Як відмити каструлю від пригорілої каші з допомогою підручних і професійних засобів

Видалити залишки пригорілої каші з каструлі і дбайливо очистити її дно від пригару можна за допомогою ряду народних способів. Серед них є методи, які ефективні і рекомендуються тільки для конкретного виду каструлі: емальованому, з нержавіючої сталі або з алюмінію. Багато з них передбачають використання доступних підручних засобів.

Як очистити пригоріла емальовану каструлю

Мити і очищати емальований посуд, в якій пригоріла каша, дуже складно за рахунок чутливого покриття. Абразивний порошок, металеві щітки, шкребки з легкістю зашкодять емаль, і каструлю можна буде викинути. Щоб очистити каструлю від пригару, можете спробувати такі засоби, як:

  • кухонна сіль;
  • оцет;
  • мило;
  • активоване вугілля;
  • кавова гуща;
  • фрукти і овочі: цибуля, кисле яблуко, груша;
  • яблучна шкірка;
  • газована вода типу «Спрайту» або «Кока-Колу»;
  • молочна сироватка.

За допомогою оцту

Недорога, але дуже ефективний засіб очищення емальованому начиння від пригорілої каші – оцет. В якості замінника можна використання лимонну кислоту або свіжовичавлений сік лимона. Інструкція по його застосуванню:

  1. Налийте столовий оцет або його замінник на пригоріла поверхню каструлі. Зона пригара повинна повністю покритися їм.
  2. Закрийте посуд кришкою і залишити «настоюватися» близько 2-3 годин. Після цього ретельно вимийте емальовану каструлю з відповідним миючим засобом.
  3. Завдяки оцту внутрішні поверхні виробу очиститься не тільки від пригару, що залишився після каші, але і від утворилася чорноти.

З допомогою мила

Впоратися з залишками пригорілої каші можна звичайного рідкого милом. Воно допоможе не тільки у випадку з емальованої каструлею, але і з виробами з алюмінію, нержавіючої сталі. Метод нижче дієвий, тільки якщо сліди пригара незначні, тобто при слабкому підгоряння каші. Послідовність дій:

  1. Налийте в каструлю з пригаром гарячу воду.
  2. Додайте туди рідке мило. Іноді використовується коричневе господарське мило – візьміть половину мильного бруска, який потрібно порубати ножем або натерти на тертці. Альтернативою стане засіб для миття посуду.
  3. Налийте в ємність воду на 2 см вище пригорілого шару каші. Ретельно все перемішайте.
  4. Прокип'ятіть протягом 15-20 хвилин. Дайте каструльці охолонути, після чого очистіть її кухонних губкою.

Як відмити пригоріла каструлю з нержавіючої сталі

Кухонні ємності з нержавіючої сталі відрізняються довговічністю і зручністю експлуатації. Всередині і зовні вони мають вигляд глянсового срібла. Кришки у них часто виготовляються із термостійкого товстого скла. Якщо в каструлі з нержавіючої сталі пригоріла каша, то не турбуйтеся – цей матеріал не боїться кип'ятіння, миючих засобів обробки різними речовинами. Боротися з пригаром на посуді з нержавіючої сталі можна:

  • замочуванням;
  • кип'ятінням;
  • активованим вугіллям;
  • молочною сироваткою;
  • оцтом;
  • содою;
  • милом;
  • спеціальними миючими засобами.

Чистка содою

Якщо від каші постраждало не тільки дно ємності, але і її зовнішня поверхня, то відмінним способом позбавлення від підгорівших продуктів стане кип'ятіння каструлі в содовому розчині. Завдяки такому способу можна видалити пригар від каші і гарненько почистити всі важкодоступні місця. Кухонне начиння придбає первинний вигляд. Перед процедурою не забудьте зняти з неї всі деталі з пластмаси:

  1. Знайдіть каструлю великих розмірів, щоб помістити в неї ту ємність, в якій пригоріла каша.
  2. Залийте розчином, приготувавши з розрахунку: на 5-6 л води 1 пачка харчової соди (0,5 кг). Вода повинна накривати меншу ємність водою на 2-3 див. Поставте на плиту.
  3. Як тільки содовий розчин закипить, зменшіть вогонь, кип'ятіть ще приблизно 2 години.
  4. Потім потрібно вимкнути плиту і дочекатися, поки обидві ємності охолонуть. Після цього можете дістати очищувану каструлю і гарненько помити її.

Активованим вугіллям

Цей спосіб є універсальним. Для початку підготуйте активоване вугілля, взявши кілька таблеток (цілком вистачить 3-4) і подрібнивши їх до порошкоообразного стану. Це можна зробити маленьким ситом або звичайною чайною ложкою. Щоб відмити посуд:

  1. Засипте дно з пригорілими залишками каші підготовленим порошком. Дайте йому постояти близько 30-40 хвилин.
  2. Залийте ємність з холодною водою, залиште постояти ще 30 хвилин.
  3. Після закінчення півгодини відмийте кухонне начиння будь-яким підходящим засобом для посуду.

Як відмити пригоріла алюмінієву каструлю

Посуд з алюмінію з часом набуває чорний колір, покриваючись зовні і зсередини плямами. Відмити її від слідів пригорілої каші можна кількома способами. Головне – не забувайте, що потрібно використовувати виключно м'які губки. Іноді алюмінієвий посуд покривають спеціальним напиленням, і в такому разі до неї не можна застосовувати навіть соду, оскільки вона подряпає тонке напилення. Не використовуйте та їдкі сильнодіючі речовини, адже алюміній може вступити з ними в хімічну реакцію. Відмити алюмінієву ємність від пригорілої каші можна:

  • молочною сироваткою;
  • содово-сольовою сумішшю;
  • активованим вугіллям;
  • кип'ятінням;
  • милом;
  • оцтом.

Молочною сироваткою

Під молочною сироваткою мається на увазі рідина, яка залишається після згортання і проціджування молока. Вона являє собою побічний продукт при виробництві казеїну або сиру. Нерідко її використовують, щоб відмити пригорілі залишки каші з посуду з алюмінію. Як це робити по інструкції:

  1. Заповніть алюмінієву ємність сироваткою на 1-2 см вище рівня пригорілого місця. Залиште приблизно на добу.
  2. Після закінчення 24 годин злийте молочну сироватку. За цей час пригар повинен розм'якнути – під час зливу рідини він буде відходити пластівцями.
  3. Помийте ємність відповідним миючим засобом. Сильно терти не варто, інакше на поверхні посуду можуть залишитися подряпини.

Чистка содово-сольовою сумішшю

Ретельно відмити алюмінієву каструлю від пригорілої каші можна содово-сольовим розчином. Склад повинен допомогти розм'якшити і видалити всі залишки пригара.

Дуже важливо витримати не одну годину, щоб засіб почало діяти, інакше воно виявиться малоефективним.

Інструкція по застосуванню:

  1. Змішайте соду і сіль в підходящому для вашої ступеня забруднення кількості, але дотримуючись пропорції 1 до 1.
  2. Засипте сумішшю дно ємності і залийте її гарячою водою. Можна налити її всього на 1-1,5 см, головне – щоб на дні сформувалася густа паста з содово-сольової суміші.
  3. Закрийте посуд кришкою і залиште настоятися на добу, мінімум – на всю ніч.
  4. Як тільки ємність з содово-сольовий кашкою відстоїться, можете замінити суміш і додати води. Остання повинна покривати пригоріла місце.
  5. Поставте каструлю на плиту, закип'ятіть її вміст і залиште кипіти на слабкому вогні ще на 30 хвилин.
  6. Потім дочекайтеся, поки ємність охолоне. Після цього ретельно промийте її губкою з відповідним миючим засобом.

Способи, які підходять для всіх типів каструль

Ефективна очистка каструлі від пригару можлива декількома універсальними способами, які підходять для ємностей з алюмінію, нержавіючої сталі і емальованого посуду. Якщо пригар знаходиться тільки на дні ємності, тоді вам допоможе звичайне кип'ятіння води. Відмити каструлю в цьому випадку можна так:

  1. Видаливши залишки каші, відразу налийте в металеву ємність стільки води, щоб вона покривала весь пригорілий шар. Потім додайте туди 3 ст. л. соди і залиште хоча б на 1 годину.
  2. Після закінчення години поставте ємність на плиту і прокип'ятіть розчин з содою протягом 10 хвилин. Злийте всю воду і помийте посуд – нагар має залишити без складнощів.
  3. Для очищення емальованого посуду методом кип'ятіння, зробіть соляний розчин – на 1 л води потрібно 5-6 ст. л. солі. Прокип'ятіть розчин в ємності 40-45 хв. Пригорілі залишки каші мають відстати від внутрішніх поверхонь.

Ще один універсальний спосіб – використання солі. Відмити з її допомогою ємності можна так:

  1. Наповніть посуду з алюмінію або нержавіючої сталі холодною водою, залиште на короткий термін. Потім вилийте рідину і насипте туди необхідну кількість солі (кухонної).
  2. Через 2-3 години пригорілі каша з легкістю очиститься губкою. Деякі господині додають сіль відразу в холодну воду, але нерідкі випадки, коли це призводить до появи темних плям на ємності з нержавіючої сталі.
  3. Емальованої ємності дайте охолонути після приготування їжі, насипте на дно сіль і залиште на 2-3 години. Потім ретельно вимийте гарячою водою. Якщо пригар дуже сильний, то процедуру потрібно повторити.

Відео

Як позбутися від карамелі на посуді?/Відповіді є#2

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!