Відвар кропиви для волосся - рецепти

Кропива – це квіткова рослина, листя і стебла якого покриті волосками, що провокують свербіж і печіння, якщо до них доторкнутися. Трава поширена в міському середовищі, поряд з людьми, а от знайти її на відкритій місцевості в поле може бути непросто. Незважаючи на неприємні відчуття, які «дарує» кропива при торканні, це рослина стає вірним помічником проти хвороб і володіє чудовим косметичним ефектом. Особливо популярно його використання для волосся. За допомогою декількох рецептів ви легко поліпшите їх здоров'я.

Чим корисно мити волосся відваром кропиви

Корисні речовини, якими багата звичайна кропива, роблять її незамінною в боротьбі з деякими захворюваннями шкіри голови, а також допомагають повернути волоссю блиск, зробити волосяний покрив менш тьмяним і слабким. Рослину використовують, щоб позбутися від сивини і призупинити втрату пігменту: для цього готують не тільки кропив'яні відвари, але і маски. Які цілющі елементи містить рослина і ніж корисний відвар кропиви для волосся на її основі:

  • Вітамін А. Завдяки цьому елементу, шкіра голови стає краще, заживають дрібні пошкодження, він провокує ріст волосся неактивних фолікулів та прискорює обмінні процеси.
  • Вітамін С. Допомагає клітинам шкіри голови активніше отримувати кисень, тому волосся ростуть набагато швидше.
  • Вітамін К. Повертає блиск, покращує стан волосся, дарує гарне природне сяйво.
  • Бета-каротин. Корисний тим, у кого на шкірі голови відбувається підвищене виділення жиру. Цей елемент зволожує, нормалізує роботу сальних залоз.
  • Дубильні речовини. Сприяють гладкості, еластичності волосся, т. к. змушують лусочки, з яких він складається, склеюватися і щільніше прилягати один до одного.
  • Флавоноїди. Допомагають волоссю краще триматися в ростковом ділянці, тому випадання скоротиться.
  • Органічні кислоти. Роблять ріст волосся активніше, оскільки регулюють обмін речовин шкіри голови.

Як зробити відвар з кропиви для ополіскування волосся

Кропиву для відварів беруть в свіжому і сушеному вигляді, як самостійний елемент і в комбінації з іншими речовинами і рослинами. Кінцевий склад лікарського або косметичного засобу буде залежати від того, якого ефекту бажає досягти людина. Придбати кропиву в аптеці недорого, але особливу користь принесе молода поросль, зібрана самостійно. Якщо ж її не вдалося використати всю, залишки рослин слід засушити, щоб робити відвари з цілющими властивостями в холодну пору року. Правила збору трав:

  • Збирайте кропиву, поки на вулиці немає дощу або вологості, в період з травня по червень, коли вона цвіте.
  • Не чіпайте рослини, листя або стебла яких пошкоджені.
  • Не забудьте про рукавичках, які захистять руки від пекучих захисних волосків кропиви.
  • Перед приготуванням відвару зі свіжим рослиною добре промийте його.

Як засушити:

  1. Зробіть навіс, щоб сонячні промені не потрапляли на рослину, в приміщенні, яке добре провітрюється.
  2. Розкладіть зібрану траву під ним.
  3. Чекайте трохи більше тижня, максимум – дві.
  4. Відокремте листя від стебел.
  5. Розкладіть листя в паперові пакети, добре закрийте.
  6. Зберігайте не більше 2 років (бажано до наступного сезону збору).

Класичний рецепт із молодої кропиви

Відвар з свіжої кропиви – прекрасний засіб, що допоможе позбутися від лупи, додасть волоссю більше сили, блиску, корисно для сивого волосся. Щоб приготувати відвар, візьміть сто грам молодого рослини, добре промийте. Відокремте листочки, покладіть їх у каструлю або миску, залийте літром гарячої води, кип'ятіть близько півгодини. Вогонь повинен бути повільним. Отриману рідину процідіть. Зробіть полоскання волосся відваром кропиви:

  • Приготуйте літр кип'яченої або відфільтрованої води, додайте туди 0.5 ч. л. соди, залийте 250 мл концентрованого відвару.
  • За допомогою зручної ємності з ручкою, обполіскуйте голову близько п'яти хвилин, нахиливши її над ванною.
  • Обмотайте голову рушником і злегка промокніть, але не витирайте
  • Не користуйтеся феном, нехай пасма висохнуть самостійно. Вже з першого застосування ви побачите високу ефективність блиск, сяйво.

З лопухом для зростання

Об'єднані відвари допоможуть комплексно впливати на проблеми волосся. Лопух – це рослина, що містить багато вітамінів. З його коріння отримують відоме реп'яхову олію. Ідеальний варіант – приготування відвару з кропивою і коренем лопуха на водяній бані, так цілющі речовини збережуться краще. Візьміть обидва рослини в рівних пропорціях, покладіть в невелику ємність з холодною чистою водою, а її – в каструлю побільше, яка буде стояти на вогні. Не доводьте до закипання. Після приготування залиште засіб настоятися 1-2 години.

З додаванням ромашки для зміцнення

Відвар ромашки з кропивою використовується, коли потрібно нормалізувати роботу сальних залоз або злегка освітлити волосся. Беруть по 100 грам кожної рослини і 30 грам чорного чаю. Всі інгредієнти змішуються разом, заливаються двома літрами окропу. Далі отриману суміш потрібно на повільному вогні варити близько півгодини, потім зняти з плити і дати настоятися до охолодження. Перед використанням відвар потрібно процідити. Отримане засіб застосовують в якості лосьйону для коренів або як ополіскувач після миття волосся шкідливими лужними шампунями.

Рецепт настою від випадіння

Відвар кропиви чудово впливає на волосся і їх зростання. Щоб запобігти випадання і зміцнити фолікули, людина може приготувати наступний відвар: сухе листя рослини (4 ст. л.) потрібно залити літром окропу і дати настоятися під блюдцем або кришкою. Коли пройде тридцять хвилин, у засіб додають ложку меду, яка повинна швидко розчиниться, потім слід накрити суміш на півгодини. При використанні цього відвару для полоскання, необхідно його злегка втирати пальцями в шкіру голови. Висихання краще забезпечити без фена.

Як часто можна використовувати відвар кропиви

Лікарі-косметологи рекомендують обполіскувати ослаблені, тьмяне волосся або проблемну шкіру голови кілька разів на тиждень, поки вони не придбають колишню силу, блиск і не перестануть випадати. Потім відвар потрібно використовувати в профілактичних цілях і робити процедуру раз на тиждень або дві, щоб волосся не тьмяніли. Для блондинок краще підібрати альтернативний засіб і чергувати з кропивою. Адже кропив'яний відвар, хоча і не завдає шкоди, може забарвити пасма зеленуватим відтінком.

Відео

Під час приготування кропив'яного настою вкрай важливо не помилитися, провести всі етапи обробки трави правильно, щоб рослина зберегло корисні речовини. Справитися з цим завданням допоможе навчальне відео, де докладно розповідається, як вірним способом створити цілющу суміш для красивих, блискучих, а головне – здорових волосся на голові. Ведуча відзначає, що особливо благотворно кропива подіяла на коріння волосся, зробила їх міцними, сильно зменшила випадання. Дивіться рецепт приготування трав'яного настою для полоскання після миття голови:

Догляд за волоссям: Ополіскування кропивою

Відгуки

Антоніна, 25 років:За рік стали активно з'являтися сиві волоски, почала панікувати. Бабуся порадила використовувати кропив'яний настій. Вже кілька місяців не знаходжу нових сивих волосинок!
Інна, 34года:У чоловіка дуже жирна шкіра голови, шампуні давали недовгий ефект. Вирішили проблему полоскання відваром кропиви для волосся через день, помітне поліпшення – більше ніякого щоденного миття.
Аліна, 27лет:Після пологів волосся сильно випадали, ослабли, вже не знала, що робити. Спасибі подругам, що підказали про кропив'яний відвар. Після кількох процедур випадання зменшилася, а через місяць і зовсім припинилося! Здивувалася, коли побачила себе на фото з густою, сяючою шевелюрою.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!