Фітнес для вагітних по триместрах. Чи можна займатися спортом вагітним і гімнастика в домашніх умовах

Несумісний спорт і виношування дитини? Це питання неодмінно виникає у тих майбутніх матусь, хто звик підтримувати своє тіло в хорошій формі шляхом тренувань. Дізнайтеся, в чому особливості занять фітнесом в період очікування малюка, які види тренувань можуть застосовуватися на ранніх термінах, а які будуть корисні незадовго до пологів.

Чи можна займатися спортом під час вагітності

Коли жінка дізнається, що вона через кілька місяців стане мамою, цей факт вносить безліч змін в її звичний розпорядок життя. Одними з перших виникають питання щодо корекції режиму фізичної активності з тією метою, щоб забезпечити максимально хороші умови для формування малюка в материнській утробі. Чи безпечно буде продовжувати інтенсивні заняття спортом під час вагітності? Як підтримувати себе в тонусі, щоб пологи пройшли добре, і після них швидко знайти оптимальну форму?

Правильно відповісти на питання, чи можна вагітним займатися фітнесом, можна лише після консультації майбутньої мами у свого лікуючого лікаря. Треба враховувати, що організм кожної жінки індивідуальний. Одні представниці прекрасної статі в очікуванні майбутньої дитини можуть до останніх тижнів виношування ходити в спортзал на заняття, а іншим, щоб уникнути загрози викидня, може бути рекомендований постільний режим. За загальним правилом, жінкам в положенні показані помірні фізичні навантаження, але визначати їх вид та інтенсивність потрібно, порадившись з фахівцем.

Яким спортом можна займатися вагітним

Хоч майбутні мами і схильні до швидкої стомлюваності, їм треба намагатися дотримуватися баланс між активними спортивними навантаженнями і малорухливим відпочинком. Якщо в розпорядок жінки включена гімнастика для вагітних і регулярні піші прогулянки, то це піде тільки на користь малюкові. Такі помірні навантаження дієво поліпшать кровообіг організму матері, внаслідок чого плід потрібне для нормального розвитку кількість кисню і поживних речовин. Хороший ефект на перебіг вагітності нададуть і комплекси вправ, фітнес-йоги, пілатесу, аквааеробіки.

Щоб заняття спортом для вагітних приносили лише користь і жінці, і дитині в її утробі, треба пам'ятати про деякі протипоказання. Майбутній мамі не можна робити вправи, спрямовані на м'язи живота – наприклад, робити скручування або качати прес. Негативно позначаться на стані вагітної такі елементи фітнесу, як стрибки, вигини спини, різкі махи і будь-які рухи, які характеризуються високою інтенсивність. Також протягом періоду виношування через дуже високого ризику ускладнень не можна виконувати силові комплекси вправ.

Присідання при вагітності

Цей вид фізичних вправ при правильному виконанні принесе жінці чимало користі. Присідання під час вагітності не тільки зміцнюють м'язи стегон і спини, але і допомагають суглобам тазового поясу стати гнучкішими, що дуже стане в нагоді на пологах. Щоб під час виконання таких вправ навантаження розподілялася рівномірно, потрібно робити плавно, а ще краще присідати з опорою. У домашніх умовах з цією метою можна використовувати стілець. Ще зручніше і результативніше робити присідання в спеціально обладнаних залах, під наглядом тренера.

Аквагімнастика для вагітних

Даний вид фітнес-активності не тільки безпечний, але і дуже корисний для майбутніх матусь. Виконання комплексів вправ у водному середовищі дається легше, в результаті чого поліпшується не тільки фізичний стан, але і настрій жінки. Аквагімнастика для вагітних в більшості випадків проводиться під керівництвом досвідчених інструкторів, що гарантує правильний розподіл навантажень під час тренувань. Навіть довільне плавання без різких, інтенсивних махов – це відмінний спорт для вагітних, починаючи з ранніх термінів і аж до останніх тижнів перед пологами.

Фітнес для вагітних – 1 триместр

Важлива умова для жінки, яка в перші місяці очікування дитини хоче продовжувати активний спосіб життя – отримати докладні рекомендації з цього приводу від свого лікаря. Щоб вдало поєднати вагітність і спорт в першому триместрі, фахівець повинен підтвердити відсутність до цього будь-яких протипоказань. Ще потрібно врахувати характер вправ, які будуть виконуватися. Щоб фітнес при вагітності був безпечний на ранніх термінах і не викликав гіпертонусу матки, жінці не можна напружувати живіт, робити різкі скручування, нахили, махи ногами.

Фітнес для вагітних – 2 триместр

У цей період знижуються багато фізіологічні ризики, пов'язані з процесом виношування, у жінки покращується самопочуття, пропадає токсикоз. Даний період часу дуже добре підходить для того, щоб зайнятися фітнесом для вагітних і добре підготувати організм до пологів. Спорт у другому триместрі повинен переслідувати мету зміцнення м'язів спини, попереку, живота, стегон. Потрібно знати, що для уникнення кисневої недостатності плода і запаморочень у самої вагітної, їй не можна тренуватися лежачи на спині – треба вибирати положення тіла з упором на коліна і руки.

Фітнес для вагітних – 3 триместр

На таких пізніх термінах думки жінки зайняті майбутніми пологами. Спорт в третьому триместрі покликаний допомогти їй підготувати своє тіло до цього важливого, відповідального процесу. Майбутнім мамам треба бути обережною з фізичними навантаженнями на останніх тижнях виношування, щоб не спровокувати початок родової діяльності раніше покладеного терміну. З цієї причини їм не рекомендується займатися фітнесом самостійно, краще робити вправи під наглядом досвідченого інструктора.

Треба знати, що в третьому триместрі в організмі вагітної активно виробляється гормон релаксин, який впливає на суглоби, роблячи їх більш піддатливими. Якщо майбутня мама буде інтенсивно робити розтяжки, вона може навіть спровокувати у себе вивих. З цієї причини в останні тижні вагітності заняття фітнесом повинні проходити без різких рухів. Жінці потрібно пам'ятати, що вона робить такий комплекс не з метою схуднення або досягнення якихось інших спортивних результатів – вона лише розслабляє м'язи, на які припадає найбільше навантаження, і готується до пологів.

Відео: фітнес під час вагітності

ФІТНЕС ДЛЯ ВАГІТНИХ/ВПРАВИ ДЛЯ НІГ І СІДНИЦЬ & Prenatal fitness/Leg&butt workout

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!