Як вилікувати людину від алкоголізму

Алкоголізм – захворювання, що характеризується залежністю алкоголіка від горілки, вина чи інших спиртовмісних напоїв. Пивний алкоголізм (залежність від пива) лікарі-наркологи відносять до окремої різновиди хвороби. На думку фахівців, хронічна тяга до спиртного викликана сильною психологічною і фізичною залежністю – самостійно вийти з цього хворобливого стану хворий не в змозі. Але є кілька дієвих способів, як вилікувати людину від алкоголізму.

Напевно у багатьох людей є знайомі, які страждають від систематичного вживання алкоголю. Якщо не зайнятися лікуванням алкоголіка, з часом людина «опускається» настільки, що він перестає існувати як особистість, його мислення і розум поступово атрофуються. Страждає не тільки його психіка, але і здоров'я: організм хворого вражає цілий «букет» типових недуг.

Розроблені й успішно застосовуються декілька методик лікування алкоголізму. Всі вони зводяться до того, щоб купірувати алкогольну інтоксикацію, зупинити розвиток захворювання, щоб воно перейшло в стан ремісії. В цьому стані людина абсолютно здорова – у нього відсутня тяга до алкоголю, він себе чудово почуває. Але якщо перестав вживати алкоголь людина хоч раз знову вип'є, у нього знову почнеться запій.

Це означає, що алкоголізм невиліковний: излечившемуся людині вже ніколи не можна приймати алкоголь. Це головна запорука успіху в боротьбі з алкоголізмом. Є ще один важливий момент: хворий повинен твердо засвоїти, що він хворий, щоб у нього з'явилося бажання негайно позбутися своєї залежності.

Тільки якщо сам алкоголік твердо вирішить стати на шлях одужання, він зможе впоратися з пияцтвом. За умови дотримання цих двох умов, стан ремісії буде тривати багато десятиліть – все життя.

Стаціонарне лікування

Для лікування алкоголізму радимо в першу чергу звертатися за допомогою до фахівців. Найбільш ефективно лікувати алкоголізм в умовах стаціонару – у більшості випадків пацієнт отримує необхідну допомогу, що дозволяє почати нове життя. За допомогою прийому лікарських препаратів і психологічної терапії наркологи купируют переслідує алкоголіка абстинентний синдром, внаслідок чого у нього різко зменшується або зовсім пропадає тяга до спиртного.

Лікування в умовах стаціонару допомагає позбутися від усіх видів алкоголізму: чоловічого, жіночого, підліткового, пивного. Термін лікування залежить від стадії хвороби: тільки розвивається алкоголізм лікувати простіше.

Реабілітація допоможе хворому почати нову тверезе життя, його стан буде близьким до нормального. Далі настає наступний період – утримання результату. Тут багато що залежить як від хворого, так і від його оточення – сім'ї, знайомих, друзів. Якщо ж хворий не відмовиться від випивки, лікування буде марним.

Є два варіанти лікування в стаціонарі:

  • Безкоштовне в державній лікарні
  • Платне в приватній клініці

Лікування в стаціонарі в державній лікарні рекомендують для запійних алкоголіків «зі стажем». Досвідчені наркологи здатні позбавити від алкогольної залежності будь-якого пацієнта. Для того щоб пройти курс позбавлення від алкогольної залежності, доведеться встати на облік в наркологічному диспансері і взяти в цій організації направлення на лікування. Для багатьох це не зовсім прийнятно: знятися з обліку – ціла проблема.

  • Переваги лікування в державній лікарні: якісне лікування, відносна безоплатність.
  • Недоліки: лікуватися доведеться багатомісних палатах, навколо буде багато «досвідчених» алкоголіків, які надають розкладницьке вплив на процес лікування.

Якщо дозволяють кошти, краще лікується в платній клініці. Але пам'ятайте: хворий сам повинен зважитися на лікування, він повинен докладати зусилля для зцілення, інакше всі витрати виявляться марними.

  • Переваги: прекрасна інфраструктура, гарантія на лікування.
  • Недоліки: висока вартість лікування.

Амбулаторне лікування від алкоголізму

Лікування в умовах амбулаторії більше підходить для початкових стадій алкоголізму, але може допомогти в боротьбі з запущеним алкоголізмом. По ефективності амбулаторне лікування не відрізняється від стаціонарного. Терапія полягає в прийомі медикаментів і бесідах з психологом. Вирішальне значення для лікування має мотивація хворого: якщо він дійсно хоче позбутися від залежності, то неодмінно цього досягне.

Амбулаторне лікування буває безкоштовним державної лікарні і платним у приватній клініці.

  • Переваги амбулаторного лікування: відсутня необхідність кілька тижнів проводити в клініці, в більшості випадків на облік у наркологічний диспансер хворого не ставлять.
  • Недоліки: для лікування запущених випадків слід обрати іншу методику лікування в стаціонарі.

Як вилікувати людину від алкоголізму в домашніх умовах – керівництво

Ефективно побороти алкоголізм можна і в домашніх умовах. Методика полягає в поступовому очищенні організму, прийом вітамінних комплексів і правильному, збалансованому харчуванні. Процес відмови від пияцтва виглядає так:

  • На першому етапі, який триває 5-7 днів, необхідно позбавити організм від речовин, що викликають алкогольне отруєння. У цей період вживання алкоголю повністю виключається. Щоб не виникало спокуси, необхідно також виключити спілкування з товаришами по чарці.
  • Щоб остаточно очистити організм від алкогольних шлаків, необхідно протягом місяця приймати гептрал (3 рази в день по 1-3 таблетки протягом місяця). Одночасно з цим засобом слід приймати поліфепан у формі гранул або порошку (3 рази в день по 1 ст. ложці).
  • Безболісно позбутися від тяги до спиртного допоможуть нормалізація режиму дня і харчового раціону. У раціоні повинні бути присутніми: дієтичне м'ясо, молочні продукти, фрукти і овочі. Готувати краще за дієтичним рецептами, на пару, а від смажених страв радимо відмовитися. Крім їжі, забезпечте хворого якісної мінеральною водою без газу, соками. Якщо програма лікування від залежності проводиться взимку, коли відчувається нестача свіжих овочів, рекомендується почати прийом вітамінів С і Ст.
  • В обов'язковому порядку приступайте до водних процедур. Якщо немає можливості відвідувати лазню або сауну, замініть ці процедури щоденним прийомом ванни або контрастним душем. Для підвищення імунітету бажано приймати відвари на основі елеутерококу або женьшеню. Прийому цих препаратів у вигляді настоянок на спирту потрібно уникати.

Лікування від алкоголізму методом кодування

Дія цього способу позбавлення від алкогольної залежності засноване на методику навіювання. Після одного чи декількох сеансів гіпнозу настає повне одужання: людина починає розуміти, що йому не потрібен алкоголь, щоб жити щасливо. Для повного успіху радимо перед початком сеансів пройти курс інтоксикації, щоб позбавитися від похмілля і зашлакованості організму і привести свідомість в норму.

  • Переваги методики: процедура абсолютно нешкідлива для організму і психіки, що ніяких наслідків для здоров'я після сеансів не буде.
  • Недоліки: гіпноз допомагає далеко не всім, багато людей не піддаються гіпнозу.

Медикаментозне лікування від алкоголізму

Для позбавлення від алкоголізму лікарі застосовують весь арсенал сучасної медицини (див. фото). У більшості випадків алкогольна залежність супроводжується розладами психіки. Швидко позбутися від них допомагають різні препарати, транквілізатори, антидепресанти, засоби, що сприяють зниженню збуджуючого ефекту при сп'янінні.

Переваги методики: всі препарати проходять повний контроль, науково доведена їх ефективність.
Недоліки: приймати ліки потрібно тільки за призначенням і під наглядом лікаря. Самолікування становить небезпеку для здоров'я.

В якості альтернативи прийому ліків лікарі призначають сеанси голковколювання. Ця методика також довела свою ефективність. Деякі фахівці призначають прийом Бадів, але на відміну від лікарських препаратів, Бади не вважаються медикаментами, виробники в більшості випадків не проводять випробувань біологічно активних добавок.

Осібно стоїть методика вшивання в шкіру капсули або ін'єкції під шкіру препарату, що викликає раптове погіршення здоров'я після прийому алкоголю.

  • Переваги методики: пацієнт позбавляється від залежності негайно.
  • Недоліки: дія препарату триває протягом певного терміну, по закінченні якого є великий ризик того, що хворий «зірветься» і знову впаде в запій по закінченні дії уколу.

Лікування алкоголізму травами

Ця методика набагато ефективніше, ніж лікування вшиванием під шкіру капсул. Багато алкоголіки позбулися своєї залежності шляхом прийому настою трави баранець. Для приготування настою або екстракту використовуються листя або спори баранця (його також називають плауном або лікоподію), зібрані в літній період. Рослина отруйна, при приготуванні екстракту будьте обережні.

  • Виготовте екстракт баранця, витиснувши з нього сік і розбавивши його кип'яченою водою в поєднанні 1 до 20.
  • Щодня необхідно вживати по 50-70 грамів розчину.
  • Через чверть години змочіть ватку горілкою і дайте її понюхати вашому клієнту.
  • Вплив горілки після прийому настою баранця таке, що через кілька хвилин у хворого починається нудота, а потім і безперервна блювота.
  • Лікування триває від 5 до 10 днів до повного зникнення тяги до спиртного.

  • Переваги методики: висока ймовірність позбавлення від залежності.
  • Недоліки: індивідуальна непереносимість. Лікування баранцем протипоказано хворим на астму, людям, що страждають від захворювань серця, туберкульозу, виразки шлунка і кишечнику. Для лікування від алкоголізму осіб із зазначеними захворюваннями використовуються збори і настої з інших трав.

Як вилікувати людину від алкоголізму без його відома

Цим способом позбавлення від залежності користуються люди, чиї родичі не бажають самостійно позбавлятися від своєї шкідливої звички. Дія способу засноване на викликанні нудоти і блювання після вживання спиртного.

Спосіб 1. Зберіть в лісі кілька лісових клопів, розчиніть в горілці, запропонуйте випити алкоголіку, не повідомляючи про вашу прийому.

Спосіб 2. Приготуйте гриби «гнойовики», дайте їх скуштувати алкоголіку. Змішувати з алкоголем цю страву не можна.

  • Переваги методики: виробляє стійке відраза до алкоголю.
  • Недоліки: тимчасовий ефект.

Як без сторонньої допомоги позбутися від тяги до алкоголю, ви дізнаєтесь з відео-керівництва людини, який сам був 9 років тому алкоголіком.

Артур Александров. Як кинути пити назавжди без сторонньої допомоги!

Ми розповіли про те, як людині вилікуватися від алкоголізму. Якщо ви хочете розповісти про свій спосіб боротьби з алкоголізмом, залишайте свої коментарі.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!