Ексфоліант – що це, косметичні засоби для обличчя і тіла

Під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів шкіра стає тьмяною, пори забиваються пилом, зморшки виділяються сильніше. Швидко і безпечно це виправити допомагає ексфоліант, він звільняє шкіру від старих клітин, очищає особа. Засіб, поверхнево очищаючий шкірні покриви і усуває дрібні дефекти, по своїй дії схоже на пілінг, тільки ексфоліанти не травмують, а дбайливо розщеплюють ороговілі частинки клітин.

Принцип дії эксфолианта

Ефективність эксфолианта залежить від хімічних компонентів, які проникають в епідерміс, розчиняючи і видаляючи омертвілі, непотрібні частинки. Сучасні косметологічні засоби пілінгу переймають принцип дії дерматологічних препаратів, що відновлюють шкіру. Значна концентрація сильнодіючих речовин вимагає точного дотримання інструкції застосування.

Коли непотрібні частинки віддаляються з поверхні шкіри, клітини епідермісу починають активно оновлюватися, заміщаючи звільнене місце новими еластичними тканинами. Усуваються навіть невеликі рубці, згладжуються зморшки, і шкірний покрив набуває здорове сяйво. Ексфоліація дає омолоджуючий ефект помітний вже після першої процедури.

Групи эксфолиантов

Ці кошти відновлюють втрачену еластичність шкірного покриву, уповільнюють старіння, в'янення шкіри. Способи отримання бажаного результату залежать від групи вибраного засобу і типу шкіри. Ексфоліант для тіла може відноситися до одного з трьох наступних груп:

  • Механічні препарати, скраби. За допомогою абразивних частинок, як наждачний папір, вони інтенсивно очищають, видаляють мертві клітини з поверхні. Скраби призначені для фізичної очищення шкіри. В їх складі містяться великі тверді частинки натуральних інгредієнтів (сіль, цукор, борошно грубого помелу).
  • Хімічні (кислотні) препарати. Такі кошти м'яко впливають за рахунок активних кислот, розчиняючи ліпідні зв'язку мертвих клітин з живими, розщеплюючи забруднення.
  • Безкислотні ексфоліанти. Ці препарати не чинять агресивного хімічного впливу при очищенні. Вони містять натуральні, щадні рослинні екстракти і застосовуються для зрілої, чутливої шкіри. Після використання таких коштів не виникає травмуючого ефекту.
  • Ферментні препарати. Складаються з груп ферментів, що впливають на застарілі клітини. Дбайливо руйнують їх ліпідні зв'язку, зачіпаючи лише зовнішній шар.

Активні речовини хімічних эксфолиантов

Такий косметичний препарат може складатися з одного виду або поєднання комплексу кислот. Хімічний ексфоліант щадяще роз'їдає поверхню шкіри, розчиняючи мертві клітини і проникаючи до базового шару, в якому відбувається оновлення тканини. Основними компонентами кошти є:

  • АНА-кислота, яка складається з водорозчинній оцтової, винної, молочної, гліколевої або яблучної кислоти;
  • ВНА-кислота, що складається з саліцилової кислоти, яка долає ліпідний бар'єр і дезінфікує шкіру.

Для якого типу шкіри підходять

Вибір відповідного эксфолианта здійснюється в залежності від типу шкіри. Якщо вона жирна, характеризується проблемними висипаннями, тоді використовується саліцилова кислота. Вона глибоко проникає всередину, усуваючи гнійнички і чорні крапки. Для сухої, чутливої шкіри знадобиться ексфоліант для особи з водорозчинними кислотами. Вони здатні очистити епідерміс і зберегти природну вологу, захищаючи обличчя від впливу ультрафіолетових променів. Шкіру з нормальною жирністю, схильну до алергії і пігментації, очищають молочної або гліколевої кислотою.

Правила використання эксфолиантов

Методів і варіантів ексфоліації багато, але для очищення шкірних покривів такими засобами існують основні правила, рекомендовані косметологами. Щоб зберегти своє здоров'я, звертайте увагу на наступні моменти:

  1. Перед використанням концентрованого эксфолианта уважно прочитайте склад. На невеликій ділянці тіла перевірте вплив косметики. Для цього нанесіть засіб і почекайте зазначене в анотації час. Висока концентрація активних кислот може стати причиною хімічного опіку, алергії або почервоніння.
  2. Найпоширеніші висококонцентровані склади можна використовувати під час спеки, коли сонце активно. Вплив ультрафіолетових променів може спровокувати гіперпігментацію шкірного покриву. Їх можна використовувати або в похмурий день, або в осінньо-зимовий період.
  3. Кислотні ексфоліанти при нормальної жирності шкіри не можна застосовувати частіше 2 разів у тиждень. При жирному і комбінованому типі покривів використовувати такі засоби максимум 3 рази в тиждень. Чутливу і суху шкіру не можна очищати частіше одного разу в два тижні.
  4. Допустимо використання засобу навколо очей, не торкаючись поверхні повік.
  5. Для посилення ефекту на шкірні покриви попередньо наноситься тонік або міцелярна вода, сприяють глибокому проникненню активних речовин крему.
  6. Час впливу кошти потрібно заздалегідь дізнатися з інструкції і точно слідувати приписам. Якщо змиєте препарат раніше зазначеного терміну, не отримаєте бажаного результату. Якщо протримається більше, може з'явитися опік.
  7. Після кислотної чищення на поверхні може утворитися скоринка, яка з часом відшаровується, а на її місці починають формуватися нові клітини. Корочку не можна відривати з зусиллям, інакше з'являться ранки або шрами. Дайте їй час для природного відділення.
  8. Кошти з активними кислотами необхідно використовувати регулярно, протягом тривалого періоду. Щоб отримати стійкий результат очищення й омолодження, слід провести повний курс процедур.
  9. Для глибокого пілінгу в домашніх умовах крем-ексфоліант краще не використовувати. Тільки досвідчений фахівець може врахувати всі нюанси вибору індивідуального засобу для вас і визначитися з методом його нанесення.
  10. Після процедури дізнайтеся способи відновлення шкіри і симптоми реабілітаційного періоду.

Протипоказання до використання

Паста-ексфоліант вимагає грамотного і помірного нанесення на обличчя або інші частини тіла. Зверніть увагу на наступні протипоказання. Не застосовуйте механічний скраб, якщо у вас:

  • є алергічні реакції на будь-який з компонентів;
  • капіляри розташовані близько до поверхні;
  • є вугрі або сильне запалення шкірних покривів, потребує лікування;
  • спостерігаються мікротравми або порушена цілісність шкіри.

Хімічний ексфоліант протипоказаний при наявності наступних станів:

  • будь-яка форма контагіозного молюска;
  • папіломи і бородавки;
  • псоріаз або екзема;
  • активна форма герпесу;
  • недавній засмага або опіки від сонця;
  • мікротравми або пошкодження шкірного покриву;
  • алергічні реакції;
  • індивідуальна непереносимість компонентів.

Запобіжні заходи:

  • Слідкуйте за реакцією шкіри після процедури. При подразненні і почервонінні зменшити концентрацію кошти або відмовтеся від нього, можете пошукати більш щадний препарат.
  • Якщо після впливу кислотного пілінгу ви збираєтеся йти на вулицю, застосовуйте крем з високим ступенем захисту від сонця.
  • Вибираючи exfoliant, враховуйте тип шкіри. Чим вища її чутливість, тим більш м'яким по своїй дії повинен бути препарат.

Відео

Емульсія ексфоліант з гликолиевой кислотою 15% Academie Scientifique de Beaute

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!