Будову і функції лімфатичної системи людини - захворювання, склад і очищення лімфи народними засобами

Лімфатична система виконує в організмі функції очищення тканин, клітин від чужорідних агентів (сторонніх тіл), захисту від токсичних речовин. Входить до складу кровоносної системи, але за будовою відрізняється від неї і розглядається як самостійна структурно-функціональна одиниця, що має власну мережу судин і органів. Головна особливість лімфосістеми полягає в її незамкнутому будову.

Що таке лімфатична система

Комплекс спеціалізованих судин, органів, структурних елементів називається лимфосистемой. Основні елементи:

  1. Капіляри, стовбури, судини, по яких рідина переміщається (лімфа). Основне відміну від кровоносних – велику кількість клапанів, які дозволяють розігнати рідина в усіх напрямках.
  2. Вузли – поодинокі або організовані групами освіти, що виконують роль фільтрів лімфи. Вони затримують шкідливі речовини, переробляють шляхом фагоцитозу мікробні і вірусні частинки, антитіла.
  3. Центральні органи – вилочкова залоза, селезінка, червоний кістковий мозок, в яких утворюються, дозрівають і «навчаються» специфічні імунні клітини крові – лімфоцити.
  4. Окремі скупчення лімфоїдної тканини - аденоїди.

Функції

Лімфосістема людини виконує ряд найважливіших завдань:

  1. Забезпечення циркуляції тканинної рідини, разом з якою з тканини виходять токсичні речовини, метаболіти.
  2. Транспорт жирів, жирних кислот з тонкого кишечника, завдяки чому забезпечується швидка доставка поживних речовин до органів, тканин.
  3. Захисна функція фільтрації крові.
  4. Імунна функція: виробництво великої кількості лімфоцитів.

Будова

У лімфосістеме виділяють такі структурні елементи: лімфатичні судини, вузли і власне лімфа. Умовно в анатомії до органів лімфосістеми відносять деякі частини імунної системи, які забезпечують постійний склад лімфи людини, утилізацію шкідливих речовин. Лімфосістема у жінок має, за даними деяких досліджень, більш велику мережу судин, а у чоловіків спостерігається збільшене кількість лімфовузлів. Можна зробити висновок, про те, що лімфосістема, завдяки особливостям своєї будови, допомагає роботі імунної системи.

Схема

Струм лімфи і будова лімфатичної системи людини підпорядковуються певною схемою, яка надає лімфі можливість вступати з межтканевого простору до вузлів. Основне правило лімфотоку – рух рідини від периферії до центру, проходячи при цьому фільтрацію в кілька етапів через місцеві вузли. Відходячи від вузлів, судини утворюють стовбури, звані протоками.

Від лівої верхньої кінцівки, шиї, лівої частки голови, органів нижче ребер, вливаючись в ліву підключичну вену, лимфоток утворює грудної проток. Проходячи через праву верхню чверть тіла, включаючи голову і груди, минаючи праву підключичну вену, лимфоток утворює правий проток. Такий поділ допомагає не перевантажувати судини і вузли, лімфа вільно циркулює межтканевого простору в кров. Будь-яка закупорка протоки загрожує набряком або пухлиною тканин.

Рух лімфи

Швидкість, напрямок руху лімфи при нормальному функціонуванні постійні. Рух починається з моменту синтезування в лімфатичних капілярах. З допомогою скоротливого елемента стінок судин та клапанів, рідина збирається і рухається до певної групи вузлів, фільтрується, потім, очищена вливається у великі вени. Завдяки подібній організації, функції лімфатичної системи не обмежуються циркуляцією міжтканинної рідини, і вона може працювати як інструмент імунної системи.

Захворювання лімфатичної системи

Найбільш поширеними захворюваннями є лімфаденіти – запалення тканини, внаслідок скупчення великої кількості лімфатичної рідини, в якій концентрація шкідливих мікробів та їх метаболітів дуже велика. Найчастіше, патологія має вигляд абсцесу. До запуску механізмів лімфаденіту можуть призвести:

  • пухлини, як злоякісні, так і доброякісні;
  • синдром тривалого здавлювання;
  • травми, які впливають безпосередньо на лімфатичні судини;
  • бактеріальні системні хвороби;
  • руйнування еритроцитів

До захворювань лімфосістеми відносять локальні інфекційні ураження органів: тонзиліти, запалення окремих лімфатичних вузлів, лімфангіт тканини. Виникають такі проблеми з-за неспроможності імунної системи людини, надмірної інфекційної навантаження. Народні методи лікування передбачають різні способи очищення вузлів, судин.

Як очистити лімфатичну систему

Лімфосістема виконує функцію «фільтра» організму людини, в ній накопичується безліч патогенних речовин. З функцією очищення лімфатичних судин і вузлів організм справляється самостійно. Однак, при прояві симптомів неспроможності лімфатичної та імунної систем (ущільнення вузлів, часті застуди) рекомендується в цілях профілактики самостійно проводити заходи по очищенню. Як очистити лімфу і лімфосистему, можна запитати у лікаря.

Рекомендується проводити процедури у вихідні дні для досягнення найкращого результату. Чистка лімфи включає в себе декілька засобів:

  1. Дієта, що складається з великої кількості чистої води, сирих овочів і вареної гречки без солі. Таку дієту рекомендується дотримуватися 5-7 днів.
  2. Лімфодренажний масаж, який усуне застої лімфи і «розімне» судини, поліпшивши їх тонус. З обережністю застосовувати при варикозному розширенні вен.
  3. Прийом фітопрепаратів та трав. Кора дуба, плоди глоду посилять лимфоток, сечогінну дію, сприяє виведенню токсинів.

Відео

Лімфатична система: будова, функції

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!