Заворот кишок - причини, симптоми у дітей і дорослих, відео

Кишкова непрохідність відбувається в результаті розвитку пухлини, перекриває простір кишки або частковому її перекручування. Це призводить до порушення кровотоку в травмованій кишці і розвитку гангрени. Якщо захворювання завороту кишок не лікувати вчасно, можливий летальний результат. Даний недуга – поширена патологія як серед дорослих, так і дітей.

Що таке заворот кишок?

Заворот або інвагінація кишок – це вид непрохідності, що носить гострий характер, розвиток якого відбувається в результаті порушення правильного положення петель кишечника (вони можуть перекручуватися навколо осі брижі або між собою). Порушується вільний рух вмісту по кишечнику, в результаті він поступово переповнюється і розтягується, хворий страждає від зневоднення, відбувається інтоксикація організму.

Якщо вчасно не вжити необхідних заходів, згодом можливий розрив кишечника, розвиток перитоніту, запалення очеревини та інфаркт кишки. Практично завжди страждає тонкий кишечник, проявляється заворот сліпої і сигмовидної кишки. При появі першого симптому даного захворювання, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і почати адекватне лікування, щоб уникнути розвитку небажаних наслідків.

Причини даного захворювання у дорослих

Спровокувати кишкову непрохідність, за умови перекручування однією з петель кишечника, здатний:

  • занадто різкий поворот тіла;
  • сильний і тривалий запор;
  • травма живота;
  • наявність спайок;
  • обмеження;
  • переповнення кишечника каловими масами;
  • поява пухлин в кишці;
  • зараження просвіту кишки гельмінтами.

Можливо розвиток:

  • часткового завороту;
  • повного завороту;
  • придбаного завороту;
  • вродженого завороту.

Розрізняється за рівнем:

  • низька непрохідність;
  • висока непрохідність;
  • толстокишечная непрохідність;
  • тонкокишковій непрохідність.

Захворювання може мати динамічну або механічну етіологію. В результаті порушення правильного просування калових мас по кишечнику відбувається розвиток його непрохідності. Під час здавлення кишки спостерігається затискач кровоносних судин, внаслідок чого порушується процес кровообігу, розвивається перфорація, яка провокує перитоніт і запалення очеревини.

Ця патологія несе серйозну небезпеку – розвиток некрозу кишечника, а перитоніт може призвести до летального результату, якщо не буде вчасно зроблена операція. Тому варто ознайомитися з ознаками даного захворювання, завдяки чому з'явиться шанс поставити правильний діагноз і почати негайне лікування. Високий рівень смертності від даного захворювання обумовлений тим, що хворий вчасно не звертається до лікаря.

Кишкова непрохідність здатна розвиватися за парезу або спазму кишечника. Якщо дане явище було викликано посиленою перистальтикою, необхідно негайне хірургічне втручання. У свою чергу, посилена перистальтика провокується вживанням продуктів, що містять велику кількість рослинної клітковини. Це призводить до появи більш вираженою моторики кишечника, що можливо при наявності кишкової інфекції або передозування певними медикаментозними засобами.

Заворот кишок відбувається і в результаті влучення в просвіт кишечника якогось стороннього тіла, що допоможе побачити зроблений лікарем рентген. У деяких випадках порушується прохідність із-за розвитку пухлини. Ще одна причина кишкової непрохідності – спайкова хвороба, що є певним ускладненням після недавно перенесеного перитоніту.

Основні причини розвитку непрохідності кишечника поділяються на кілька видів:

  • Механічна. У цьому випадку порушення прохідності кишечника провокується чужорідним тілом, яке перекриває просвіт кишки, а також стискання окремих ділянок кишечника зовні.
  • Странгуляційна кишкова непрохідність. Тут головний симптом – здавлення судин брижі. Страждають ті судини, через які в травмовану ділянку кишки надходить кров, в результаті чого здатна розвинутися гангрена.
  • Парез або спазм м'язових волокон здатний спровокувати паралітичну і динамічну непрохідність. Походження цих змін тонусу м'язів може бути пов'язано з хворобами внутрішніх органів (наприклад, інфаркт міокарда, сечокам'яна хвороба тощо). Дані порушення можуть спостерігатися після операції, проведеної в області кишечника, з-за сильного отруєння свинцем, у результаті прийому певних сильнодіючих препаратів, а також деяких хворобах ЦНС.

Від чого буває непрохідність сигмовидної кишки?

Дане захворювання провокує запальний процес, який викликає зміну брижі, в результаті чого вона зморщується, і на її поверхні з'являються рубці. Починається зближення двох відділів кишечнику набагато ближче, ніж повинно бути і з'являються умови для завороту. Тривале дотримання постільного режиму і постійний голод призводить до довгого бездіяльності кишечника, а різкий рівень активності може стати причиною розвитку хвороби.

Товстої кишки

Існує думка, що будь-яка непрохідність кишечника – це заворот кишок. Розрізняють кілька видів непрохідності кишечника і тільки один з них пов'язаний з даним захворюванням. Відбувається поворот кишки навколо своєї осі. Вкрай рідко зустрічається непрохідність товстої кишки. У цьому випадку хворий відчуває сильний біль, може турбувати здуття живота, запор. Якщо не будуть вжиті своєчасні заходи, стан хворого поступово погіршується.

Тонкої кишки

У разі переповнення і перистальтики відділів тонкої кишки відбувається її заворот. Ця форма недуги найважча і проявляється набагато частіше, на відміну від інших видів цього захворювання. Практично завжди зустрічається у немовляти (приблизно 20%). В якості попередніх явищ проявляється неповна прохідність, хворобливі напади, підвищується температура, головний ознака – розлад травного тракту.

Початок захворювання швидке, стрімке. Створюється враження, що спровокувало напад переїдання, фізична праця, прийом проносних засобів. Спочатку починає боліти живіт, з часом болючість набуває нападоподібний характер. Біль дуже сильна і зачіпає як пупковий відділ, так і частина спини, проявляється в попереку.

Блювота – це один з головних ознак непрохідності тонкої кишки. Блювотні маси можуть виходити в малій або великій кількості, при неповному завороті вони будуть фекалоидными. Протягом перших годин захворювання можливий стілець. Це відбувається в результаті початку спорожнення нижчих відділів кишечника. Спостерігається швидке погіршення стану хворого може знадобитися операція.

Причини у дітей

У дітей це захворювання виникає в результаті тривалих закрепів, різкого повороту тулуба, травми, утиску, почала спайкового процесу, розвитку новоутворень. При гельмінтозі також буде перекриватися кишка. Може проявлятися як часткова, так і повна заворот, що провокується наявністю вродженої патології у дитини, якщо його внутрішні органи не відповідають віковим нормам.

З урахуванням місця локалізації самого патологічного процесу розрізняється високий і низький, товстий (коліки) і тонкий (тонкокишкової) заворот, страждає сигмовидный відділ. Головна причина, що спровокувала розвиток даного захворювання, має як механічний, так і динамічний характер.

Однією з основних причин розвитку завороту кишечника на протязі першого року життя може бути грижа харчового отвори. Вкрай рідко дана патологія зустрічається у дітей у віці від 5 років. При появі перших ознак хвороби, потрібна негайна діагностика, необхідно визначити правильне харчування, в майбутньому знадобиться профілактика.

Дізнайтеся, що таке хвороба Гіршпрунга, як її лікувати.

Відео

Заворот кишок. Як врятувати свою дитину

Симптоми і ознаки захворювання

Головними ознаками розвитку недуги вважаються:

  • поява в животі переймоподібного нападу болю, яка з часом наростає, набуває постійний характер;
  • при завороті кишок відсутня газ і стілець, бувають випадки, коли гази відходять, але стілець відсутній;
  • поява почуття нудоти, відкривається блювання;
  • турбує здуття живота (набуває асиметричну форму);
  • ущільнюється стінка черевної порожнини, на окремих ділянках спостерігається аномальна м'якість.

Самі яскраві і сильні ознаки проявляються при непрохідності тонкої кишки:

  • супроводжується хворобливістю, яка з'являється в області пупка і дуже швидко наростає;
  • при завороті хворого турбує нудота;
  • відкривається блювання;
  • відбувається здуття живота;
  • спостерігається блідість шкірних покривів;
  • знижується артеріальний тиск;
  • розвивається тахікардія;
  • хронічні запори передують початку непрохідності сигмовидної кишки.

Способи лікування

При діагностуванні даного захворювання, хворий повинен бути негайно госпіталізований. Потім лікар визначає, який відділ кишечника постраждав, практично у всіх випадках потрібно оперативний метод лікування. Чим раніше буде проведена операція, тим більше шансів на благополучний результат. Кишкова непрохідність може спровокувати його розрив, розвиток перитоніту, некроз, що призводить до необхідності видалення частини кишки.

Лікувати непрохідності сигмовидної кишки можливо не тільки хірургічним шляхом, в деяких випадках, необхідно провести випрямлення за допомогою консервативних методик. Сильний запор усуває клізма, однак, дане лікування призначає тільки лікар, після проведення всіх необхідних обстежень, а також визначення виду захворювання. Хворому призначається спеціальна дієта, забороняється баранина. Курс відновлення займає багато часу.

Чи допоможуть народні засоби?

Народний метод лікування допоможе, якщо буде проводитися під контролем лікаря:

  • Звіробій і осока.

Склад: трава звіробою продірявленого (70 г), осока (100 г), окріп (3 ст. л.).

Приготування: всі компоненти змішуємо, перекладаємо в термос, заливаємо киплячою водою. Через 8 годин засіб фільтруємо і поділяємо на 4 приблизно рівні частини. Весь обсяг ліки випиваємо протягом дня. Якщо через 2 дні не настає полегшення, необхідно терміново звернутися до лікаря.

  • Буряк.

Склад: очищена свіжа буряк (500 м), сухі дріжджі (1 ч. л.), цукор (150 г).

Приготування: буряк ріжемо на великі кубики, перекладаємо в каструлю на 5 літрів, заливаємо окропом і накриваємо кришкою, залишаємо на 3 години. У відвар додаються сухі дріжджі, вводиться цукор. Через добу ліки готові і приймається практично в необмежених кількостях.

Діагностика захворювання

Для діагностики даного захворювання лікар проводить опитування пацієнта, призначає клінічні дослідження, за допомогою яких визначається ділянка, де стався заворот. Тільки на основі отриманих даних призначається подальше лікування – практично у всіх випадках потрібне хірургічне втручання. Надалі необхідно пройти тривалий курс відновлення.

Фото

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!