Як зашити дірку на трикотажі - непомітні і креативні методи штопання

Рано чи пізно кожна людина стикається з проблемою дірявих речей, в тому числі і на трикотажі.

Завдяки особливим властивостям цієї тканини, легко відремонтувати трикотажні речі так, щоб і сліду не залишилося від дірки будь-якого розміру і форми.

Як зашити дірку непомітно

Трикотаж – еластичне неткане текстильне полотно. Вироби з нього відрізняються від більшості тканих більшою пластичністю і еластичністю. Це значно збільшує комфорт під час їх експлуатації. Побутовий трикотаж поділяється на такі категорії:

  • білизняний (жіноче, чоловіче, дитяче, спортивне білизна);
  • легкий верхній (блузи, спідниці, халати, піжами, жіночі костюми);
  • теплий, спортивний верхній (светри, жакети, лижні і спортивні костюми);
  • панчохи, шкарпетки;
  • хустки, шарфи;
  • штучне трикотажне хутро;
  • ватин.

Існує один універсальний і дуже швидкий спосіб, який допоможе замаскувати вада на трикотажі будь-якої категорії. Для цього знадобиться ручна голка і нитка відповідного кольору. Покрокова інструкція:

  1. Всуньте нитку в вушко голки, зав'яжіть маленький вузлик. Через дірку проведіть голку навиворіт, залиште вузлик там, сам виріб з трикотажу не вивертайте.
  2. Почніть зашивати дірку стібками, загарбання по черзі один, потім інший край.
  3. Закінчите шов, витягніть нитку до тієї міри, щоб нитка пішла в шов, ставши непомітною з лицьової сторони, при цьому не стягнула тканина. Ви завжди зможете розтягнути в сторони шов, щоб трохи розправити нитку.
  4. Виведіть голку навиворіт, закріпіть нитку.

Як зашити дірку на светрі

Для виробів грубої в'язки, наприклад, для светрів, вовняних шкарпеток і подібного одягу, краще використовувати такі способи ремонту, як:

  1. Штопання. Цей метод є класичним для ремонту трикотажу. Ступінь непомітності результату залежить від розміру діри, безпосередньо матеріалу (шовк або іншу делікатну тканина непомітно заштопати буде дуже важко), вправності швачки. Найчастіше штопання використовують для ремонту одягу в найпомітніших місцях. При цьому метод чудово справляється з поставленим завданням – він допоможе зашити дірку, зроблену в трикотажному светрі.
  2. Вишивка. Спосіб дозволяє перетворити те місце, де був отвір, в декоративний елемент – вишивку. Метод передбачає два етапи: створення основи під вишивку і безпосередньо декорування. Спочатку ви можете заштопати дірку звичайними нитками в колір, а зверху них нанести вишивку. Також зсередини можна приклеїти матеріал на клейовій основі і декорувати на ньому. Ще один варіант – залатати річ. На «павутинку» приклеюють латку, після чого зверху можна вишивати. Віртуози можуть одночасно заштопывать і формувати візерунок. Спосіб допомагає з речі з недоліками зробити оригінальний предмет одягу. Мінусом є те, що на цей метод потрібно витратити більше часу, підібрати малюнок і виконати його.

Штопання

Щоб залатати дірку на трикотажі, знадобляться нитки в колір тканини вироби, ручна голка, «грибок» або інше пристосування для штопання:

  1. Перед початком роботи пройдіться голкою з ниткою навколо дірки, щоб не стягнути матеріал. В процесі роботи можна не зачіпати цю нитку, а після просто витягнути її.
  2. Щоб зашити дірку, використовуйте пристосування для штопання, почніть формувати з ниток відповідного кольору сітку, повторюючи візерунок і відступи, як на в'язанні вироби.
  3. По завершенні надійно закріпіть нитку, витягніть обметування.

Вишивка

Надійно, при цьому красиво зашити отвір можна за допомогою вишивки. Підготуйте заздалегідь грибок для штопання, ручну голку, нитки для штопання і вишивки, схеми для вишивання, якщо це необхідно:

  1. Спочатку потрібно зашити дірку методом штопання, використовуйте для цього нитку в тон виробу, голку і «грибок», виконайте кроки з вищеописаною інструкції.
  2. Зверху виконайте вишивку заготовленої за схемою, намагайтеся підбирати такий малюнок, щоб повністю закрити місце штопання. Часто вишивку «заносять» і на цілі ділянки трикотажного виробу.

Як зашити дірку на футболці

Щоб зашити дірку , в тому числі і на улюбленій футболці, знадобиться дуже тонка голка (наприклад, для бісероплетіння), непотрібні колготки або капронову панчоху, максимально наближений за кольором до футболці, нитковдеватель, праска. Покрокова інструкція, як зашити дірку на футболці:

  1. Витягніть з панчохи тонку нитку.
  2. Заправте її з допомогою нитковдевателя, вузлик не зав'язуйте.
  3. Почніть збирати краю голкою, ловлячи петлі. Візьміть по одній петельці зверху і знизу, після затягуйте стібок. Працюйте з лицьового боку. Трикотаж намагайтеся сильно не стягувати.
  4. По завершенні роботи виведіть голку на виворітну сторону, перевірте, щоб не залишилося неподхваченных петель трикотажу, якщо потрібно, підберіть їх.
  5. Закріпіть капронову нитку кількома стібками, відріжте її.
  6. Розправте футболку, проутюжьте з вивороту місце ремонту через бавовняну тканину. Від температури капронова нитка змінить форму, тим самим зафіксує в розплавленому вигляді трикотаж, без стягування.

Відео

 
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!