Постійне почуття голоду - причини, що робити при симптомах

Іноді голод – це не справжнє відчуття потреби в їжі, а психологічна або ендокринна проблема, яка може бути викликана зниженим рівнем лептину в організмі. Чим більше жиру міститься в клітині, тим більшу кількість цієї речовини буде вироблятися. Лептин є контролером метаболізму і впливає на вироблення почуття голоду. Як позбутися від апетиту, читайте нижче.

Симптоми постійного почуття голоду

Якщо ви не можете насититися, постійно відчуваєте занепокоєння або голодну порожнечу в шлунку навіть після щільного вживання їжі, це можуть бути симптоми постійного почуття голоду – порушення організму, які загрожують неприємними наслідками. Серед них різні розлади харчування: булімія, анорексія, різке зниження або збільшення ваги, відкладення жирової тканини, порушення секреції шлункового соку, слабкість, анемія, низький тиск і почуття незадоволеності.

Якщо постійний голод є наслідком іншого захворювання, то він має більш фізіологічні характеристики, відчувається в шлунку і позбутися від нього можна, вилікувавши першопричину. Якщо ж походження – у порушенні нервової системи, то розвиватися такий збій буде приховано, нападами, в періоди емоційного напруження, як віддушина для «заїдання» проблем і вилікувати цей тип складніше.

Причини постійного голоду

Процес споживання їжі – один з найскладніших у системі організму, збої в ньому з'являються від незначних змін у загальному стані ЦНС та ендокринної системи. Якщо одна з численних зв'язків між шлунком і мозком вийшла з ладу, в мозок надходять неправдиві сигнали, він розгублений і захищає організм доступним йому способом – сигналізує про те, що потрібно поїсти. Навіть якщо шлунок повний і насправді їжі не вимагає. Виділяють такі основні причини постійного голоду:

  • захворювання: гастрит, виразка, гіпертиреоз, гиперрексия;
  • порушений рівень гормонів;
  • неправильне харчування;
  • розумові або фізичні перенапруги;
  • психічна залежність – гиперфагия, анорексія або булімія.

Причини постійного відчуття голоду у жінок

Причини постійного відчуття голоду у жінок криються в гормональних збоях і тривалих депресіях, неправильне харчування і нестачу вітамінів. При цьому порушується менструальний цикл, спостерігаються постійні зміни настрою і зміни ваги. Часто «голодний синдром може проявлятися під час вагітності або клімаксу, після відмови від сигарет.

При пережитих сильних стресах, жінки часто переносять ці емоції всередину себе, зациклюються і перебувають у стані напруги занадто довго – від цього можуть розвинутися розлади харчування та постійний невгамовний голод. Причиною тому порушення рецепторів в ділянці гіпоталамуса, які можна вилікувати тільки величезним зусиллям волі і формуванням антипривычки.

Причини постійного почуття голоду в шлунку після їжі

Коли ви продовжуєте відчувати голод відразу після їжі – можливо, це оманливе відчуття, викликане тим, що передача сигналів та імпульсів з шлунка ускладнена і мозок ще не встиг усвідомити те, що ви наситилися. В такому випадку краще почекати близько півгодини і це відчуття має пройти. Якщо ж справа у більш серйозні проблеми, то їх необхідно виявляти і лікувати, поки голод не спровокував ожиріння та інші хвороби. Які є причини постійного почуття голоду в шлунку після їжі:

  • Порушення графіка прийому їжі – відмова від сніданку, нерівномірні обсяги порцій, чергування голодувань з рясними трапезами. Сюди ж відносяться і норми денної активності: недосип, безсоння, зміна режиму дня.
  • Авітаміноз – відсутність конкретних поживних речовин і вітамінів, може бути обумовлена як свідомою відмовою, так і специфічним регіоном проживання.
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет, проблеми щитовидної залози.
  • Паразитарна проблема – наявність паразитів в організмі.
  • Гіпоглікемія – патологія, що виникає по всім перерахованим вище причин. Супроводжується нестачею в крові глюкози – необхідного компонента для почуття насичення.

Почуття голоду при вагітності на ранніх термінах

Почуття голоду при вагітності на ранніх термінах виникає часто: організм жінки перебудовується, кількість гормонів різко збільшується, з'являється додаткове навантаження на органи. Крім природного посилення апетиту, потрібно розрізняти такий, який відбувається від нестачі вітамінів: залізо, магній і кальцій. Щоб зрозуміти, як позбутися від почуття голоду такого роду, потрібно регулярно проводити аналізи стану організму, стежити за гормонами і при нестачі якихось речовин – додавати в раціон необхідні продукти і вітаміни.

Постійне почуття голоду при діабеті

Головними сигнальними речовинами для мозкових центрів голоду і насичення є глюкоза і ліпіди – вони повідомляють у гіпоталамус інформацію про те, що організм ситий. Постійне почуття голоду при діабеті виникає від дефіциту інсуліну, який сприяє всмоктуванню глюкози, клітини постійно відчувають нестачу в ній, скільки б хворий не вживав їжі. Така форма підвищеного апетиту – виключно наслідок захворювання, вона проходить при лікуванні діабету і коригування рівня гормонів в крові пацієнта.

Як втамувати голод

Якщо ви помітили у себе аномальний голод і якісь побічні симптоми – варто звернутися до лікаря, який допоможе з'ясувати причину вашого стану і призначить комплексне лікування. Якщо апетит просто підвищений, можна спробувати швидко втамувати голод такими способами:

  • Пити воду, коли відчуваєте, що зголодніли.
  • Їсти повільно, ретельно пережовуючи. Це допоможе краще засвоїти продукти і швидше відчути ситість.
  • Не їсти під час сторонніх справ. Зосереджуватися безпосередньо на їжі та її кількості, смаку.
  • Не вживати гостре, пересмажене, кисле, газовані напої і фастфуд, зменшити кількість солодощів і простих вуглеводів, які можуть викликати апетит.
  • Їсти часто і маленькими порціями через кожні три години, подавати їжу на невеликих тарілках, це допоможе візуально обдурити мозок.
  • Концентруватися на відчуттях: якщо хочете поїсти, задайте собі питання, чи дійсно ви голодні, або це спроба зайняти час, позбутися думок та емоцій.
  • Споживати більше прісної, рослинної їжі без соусів і добавок – така дієта не буде провокувати бажання з'їсти більше їжі.

Як втамувати голод без їжі

Як прибрати відчуття голоду, що виникає неконтрольовано і постійно:

  • По-перше, це постійна зайнятість: захоплююче, цікаве для вас справа допоможе менше думати про їжу.
  • По-друге, це фізична активність: заняття танцями, плаванням і пробіжки допомагають особливо добре. При цьому емоційний голод буде зменшуватися разом з енергією, яку ви віддаєте заняття.

Вкрай позитивний вплив на тривожний стан постійного голоду надає йога. Вона впливає не тільки на фізичне здоров'я і силу тіла, але і на бадьорість духу, настрій, внутрішній спокій. Заняття йогою допоможуть вам зосередитися на своїх відчуттях і розрізнити їх природу, заспокоїти хвилювання, дратівливість, вгамувати голод без їжі. Для йоги не потрібна певна підготовка – почати займатися може абсолютно кожен, але краще робити це під контролем фахівця, в групі, або на персональних заняттях.

Як втамувати голод під час дієти

Дієти – окремий аспект можливого підвищення апетиту. Під час дієти потрібно підтримувати необхідний рівень поживних речовин, вітамінів, які відповідають за здоровий метаболізм. Треба їсти більше фруктів, свіжих овочів, не відмовляти собі в кашах і перших стравах, відповідально підходити до графіку харчування. Чим втамувати голод при схудненні так, щоб не нашкодити процесу:

  • Свіжі фрукти. Вони багаті глюкозою, яка відповідає за відчуття ситості і вироблення «гормону радості - серотоніну, який може заповнити брак солодощів.
  • Вгамувати голод під час дієти добре допомагає зелений чай, він сприяє схудненню і виведенню шлаків. Якщо відчуваєте апетит між плановими трапезами – пийте чай, воду або відвар шипшини, це очищає організм.

Відео: як впоратися з почуттям голоду

Голод. Постійне почуття голоду.

Відгуки

Ольга, 22 рокиПоділюся досвідом. Я відчувала почуття голоду після їжі тривалий час з різних причин, заїдала всі труднощі, аж до сліз прикро, почала рости вшир. Потім хороша знайома порадила йогу - я спробувала від нічого робити і просто була в шоці! Мало того, що пропали відчувати постійний голод, так ще й схудла, накачала прес. Займаюся постійно і всім раджу – дуже добре прочищає мізки.
Марина, 43 рокиУ мене дитина, підліток, що страждає на анорексію. Неможливо її примусити їсти, каже, що худне. У результаті стінки шлунка стиснулися настільки, що вона не може їсти більше, ніж половину яблука за раз. Була в неї одна емоційна травма, після якої вона стала «худнути», ось зараз працюємо над цим з психологом.
Катя, 38 роківЯ від постійного стресу (робота з людьми –вона така) часто багато їм, але не товстію. Правда, це призводить до того, що важкість у шлунку і сон неспокійний. Необхідності лікувати в лікарні цю проблему не бачу, вважаю, треба просто силу волі мати і ходити в зал. Менше вільного часу – менше проблем.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!