Шкоду алкоголю для здоров'я людини. Жданов про шкоду алкоголю, відео

Люди знають, що вживання алкоголю згубно впливає на здоров'я, але мало хто обізнаний про те, які конкретно захворювання несе в собі ця шкідлива звичка, до яких тяжких наслідків призводить. Будь-яка держава вживає заходи, спрямовані на масове оповіщення і донесення інформації до кожного свого громадянина про смертельну небезпеку вживання алкоголю. Але кожен громадянин має право сам вирішувати і робити вибір: зберегти своє здоров'я чи ні. Шкода алкоголю – дуже серйозна тема, що вимагає більш тісної ознайомлення для кожного з нас.

Шкоду алкоголю для здоров'я людини

Наслідки від вживання спиртних напоїв дуже згубні для нашого здоров'я: це і хворе серце, збільшена печінка, енцефалопатія, серйозні зміни мозкової діяльності людини, але величезний шкоди – це психологічна залежність, завдяки якій позбутися цієї вбиває звички стає все важче.

Люди під впливом цієї одурманивающей рідини стають одержимими, не відають, що творять і іноді це призводить до незворотних вчинками по відношенню до інших людей. Шкоду, яку завдає алкоголь на людський організм - суттєвий, а тому вимагає детального розгляду.

Вплив вживання алкоголю на мозок

Перше і безумовне нанесення великої шкоди здоров'ю людини шляхом вживання алкоголю – це вплив на мозкову діяльність, поведінку і загальна безконтрольність всього тіла. Кожен хімік підтвердить, що будь-який алкогольний напій виготовляється на основі етилового спирту, який є речовиною загальнотоксичної дії (наприклад, як чадний газ), а значить - небезпечний для людського життя.

Звідси випливає, що на людський організм спиртний напій має вбиває дію з боку токсичності та наркотичної залежності.

Потрапивши в кровоносну систему, етанол розноситься по всьому організму, отруюючи кожен орган та систему життєдіяльності. Одночасно в крові відбувається руйнування еритроцитів, що призводить до припинення надходження кисню в клітини головного мозку, у результаті клітина відмирає. Людина в цей час втрачає самоконтроль, нормальну здатність рухатися, реагувати адекватно мислити, стає агресивним.

Вживання алкоголю призводить до закупорювання судин, в результаті чого утворюються аневризми - видування судини головного мозку під тиском крові. Якщо тиск крові в судині дуже високо, то цей аневризм з легкістю рветься, а кров потрапляє прямо в мозок, результат – геморагічний інсульт (практично 100% смерть або інвалідність).

Якщо говорити про шкоду алкоголю на людський мозок, то слід зупинитися на такому захворюванні, як енцефалопатія. Це страшне захворювання мозку, яке має наступні синдроми:

  1. Проблеми координації в просторі. Хворим на цю хворобу складно знайти вихід з кімнати, вони втрачають здатність пересуватися самостійно.
  2. Спиртне робить істотний вплив на мозкову діяльність людини: відбувається помутніння розуму.
  3. Параліч зорових нервів (ще називають окуломоторным дисбалансом).
  4. Енцефалопатія в ускладнених випадках переходить в інше захворювання: психоз. Вкрай важка хвороба, що супроводжується провалами пам'яті, при якій людина не здатна запам'ятовувати інформацію.
  5. Всі ці симптоми посилюються глибокої депресією, вивести з якої пацієнта стає практично неможливим.

Алкоголь не призведе до вищеописаних наслідків, якщо рідко його вживати. Однак, краще відмовитися від нього взагалі. Існує цілий ряд чинників, що впливають на мозок людини:

  • Все залежить від вживаного кількості та періодичності повторення;
  • Важливе значення має вік, у якому ви почали вживання;
  • Як довго і регулярно ви вживаєте алкоголь;
  • Великий вплив має на вищеописані наслідки ваш вік, стать (у жінок, як відомо, усе відбувається набагато складніше і швидше у випадку з алкоголізмом), схильність, спадковість;

В залежності від таких факторів, навіть мізерна доза алкоголю, що потрапила до вас в організм, здатна завдати непоправної шкоди, скаламутити розум і свідомість, створити провали в пам'яті, сповільнити або повністю відключити мозкову діяльність.

Вплив на серце

Вплив алкоголю на серце відбувається аналогічним чином, як і на мозок: вживаючи його, ви завдаєте непоправної шкоди клітин серцевого м'яза, внаслідок чого отруюється вся серцево-судинна система людини. Потрапивши хоч малої краплею в організм, алкоголь завдає шкоди роботі серця.

  • Порушується кровообіг в маленьких судини – капіляри, відбувається розрив даних судин, в результаті чого серце не отримує достатньої кількості кисню (кисневе голодування).
  • Внаслідок вживання спиртних напоїв та їх шкоди, серцевий м'яз набуває в'ялість, не може справлятися зі своєю звичайною роботою, відбувається передчасний атеросклероз, гіпертонія, серцева аритмія, кардіоміопатія (її ще називають алкогольне серце або бичаче серце), інший шкоди організму.
  • Вченими доведено, що будь-яка доза алкоголю приносить шкоду і впливає на серце, істотно підвищується ризик виникнення більшості смертельно небезпечних серцевих захворювань. Прийом алкоголю викликає зміни структури міокарда: товщають стінки, розширюються порожнини, повністю порушується ритм роботи серця (що призводить до таких захворювань, як: трепетанию передсердь, миготливої аритмії, екстрасистолії).

Вилікувати серце від порушень, викликаних вживанням алкоголю, дуже важко, але реально: виключно шляхом абсолютної відмови від вживання спиртного. І те, патології будуть повторюватися пізніше, тому що цього органу притаманна біохімічна пам'ять (повторення попередніх процесів).

Як впливає алкоголь на здоров'я підлітків

Всі підлітки отримують у школі максимум інформації про шкоду вживання високоградусних алкогольних напоїв для здоров'я людини. Дуже важливо вберегти своїх дітей від раннього вживання дорослих напоїв. Це надзвичайно небезпечно для їх здоров'я і не несе нічого доброго за собою.

Поясніть своєму синові або дочці, як це шкідливо для організму зсередини, скористайтесь яскравими ілюстраціями, відеоматеріалами, барвистою інформацією про зіпсовані життях людей. Зробіть максимум для того, щоб донести головну думку: вживання спиртного смертельно шкідливо.

Як впливає алкоголь на організм підлітка:

  • Етанол, що руйнує клітини організму, має подвійну силу токсичності на розвивається мозок підлітків. Навіть невелика крапля здатна викликати величезні хімічні порушення в головному мозку. Це позначається на навчанні, розвитку мислення, втрати здібностей та інших чіпляють за собою процесів;
  • У підлітка, який почав вживати алкоголь, з'являється емоційна, інтелектуальна деградація;
  • Вживаючи спиртні напої, дітям у десятки разів легше звикнути до алкоголю;
  • Вплив алкоголю на дитячий печінку відбувається швидко, в слідстві чого процес синтезу вітамінів, ферментів, життєво важливих для розвитку підліткового організму, значно погіршується;
  • Спиртне робить шкоду на шлунково-кишковий тракт, в результаті відбувається швидке розвиток панкреатиту та цукрового діабету;
  • Страждає статева система підліткового організму;

Про цієї життєво важливої проблеми "сурмлять" всі телеканали, рекламні кампанії, рясніють заголовки газет. Надзвичайно важливо донести цю інформацію дітям, а головне, щоб вони це зрозуміли і усвідомили. Ще важливіше, виховувати своєї дитини спочатку в таких умовах, щоб у нього в думках ніколи не було спробувати хоч краплю цієї нещасливої хімічної суміші.

Згубний вплив алкоголю на жінок

Якщо порівнювати жінок і чоловіків, то науково доведений факт - на жінок спиртне впливає гірше, ніж на чоловіків.

  • Всі процеси, що відбуваються під дією алкоголю, в організмі у питущих жінок протікають подвійно важче: швидкий розвиток цирозу печінки, погіршення роботи серця, вражаються органи нервової системи;
  • Різко погіршується пам'ять, здатність навчатися;
  • Залежність, що виникає в результаті зловживання алкоголем, у жінок викликається швидше, а лікування від неї практично неефективно;
  • Дослідження показали, що жінка, яка в молодості зловживала алкоголем, має високу ймовірність народити дітей-інвалідів (спиртне дуже сильно впливає на будову яйцеклітин, відновити яке не можна, навіть при повній відмові від алкоголю).

Жінки, які вживають алкоголь, будучи вагітними, повинні з великою увагою поставитися до наступної інформації:

  1. Навіть мала краплина спиртного, що потрапила в організм ще не до кінця сформувався плоду, завдає шкоди і може викликати серйозну патологію у формуванні нервової системи, а в подальшому і розвиток такої хвороби, як ДЦП.
  2. Нерідкі випадки розвитку у ненародженої дитини плодового алкогольного синдрому, який перешкоджає його розвитку, викликає незворотні зміни зовнішніх органів (наприклад, микроэнцефалию).
  3. Є ризик того, що відшарується плацента і плід загине.
  4. Навіть під час зачаття, алкоголь впливає на генетичну інформацію, одержувану яйцеклітиною.

Відео: професор Жданов про шкоду алкоголю

Надзвичайно важливо, щоб ми всі ставилися серйозно до такої проблеми людства, як шкоду спиртного, його вплив на наш організм і зловживання взагалі. Існує величезна статистика смертності у світі, наслідком якої була алкогольна залежність. Алкоголь – це корінь всіх бід людей і їх хвороб. Читайте про ефективні методи, як вилікувати алкоголізм.

Додатково перегляньте відео, в якому професор Жданов докладно веде розповідь з приводу глобального шкоди алкоголю, його вплив на всі органи людини. Ознайомтеся з тим, що відбувається всередині нас, коли крапля спирту всмоктується в кров і як шкода алкоголю позначається на нашому здоров'ї:

професор Жданов про шкоду алкоголю

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!