Алкоголізм у жінок - ознаки та стадії хвороби

Не радує око сумне видовище на вулицях – п'яні особини жіночої статі, які сплять на лавках у парку. Де ж коріння жіночого алкоголізму? Людям властиво вживати за святковим застіллям в хорошій компанії спиртні напої, але після цього не всі стають алкоголіками. Близькі не завжди помічають перші ознаки алкоголізму у жінок. А коли вони стають очевидними, інколи вже пізно. Коли ж настає переломний момент між нормальним життям і жіночим алкоголізмом?

Причини жіночого алкоголізму

Шлях від молодої, здорової, прекрасної жінки до пацієнтки лікаря-нарколога проходить по-різному, в житті кожної є фактори, що підштовхнули до такої поведінки.

Тут не можна виключати роль спадковості, біологічної схильності до алкоголізму. Якщо подружжя в період до зачаття дитини систематично і регулярно випивають, то народжені ними діти теж будуть мати схильність до вживання спиртних напоїв, у них в 2-4 рази більше шансів захворіти, ніж у інших дітей.

У дитячому і юнацькому віці у молоді виникає інтерес до вживання енергетичних, слабоалкогольних, в тому числі пивних напоїв, організм звикає до прийняття алкоголю невеликими дозами, що в недалекому майбутньому загрожує серйозними наслідками.

Провокують до зловживання спиртного стреси, самотність, непотрібність, смерть близької людини. Неприємності на роботі або звільнення наносять моральну травму, і людини долає апатія, відчуття безвиході. Затока горе горілкою, жінки намагаються піти від проблем, а не ліквідувати їх, і знаходять порятунок від душевної болі в пляшці.

У появі пристрасті до спиртного велику роль відіграє коло спілкування. Коли у сім'ї чи найближчому оточенні люблять випивати, не виключено, що жінка або дівчина піде по тому ж шляху.

Симптоми жіночого алкоголізму

Алкоголізм – це хвороба, яка виникає в результаті вживання спиртних напоїв у великих кількостях, що завдає непоправної шкоди фізичному здоров'ю, психіці, відбивається на побут, сім'ї та суспільної діяльності людини. Жоден алкоголік не став їм спеціально і цілеспрямовано. Хвороба підкрадається непомітно, по щаблях. Є кілька перших ознак алкоголізму у жінок, що підказують, що алкогольна залежність вже присутня.

Підвищений потяг до спиртних напоїв

Алкоголь активізує в організмі вироблення гормонів ендорфінів («гормонів щастя»), у людини піднімається настрій, прокидається почуття задоволеності і навіть ейфорії. Слово «алкоголь» в перекладі з арабського означає «одурманююча рідина».

Без чергової дози алкоголю хвора жінка стає дратівливою, різкою, або плаксивою істеричкою. Вона шукає будь-який привід, щоб випити. Після вживання спиртного вона стає на якийсь час колишньою.

При такій поведінці близькі повинні насторожитися, це перший передвісник біди, і вже потрібно звернутися до лікаря-нарколога та пройти спеціальний тест.

Втрата контролю над кількістю випитого спиртного

На початку захворювання для підняття настрою може вистачити однієї чарочки вина, але незабаром організм звикає до такої дозі і перестає на нього реагувати. Кількість спиртного збільшується, потреба в ньому зростає, хвора жінка вже не може вчасно зупинитися, і не виключено, що доводиться переходити на дещо міцніше, ніж вино.

Зникнення захисної реакції на алкоголь

Потрапивши в організм у великих дозах алкоголь може призвести до смерті або ж до сильного отруєння. У здорової людини при прийнятті надмірної кількості алкоголю виникає захисна реакція організму у вигляді блювоти. Якщо блювотний рефлекс зникає при передозуванні спиртного, це означає, що алкоголізм як захворювання, прогресує. Організмом великі дози спиртного не розпізнаються як отрута. Зламаний біологічний механізм, що рятує від отруєння.

Розвиток несприйнятливості до алкоголю

Несприйнятливість, або звикання до алкоголю виробляється поступово. Якщо на ранній стадії захворювання вистачає 250 г вина для досягнення бажаного ступеня сп'яніння, то на 1-й стадії вже необхідно 750-1000 г для такого ж ефекту.

Регулярне вживання спиртних напоїв

Жінка від епізодичного пияцтва переходить до регулярного і щоденного. Або ж це надмірне вживання алкоголю до безпам'ятства протягом декількох днів підряд з короткими перервами на похмілля. Виникає синдром залежності, тяга до спиртного переважає здоровий глузд. Хвороба набирає тяжкої форми. При відсутності спиртного починається ломка.

Ураження внутрішніх органів з фото

Хронічний алкоголізм призводить до поступового і безповоротного ураження нервової системи людини.

Уражаються півкулі головного мозку, з'являються галюцинації, інші порушення свідомості. Ці симптоми свідчать про такий діагноз, як алкогольна енцефалопатія. В окремих випадках спостерігається набряк мозку.

Мозочковою синдром проявляє себе в порушення координації рухів, інших вестибулярних порушеннях.

Для багатьох алкоголіків характерний судомний синдром – часті припадки, іноді з втратою пам'яті. Спостерігаються судоми кінцівок (гіпертонус), згортання в позу ембріона, серцеві болі, втрата чутливості ніг.

Присутні в спиртних напоях речовини безпосередньо впливають на серце. Патології серця присутні у 50% алкоголіків, помирає від серцево-судинних захворювань 15%.

Велика частина залежних від алкоголю людей страждає алкогольною гіпертензією (значним підвищенням артеріального тиску) та алкогольною кардіоміопатією (дистрофією міокарда).

Захворювання печінки спостерігаються у хворих алкоголізмом у вигляді збільшення розмірів печінки (жирова дистрофія, гепатит, цироз).

Це головні захворювання людей з алкогольною залежністю. Але практично весь організм, всі системи і органи слабшають і уражаються в тій чи іншій мірі, і рано чи пізно виявляється хвороба будь-якого органу.

Зміна психоемоційного стану

Психічними наслідками алкоголізму є:

  • Алкогольна амнезія. З пам'яті випадають деякі фрагменти події під час сп'яніння.
  • Порушення особистості. Людина змінюється як особистість – знижується інтелект і творчі здібності. Погіршується увага, чіткість мислення, зникає пам'ять, бажання творити, настає стан депресії. Жінка стає грубою, бездушною, нервової, байдужою до оточуючих. При подальшому розвитку хвороби вираженість порушення особистості стає ще сильніше – спостерігаються напади злості, надмірної агресії і насильства, істерії.
  • Деградація особистості. Зміни особистості поступово переходять у повну деградацію, де вже немає особистості. Виникає слабоумство.
  • Алкогольні психози – делірій (біла гарячка), гострі маревні стани, галюцинації.

Зовнішні ознаки алкоголізму у жінок

Як розпізнати у людини відмінні зовнішні ознаки захворювання, щоб вчасно зупинити його перебіг?

  • Насамперед, звертаємо увагу на обличчя. М'язи особи втрачають тонус, особа стає обвислим, набряковим з почервонілою шкірою (фото). З часом на обличчі стають помітні бордові точки від лопнувших капілярів. Шкіра навколо очей здобуває синюватий відтінок, припухає, з'являються характерні мішки під очима. Може спостерігатися посиніння губ, огрубіння голосу.

  • Звернемо увагу на руки. Зазвичай у людини, що зловживає алкоголем, скорчені пальці на руках з-за спазму сухожиль, і руки тремтять. Ці неврологічні розлади не дозволяють йому доторкнутися пальцем до носа.
  • Жінки мають неохайний вигляд, перестають стежити за своєю зовнішністю, їх не хвилює, як вони виглядають. Речі не стираються, відчувається неприємний запах від тіла. Волосся не розчісується і весь час жирні, в окремих випадках з симптомами педикульозу.
  • Швидше настає старіння.
  • В поведінці спостерігаються часті спалахи грубості, гніву, агресії.

Читайте докладніше про шкоду алкоголізму.

Про особливості розвитку жіночого алкоголізму і його шкоду для здоров'я розповідається у наданому відео.

Як алкоголь впливає на зовнішність жінок

Алкогольна залежність у жінок – глибоко негативне соціальне явище, і боротися з ним потрібно всім суспільством. Дізнайтеся про інші методи, як вилікувати алкоголізм. Якщо у вас є власний досвід, позитивний або негативний, поділіться ними в коментарях під статтею. Ваші коментарі можуть допомогти іншим читачам.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!