Амоксицилін для кішок - інструкція із застосування, показання, дозування, форма випуску, склад і ціна

Ризик зараження небезпечними бактеріями і вірусами у кішок особливо високий в силу їх способу життя. Домашні вихованці регулярно безпосередньо контактують з середовищем існування патогенів, будь то несвіжа їжа або тварина-носій (наприклад, миша). Перевіреним засобом придушення бактерій є антибіотик Амоксицилін.

Склад і форма випуску

Амоксицилін для тварин випускається у вигляді таблеток, порошку і уколів. Активною речовиною препаратів є амоксициліну тригідрат. Склад ін'єкційної суспензії, таблеток і порошку:

Таблетки

Суспензія

Порошок

Концентрація активної речовини

250 мг на шт.

15%

15%

Допоміжні компоненти

Лактоза, колоїдний діоксид кремнію, магнію стеарат

Вода

Немає

Фармакологічні властивості

Амоксицилін є препаратом з групи бета-лактамних антибіотиків, він виявляє активність щодо actinobacillus, actinomyce anthracis, bacillus, clostridium, escherichia coli, corynebacterium, erysipelothrix, haemophilus, leptospira, listeria mirabilis, monocytogene, moraxella, pasteurella, proteus, rhusiopathia, salmonella, staphylococcus, streptococcus. Механізм дії полягає в бактерицидній вплив на штамів pasteurella та інші, порушення синтезу мукопептидов, який входить до складу клітинної стінки мікробів.

За рахунок інгібування ферментів транспептидази і карбоксипептидази інфекцій і мікроорганізмів порушується осмотичний баланс, руйнується бактеріальна стінка. Амоксицилін добре всмоктується, швидко розподіляється в організмі, досягає граничної концентрації через півтори години, діє протягом 48 годин. Залишки дози виводяться з сечею, жовчю в незміненому вигляді.

Показання до застосування

Препарат застосовується для лікування великої, дрібної рогатої худоби, свиней, собак, кішок. Захворювання, при яких показаний антибіотик:

  • риніт, пневмонія, бронхопневмонія, викликані штамами pasteurella;
  • діарея, ентерит, сальмонельоз, колібактеріоз;
  • ендометрит, цистит, метрит, лептоспіроз, вагініт;
  • мастит;
  • ураження шкіри мікроорганізмами, некробактеріоз, абсцес, артрит;
  • профілактика інфікування після хірургічного втручання.

Інструкція щодо застосування Амоксициліну для кішок

Давати Амоксицилін кішці можна у вигляді таблеток, порошку або ін'єкційної суспензії. Остання є найбільш зручною і швидкодіючої формою, але не всі господарі зможуть поставити своєму вихованцеві укол. Тоді краще звернутися до ветеринара за дозуванням, тривалістю курсу лікування, порадою, що робити при передозуванні.

Таблетки

Для перорального застосування у кішок призначені таблетки. Вони даються з питною водою або молоком у дозі 20-40 мг на кг маси тіла тварини. Для підмішування в питво дають 0,2 г (таблетки) на півлітра води. При неможливості такої дозування кішці дають чверть таблетки з їжею, можна додати її до вологого корму м'яса або розчинити водою і залити в рот через шприц без голки, притримуючи тварина. Тривалість курсу лікування становить 3-5 діб.

Порошок

Амоксицилін ветеринарний у формі порошку використовують перорально, розводячи з водою або молоком, як і у випадку з таблетками. Кішкам показано 0,5-1 г препарату концентрацією 10% на 5 кг маси тіла. Засіб тварині дається раз на добу протягом 5-7 днів. Для зручності дозування краще застосовувати мірні ложечки. Потрібно стежити за тим, щоб вихованець не отримав передозування, інакше є ризик пошкодження респіраторного тракту.

Амоксицилін уколи

Ін'єкційна суспензія Амоксициліну тригідрату вводиться кішкам внутрішньом'язово або підшкірно у дозі 0,5 мл на 5 кг або 15 мг на 1 кг При нирковій недостатності у тварини доза повинна особливо ретельно вымеряться, щоб вихованець не постраждав. Перед уколом вміст флакона струшується, щоб вийшла однорідна суспензія. Ін'єкції робляться кожні два дні. Після них місце обробки масажується для кращого розподілу речовини.

Особливі вказівки

Заборонено поєднувати Амоксицилін для кішок з Тиамфениколом, антибіотиками проти мікроорганізмів із групи пеніцилінів, фторхінолонів, цефалоспоринів, Хлорамфеніколом. Всередині одного шприца заборонено змішувати різні засоби. Якщо препарат використовується для тварин на забій, то процес слід проводити через 28 діб після лікування. Молоко корів використовується через мінімум 96 годин після терапії.

Побічні ефекти і протипоказання

Застосовувати Амоксицилін для кішок заборонено при непереносимості компонентів складу, антибіотиків з пеніцилінової групи. Побічним ефектом від уколів є набряк шкіри, який сам розсмоктується через 1-2 дні. Якщо у кішки проявляється алергія, свербіж, короста, чхання, сльозотеча, то їй треба дати антигістамінний засіб і провести симптоматичну терапію.

Умови продажу та зберігання

Препарат відпускається без рецепта, зберігається при температурі 5-25 градусів протягом трьох років. Його треба тримати подалі від кормів і продуктів харчування. Після розкриття флакон із суспензією придатні до використання 28 діб.

Ціна Амоксициліну

Купити Амоксицилін у ветеринарії можна через зоо-аптеки або інтернет-сайти, у ветеринарних клініках. Приблизна вартість на препарат по Москві складе:

Тип препарату, обсяг

Ціна, рублів

Суспензія для ін'єкцій 15% 10 мл Інвес

240

Суспензія для ін'єкцій 15% 10 мл Біовета

Двісті тридцять

Розчин для внутрішньом'язового введення 15% 100 мл

415

Таблетки 250 мг 10 шт.

180

Порошок 1 кг

500

Відео

Укол кішці підшкірно (в холку)

Відгуки

Євгенія, 34 рокиУ моєї кішки був мастит з-за раннього відлучення кошенят від грудей. Її молочні залози набубнявіли, стали прощупуватися. Було видно, що тварині боляче, тому я відвезла її до ветеринара. Він поставив кішці укол Амоксициліну тригідрату для попередження ускладнень. Через два дні його повторили. Моя кішка повністю здорова, мастит пройшов.
Віталій, 45 роківУ мого кота був страшний пронос. Я злякався, що з його здоров'ям щось недобре, відвіз його до лікаря. Той сказав, що у котика дизентерія, викликана бактеріями, прописав таблетки Амоксициліну. Я давав ліки 4 дні, але вже після першого прийому симптоми стали менш вираженими. Вихованець здоровий, а я щасливий.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!