Запалення підшлункової залози: симптоми і лікування

Роль підшлункової залози в організмі людини дуже велика: вона бере участь в регуляції енергетичного обміну, забезпечує травлення, допомагає переварюванню білків, регулює рівень глюкози і бере участь в інших важливих процесах організму. Запалення підшлункової залози (або панкреатит) небезпечно ускладненнями, які можуть призвести до виникнення цукрового діабету або навіть до некрозу тканин підшлункової залози.

Симптоми і ознаки запалення підшлункової залози

Розташована заліза позаду шлунка і поблизу з жовчним міхуром, тому якщо він болить, то хвороба поширюється і на підшлункову. На початку розвитку запалення ознаки і симптоми панкреатиту стандартні:

  • оперізуючий характер болю;
  • пекучі болі в районі нижніх стегон з боку спини;
  • зниження апетиту;
  • підвищений блювотний рефлекс;
  • при нахилі вперед болю знижуються;
  • іноді характерно підвищення температури.

Хворі нерідко плутають панкреатит з остеохондрозом, пієлонефритом і навіть з оперізувальним лишаєм. Але досвідчений лікар швидко визначає запалення підшлункової залози, оскільки початок хвороби завжди проходить з гострим болем. Визначити, що не болить хребет, легко за допомогою пальпації: при остеохондрозі або пієлонефриті постукування в болючою області відчутні, а при панкреатиті – ні.

Гостра форма

Гостра форма панкреатиту піддається лікуванню в стаціонарі, причому лікарі повинні «заспокоїти» підшлункову залозу швидко, інакше захворювання загрожує перейти в некроз (відмирання тканин) і летальний результат для пацієнта. Тому при перших болях у животі або при запаленні підребер'я слід терміново звертатися до лікаря. Гостре захворювання залози призводить до смертності в 15% випадків із-за несвоєчасного звернення до фахівця. Основні ознаки гострого запалення підшлункової:

  • тахікардія;
  • блювання;
  • гостра біль навколо пупка;
  • підвищення температури;
  • пронос.

Хронічна

Якщо гострий панкреатит виникає на тлі активації ферментів підшлункової залози, то хронічна форма формується різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, наприклад, жовчнокам'яною хворобою, холециститом або гепатитом. Ознаки хронічного захворювання:

  • відраза до жирної їжі;
  • біль у підребер'ї при фізичних навантаженнях;
  • порушення стільця;
  • різка втрата маси тіла;
  • втрата апетиту.

В залежності від симптомів, лікарі виділяють кілька форм хронічного захворювання підшлункової залози: безсимптомна, больова, рецидивуюча і псевдоопухолевая. При першій формі пацієнт не підозрює про захворювання, при больовий – відчуває періодичні болі під ребрами, а при рецидивах больові відчуття виявляються, але після курсу лікування зникають. Псевдоопухолевая форма запалення підшлункової відбувається тоді, коли її головка збільшується, заростаючи фіброзною тканиною.

Локалізація запального процесу

Якщо підшлункова залоза запалюється, то болі бувають різні: ниючі, ріжучі, колючі, з конкретною локалізацією, наприклад, під правим ребром, або взагалі без локалізації по всій черевної порожнини, спини або паху. Тип болю безпосередньо залежить від того, яка частина залози запалена: тіло, голівка або хвіст. Коли локалізація болю розмита, лікарі частіше говорять про повну захворюванні органу.

Ниючий біль в середній частині черевної порожнини вказує на те, що запалене тіло підшлункової, якщо відчутна біль у правому боці – запалена головка залози, а якщо в лівому – хвіст. Наявність останніх двох випадків набагато гірше, адже в цих частинах формується об'ємне утворення (пухлини).

Захворювання підшлункової залози

В голівці підшлункової залози

Загальна зміна розмірів підшлункової залози набагато безпечніше, ніж збільшення її будь-якої частини. Головка залози має особливу форму і своєрідну будову: вона розташовується у дорослої людини на рівні перших двох хребців, а у новонародженого немовляти трохи вище. У зрілому віці нормальний розмір головки підшлункової залози повинен досягати до 35 мм, а якщо вона менше або більше за розміром, то це вважається патологією.

Об'ємне утворення головки підшлункової зазвичай виявляється під час УЗД черевної порожнини і вважається небезпечним захворюванням. Воно буває доброякісним або недоброякісним, яке вимагає негайного видалення. Таке захворювання нерідко зустрічається у людей після 60 років. Навіть візуально досвідчений лікар визначає перші ознаки запалення головки залози: зміна кольору шкіри і забарвлення білків очей в жовтий колір. Лікування цієї форми захворювання відбувається в умовах стаціонару.

У хвості

Хвіст підшлункової залози має загнутий вгору грушовидну форму і впритул підходить до селезінці. У здорової дорослої людини оптимальна ширина хвоста органу складає 20-30 мм, а довжину він має близько 15 див. Сильна патологія хвоста залози – це його розширення або ущільнення, на тлі якого розвивається непрохідність селезінкової вени або подпочечной форми.

Пухлина в хвості залози проявляється рідко: близько четвертої частини всіх захворювань ШКТ. Але якщо її діагностують, то нерідко пухлина відразу злоякісна і майже не піддається лікуванню, так як виявляється пізно, коли вже досягає значних розмірів. При оперуванні новоутворення у хвості підшлункової залози нерідко лікарям доводиться видаляти і прилеглі органи.

Причини захворювання

У більшості випадків причини захворювання підшлункової залози пов'язані зі спиртними напоями. Причому, не має значення, що було випито напередодні: дорога горілка або домашнє вино. Люди звикли думати, що алкоголь дає основну навантаження на печінку, що призводить до цирозу,але вона до певного моменту справляється зі спиртами з допомогою своїх ферментів. У підшлункової залози таких білків зовсім немає, тому спирти б'ють відразу по органу, не здатному захиститися.

Також причинами запалення органу прийнято вважати такі фактори:

  • Захворювання жовчовивідних шляхів. При закидання жовчі в підшлункову залозу відбувається накопичення особливих речовин, які активують власні ферменти залози, створюючи набряк тканин, ураження кровоносних судин і різні крововиливи. Якщо не брати до уваги алкогольний панкреатит, то така форма запалення становить 70% від усіх захворювань залози.
  • Освіта каменю або піску. В протоці підшлункової залози під впливом неправильного харчування нерідко утворюються камені, які при виході перекривають протока, викликаючи запальні процеси «поджелудки».
  • Захворювання дванадцятипалої кишки або шлунка. Виразка шлунка, гастрит або будь-яке інше запалення ШКТ сприяють викиду в протоки підшлункової залози необробленого кишкового вмісту, що призводить до загострення панкреатиту.
  • Гіпертонія, цукровий діабет, атеросклероз, вагітність. У цих випадках відбувається порушення нормального кровообігу, обмежуючи харчування підшлункової, розвиваючи запалення.
  • Хімічні або харчові отруєння. При отруєння лугами, кислотами, токсинами, інтоксикації або глистової інвазії активуються ферменти підшлункової, що нерідко призводить до панкреатиту.
  • Неконтрольований прийом лікарських препаратів. Деякі лікарські препарати активують ферменти залози, тому приймати їх потрібно строго під спостереженням лікаря.
  • Переїдання. Якщо в організмі порушується жировий обмін при схильності до переїдання, то ризик виникнення панкреатиту підвищується в рази. Особливо, якщо людина зловживає смаженої, жирної і гострої їжею.
  • Поранення або травми живота. При ранах, тупих травмах або невдалих хірургічних втручаннях на органах ШЛУНКОВО-кишкового тракту підвищується ризик розвитку гострого запалення органу.
  • Інфекції. Хронічні гепатити, вітряна віспа, печінкова недостатність, тонзиліт, свинка, гнійні процеси в черевній порожнині, сепсис кишечника або дизентерія підвищують ризик захворювання панкреатитом.
  • Генетика. Генетичні порушення нерідко викликають запалення підшлункової у дитини відразу після народження.

Методи зняття запалення і лікування панкреатиту

При будь-болі в області ШКТ краще відразу звернутися до лікаря. Лікування панкреатиту, як правило, відбувається в умовах стаціонару. Лікарі в гострий період знеболюють підшлункову залозу, пригнічуючи її секреторні функції. Також вони знімають лікарськими препаратами спазм сечовивідних потоків і призначають прийом антибіотиків широкого спектра дії, щоб запобігти запальні зміни або вторинні ускладнення. Якщо ускладнення в підшлунковій залозі серйозні, застосовують хірургічне втручання.

Загострення хронічного захворювання лікується в амбулаторних умовах. Пацієнту призначається термічно щадна дієта з стравами, приготованими на пару. Правильне харчування поєднується з прийомом лікарських препаратів, що блокують активні ферменти залози. При сильному загостренні запалення «поджелудки» також призначаються знеболюючі, спазмолітичні, ферментні ліки та вітаміни.

Як лікувати травами та народними засобами

Древній і ефективний метод лікування – трав'яна терапія. Крім правильної дієти при панкреатиті та відмови від смажених, жирних та гострих страв, щоб зняти в підшлунковій залозі гостре запалення, потрібно пити жовчогінні трави. Для цього слід взяти по 10 г сухих трав:

  • чистотілу;
  • кукурудзяних рилець;
  • плодів анісу;
  • кореня кульбаби;
  • триколірної фіалки;
  • пташиного горця.

Все подрібнити, перемішати, залити ½ л окропу і варити 3 хвилини. Після охолодження відвар слід пити при загостренні захворювання по три рази кожен день до їжі два тижні поспіль. Потім потрібно приготувати напій з наступних трав:

  • кріп, м'ята перцева по 30 г;
  • квіти безсмертника, плоди глоду по 20 р;
  • квіти ромашки 10 р.

Залити подрібнені трави ½ л окропу і залишити на 20 хвилин, після процідити і приймати щодня три рази після їжі протягом місяця. Також корисно пити сік квашеної капусти без моркви та спецій. Сік швидко зніме гострий біль, адже в ньому є молочна кислота, яка особливо корисна при загостренні панкреатиту.

Лікарські препарати

Медикаменти в першу чергу усувають первинну причину запального процесу в підшлунковій залозі, а також:

  • відновлюють травну функцію;
  • купируют больовий синдром;
  • компенсують ендокринну недостатність.

Для досягнення цих результатів лікарі призначають такі лікарські препарати, як анальгетики, спазмолітики, спрямовані на зняття больового синдрому в залозі, ферменти, призначені для відновлення нормальної роботи підшлункової, а також антациди – препарати, які пригнічують виділення шлунком соляної кислоти. При гострому запаленні залози застосовують у середніх дозах но-шпу, папаверин або атропін.

Які аналізи необхідні

При підозрі на запалення підшлункової залози пацієнт направляється на комплексне обстеження. Йому призначають:

  • узд черевної порожнини;
  • оглядовий знімок рентген дослідження;
  • комп'ютерної, магнітно-резонансну томографію;
  • лапаротомію.

Якщо лікар поставив діагноз панкреатит, то потрібно постійно контролювати стан підшлункової залози, тому регулярно знадобиться проходити наступні лабораторні дослідження (аналізи):

  • загальний клінічний крові;
  • біохімічний крові;
  • сечі, калу;
  • слини.

Як зняти напад болю у дитини

В домашніх умовах знімати напад гострого панкреатиту у дитини лікарі настійно не рекомендують. З будь-якими симптомами захворювання малюка потрібно везти в стаціонар. Але в житті існують різні ситуації, наприклад, медична допомога недоступна. У таких ситуаціях гострий біль у підшлунковій залозі варто спробувати зняти самостійно, а потім обов'язково відправити дитину в найближчий медичний заклад. Для цього потрібно:

  • Суворе голодування.
  • Повний спокій тіла.
  • Кожні 30 хвилин давати дитині ¼ склянки води.
  • Не можна давати такі лікарські препарати, як креон або панзинорм, а також будь-які інші, що містять ферменти, щоб не погіршити ситуацію.
  • Краще по можливості зробити ін'єкцію папаверину (2 мл) або замінити його но-шпою.
  • Міхур з льодом прикласти з боку спини на ділянку підшлункової залози.
  • Дитину посадити, нахиливши тулуб вперед.

Харчування й дієта

Незалежно від форми захворювання, для лікування запалення підшлункової залози необхідно дотримуватися суворий режим харчування. При загостренні захворювання в перші два дні приймати будь-яку їжу не можна. Дозволяється тільки відвар шипшини, мінеральна вода без газу або неміцний і несолодкий чай. Слід обов'язково виключити з раціону при загостренні захворювання:

  • алкоголь;
  • спеції, приправи;
  • жирне, смажене;
  • ковбаси, копченості;
  • соління, консерви;
  • кондитерські вироби, шоколад, кислі соки.

Які продукти можна

Якщо хронічне запалення підшлункової залози, то лікарі дозволяють наступні продукти:

  • Молокопродукти: некислий сир, кисле молоко, кефір.
  • Нежирні сорти риби: щука, лящ, судак.
  • М'ясні продукти у вигляді пюре, котлет, суфле з кролика, телятини, яловичини, індички або курки.
  • Відварені перетерті овочі.
  • Сухарі або сухий пшеничний хліб.
  • Омлет з яєць, приготований на пару.
  • Круп'яні, курячі, вермишелевые або овочеві супи.
  • Олії: рафінована соняшникова, оливкова, вершкове.
  • Макаронні вироби, крупи у перетертому вигляді.
  • Солодкі желе, киселі, компоти.
  • Печені груші, яблука.
  • Відвар пшеничних висівок, неміцний чай, відвар шипшини, мінеральна вода без газу.

Меню

Якщо підшлункова залоза запалилася, можете скористатися примірної дієтою, описаної нижче. Меню розраховане для 1 людини на 2 дні:

День перший

  • Сніданок 1: картопляне пюре 100 г , 2 сухарика, мінеральна вода.
  • Сніданок 2: омлет на пару з 2 яєць, 2 котлети парових, 1 пшеничний сухар, нежирне молоко 200 мл
  • Обід: курячий суп 200 мл, відварна риба 100 г, варені шинки 100 г, 1 сухарик, розпарені родзинки 30 г, томатний сік-200 мл
  • Полуденок: фруктовий кисіль 200 мл, мінеральна вода без газу.
  • Вечеря: вівсянка 150 г, 1 котлета парова, морквяне пюре 100 г, 1 сухарик, чай з молоком 200 мл

День другий

  • Сніданок 1: відварна яловичина 100 г, вівсянка 150 г, 1 сухарик, мінеральна вода.
  • Сніданок 2: яблучне пюре 100 г, сирний пудинг 100 г, 1 сухарик, 200 мл чаю.
  • Обід: овочевий суп 250 мл, 2 рибні котлети на пару, гарбузова каша 100 р, сир-100 р, 1 сухарик, чай.
  • Полуденок: морквяне пюре 150 г, фрикадельки 100 г, яблучне пюре 100 г, йогурт 100 р.
  • Вечеря: картопляне пюре 150 г, м'ясний рулет 150 г, сирний пудинг 100 г, 1 сухарик, фруктовий кисіль 100 мл, чай.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!