Як відмити сковороду від нагару і жиру: засоби для чищення

Домогтися ідеальної чистоти і блиску кухонних приналежностей не завжди просто. Сковорода – один із самих необхідних предметів на кухні, і утримувати її в чистоті необхідно. Відомо, що чорні нашарування на посуді для смаження містять канцерогени, не кращим чином впливають на здоров'я. Щоб очистити нагар, жир зі дна і стінок цієї кухонного начиння, домогосподарки вдаються до спеціальних засобів, адже простого миття недостатньо. Важливо вибрати ефективний і дієвий спосіб, щоб не зіпсувати аксесуар і не завдати шкоди своєму здоров'ю.

Способи очистити сковороду

Кожен тип забруднень вимагає різного виду чищення. Сковорода частіше забризкується жиром, який поступово перетворюється в щільний шар нагару. Очистити його легше, якщо відмити посуд відразу після того, як на ній з'явилися плями. В іншому випадку можна скористатися одним з двох способів усунення окалини – механічним або методом впливу хімічними речовинами.

Механічна чистка

Очистити сковорідки від нагару і жиру можна ножем, скребком, металевою мочалкою, наждачним папером. Правила:

  • Чистячі руху повинні проводитися від себе, а мочалкою шкребти посуд потрібно за годинниковою стрілкою.
  • Цей спосіб підходить тільки для чавунних або металевих виробів. Аксесуари з тефлоновим, керамічним покриттям шкребти подібним чином можна – можна пошкодити антипригарну поверхню.
  • З зовнішньої сторони начиння іноді покрита емаллю або фарбою – в цьому випадку зовні чистити її ножем небажано.

Хімічна чистка

Трохи простіше, але не завжди безпечніше для посуду діяти з допомогою спеціальних засобів. Існують безліч народних рецептів, за якими можна приготувати склад для чищення кухонного начиння. Ці способи прості у використанні, перевірені часом, а всі компоненти можна знайти в аптеках, супермаркетах, продовольчих магазинах. Якщо ж немає бажання самостійно готувати суміш, можна купити в господарському магазині засоби побутової хімії для очищення сковорідок. Деякі з них універсальні – це гелі для чищення грилів, барбекю, газових плит, витяжок.

Чим відмити сковороду від нагару і жиру

Побутова хімія, призначена для чищення нагару, виготовляється на основі кислоти, лугу з додаванням допоміжних інгредієнтів. Лужні сполуки м'якше, вони не завжди справляються з застарілої окалиною, жиром. Продукти на основі кислоти «працюють» ефективніше, але вони можуть пошкодити ніжне покриття вироби, обпалити шкіру рук. На такому ж принципі можна приготувати засіб для чищення сковороди в домашніх умовах – на кислому або лужному базі.

Засоби побутової хімії

У господарських відділах супермаркетів можна зустріти колосальний асортимент засобів для чищення кухонного начиння – Mr. Muscle clean, Frosch, Майстер Клінер та ін. Щоб вибрати підходящий продукт, важливо звертати увагу не тільки на вартість, але і на склад, призначення:

  • Баги Шуманит. Швидко видаляє стійкі, підгорілі сліди жиру. Їм можна відмити плиту (газову та електричну), гриль, барбекю, каструлі і сковорідки. У складі – комплексообразующий агент, Пави, розчинники, гідроксид натрію (луг), ароматизатори. Переваги – оснащений розпилювачем, є різні обсяги – 0,4, 0,75, 3 л. Мінуси – відноситься до агресивних речовин, при попаданні на шкіру може викликати опік.
  • L. O. C. Plus від AmWay очищувач для металевих виробів. Крапля концентрату швидко і ефективно допоможе видалити залишки пригорілої їжі, жиру, відполірувати поверхню. В тубі 200 мл густої кремоподібної маси, яку легко наносити за допомогою дозатора. Переваги – у складі не менше 5% аніонних ПАР, що гарантує відсутність подразнення рук. Недоліки – малий обсяг (200 мл).
  • Helper рідина для чищення гриля (фритюрниць, каструль, духовок та ін). Продукт відноситься до професійних миючим засобам, у складі – луг, Пави, вода. Відмінно справляється з пригорілими залишками їжі, кіптявою. Луг розчиняє жир, комплекс поверхнево-активних речовин активізує миючу здатність концентрату. Термін його дії – 40-60 хвилин, а при нагріванні оброблюваної поверхні – всього 15-20. Плюс – недорого коштує. Мінус – не самий екологічний продукт.
  • Oxyday. Унікальна формула хімічного складу заснована на дії пробіотиків, які розщеплюють жир і бруд. Oxyday – екологічний продукт, який може м'яко відмити будь-яку поверхню. Крім пробіотичних компонентів у складі лаурилсульфат натрію, спирт. Переваги – рідина не тільки очищає нагар, жир і працює в мікротріщинах, але і знищує шкідливі види бактерій. Недоліки – не підійде в запущених випадках.
  • Очисник від нагару Dr. Beckmann. Це засіб ефективно очистить кухонне начиння від жирових нашарувань, у складі не менше 5% аПАВов, ароматизатори (гексил циннамаль, лімонен). Плюс – гель екологічний, майже повністю нешкідливий. Мінус – коштує зовсім не дешево.

Ціни на засоби для чищення посуду залежать від складу, обсягу ємності, бренду. Вартість популярних продуктів в Москві, якими можна відмити жир і окалину з сковорідок:

Назва продукту

Об'єм, мл

Ціна, рублів

Баги Шуманит

400

430-499

Helper для чищення гриля фритюрниць, сковорідок, духовок

500

90-135

Oxyday для чищення нагару і кіптяви

500

499-530

Очисник від нагару Dr. Beckmann

500

489-550

L. O. C. Plus від AmWay для металевих виробів

200

350-400

Містер Мускул Експерт для кухні

450

150-200

Підручні засоби і народні

Не завжди є можливість придбати спеціальний засіб для видалення окалини. На допомогу прийдуть народні методи, що допомагають відмити нагар і жир. Способи, актуальні і сьогодні:

  • Господарське мило. Це універсальний засіб, і головна його властивість – розчинення жиру. Нагар на кухонного начиння на 90% складається з пригорілого масла, тваринного жиру, і при певних умовах мильна стружка може його розм'якшити. Активізують роботу суміші нагрівання, додавання в склад клею або соди.
  • Сіль. Наші бабусі для очищення сковороди, додання їй антипригарних властивостей використовували кухонну сіль. Білі кристали при нагріванні вступають у реакцію з жиром та іншими органічними нашаруваннями, розм'якшують їх. Після прожарювання з сіллю кухонне начиння можна легко відмити.
  • Харчова і каустична сода. Луги відмінно руйнують щільний шар підгорівших бризок жиру. Для посилення ефективності соду розводять водою, занурюють в розчин забруднену виріб на певний час. Ще один спосіб стимулювати «роботу» луги – додати в суміш перекис водню. Шипуче речовина зробить шар нагару пористим – це допоможе содовому розчину інтенсивніше проникати в глибину.
  • Кислоти. Сильними руйнують властивостями володіють оцтова есенція і лимонна кислота. Агресивні речовини швидко проникають у мікротріщини на окалину, частково розчиняють нашарування, «підривають» цілі пласти пригорілого жиру.
  • Двоетапне очищення – використання лугу для розм'якшення нашарувань, потім кислоти. Вступаючи у взаємодію, ці компоненти сприяють розпушуванню спечених ділянок нагару, розчинення жиру. Відмити металевий виріб після дії цих речовин стане простіше.

Запобіжні заходи і правила безпеки

Незалежно від того, який засіб використовується для того, щоб відмити нагар, при роботі важливо дотримуватися заходів безпеки. Працювати з агресивними речовинами слід за правилами:

  1. Захищати шкіру рук. Найдієвішим побутовим засобом захисту від кислот, лугів є гумові рукавички. Бажано використовувати щільні вироби з манжетами, які закривають кисті і частину передпліччя.
  2. При роботі з окропом, вываривании посуду необхідно видалити з кухні, а краще з квартири дітей, домашніх улюбленців.
  3. Використовуючи готові суміші для чищення, варто підготуватися ще ретельніше – надіти респіратор або марлеву маску, відкрити кватирку. Летючі речовини агресивних продуктів можуть викликати інтоксикацію організму, запаморочення і блювоту.
  4. Залишок концентратів, навіть тих, які виробник позиціонує як нешкідливі, потрібно ретельно змивати, щоб їх компоненти не потрапили в їжу. Рекомендується тримати під проточною водою виріб з миючим складом не менше 20 секунд.
  5. При шліфуванні посуду за допомогою наждачного паперу необхідно стежити, щоб дрібні фракції нагару не потрапили в очі. Для цього бажано використовувати захисні окуляри.

Як очистити сковороду в домашніх умовах

Посуд для смаження на плиті виготовляють з різних матеріалів – нержавіючої сталі, алюмінію, чавуну. Крім того, існують різні види покриття, що забезпечують виробу антипригарні властивості. Чистити кухонне начиння потрібно, враховуючи матеріал виготовлення, наявність додаткових елементів – пластикової або дерев'яної ручки, тефлонового, керамічного покриття.

Чистка чавунної сковороди від нагару

Важку, товстостінну сковороду з чавуну, якою користувалися ще наші бабусі, відмити від нальоту можна кількома способами. Важливо перевірити, чи немає на ній антипригарного покриття, наявність якого передбачає деякі обмеження. Хороший спосіб відмити від нагару посуд зі сплаву металу з вуглецем – прожарити на вогні 40 хвилин, попередньо насипавши на дно 2 см кухонної солі або піску.

Чавунну сковороду можна чистити механічним способом, використовуючи пісок, ніж або металеву мочалку. Добре очищається така начиння термообробкою: виріб можна прожарити на відкритому вогні – газовій горілці, взяти його на пікнік і нагріти на багатті. У деяких випадках ефективне застосування паяльної лампи. Надійними помічниками стануть менш екстремальні засоби очищення чавуну – побутова хімія.

Антипригарній сковороди з тефлоновим покриттям

Алюмінієві або сталеві вироби (а іноді і чавунні) можуть мати антипригарне покриття. Частіше його виготовляють з полімеру, що володіє особливими властивостями – тефлону або фторопласту. Тефлон боїться механічного впливу і всіляких абразивних частинок. У зв'язку з цим під час приготування страв рекомендується користуватися силіконовими або дерев'яними лопатками.

Відмити сковороду з покриттям від нагару можна за допомогою спеціальних засобів для догляду за виробами з тефлоном. Посуд можна відмити, прокип'ятити в ній соду, оцет або протерши гірчичним порошком. З цією метою бажано використовувати нейлонову мочалку чи губку для догляду за посудом з полімерним покриттям. Зовнішню сторону очищують механічним способом, якщо на виробі немає фарби або емалі.

Чистка аллюмінієвої посуду

Недорогі і зручні сковороди з алюмінію «живуть» на багатьох сучасних кухнях. Очищати посуд з цього металу не рекомендується механічним способом – шкребти ножем, чистити металевою мочалкою. Стінки і дно можуть деформуватися, на поверхні з'являться подряпини, вм'ятини. Не варто використовувати для чищення соду – легкий метал не «дружить» з лугом.

Маслянисті плями зі стінок можна відмити з допомогою лимонної кислоти, оцту, солі, господарського мила. Алюмінієві вироби можна обробляти засобами побутової хімії. Делікатний і дієвий спосіб очищення – вода з додаванням господарського мила, натертого на тертці. Необхідно опустити сковороду в концентрований мильний розчин, довести до кипіння і зняти з вогню через годину.

Народні засоби

Якщо є час, можна використовувати підручні засоби для чищення кухонного начиння. Так як відмити сковороду від нагару і жиру вдається не завжди, в хід йдуть господарське мило, сода, сіль, миючі засоби для посуду, нетрадиційні компоненти – кока-кола, медичні препарати. Народні методи розм'якшення окалини на стінках посуду економічні, майже нешкідливі, але не завжди ефективні. Багато з них працюють тільки при нагріванні начиння, тому вимагають дотримання правил безпеки.

Господарське мило

Для приготування миючого засобу знадобиться брусок 72-процентного господарського мила, велика каструля з водою, 100 г клею ПВА. Необхідно закип'ятити воду (близько 5 літрів), додати в окріп натерте на тертці мило, влити клей. Опустити сковороду в киплячий склад, вимкнути конфорку через годину. Після охолодження концентрату можна приступати до чищення. Відмийте розм'якшений нагар:

  • твердою щіткою;
  • шкребком;
  • металевою мочалкою.

За допомогою канцелярського клею

Хороший ефект дає суміш кальцинованої соди (300 г) та силікатного клею (65 г). Інгредієнти додати в киплячу воду (4-5 літрів), помішуючи, дочекатися повного розчинення гранул соди. Потім помістити в каструлю брудну сковороду і кип'ятити не менше години. Після процедури жир і нагар почнуть відшаровуватися від посуду і легко відмиватися за допомогою металевої мочалки. Суміш клею і соди можна використовувати повторно для іншого посуду – ефективність чищення залишиться високою.

Сіллю і содою

Надзвичайно ефективний простий і невигадливий спосіб термічної очищення. Для нього в сковороду необхідно насипати шар харчової соди з сіллю і прожарити на вогні протягом 2-3 годин. Після цього посуд потрібно остудити і відмити нагар щіткою під струменем води – фрагменти нагару будуть відвалюватися на очах. Цей метод добре очищає, надає блиск виробу зсередини, але їм неможливо видалити корозію близько ручки і відмити нагар зовні сковороди.

Содою і оцтом

Для цього рецепта знадобиться велика каструля, в якій потрібно закип'ятити воду. Потім додати 1 склянку харчової соди (натрій двовуглекислий) і помістити в розчин сковороду. Прокип'ятити півгодини, влити 1 склянку 9% оцту, вимкнути конфорку. Залишити на 1-2 години, дати откиснуть нагару, потім відмити його з допомогою жорсткої мочалки або щітки. Така чистка ефективна для невеликих забруднень – багаторічний шар жиру може не піддатися.

Лимонна кислота з харчовим розпушувачем

Цей спосіб підходить для будь-якого посуду, в тому числі, з антиприграгрным покриттям. Знадобиться по одному пакетику розпушувача і лимонної кислоти (по 20 г), які потрібно всипати в сковороду, додати 1 ст. л. рідини для миття посуду (Fairy). Отриману суміш залити водою і поставити посуд на плиту, включивши нагрівання на півгодини. Після цього дочекатися, поки метал охолоне і відмити нагар мочалкою для посуду або зіскоблити ножем.

Перекис водню

Відмити шар гару і жиру з зовнішньої частини посуду можна самостійно приготовленої пастою. Порядок робіт:

  1. Треба взяти півсклянки харчової соди і додати в неї перекис водню, змішати, домагаючись консистенції густої сметани.
  2. Отриману суміш нанести на стінки і дно посуду, залишити для розмокання на півгодини, накривши поліетиленовою плівкою.
  3. Відмити розм'якшений нагар з допомогою щітки і губки під проточною водою.
  4. Процедуру можна повторити, якщо з першого разу не вдалося усунути всі плями.

Як відновити антипригарні властивості сковорідки після чищення

Іноді сковорода після чищення набуває зовнішній блиск, але втрачає антипригарні властивості. У такому посуді важко підсмажити навіть яєчню – продукти так і норовлять прилипнути до дна. Від цієї неприємності можна позбутися, якщо прожарити начиння на вогні з додаванням кухонної солі протягом 1-2 годин. Після цього сіль потрібно зсипати, влити в посуд півсклянки олії і знову прогріти (5-7 хвилин). Сковороду остудити, масло змити теплою водою з нейтральним мийним засобом, потім протерти стінки і дно паперовою серветкою.

Сковорідку з керамічним покриттям можна прогріти на плиті, наливши в неї пару ложок оцту. Ще один спосіб регенерації кераміки – нанесення тонкого шару рослинного масла. Його необхідно втерти в поверхню, а посуд залишити на кілька днів для того, щоб жир вбрався. Після таких маніпуляцій посуд стане не тільки блискучою, але і відновить свої антипригарні якості.

Відео

ЯК ОЧИСТИТИ СКОВОРОДУ, каструлю і ін. посуд від НАГАРУ і будь-якого жиру? Перевіряємо 2 способи!

Як мити сковороду з антипригарним покриттям

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!