Обробка деревини від грибка і цвілі - антисептичні засоби

Такий натуральний і екологічно чистий матеріал, як дерево, широко використовується в сучасному будівництві. Він залишається естетичним і міцним до тих пір, поки його поверхня не буде атакована грибами цвілі та іншими небажаними представниками мікрофлори. Запобігти цьому можна, наносячи на дерев'яну поверхню різні склади.

Чому з'являється цвіль на деревині

Видалення цвілі з дерева є трудомістким процесом, тому краще спочатку зробити профілактичні заходи, з'ясувавши причини її появи. Вона може заразити матеріал по повітрю або при контакті виробів із землею. Іноді зараза знаходиться на корі, але за життя дерева не розвивається із-за імунітету рослини. Грибок з'являється на деревині в наступних випадках:

  • Високий рівень вологості (70-95%). Вона сприяє пробудженню і розвитку сплячих спор цвілі, а згодом гниття і руйнування деревини.
  • Стояче повітря без нормальної і стабільної вентиляції приміщень, де знаходяться конструкції з деревини.
  • Нерівномірність опалення по периметру приміщення.
  • Різкі температурні коливання, в результаті чого на поверхні з'являється конденсат.
  • Промерзання вологого матеріалу, що призводить до глибокому проникненню шкідливих спор.

Чим небезпечна

Потрапила в структуру дерева цвіль не тільки погіршує властивості матеріалу, але і міцність, поступово перетворюючи його в потерть. В результаті будова деревини руйнується в найкоротші терміни.
Деякі види роблять структуру дерева більш пористою. Якщо боротьба з грибком на дереві не буде своєчасною, то цвіль завдасть шкоди здоров'ю людей. Вона може призвести до появи таких захворювань, як:
  • бронхіт;
  • ларингіт;
  • трахеїт;
  • астма;
  • екзема;
  • алергія;
  • кон'юнктивіт;
  • туберкульоз;
  • пневмонія.

Види грибка і його вплив на породи дерева

Конструкції з деревини піддаються впливу декількох видів цвілевих грибків. Не зайвим буде навчитися розрізняти їх, щоб підбирати відповідні методи обробки. Докладніше в таблиці:

Назва цвілі

Опис

Які види деревини вражає

Чорна

Її колір залежить від стадії розвитку і матеріалу. Загальні характеристики: надмірна активність, здатність до швидкого руйнування ураженого матеріалу. Становить небезпеку для людей, виділяє неприємний запах.

Практично будь-які дерев'яні поверхні.

Біла

Викликає менше занепокоєння у людей, ніж чорна, але при цьому зберігається ризик появи алергії.

В основному дуб, березу.

Грибки синяви

Вражають клітковину деревини, а поверхня будинки з дерева забарвлює в сіро-синій колір. Такий грибок дуже небезпечний для несучих конструкцій, т. к. при гнитті у них знижується здатність зберігати жорсткість, витримувати навантаження.

Деревину для більшості типів, особливо сосну.

Актиноміцети

Є чимось середнім між водорістю та грибком. З'являються в умовах високої вологості, розм'якшують структуру деревини і руйнують її волокна.

Багато видів деревини.

Профілактична обробка дерева від грибка

Щоб обробка дерева від грибка і цвілі не відбирала у вас багато часу і коштів, спочатку займіться профілактичними заходами. Великою ефективністю користуються наступні методи:

Назва

Докладний опис, застосування

Сушка

Виконується поступова, тривала сушка свежесрубленных дерев без стресового нагрівання. Даний процес в залежності від сорту деревини триває близько року.

Гідроізоляція

Допомагає уникнути підвищення рівня вологості, яка дуже небезпечна для дерева. Використовуйте матеріали, які не пропускають воду, але здатні вивести пар назовні.

Теплоізоляція

Здатна захистити дерев'яні матеріали від шкідливого впливу конденсату, температурних перепадів. Для утеплення зрубу зсередини використовуються мінвата, волокно і т. д.

Пароізоляція

Потрібно для того, щоб стримувати утворення конденсаторної вологи. Щоб уникнути парникового ефекту у внутрішніх приміщеннях будинку з бруса часто використовують плівку. Її закладають у утеплювальний «пиріг» стін з дерева.

Просочення

Здатна перешкоджати проникненню вологи і вогкості. Якісна просочення проникає глибоко в деревні шари і надає профілактичну і лікувальну дію. Буває на водній основі, органічної, змішаної.

Лаки і фарби

Допомагають захистити дерев'яні конструкції від атмосферної вологості. Це можуть бути дисперсійні фарби, непрозорі емалі або покриття прозорого кольору. Після висихання нанесеного шару можна повторити процедуру.

Чим обробити дошки від грибка і цвілі

Перевірити дерево на ступінь пошкодження – для цього застроміть довгий цвях. Якщо опір сильне, то є надія, що потерпілий матеріал можна врятувати, в іншому випадку – деревина згнила і ніяка обробка їй не допоможе.
Способи боротьби з грибком і цвіллю:
  • Почніть рятувати матеріал з ретельного просушування пошкодженої поверхні. Вона забере 2-3 дні. Потім зчистите цвіль підходящим інструментом, наприклад, шпателем, скребком. Дерево щільної структури (ясен, бук, дуб) спробуйте очистити з використанням води і прального порошку, після чого знову просушіть. Елемент з м'якої деревини (сосни, ялини) бажано замінити.
  • Очистіть уражену зону шпателем або щіткою, надівши рукавички. Потім просочіть поверхню антисептичним засобом або складом глибокого проникнення і нанесіть фінішне покриття.
  • Для видалення поверхневої гнилі використовуйте дезінфікуючі хімічні сполуки, не забуваючи провітрювати приміщення і дотримуватися обережності. Якщо в препараті є хлор, то не варто розводити засіб з аміачним розчином. Альтернатива – народні кошти.

Народні засоби

При не дуже істотних ураженнях деревини грибками спробуйте народні способи. Для обробки можна вдатися до засобів з таблиці:

Назва

Опис і спосіб застосування

Плюси

Мінуси

Білизна

Хлорний відбілювач, в якому потрібно змочити губку і ретельно протерти уражену поверхню. Ефект видалення буде помітний приблизно через 10 хв.

Доступне засіб, простота використання.

Рідина може освітлити деревину, містить хлор.

Перекис водню

Антибактеріальний і протигрибковий засіб, який володіє відбілюючим ефектом. Наноситься безпосередньо на деревину. Використовувати 3% розчин перекису.

3% розчин не токсичний, не виділяє їдкого запаху.

Відбілює поверхню матеріалу.

Оцет і сода

Засипте потенційно проблемні місця харчовою содою, після чого обробіть поверхню розчином оцту. Останнє засіб розпорошувати пульверизатором.

Доступні компоненти, простота обробки, непогана ефективність.

Оцет має неприємний запах.

Сіль, кислота і окріп

Дотримуйтесь пропорцію: у відрі окропу (близько 8-10 л) потрібно розвести 100 г борної кислоти і 1 кг солі. Отриманим розчином обробіть деревину кілька разів.

Простота обробки.

Трудомісткий процес підготовки розчину.

Мідний купорос

Розведіть в 1 л води 50 г сульфату міді, 100 г квасцов алюмокалиевых і 30 г звичайної кам'яної солі. Обробіть уражену поверхню валиком, пензлем або пульверизатором.

Легкість приготування, обробки.

Визначена токсичність мідного купоросу.

Як приготувати антисептик для деревини

Антигрибкові просочення для дерева антисептиками

Якщо народні засоби не допомогли, то ви можете купити хімічні засоби, спеціально призначені для обробки деревини.
Принцип дії у них в цілому ідентичний: засіб створює на поверхні матеріалу і тонку еластичну плівку, яка ефективно захищає деревину від паразитів. Виділяють декілька їх видів:
  • Водорозчинні. Не мають запаху, не схильні до горіння. Добре розчиняються у воді, але в деревині втрачають цю властивість і осаджуються на волокнах матеріалу. Такі антисептики широко використовують у будівництві будинків, де немає вымывающего впливу води. Загальний недолік – здатність вимиватися з деревини.
  • Водовідштовхувальні глибокого проникнення. Допомагають позбутися від цвілі в умовах підвищеної вологості. Мінусом є сильний запах, тому роботи проводять при хорошому провітрюванні.
  • Масляні розчини. Можуть використовуватися для конструкцій з дерева, які перебувають у важких умовах експлуатації: у землі, воді, на відкритому повітрі і т. д. Не розчиняються у воді, довго зберігаються в просоченої деревини, але є токсичними і мають неприємний, різкий запах. Маслянисті антисептики рекомендуються для обробки зовнішніх елементів будови.
  • Антисептики на основі розчинників. Їх агресивний хімічний склад не залишає шансів мікроорганізмів. При обробці утворюють міцну еластичну плівку з адгезійними властивостями. Покриття виходить водостійким і паропроникним.
  • Об'єднані універсальні засоби. Відрізняються тим, що можуть використовуватися для зовнішніх і внутрішніх робіт, але не є вузькоспеціалізованими.

Ознайомтеся зі списком популярних на вітчизняному ринку антисептиків. Детальніша таблиця:

Виробник

Найменування засобу

Belinka

Belinka Base

Belinka Interier

Neomid

Neomid 430 ECO

Neomid 500 Professional

Pinotex

Pinotex Ultra

Pinotex Base

Tikkurila

Tikkurila Vinha ( Винха ) база VVA

Tikkurila Valtti (Валтти Пууели) база ЄС

Акватекс

Акватекс – Екстра Твк

Акватекс – Екстра Палісандр

Здоровий дім

Здоровий Дім Біо

Здоровий Дім Безбарвний

Текстурол

Текстурол Класік

Текстурол Біозахист PRO

Сенеж

Сенеж Ультра

Сенеж Біо

Як вибрати антисептик для деревини – вогнезахист, біозахист, відбілюючі засоби та просочення.

Як прибрати цвіль з дерев'яних поверхонь самостійно

Щоб очистити поверхні деревини від цвілевих грибків, не обов'язково вдаватися до послуг фахівців. Багато кошти можна купити в аптеці або господарському магазині. Основні етапи:

  1. Для початку з'ясуйте причину появи цвілі і усуньте її. Наприклад, це може бути погана циркуляція повітря або висока вологість всередині приміщення. Якщо умови дозволяють, то забезпечте проникнення сонячних променів, оскільки цвіль погано переносить опромінення ультрафіолетом.
  2. На початкових стадіях розвитку грибка від нього можна позбутися, зрізавши металевим гострим ножем і ретельно отполировав поверхню (при наявності можливості). Всі отримані відходи спалите в заздалегідь підготовленому місці. Якщо проникнення цвілі глибоке, то брус або дошку навряд чи вдасться врятувати.
  3. Після усунення частини дерева з цвілевим грибком, визначитеся з відповідним засобом. Якщо грибок тільки почав розвиватися, то використовуйте господарське мило, харчову соду. При більш глобальному поширенні вдамося до обробки дерев'яного виробу перекисом водню, оцтом. Можна скористатися спеціальною сумішшю – грунтовкою. В основному її наносять на дерево пульверизатором або валиком.

Професійна дезінфекція

Якщо впоратися з грибком цвілі на деревині самостійно не виходить, то зверніться до фахівців. Вартість послуги залежить від площі обробки, глибини ураження, види патогенної мікрофлори. В середньому в Москві за 1 м2 потрібно заплатити від 1100 до 2800 р. – чим більше площа оброблюваної поверхні, тим нижче ціна 1 м2. Професійна служба дезінфекції використовують комплексний підхід:

  • виявлення причин появи грибка з їх подальшим усуненням;
  • механічне видалення вогнищ ураження;
  • просушування конструкцій;
  • просочення поверхонь антисептиком.

Для виявлення плісеневих грибків деякі служби використовують тепловізор або вдаються до мікологічної експертизі в лабораторних умовах. За допомогою останньої можна з максимальною вірогідністю встановити наявність/відсутність патогенної мікрофлори. Обробка деревини від грибка і цвілі службою дезінфекції:

  • Механічне видалення. Передбачає використання шпателів, ножів, малярних пензлів, металевих щіток і компресора, выдувающего пил з щілин.
  • Генератор гарячого туману. Сухий метод обробки. За допомогою газового балона всередині камери відбувається нагрів частинок препарату, який змішується з гліцерином. Величина частинок, які генеруються приладом, становить 5-30 мікрон. Осідає гарячий туман протягом 3-4 ч.
  • Генератор холодного туману. Розміри частинок фарби речовини в цьому випадку 50-80 мікрон.

Відео

Антисептування. Чим обробити деревину каркаса. Що робити якщо з'явився грибок. Устрій і Живи.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!