Властивості Creatine monohydrate - для чого приймати, склад, побічні дії і ціна

Позитивний вплив на організм людини креатину було помічено давно, але використовувати властивості цього продукту почали тільки в поточному столітті. Доведено, що Креатин моногідрат, прийнятий у вигляді таблетки або порошку покращує спортивні результати атлетів (спринтерів, пауерліфтерів) і фізичні показники бодібілдерів. Зараз продукт користується популярністю серед спортсменів.

Що таке креатин

Це харчова добавка, яка використовується для підвищення витривалості організму при великих фізичних навантаженнях (під час виснажливих тренувань у спортзалі). На змаганнях продукт сприяє поліпшенню результатів при забігу на короткі дистанції або в силових видах спорту. Він не є стероїдним засобом і виявити його вживання практично неможливо, тому вважається легальною харчовою добавкою в спортивному харчуванні.

Склад і форма випуску

Речовина являє собою органічне з'єднання – карбонову кислоту. До складу креатину (Creatine Monohydrate) входять сполучені пептидними зв'язками амінокислоти (аргінін, гліцин, метіонін), які утримують молекули води. Проводиться харчова добавка у вигляді таблеток, капсул або білого порошку, для упаковки використовуються пластикові або металеві банки.

Речовина вперше було синтезовано як Моногідрат креатину, і зараз ця форма є найбільш затребуваною. Відомі інші креатиновые добавки:

  • Креалкалин;
  • Креатин гідрохлорид;
  • Креатин фосфат;
  • Трікреатін малат.

Як діє Креатин

Creatine Monohydrate синтезується натуральним шляхом в організмі ферментами нирок, печінки і накопичується між волокнами м'язової і нервової тканини. В клітинах м'язів він міститься у вигляді фосфокреатіна. У невеликих кількостях присутній в м'ясі тварин і птиці, рибі. Речовина виконує роль:

  1. Відновника аденозинтрифосфорної кислоти – енергетичного матеріалу, який використовується при скороченні м'язів. Кількість продукованого креатину організмом обмежена. При витрачанні всього запасу речовини, необхідного для виділення енергії, сили м'язів вичерпуються. При відсутності креатину для відновлення АТФ використовується глікоген, але така реакція займає більше часу. Харчова добавка заповнює баланс креатин збільшує ресурс організму.
  2. Речовина може зв'язувати велику кількість води і сприяє нарощуванню м'язової маси.
  3. Креатин нейтралізує виділяється при скороченні м'язів молочну кислоту. Це прискорює відновлення спортсмена.

Застосування препарату

Вживають креатин бодібілдери для нарощування м'язової маси. Накопичене речовина витрачається організмом для поліпшення показників в тих видах спорту, які передбачають використання пікової сили в короткі проміжки часу. Застосування препарату рекомендовано:

  • при виконанні інтенсивних тренувальних вправ;
  • при бігу на короткі дистанції;
  • у велосипедному спринті;
  • у важкій атлетиці;
  • при стрибках;
  • хокеїстам, футболістам, тенісистам;
  • вегетаріанцям.

Як приймати Креатину Моногідрат

Для гарного засвоєння і виключення небажаних ефектів вживають добавку з великою кількістю рідини. Порошок розводять у воді, а таблетки і капсули запивають. Розчин з порошку і рідини готують перед вживанням. Речовина володіє поганою розчинністю, тому потрібне ретельне перемішування. Краще купувати порошок з дрібними частками. При застосуванні харчової добавки враховують наступне:

  1. Продукт є добавкою до їжі, і приносить результат у поєднанні з правильним раціоном харчування і тренуваннями.
  2. Приймати його краще вранці за 30-40 хвилин до вживання їжі.
  3. Засвоюваність речовини підвищується при збільшенні викиду інсуліну (він виконує транспортні функції), тому застосовувати його краще з глюкозою. Для цього до розчину потрібно додавати цукор або замість води використати виноградний сік.
  4. Деякі спортсмени вживають продукт в коктейлях з протеїном.
  5. Великі дози кави можуть знизити ефективність продукту, так як кофеїн сприяє виведенню рідини з організму.
  6. Здатність речовини утримувати рідину може вплинути на струнку фігуру жінки, тому перед пляжним сезоном краще відмінити прийом продукту.

Дозування препарату

Застосовується два способи вживання харчової добавки: з завантаженням ударної дози або поступове насичення. При завантажувальної фазі протягом тижня спортсмени здійснюють прийом Креатину моногідрату в розрахунку 0,3 г на 1 кг ваги – це становить 20-30 грам в день. Для гарного засвоєння і виключення ризику побічних ефектів краще встановити чотириразовий графік вживання денної дози по 5 г (одна чайна ложка). Після насичення організму дозу знижують до 5 г/добу. При поступовому прийомі доза становить 5-10 м/ добу. Жінкам завантажувальна фаза не рекомендується.

Ефект від Креатину

Продукт має здатність не тільки підвищувати витривалість спортсменів на тренуваннях, покращувати їх результати на змаганнях, але і робить благотворний вплив на організм. Харчова добавка:

  • сприяє зниженню в плазмі холестерину, тригліцеридів, ліпопротеїнів;
  • має протизапальну дію;
  • надає позитивний ефект при захисті нервової системи від нестачі кисню;
  • при введенні креатину в кров сприяє відновленню скоротливої функції серцевого м'яза;
  • підвищує рівень тестостерону у чоловіків;
  • з допомогою здатності утримувати вологу захищає організм від перегріву;
  • покращує стан хворого при атрофії м'язів.

Побічні ефекти

Після прийому харчової добавки можливі наступні побічні ефекти:

  • алергія (висипання, свербіж шкіри);
  • набряк, пов'язаний із затримкою виведення рідини;
  • отруєння організму, порушення функції нирок, наступ ниркової недостатності – при надмірному вживанні продукту;
  • підвищення крихкості кісток – при регулярному застосуванні;
  • диспепсія, розлад травлення (іноді ці явища спостерігаються при прийомі з недостатньою кількістю рідини).

Протипоказання

Існують стану організму, при яких потрібно відмовитися від застосування харчової добавки. Не слід вживати її спортсменам при наявності таких протипоказань:

  • алергічних реакцій, астми;
  • хронічних або гострих хвороб нирок, печінки, підшлункової залози;
  • дітям та підліткам до 18 років;
  • в період лактації та вагітності.

Ціна Креатину Моногідрата

Купити продукт можна в аптеці або на сайті інтернет-магазину. Його вартість залежить від форми випуску, фасування і виробника. Ціни на Моногідрат Креатину наведені в таблиці:

Виробник

Форма випуску

Фасовка

Ціна (рублів)

Бе Фірст

капсули

120 штук

302,40

Бе Фірст

порошок

300 г

403,85

Біотех

порошок

300 г

433

Біотех

таблетки

200 штук

888

Оптимум Нутрицион

порошок

150 г

Триста шістдесят

Оптимум Нутрицион

капсули

100 штук

830

Оптимум Нутрицион

капсули

200 штук

1399

Відео

Як приймати креатину моногідрат. Ефект, побічні, відгуки "

ЯК ПРАЦЮЄ КРЕАТИН МОНОГІДРАТ? Практика Папи Сміта

Навіщо потрібен Креатин Моногідрат ? Добавки Папи Сміта

Відгуки

Олена, 28 роківЯ дуже худа, і м'язи у мене зовсім не виражені. Вирішила займатися фітнесом, але через 3 місяці не відбулося жодних змін. Мені порекомендували спробувати Моногідрат креатину. Почала пити і помітила, що краще себе почуваю після тренувань – менше втомлююся. М'язи ще не збільшилися, але приймаю добавку всього 2 тижні.
Андрій, 29 роківВсі мої знайомі займаються фітнесом і приймають Креатин. Вирішив і я спробувати для нарощування м'язової маси. Приймаю другий місяць. Результатом задоволений. М'язи здулися – виглядає ефектно. Стало легше займатися в спортзалі, зовсім не відчуваю втоми. Помітив, що можу більшу кількість разів піднімати штангу.
Ігор, 31 рікЗаймаюся бігом на довгі дистанції. Вирішив спробувати приймати Креатину моногідрат. Через два місяці після прийому харчової добавки по 5 г в день з'явилося відчуття припливу енергії, зникла втома. Ніяких побічних ефектів у мене не спостерігалося, тому продовжую пити добавку і тренуюся у звичайному режимі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!