Ультразвукова доплерографія судин голови та шиї

Нормальна робота кровоносної системи – це базис для функціонування всіх клітин в організмі людини. Так забезпечуються тканини і органи киснем. Кров виступає сполучною елементом – його переносником. Недолік кисню негативно позначається на роботі всього організму. Навіть невелике порушення в кровопостачанні може призвести до тяжких неврологічних наслідків. Своєчасно допоможе перевірити судини ультразвукове дослідження. Якщо вчасно не визначити причини дискомфорту на УЗДГ судин шиї і голови, то нездужання переросте в серйозне захворювання.

Що таке ультразвукова доплерографія судин голови та шиї

Як правило, особливо чутливими до нестачі кисню є нервові клітини в головному мозку. Виявити серйозне порушення на ранній стадії допомагає УЗДГ дослідження судин шиї і голови. Ультразвукове доплерографическое дослідження судин – особливий інструментальний метод вивчення системи. Цей спосіб допомагає оцінити швидкість і характер струму крові. Здійснюється процедура за допомогою ультразвуку.

Ультразвукові хвилі можуть проникати в тканини організму, при цьому відбиваючись від структур різної щільності, що зареєструє спеціальний датчик. Всі сигнали обробляє спеціальний комп'ютер, при цьому лікар на моніторі бачить зображення внутрішніх органів. Коли кров рухається до датчика, комп'ютер забарвлює зображення в червоний колір. Якщо у зворотний бік – в синій.

УЗДГ брахиоцефальных судин – безболісний метод, який не має променевого навантаження, побічних ефектів і протипоказань. Таким способом може обстежитися навіть дитина починаючи з 7 років. Подальший розвиток допплерографії – дуплексне сканування. Дослідження допомагає побачити кров і проходження емболів. Ще краще дуплексного вважається триплексне сканування. В залежності від того, який локалізації вени і артерії потрібно оглянути, виділяються два види допплерографического дослідження:

  • УЗД екстракраніальних парних судин. Вона покликана оцінювати великі вени або артерії, наприклад, яремні вени, сонні артерії, магістральні артерії голови, экстракраниальные артерії шиї.
  • Транскраніальна доплерографія судин головного мозку. Цей вид досліджень допомагає провести оцінку вен і артерій, безпосередньо живлять головний мозок.

Дізнайтеся, що такедуплексне сканування судин голови та шиї.

Що показує УЗДГ судин шиї та головного мозку

Допплерівське дослідження на ранніх стадіях допомагає виявити аномалії, патології головного мозку ще до того часу, як виникнуть перші ознаки хвороби. Крім того, за УЗДГ знаходять порушення венозного кровотоку, структури судин і вимірюють швидкість течії крові по них. Доплерографія до того ж визначає:

  • ступінь стенозу;
  • наявність стану аневризми;
  • рівень вираженості атеросклеротичних трансформацій;
  • при остеохондрозі зміна кровотоку по хребетних артеріях.

Як проводиться обстеження судин

Для методики УЗДГ немає необхідності в спеціальній підготовці. Спосіб безпечний і безболісний. Його можна використовувати під час вагітності. Порядок виконання:

  1. При проведенні обстеження пацієнт з піднятою головою лягає на кушетку. Підборіддя у хворого повинен бути повернутий у бік, протилежний досліджуваної стороні.
  2. Лікар прикладає спеціальний датчик до точок на шиї або голови.
  3. Спочатку сканується поперечний нижній відрізок сонної артерії праворуч.
  4. Потім датчик проводять вгору за кут нижньої щелепи.
  5. Далі включають доплерівського кольоровий режим і розглядають бифуркацию.
  6. Потім точно також здійснюється перевірка лівої сонної артерії.
  7. Після шиї лікар може досліджувати хребетні артерії.
  8. Спеціаліст розглядає зображення на моніторі, аналізує його. Процедура може тривати близько півгодини.
  9. Для розшифровки даних УЗДГ дослідження шиї і голови необхідно володіти певною підготовкою – тільки лікар може пояснити, чи є відхилення від норми.

Шиї

УЗД судин шиї проводиться наступним чином. Пацієнт лягає спиною на кушетку. Йому під голову кладуть твердий валик або подушку. Для дослідження він звільняє шию, голову повертає в протилежну від датчика бік. Лікар наносить на шкіру гель, по якому буде переміщати трансд'юсером. Цей чутливий датчик дозволить спеціалісту на моніторі переглянути кожну вену або артерію, роблячи в них певні виміри. Дуплексна діагностика дає максимальну характеристику судинної системи людини.

Голови

УЗД судин головного мозку, як правило, роблять на кістки черепа. Для цього фахівець розміщує датчик в наступних областях голови: надочноямкова областях (з двох сторін), скроневих. Проходять в області потиличної кістки у місці з'єднання хребта з потиличною кісткою. Лікар на ці місця завдає спеціальний гель, що дозволяє отримати точний вигляд і результати УЗДГ. Крім огляду вен і артерій голови лікар може зробити певні функціональні проби. Вас попросять затримати дихання, щоб за допомогою доплера оцінити, як функціонує вегетативна регуляція.

Дізнайтеся більше інформації про узд судин голови та шиї.

Відео про доплері судин

УЗДГ судин головного мозку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!