Що буде якщо проковтнути голку

Кожна людина пам'ятає, як його в дитинстві батьки лякали історією про те, що, якщо проковтнути голку, вона по венах потрапить в серці, викликавши летальний результат. Але чи дійсно це так? Що насправді буде, якщо проковтнути голку, від чого залежить ступінь небезпеки? Давайте розберемося, наскільки небезпечно для життєдіяльності організму людини дану подію і що робити, щоб уникнути фатальних наслідків.

Чи може людина випадково проковтнути голку

Як би смішно і безглуздо це не звучало, але неочікуваних випадків, при яких можна проковтнути голку, безліч:

  • - Яка нормальна людина просто так ковтати голку не буде. Але уявіть собі ситуацію, коли вам потрібно щось зашити, та щоб поправити тканину або подивитися, яким шов виходить, ви взяли голку в рот і несподівано ним пчихнули, проґавили, икнули. У половині таких моментів голка під впливом повітря моментально потрапляє в горло. Великий відсоток випадків попадання голки в організм відноситься до модельєрам і швачкам.
  • Дуже часто ковтають голки маленькі діти. Вивчаючи навколишній світ, крихти все пробують на зуб. Повзаючи і граючи на підлозі, їм не важко знайти голку, яку мама раніше випадково зронила.
  • Існує давня традиція ворожити на печенюшках, за якими визначається доля людини. Всередині їх запікають маленькі записочки з побажаннями, гудзички, прикраси і навіть голки, шпильки. Час від часу бувають випадки, коли під час цього гадання люди випадково проковтують голку.
  • У давні часи проводився обряд «відданості», під час якого людина ковтав голку, щоб довести свою покірність, вірність, невинність і чистоту. Вижив після ковтання голки вважали праведником, а померлого – брехуном.
  • Тюремні в'язні часто з допомогою голки намагаються потрапити в лазарет. Інші ж підсовують голки в їжу своїм співкамерникам, щоб помститися за образи.
  • У деяких випадках люди цілком усвідомлено голки ковтають, заробляючи на цьому. Наприклад, при виконанні трюків, циркових вистав.

Що робити якщо проковтнув голку

Запобіжні заходи від підпадання голки в організм повинен знати кожен, щоб при екстреному випадку, без паніки зуміти надати допомогу потерпілому. Головне – запам'ятайте, що навіть сама маленька ковтнув голка здатна завдати серйозної шкоди здоров'ю людини від ріжучих болів до летального результату. Найважливіше дію, яке вам потрібно буде виконати – це зробити дзвінок в службу швидкої медичної допомоги. Якщо є можливість, відразу ж вирушайте в лікарню робити рентген. Тільки досвідчений лікар зможе визначити місцезнаходження голки і вийняти її.

Які дії зробити

Якщо ви опинилися далеко від лікарні, або у вашій місцевості її і зовсім немає, необхідно самостійно вжити заходів щодо вилучення голки. Хороший ефект може дати такий народний метод: візьміть маленький (1-2 грама) шматочок вати і добре змочіть вазеліновим маслом (рідкий парафін), скачайте кульку і проковтнути. Через 3-4 години з'їжте манну або вівсяну кашу. Їсти треба не менше тарілки кашки, а краще дві. Ці страви мають обволікаючим дією і захистять нутрощі від проколювання голкою. Якщо вазелінового масла немає, використовуйте тільки кашу.

Чого не варто робити

Від своєчасної наданої кваліфікованої допомоги залежить життя людини, тоді як неправильні поради шкодять здоров'ю. Завдяки скороченню м'язових волокон, голки можуть пересуватися в тканинах тіла. Потрапляючи в організм, голка (гладка, гостра і пряма) здатна переміщатися на 10-15 сантиметрів. Тому якщо ви або хтось проковтнув голку:

  • Не робіть різких рухів, присідань і нахилів, скоротіть рухову активність. При рухах голка, що потрапила в м'язи, теж починає рухатися і може своїм гострим кінцем завдати шкоди. Ляжте на ліжко і чекайте приїзду швидкої допомоги.
  • Не викликайте блювоту. Голка вже не вийде назовні, а ось пошкодити нутрощі може.
  • Не трусіть головою, не робіть великі глотки. Якщо голка застрягла в горлі, працівник швидкої допомоги витягне її, як риб'ячу кісточку.
  • Не стукайте в області грудної клітини, не тисніть живіт, все це призведе до ще більшого травматизму.
  • Використовувати проносне теж не можна.
  • Якщо голку проковтнув маленька дитина, не перевертайте його та не трусіть.

Як визначити, що дитина проковтнув голку: симптоми

Передбачити дії дітей неможливо. Карапузи тягнуть до рота різні сподобалися їм предмети, пізнаючи нове і недосліджене, в тому числі й гострі, такі як голка. Не завжди батьки встигають стежити за малюком, а він не зможе розповісти, що з ним сталося. Як же зрозуміти, що дитина проковтнув голку і як діяти в подібній ситуації? Симптоми, за якими ви зможете дізнатися про голці усередині дитини:

  • Активне виділення слини.
  • Прояв у малюка тривожності. Дитина перестав грати, відмовляється від їжі, у нього щось болить, йому боляче ковтати.
  • Поява кашлю, симптомів ядухи, нудоти, маляті не вистачає повітря.
  • Почервоніння на обличчі.
  • Почастішання пульсу і потовиділення.
  • Підвищення температури.

Що буде якщо проковтнути голку – наслідки

Точно передбачити наслідки після проковтування голки не можна. Але є кілька сценаріїв, за якими можуть розвиватися події:

  • Сам страшним і небезпечним випадком вважається, коли голка потрапляє в легені, серце, роблячи там дірочку. Якщо вчасно не провести хірургічне втручання, можливий летальний результат. В легенях (при запізнілою операції) виникає запалення, спровоковане проколом голки, яке може призвести до втрати частини цього органу.
  • Буває, що проковтнута голка потрапляє в шлунок. Тоді у 80% постраждалих є шанс, що вона вийде природним шляхом з калом. 20% пацієнтів доводиться робити операцію з видалення голки з організму. Дуже рідко трапляється, що голка проколює шлунок або кишку, що небезпечно зараженням, перитонітом.
  • Іноді голка осідає в м'яких тканинах, при цьому людина іноді відчуває ниючі болі. Якщо її вчасно не зробити, голка почне іржавіти, що призведе до запальних процесів.
  • Найчастіше голка застряє в небі або горлі.

Відео: чоловік проковтнув швейну голку

Ми не замислюємося про можливі наслідки проковтнутої голки, поки вони не торкнуться нас або наших родичів, друзів, близьких. Багато хто навіть не усвідомлюють тяжкість наслідків від проковтнутої голки. Коли при необережному користуванні людина ковтає голку, відбуваються серйозні порушення якості його життя. Для наочного прикладу, про можливі проблеми зі здоров'ям після попадання голки всередину людини подивіться у відеосюжеті:

ЩО БУДЕ ЯКЩО ПРОКОВТНУТИ ГОЛКУ l ВДИХНУТИ ГОЛКУ ВСЯ ПРАВДА

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!