Що робити, якщо розбився ртутний градусник

Якщо розбився градусник, чи небезпечно це? Наслідки отруєння парами токсичної речовини можуть бути плачевними, якщо не провести своєчасну очистку квартири. Що робити, якщо розбився ртутний градусник, і які заходи необхідно вжити, щоб не наразити на небезпеку себе і домочадців? Приготуйтеся до об'ємної роботи – видалити ртуть не так-то просто.

Що робити з розбитим градусником

Загрозу представляють розбите скло і, власне, ртуть. Якщо зламався ртутний градусник, негайно прийміть необхідні заходи безпеки:

  • Приберіть з кімнати до дітей і тварин. Вагітна жінка не повинна знаходитися поруч.
  • Надіньте бахіли і гумові рукавички. Якщо у вас немає бахіл, ви можете замінити їх, наприклад, пакетами.
  • Закрийте рот і ніс вологою марлевою пов'язкою або хірургічною маскою (якщо є).
  • Негайно відчиніть вікна і почніть провітрювати приміщення.

Як прибрати градусник, розбитий по необережності? Спочатку зберіть скло за допомогою серветки, ганчірки, липкої стрічки. Що не можна робити, якщо розбився ртутний градусник, так це намагатися зібрати осколки пилососом або віником. Ви можете зачепити ртутні кульки, а це загрожує отруєнням повітря кімнати. Перед тим як приступати до збору ртуті, переконайтеся, що ви прибрали все скло.

Як зібрати ртуть

Щоб максимально ефективно очистити квартиру від ртуті, вам потрібно:

  • герметично закривається банку;
  • широкий скотч;
  • волога губка;
  • спринцівка (з її допомогою легше збирати дрібні кульки).

Постарайтеся виконати всю роботу швидше – в міру того як випаровується ртуть, повітря вашої квартири стає все більш токсичним і небезпечним для здоров'я. Що потрібно робити:

  1. Наповніть банку водою приблизно на .
  2. Відмотайте 30-50 см скотча – ртутні кульки легко прилипнуть до нього.
  3. Використаний скотч зі ртуттю відразу відрізайте, прибирайте в банку і закривайте кришкою.
  4. Залишилися кульки зберіть за допомогою спринцівки або губки.
  5. Під час демеркуризації не намагайтеся зібрати дрібні кульки в один великий! Взагалі намагайтеся не катати ртуть по підлозі – це прискорює її випаровування.

Чому в жодному разі не можна користуватися:

  • пилососом;
  • віником;
  • щіткою з совком.

Очищувач повітря під час прибирання подрібнить ртуть і виведе її назад у вигляді найдрібніших частинок, які можуть дуже швидко отруїти повітря. Те, як швидко випаровується ртуть з розбитого градусника, багато в чому залежить від температури речовини, а пилосос сильно нагріває її. Як результат, повітря дуже швидко стає отруйним. З віником і совком ситуація виглядає приблизно так само – тонкі прути подрібнюють кульки ртуті і прискорюють випаровування.

Особливо небезпечно поділ сріблястих кульок аж до утворення пари. Постарайтеся під час прибирання не давати ртуті розсипатися, інакше сильного отруєння повітря не уникнути і тому особливо обережно потрібно збирати речовина з килима. Після того, як ви приберете всі кульки, які витекли з градусника, необхідно провітрити килим. Краще всього скласти його кути до центру, прибрати у великий пакет (наприклад, сміттєвий) і винести на вулицю.

Куди здати

Після того як ви зібрали ртуть в герметичну банку, туди треба покласти інструменти, якими ви користувалися: губку, спринцівка, гумові рукавички. Щільно закрийте банку, щоб токсичні пари не отруїли повітря у вашому будинку. Куди викинути ртуть? Ні в якому разі не можна зливати в каналізацію, в сміттєпровід або витрушувати на вулицю. Так ви піддасте небезпеку оточуючих. Отруйні випаровування дуже швидко забруднюють навколишнє середовище. Всього 2 г ртуті (стільки містить один градусник) можуть отруїти більше 9 тис. куб. м повітря! Куди ж тоді подіти банку?

Куди дзвонити, якщо розбився градусник

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Якщо у Вас розбився градусник, терміново звертайтеся в Службу Ліквідації Ртуті:

Допомога - 24 год. Без вихідних і свят. Гаряча лінія: +7 (499) 110-81-53

Використовуючи спеціалізоване обладнання, внесена в Державний реєстр засобів вимірювань, сертифіковані фахівці проведуть вимірювання концентрації парів ртуті в повітрі і визначать джерела ртуті. Виявлені джерела забруднення усуваються в ході спеціальних демеркуризационных заходів. Увагу загроза для здоров'я! Особливу небезпеку пари ртуті являють для дітей і вагітних жінок! І тому так важливо, швидко і правильно ліквідувати наслідки розбитого градусника.

Ми даємо гарантії на виконання всіх робіт: Безкоштовний повторний виїзд і завмер парів ртуті протягом 7 днів!

Акредитована лабораторія. Атестат № РОСС RU.0001.21ЭН01

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Щоб правильно утилізувати банку з токсичною речовиною, наберіть 112, викличте бригаду МНС – співробітники заберуть у вас залишки ртуті і предмети, які контактували з нею. При необхідності ви можете попросити виміряти токсичність повітря в квартирі. Це допоможе вам визначити, чи небезпечно приміщення для здоров'я, скільки ще необхідно провітрювати.

Можна отруїтися ртуттю з розбитого градусника

Отруєння парами ртуті – наскільки це небезпечно? Наслідки інтоксикації можуть бути як середньої тяжкості, так і дуже високою. Нетривалий вплив ртутних субстанцій позначиться на стані нирок. Якщо ж людина тривалий час дихає випарами, наслідки можуть бути фатальними – ураження нервової системи і мозку аж до божевілля.

Ознаки отруєння ртуттю:

  • головний біль;
  • слабкість;
  • нудота;
  • блювота.

Дізнайтеся та інші методи, як зібрати ртуть, якщо розбився градусник будинку.

Відео: розбився градусник в квартирі, що робити

У цьому відео представлена дуже докладна інструкція зі збирання ртуті. Кваліфіковані лікарі, фахівці з техніки безпеки і доктор Комаровський розповідають, що не можна робити, якщо розбився ртутний градусник, а які заходи необхідно вжити. Інструкції супроводжуються зрозумілими і простими діями, які допоможуть вам провести демеркуризацію самостійно за допомогою підручних засобів.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РОЗБИВСЯ ГРАДУСНИК? !

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!