що отримується в процесі збивання масла. Її ще називають збиванні і маслянка. Являє собою рідина білого кольору, що нагадує молоко. Має специфічний присмак і консистенцію густої сметани. Кисломолочний продукт широко застосовується в кулінарії і косметології, володіючи рядом корисних якостей.

Склад продукту

Користь сколотин для людського організму обумовлюється багатим вітамінним складом і наявністю безлічі мікроелементів, мінералів:

  • лецитин;
  • лактоза;
  • холін;
  • біотин;
  • білки;
  • фосфоліпіди;
  • вітаміни груп А, В, С, D, E;
  • мінерали: фосфор, алюміній, мідь, залізо, калій, магній, молібден, натрій, кальцій, йод, фтор, селен, марганець, цинк, кобальт.

Корисні властивості

Крім перерахованих вище корисних властивостей пахта має ряд інших позитивних якостей:

  • Містить більше 8 вітамінів, які стимулюють всі органи і системи працювати як один злагоджений механізм. Це робить напій незамінним для людей зі слабким імунітетом.
  • Покращує роботу кишечника, нервової системи, усуває шкідливу дію ліків, антибіотиків.
  • Допомагає регенерувати клітинний, тканинний матеріал, поповнює організм енергетичними запасами.
  • Покращує функціонування печінки, бореться з бляшками бляшками, налагоджує роботу серцево-судинної системи.
  • Є одним із засобів, що запобігають появі атеросклерозу.
  • Наявність молочного цукру усуває процеси бродіння в кишечнику, метеоризм.
  • Ефективно втамовує голод і спрагу.
  • Володіє легким проносним ефектом, усуваючи запори.
  • Прискорює обмінні процеси, сприяє схудненню.
  • Сприяє зниженню рівня холестерину, попереджає інфаркти, інсульти.
  • Зміцнює нігті, зуби, скелет.

Калорійність і харчова цінність

Енергетична цінність знежирених вершків становить близько 40 ккал на 100 г готового продукту. Співвідношення поживних речовин наступне: білки – 36,86%, жири – 9,8%, вуглеводи – 53,34%. Завдяки низькій калорійності вживання маслянки рекомендовано людям з надмірною вагою з метою позбавлення від цієї проблеми шляхом нормалізації обміну речовин. Мала кількість жирів сколотин сприяє кращому засвоєнню жиророзчинних вітамінів.

Технологія виробництва

Сучасна технологія приготування сильно відрізняється від первісної. Раніше коров'яче молоко дуже довго збивали для отримання масла. В результаті відокремлювалася рідина, яка отримала назву маслянка. Виробництво сколотин на сьогоднішній день полягає в додаванні до знежиреному молоку кисломолочних бактерій, результатом життєдіяльності яких є переробка цукру в молочну кислоту. Виходить густий білий напій з характерним запахом і присмаком.

Застосування

Завдяки безлічі позитивних властивостей пахта підходить людям різного віку. Знежирені вершки можна вживати як самостійний продукт, випиваючи до, під час або після їжі. Їм чудово втамовують спрагу жителі таких жарких країн, як Пакистан, Індія, Туреччина. Такий спосіб вважається найбільш корисним, оскільки пахта зберігає всі поживні речовини, вітаміни і мінерали.

В кулінарії

Пахта в кулінарії часто використовується для випічки булочок, млинців, кексів, тістечок, кремів і десертів. Маслянка є одним з головних інгредієнтів ірландського содового хліба. В процесі реакції кисломолочного продукту з гідрокарбонатом натрію або розпушувачем відбувається виділення двоокису вуглецю, яка робить випічку ніжною, повітряної. У Британії збиванні теж є головним компонентом хліба домашнього виробництва.

Жителі Австралії готують зі сколотин смачне вершкове масло, а потім намазують їм бутерброди. Болгарія славиться виробництвом з знежирених вершків інших кисломолочних продуктів шляхом додавання різних видів бактерій для сквашування. В Угорщині віддають перевагу солодким напоям зі сколотин, яку спочатку пастеризують, а потім присмачують ароматизаторами і закваскою.

У Німеччині з збиванні виробляють безліч різних напоїв, масло, сир, сирні маси. Люди, які контролюють свою вагу, можуть замінювати сметану, кефір, додаючи продукт до таких страв, як салати, супи, каші, кава. Якщо ж з'єднати сколотини з оливковою олією, білками курячих яєць, соком лимона і спеціями, то потім шляхом збивання можна отримати корисний домашній майонез.

У косметології

Широко відоме використання сколотин в косметологічних цілях. Кисломолочний продукт має отбеливающими властивостями, а ще виробляє омолоджуючий ефект, тому нерідко входить до складу масок для обличчя. Бажаючи провести комплексний догляд за всім тілом, додавайте знежирені вершки у ванну. Дуже благотворно впливає маслянка на стан волосся в якості ополіскувача. Шевелюру потрібно попередньо вимити звичайним способом, нанести розведену водою маслянку, а потім змити.

Завдяки своїм живильним властивостям, збиванні часто використовується в косметологічній промисловості, як складовий компонент шампунів, кондиціонерів. Напій зміцнює волосся, робить їх м'якими, блискучими. Маслянка – відмінний засіб, що замінює тонік для жирної, схильної до висипань на шкірі. Кисломолочний продукт ефективно усуває сальний блиск (не пересушуючи дерму), знімає запалення, налагоджує функції сальних залоз.

Як зробити сколотини в домашніх умовах

Якщо ви не змогли придбати дієтичний знежирений продукт збиванні, приготуйте напій самостійно в домашніх умовах. Зробити це можливо наступними способами:

  1. Взяти склянку натурального йогурту, перелити в кухоль більшого обсягу і долити до країв води.
  2. Влити 1 чайну ложку білого оцту або лимонного соку на склянку незбираного молока, дати постояти близько 10 хвилин, щоб кисломолочний продукт згорнувся. Висока вартість незбираного молока – недолік даного способу.
  3. Розвести 4 частини сметани з 1 частиною води.

Що можна приготувати з знежирених вершків

Багато господинь задаються питанням, що можна приготувати з сколотин. Даний продукт кисломолочного походження часто використовується для випічки, але чудово справляється з роллю заправки салатів. На його основі можна робити майонез, сир і домашній сир. Дуже смачною виходить окрошка, де одним з головних інгредієнтів є не сметана або майонез, а маслянка з низькою жирністю.

Приготування випічки

Дуже часто пахту використовую для замісу дріжджового тіста, з якого потім випікають пиріжки, булочки, хліб. На одну булку потрібно взяти 0,5 кг борошна, 300 збиванні, 5 ст. л. води, 1,5 ст. л. рослинної олії, 1 ст. л. меду, 1,5 ч. л. дріжджів і 1 ч. л. солі. З цих інгредієнтів замішується тісто (вручну або за допомогою хлібопічки) і залишається підходити на годину. Потім хліб з пахтою випікається в духовці 40 хвилин при температурі 200 градусів.

Заправка для салатів

Однією з найпопулярніших заправок для свіжих салатів в США вважається соус Ранчо. Щоб його отримати, необхідно змішати сколотини з оцтом, блакитним сиром і вустерским соусом в довільних пропорціях (на свій смак). Такий заправкою можна ще поливати відварні, запечені овочі та картоплю. Кисломолочні соуси допомагають краще перетравлювати клітковину, зменшуючи здуття живота.

Знежирений сир з високою концентрацією білка і лецитину

Для отримання знежиреного сиру з високим вмістом білка, лецитину знежирене молоко змішують з пахтою у співвідношенні 1:1. Отриману масу пастеризують при температурі 78-80 градусів, а потім охолоджують, створюючи температуру заквашування 28-300 влітку і 30-320 взимку, вносячи закваску. Процес сквашування триває від 6 до 10 годин, при цьому утворюється згусток, який відділяють від сироватки і поміщають в бязевые мішки. Їх складають для пресування на 2 години, потім масу знову охолоджують і розфасовують.

Чим замінити пахту у випічці

Варто відразу зазначити, що маслянка володіє специфічним присмаком, який нереально знайти в іншій кисломолочке. Якщо ж ви не знайшли збиванні і немає бажання займатися приготуванням напою, його замінником можуть бути:

  • кисле молоко;
  • знежирений йогурт;
  • мацун;
  • кефір з низьким показником жирності;
  • кип'ячене скисле молоко;
  • тан;
  • айран;
  • молочна сироватка.

Протипоказання до вживання

Пахта є джерелом казеїну, тому часто добре переноситься алергіками, мають легку форму захворювання. Тим не менш, у неї є свої протипоказання, тому не зловживайте напоєм або виключити його з раціону, якщо у вас:

  • сильна алергія;
  • індивідуальна непереносимість;
  • підвищена кислотність шлунку;
  • виразка, гастрит.

Відео

НТВ Вранці - Рузская Пахта

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!