Прикраса салатів своїми руками покроково з фото. Як прикрасити салати до свята в домашніх умовах

Визначення «смачно» і «привабливо» щодо страв не завжди синонімічні, але бажано, щоб вони йшли рука об руку. Естетичне задоволення від споглядання салату може вплинути і на його смакове сприйняття. Після позитивного вирішення питання «як приготувати» господиню починає хвилювати нова проблема: як підібрати гідну ідею прикраси.

Як прикрасити салат

Приступивши до вирішення цього питання, потрібно ввести в перелік умов ще 1 елемент – привід, для якого готується салат. Весілля, народження дитини, ювілей, Новий Рік вимагають дотримання певної тематики. Якщо ви просто бажаєте різноманітити буденний стіл, прикраса може полягати в новій технології розкладки інгредієнтів і навіть виборі більш привабливою заправки. Хороший приклад – ресторанні салати, які найчастіше не мають явного декору, але виглядають і на глянцевих фото, і в житті чудово.

Загальні рекомендації щодо того, як красиво прикрасити салат або закуску, такі:

  • Найшвидший спосіб – знайти оригінальну «ємність»: половинка гарбуза, кабачка, перцю.
  • Виберіть рецепт, в якому буде незвичайне поєднання кольорів або форм – такий салат прикрашати вже не доведеться.
  • М'ясна і сирна нарізка в якості підкладки під основну салатну гірку – простий і корисний варіант оформлення порційного страви.

Прикраса салатів на новий рік

Універсальною ідеєю оформлення такої страви стане надання йому форми ялинки. Варіант підходить навіть традиційного олів'є: при наявності характерного силуету зелений колір не обов'язковий, а от гірлянди з оливок і кукурудзи будуть гарним доповненням. Професіонали ж пропонують спробувати відштовхнутися і від покровителя майбутнього року. Прості ідеї прикраси новорічних салатів:

  • Змія, сформована за будь-яким рецептом, який включає в себе майонез. Луска викладається тоненькими півколами огірка або горошком, очі – оливки або зерна кукурудзи.
  • Дракон створюється за аналогією зі змією, але йому потрібні вуса з гілочок кропу, а з листя пекінської капусти можна зробити маленькі шкірясті крила.
  • Мордочка тигра – коло з вушками, покритий тертою морквою, з очима з яєчних білків і оливок, мовою із вареної ковбаси. Основу салату можна зробити з паштету з яйцями і огірками.

Як оформити салат на день народження

Для такого свята центральне блюдо переважно доповнюють словесним привітанням. Якщо ви вирішили, що їм стане салат, він може виявитися оформлений навіть більш вражаюче, ніж торт. Однак як прикрасити салат на день народження, якщо він лише одне з більшості виставлених на святковий стіл страв? Професіонали дають такі поради:

  • Спробуйте відштовхнутися від часу року іменинника. В оздобленні можна тільки дотримати характерну сезону тимчасову гаму (жовто-червону для осені, біло-блакитну для зими, і т. д.), або повноцінно провести паралелі – «накидати» листя, сніжинок, квітів.
  • Святковий салат для жінки, особливо піднесений в ювілей, можна спробувати виконати у вигляді великого букета. Який квітка вибрати для прикраси, залежить від смаків іменинниці і ваших можливостей: гербери викласти легко, тюльпани теж формуються швидко. З ліліями доведеться повозитися.

Прикраси салатів для дітей

Якщо страва орієнтоване на дитину, можна відштовхнутися від його індивідуальних уподобань та інтересів – на думку професіоналів, це безпрограшний варіант. Прикраса салатів на дитяче свято можна здійснювати декількома способами:

  • Надання незвичайної форми. Даний хід використовується і в приготуванні торта для дитини. Інгредієнти страви укладають так, щоб отримати «скульптуру» на тарілці: ведмедика, зайчика, машинку, м'яч і т. д. Складність даного способу прикраси – він підійде лише для салатів, де є скріплює компонент: сметана, майонез. Тобто густих і щільних по консистенції, інакше фігурка швидко розвалиться.
  • Створення картини на салаті. Шедеври «писати» не треба: навіть просте сонечко і дрібні, але яскраві квіти вже залучать дитячу увагу. Не менш цікаву прикрасу – персонажі улюблених мультфільмів.
  • Об'ємний декор. Доведеться пошукати покрокові інструкції, як приготувати різні фігурки для прикраси і потренуватися. Якщо у вас порційні салати, можете розподілити їх по «лодочкам» з огірків, кабачків, перцю, доповнити зубочисткою з пластиками сиру – вийдуть справжні кораблі, готові до далекого плавання.

Чим прикрасити салат

Професіонали кулінарного мистецтва впевнені, що красиве оформлення салатів можливо з будь-яким продуктом – від огірка до сирокопченої ковбаси. Ви можете створити оригінальна прикраса, навіть якщо рецепт приготування включає в себе тільки ріпчасту цибулину, сирий буряк і рослинне масло. Частка фантазії, крихта умінь, трохи вільного часу, і страва отримає оригінальний вигляд. Особливої уваги заслуговують барвники, які можна отримати з простих продуктів:

  • Для червоного кольору – журавлина, брусниця, зерна граната. З овочів – томати.
  • Для малинового – буряк.
  • Для помаранчевого – обліпиха, апельсини, вичавлений з моркви сік.
  • Для жовтого – шафран, яєчний жовток, кукурудза.
  • Для блакитного – вичавити сік з червонокачанної капусти.
  • Для зеленого – шпинат.
  • Для чорного – оливки.

Прикраса для салатів з овочів

Для такого варіанту оформлення потрібно переконатися, що продукти можуть довго утримувати форму, тому він використовується переважно для того, що не пройшла термообробку. З метою прикраси страви вирізають фігурки з овочів, які розкладають по тарілці в довільному або заздалегідь продуманому порядку. Або можливі більш прості класичні варіанти прикраси:

  • «павутинки» або написи майонезом/сметаною;
  • гілочки, пучки зелені;
  • половинки/четвертинки оливок;
  • тертий сир, варене м'ясо або ковбасу, позбавлена вкраплень жиру;
  • яєчна стружка/крихта.

Як красиво оформити салати горіхами

Такий спосіб прикраси цінується за швидкість і простоту. Навіть базова посипання готового салату подрібненими горішками вже робить його більш привабливим, а якщо придумати ідею використання форми ядер, можна зробити цілу картинку. Зимовий салат, прикрашений горіхами – класика жанру святкового столу, а кунжутне зерна на дієтичних асорті із зелені – ідеальний спосіб для варіанту "смачно, але легко". Попередньо горіхи потрібно обсмажити.

Прикраси з яєць для салатів

Для такої декоративної ідеї попередньо потрібно розібратися, як приготувати яйця, щоб жовток не розвалювався при роботі. Професіонали практикують таку варіння:

  1. Покласти яйця в холодну воду, яка покриє їх повністю.
  2. Дочекатися закипання.
  3. Відрахувати 9 хвилин.
  4. Вийняти, швидко охолодити.

Прикраса переважно являє собою створення букетів або поодиноких квітів на поверхні. Для цього яйце розрізається вздовж, і отримані овальні половинки укладаються в потрібному напрямку і по бажаній формі. Існує ще кілька варіантів:

  • Пелюстки можна зробити і з «зубчиків»: яйце ріжуть теж вертикально, але на кілька пластинок товщиною 0,4-0,7 мм
  • Для простих прикрас з вареного яйця беруть жовток, який можна перетворити в крихту – вона відмінно підходить для простого посипання поверхні. Її застосовують для формування жовтих кульок мімози біля однойменного салату.
  • Якщо вилучити жовток, решту довгу половинку вареного білка можна перетворити в човник. Поставивши в неї вертикально паличку з зігнутим гуртком огірка, або пластиком сиру або навіть червоної риби, можна отримати маленький кораблик.

Оригінальне оформлення салатів

Крім перелічених раніше способів зробити цікаве блюдо, існує ще декілька незвичайних варіантів. З такими оригінальними ідеями прикраса салатів і закусок стане особливо приємним:

  • Желе. Можна використовувати для заливки інгредієнтів, щоб після застиглий салат нарізати і подати порційно. Альтернативний спосіб прикраси – створити щільні фігурки і ними оформити страву.
  • Лід. Зробити чашу з замороженої води, в яку вставлені шматочки овочів, і подати в ній салат.

Прикраса карвінгом

Таке оригінальне оформлення салатів і закусок можна зустріти в ресторанах, особливо коли мова йде про приготуванні святкового страви, до якого висуваються високі естетичні вимоги. Оформлення карвінгом передбачає фігурну нарізку овочів або фруктів, але може застосовуватися з сиром, ковбасою. Домашній ж карвінг для прикраси страв – не тільки краса в результаті, але і приємне проведення часу з дитиною.

Озброїтеся гострим ножем (краще взяти кілька, різних розмірів) і спробуйте втілити такі прості ідеї для прикраси ваших домашніх салатів:

  • Наріжте варену ковбасу тонкими кружальцями, зігніть кожен навпіл, складіть один на одного з «кроком» у 0,5 см, сформуйте букет.
  • Ножем-овочечисткою наріжте огірок на довгі гнучкі пласти і формуйте з них розпустилася бутон.
  • З свіжого незбираного огірка кінчиком гострого ножа можна вирізати велику вигнуту краплю, на поверхні зробити прожилки і отримати великий зелений лист.

Красиво прикрашені салати - фото

Для структурування інформації, поданої вище, варто подивитися на вже готові композиції, після розібравши їх на складові. Це допоможе вам самостійно виконати прикраса страви. Прості покрокові варіанти красивого оформлення салатів з фото:

  • Різдвяний вінок. Основа може бути будь-яка (оселедець під шубою, крабовий салат тощо), її викладають кільцем. Прикраса – гілочки кропу. Зверху можна покласти вирізані з сиру, моркви і солодких перців зірки.
  • Мімоза. Швидко, просто, смачно. Скоряється навіть недосвідченій господині. Укладаються шарами в скляну (!) чашу: шматочки солоної риби, терті варені білки, терту моркву, нашатковану цибулю, варене картопляне пюре. Прикраса – раскрошенные жовтки. Між шарами майонез.
  • Гранатовий браслет. Професіонали радять по центру блюда поставити склянку – так у вас вийде кільце. Інгредієнти вкладаються знову шарами: шматочки вареної курки, терта морква, картопляне пюре, подрібнені горіхи, терта варена буряк, знову горіхи, смажену цибулю, знову горіхи. Поверх «гірки» майонез, який щільно вкривають тертої буряком. Прикраса – зерна граната.
  • Кубик-рубик. Цікава ідея – нарізка кожного щільного інгредієнта маленькими квадратами, які складаються в куб. Для приготування салату беруть сир, буряк, морква, огірок.

Відео: як зробити троянду з огірка - прикраса для салату

Прикраса для салатів. Троянда з огірка. Прикраса з овочів.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!