Дихальна гімнастика для дітей і схуднення

Навчившись правильно дихати, можна почати відновлення організму, позбутися від хвороб. Ефективні методики випробувані на практиці і схвалені лікарями. Варто освоїти їх, щоб відчути себе здоровим і повним сил, адже протипоказань такі вправи не мають.

Системи дихальної гімнастики

Розроблені різноманітні види дихальної гімнастики, призначені для лікування проблем дихальної, серцево-судинної системи, а також неврологічних хвороб, поліпшення обміну речовин, статевих розладів, і навіть цукрового діабету. Унікальність систем у тому, що займатися гімнастикою може кожен, як, наприклад, за методом Мюллера – від дитини до дорослої, літньої людини, тільки потрібно уважно вивчити видеоупражнения, намагаючись правильно слідувати рекомендаціям інструкторів.

Щоб вибрати підходящу техніку, необхідно вивчити системи дихальної гімнастики, переглянути відео на цю тему. Будь-яка фізкультура неможлива без правильного дихання, рухи повинні супроводжуватися глибокими вдихами, видихами для кращого результату. Під час дихання в організм надходить кисень – в тканини, клітини, і виділяється вуглекислий газ. Професор Микола Агаджанян довів, що за допомогою правильного дихання можна перемогти стенокардію, гіпертонію.

Стрельникової

Відома методика Стрельникової, розроблена Олександрою Миколаївною, в минулому співачкою, для відновлення голосу. Гімнастику популяризував її учень, доктор Щетинін. Комплекс передбачає роботу всіх частин тіла, насичуючи киснем органи і тканини. Видих при цьому дуже пасивний, тому гімнастика ще називається парадоксальною. Шанувальникам методу вдалося перемогти симптоми астми, бронхіту, фіброзу, нормалізувати проблеми серцево-судинної системи, ожиріння, алергію, статеві патології.

Бутейко

Метод академіка і фізіолога, відомий як дихальна гімнастика Бутейко, заснований на вольовий нормалізації або ж ліквідації глибокого дихання. Як і більшість подібних практик, ця технологія лікує бронхолегеневі, серцево-судинні хвороби – астму, бронхіт, алергії, ВСД, депресивні стани, може давати відчуття припливу енергії. Безкоштовні відео допоможуть навчитися робити гімнастику правильно – повільно, плавно, при максимальному м'язовому розслабленні.

Марина Корпан

Вивчивши вплив методик бодіфлекс і оксисайз на організм, створена дихальна система Марини Корпан. Молода дівчина, практиковавшая дві відомі технології, створила власну систему занять, спрямованих на схуднення, нормалізацію ваги, є і загальний оздоровчий ефект. Відгуки людей, що практикують цю техніку, кажуть, що їм вдалося не тільки схуднути, сформувати відмінний прес, не дотримуючись дієт, але лікувальне дихання допомогло оздоровити бронхи, легені.

Китайська

Однією з найдавніших методик оздоровлення є китайська дихальна гімнастика цигун. Її історія налічує набагато більше 7 тисяч років. І це не тільки комплекс дихальних вправ, але й повноцінна система життя, яка включає в себе низку духовних, гігієнічних, духовних правил. Застосування приписів не тільки відновить здоров'я, але і наповнить організм енергією, особливо якщо виконувати вправи вранці.

Дихальна гімнастика йогів

Стародавня індійська культура славиться практикою профілактики хвороб, оздоровлення організму, відомої як дихальна гімнастика йогів. Навчитися управляти своїм тілом, емоціями – всьому цьому навчилися багато століть тому йоги. Вони вважали, що ніздрі, як два канали (пінгала і іда), за ним рухається енергія. У лівій ніздрі – енергія іда, у правій - пінгала. За допомогою системи дихання йогів можна позбавитися від бронхіту, астми, запалення легенів, інших хронічних хвороб, лікування яких лікарям сьогодні не по силам.

Оксисайз

На відміну від бодіфлекса, Оксисайз ідеально підходить годуючим матерям, вагітним жінкам, людям, що страждають хронічними захворюваннями, які прагнуть схуднути, її можуть виконувати навіть школярі. Ця техніка не передбачає затримку дихання, тому не має протипоказань. Лікувальний ефект гімнастики не поступається бодіфлексу, а вправи для дихальної системи доступні навіть дитині.

Вправи дихальної гімнастики

Не варто виснажувати себе важкими заняттями, щоб позбутися від недоліків фігури і оздоровитися, простий комплекс вправ принесе велику користь. Наприклад, просте вправи Стрельникової під назвою Долоньки виконуються в такій послідовності:

  1. Зробити 4 глибоких і галасливих вдиху носом з тихими видихами через рот. При вдиху руки стиснути в кулаки, при виході – розтискати.
  2. Зробити паузу після чотирьох вдихів-видихів – 3-4 секунди.
  3. Повторити серію з 4 вдихів і видихів – всього 24 підходу.
  4. Якщо при виконанні вправи з'явиться легке запаморочення, то паузу треба продовжити до 10 секунд.

Для тих, у кого проблеми з легенями, астматикам, які страждають кашлем, ідеально підійде гімнастика Кофлера-Лобанової-Лук'янової. Це трифазне дихання, яке починається з видиху. Варто врахувати, що повітря виходить з легенів тільки наполовину, потім дихання слід сповільнити поки не захочеться вдихнути. Вдих виконується через ніс, при цьому між вдихом і видихом паузу не слід допускати. Відео урок описує наступні дії:

  1. Встати рівно, розпрямивши плечі.
  2. Виконати видих, плавно вимовляючи звук «пфф», затримати дихання, виконати вдих через ніс.
  3. Зробити видих зі звуком «ссс», розсунувши губи в полуулыбку, після затримки зробити носової вдих.
  4. Знову вдих зі звуком «жжж» - губи розтягнуті, а губи стиснуті, грудна клітка вібрує. Виконати після затримки носової вдих.
  5. Повторити вправу зі звуком «пфф».
  6. Заключне вправу – видих зі звуком «ззз», затримка і вдих через ніс.

Після пневмонії

ЛФК при запаленні легенів передбачає спеціальні тренування і дихальні вправи при пневмонії. Вони покликані відновити життєві сили, вивести мокротиння з легких і корисні як дорослому, так і дитині. При пневмонії рекомендується комплекс наступних вправ:

  1. Сидячи на стільці робити 8-10 глибоких видихів і вдихів. Після цього вдихи і видихи супроводжують розведенням рук ( 5-6 разів). Перейти на ходьбу на місці з довільним диханням.
  2. Стати рівно, розвести плечі, повільно походити з довільним диханням 2-3 хвилини. Підняти руки і зробити поворот в бік, глибоко вдихнувши, випрямитися, видихнути (5-6 разів). Потім стати рівно, на вдих нагнутися вперед, намагаючись дістати лівою рукою носок правої ноги, випростатися на видиху. Нагнутися до носка лівої ноги. Повторити по 4 рази.
  3. Сидячи на стільці піднімати і опускати руки, розслаблюючи їх, дихання поверхневе. Повторити 8 разів. Далі виконувати це ж вправу, стискаючи руки в кулаки, і стискаючи пальці ніг, сповільнюючи дихання.

При бронхіті

При хвороби бронхів діагностується набряк слизової оболонки, сильна вироблення мокротиння. Спеціальна гімнастика для легенів при бронхіті допомагає при обструктивному захворюванні, викликає відходження мокроти, вона корисна і при хронічної хвороби. Кращі ранкові вправи на дихання, що дає велику користь. Особливо популярно вправа «насос», при якому 16 вдихів через ніс чергуються з 16 видихами через рот без зупинки. Після перерви кілька секунд повторити. Добре допомагає при пневмонії, бронхітах, астмі використання апарату Фролова.

При астмі

Якщо людина страждає нападами задухи, йому призначають медикаментозне лікування, але на допомогу приходить і дихальна гімнастика для астматиків. Показання для її застосування – в стані спокою, коли хвороба не загострена. Фахівці радять різні методи, наприклад, гімнастика Стрельникової дозволяє зміцнити дихальну мускулатуру, очистити бронхи і легені, попередити напад. Технологія Бутейко тренує дихальний процес, розслаблена діафрагма на 50% краще впоратися з інфекціями і астмою.

Для схуднення

На основі методик бодіфлекс і оксисайз створена дихальна зарядка для схуднення. Виконуються різні нескладні вправи, в основі яких – правильне дихання. Людина дихає рефлекторно, не замислюючись, верхньою частиною легенів. Для схуднення варто освоїти діафрагмове дихання. При вдиху живіт наповнити повітрям і округлити, а на видиху, різко випускаючи повітря, живіт потрібно максимально підтягнути. Робити вдих і видих потрібно плавно і без напруги, виконуючи найпростіші вправи для всіх груп м'язів.

Гімнастика Стрельникової - відео

Дихальна гімнастика Стрельникової. Повний комплекс за 12 хвилин.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!