Сказ у собак - симптоми

Перші згадки про недугу були зафіксовані в шістнадцятому столітті. Хвороба носила назву гідрофобія або водобоязнь. З розвитком мікробіології стало відомо, що збудником є смертельний вірус, що вражає мозок всіх теплокровних, в тому числі людини. Домашніх вихованців інфікують бродячі побратими, які заражаються від лісових мешканців. Недуга небезпечна тим, що сказ у собак на перших стадіях інколи залишається непоміченим. Важливо не нехтувати профілактикою, яка може врятувати життя чотирилапому улюбленцю і всій родині.

Що таке сказ у тварин

Сказ – це вірусне захворювання, що характеризується важким ураженням периферичної нервової системи. Інфекції схильні теплокровні тварини, у тому числі сільськогосподарські, домашні, більшість птахів і людей. Вірус стійкий до впливу хімічних дезінфікуючих засобів і низьких температур. Він може зберігатися в трупах загиблих особин кілька років. Гине моментально при температурі 100 градусів протягом 10-15 хвилин під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Зараження вірусом сказу неминуче призводить до смертельного результату. Лікування не існує, тому власники домашніх тварин повинні приймати профілактичні заходи. У природному середовищі носії вірусу є дикі м'ясоїдні тварини: лисиці, вовки, єноти, шакали, їжаки, гризуни, летючі миші. В межах міста розносять інфекцію бродячі кішки і собаки. Випадки зараження сказом періодично реєструються у всіх країнах світу.

Як передається

Захворювання викликає РНК-вірус, що відноситься до сімейства Rhabdoviridae (рабдовирусы). Потрапивши всередину організму, збудник локалізується в лімфатичних вузлах і слинних залозах. Звідти розноситься по іншим органам. Проникнувши у спинний і головний мозок, вірус викликає незворотні зміни у функціонуванні центральної нервової системи. Виділення збудника у зовнішнє середовище зі слиною є основною причиною поширення сказу.

Зараження може відбутися:

  • при безпосередньому контакті з хворою твариною в момент укусу;
  • при попадання слини зараженої особи у відкриті рани, через ослинення слизових оболонок рота і носа;
  • аерогенним, тобто повітряно-крапельним шляхом;
  • аліментарно, коли інфекція потрапляє в організм через рот з продуктами харчування або через облизування предметів;
  • через трансмісивний перенесення, тобто через укуси комах.

Хоча ці численні шляхи поширення вірусу можливі, єдиним актуальним, неодноразово перевіреним способом інфікування залишається безпосередній укус. Імовірність інфікування залежить від кількості і глибини отриманих ран, від вірулентності конкретного збудника та індивідуальної чутливості організму.

У групу ризику входять домашні вихованці, які живуть поруч з лісовими масивами. Щорічна щеплення від сказу – ефективний спосіб профілактики. Стійкий імунітет встановлюється після третьої вакцинації. Ймовірність заразитися у прищепленої собаки мізерно мала. Вона становить всього 2%. Захворіти можуть щеплені тварини з ослабленим імунітетом, заражені будь-якою іншою інфекцією або знесилені перенесеною операцією.

Може щеня хворіти на сказ

Сказ у цуценят розвивається швидше, ніж у дорослих особин. У деяких перші симптоми з'являються на п'яту добу після інфікування. Стрімке поширення інфекції пов'язано з незміцнілим імунітетом і малими розмірами тіла. Збудник сказу відноситься до вірусів енцефалітні групи. Він поширюється по нейронах з певною швидкістю. Довжина нейронних ланцюжків у малюків менше, тому вірус швидше добирається до мозку. З цієї ж причини латентна стадія у дрібних порід коротше, ніж у великих.

Інкубаційний період

Інкубаційний або, по-іншому, латентний період, коли захворювання не проявляється зовні, становить від одного до трьох місяців, але відомі випадки, коли ознаки захворювання проявлялися через півроку або навіть рік з моменту зараження. Така різниця пов'язана зі стійкістю імунітету, розмірами тіла та особливостями організму інфікованої особи. У зовні здорової, але вже зараженого пса вірус визначається в слині за 5-10 днів до появи клінічних ознак захворювання. До цього моменту він стає заразним.

Форми прояву

Залежно від симптомів та характеру протікання захворювання існує кілька форм недуги. Їх особливості наведено в таблиці:

Назва

Буйна

Тиха

Поворотна

Абортивну

Атипова

Тривалість

5-12 днів

3-5 днів

Протікає хвилеподібно образно з інтервалом між нападами на кілька тижнів

Закінчується одужанням

До півроку

Характеристики

Найвідоміша і найбільш розповсюджена форма. Зміни в поведінці яскраво виражені. Апатія змінюється сильної агресією, потім настає параліч

Агресія практично відсутня. Погіршення стану відбувається стрімко

Багаторазовий повторний перехід від апатії до агресії з перервами між нападами

Рідкісна і маловивчена форма, що закінчується одужанням.

Характерні симптоми відсутні. Хвороба має ознаки гастроентериту: блювота, пронос. З-за цього часто не розпізнається.

Перші ознаки

Незалежно від форми захворювання перші симптоми сказу у собак, як правило, малопомітні для власників і не мають нічого спільного з тією картиною, яку представляє більшість людей при згадці про недугу. Вихованець стає малорухливим, не грає, не бігає під час прогулянок, лежить, намагається сховатися від світу. Тварина багато п'є, при цьому відмовляючись від харчування.

На другу або третю добу починає текти слина, з'являються проблеми з диханням. Деякі пси починають їсти землю, каміння, палиці та інші неїстівні предмети. Можна спостерігати проблеми з проковтуванням води і їжі, вихованець часто давиться. Це тиха стадія хвороби. Вона однакова для всіх форм сказу, крім атипової. Подальший перебіг хвороби відрізняється. Атипова форма має змащену симптоматику, схожу на харчове отруєння, тому часто інфекція залишається неідентифікованою.

Симптоми

Ветеринари виділяють кілька форм захворювання. Симптоматика і поведінку скаженої собаки при різних видах недуги відрізняються. Найпоширеніша – буйна форма інфекції. Її ознаки складають загальновідому картину захворювання. Всього існує 5 форм сказу:

  • буйна;
  • тиха;
  • поворотна;
  • абортивну;
  • атипова.

Буйна форма хвороби

Симптоми у буйній формі тривають від 5 до 12 днів. Захворювання протікає в три стадії:

  • продромальна;
  • маніакальна;
  • паралітична.

Перша стадія хвороби триває близько трьох діб. Прояв сказу у собак в продромальній стадії можуть залишитися непоміченими, але в цей період в навколишнє середовище виділяється максимальна кількість вірусу. Слід звертати увагу на будь-які зміни у поведінці вихованця. Собака ховається в затишних місцях, уникає світла. Слухняний вихованець перестає відгукуватися, реагувати на команди. Іноді, навпаки, пес вимагає підвищеної уваги, лащиться, облизує руки.

Тварини вилизують, розчісують місце укусу кігтями, на тілі з'являються ранки і подряпини. У міру розвитку захворювання відбувається наростання занепокоєння. Симптоми стають вираженими. Поступово розвивається параліч м'язів гортані, що призводить до утруднення ковтальних рухів, рясному слюнотечению. Собаці не вистачає повітря. Вона позіхає, здійснює хапальні рухи пащею.

Потім хвороба переходить у стадію збудження або, по-іншому, маніакальну, яка триває 3-4 доби. Тварини перестають впізнавати господарів, проявляють безпричинну агресію. Реакції неадекватні, скажений звір їсть землю, сміття, нападає на неживі предмети. Хапальні рухи відрізняються надзвичайною силою, що іноді призводить до перелому щелеп. Напади збудження змінюються періодами апатії.

Домашній улюбленець втрачає апетит, худне. Спостерігається водобоязнь, яка пояснюється неможливістю проковтнути рідину з-за спазмів ковтальної мускулатури. Буває невелике підвищення температури. У собаки постійно відкритий рот, виділяється слина сильно піниться. Із-за паралічу мови і м'язів гортані змінюється тембр голосу, стає хрипким. Зіниці розширені, не реагують на світло, іноді розвивається косоокість, втрата орієнтації у просторі.

Паралітична стадія триває від одного до шести днів. До цього моменту вже чітко помітні порушення роботи центральної нервової системи. Настає параліч задніх кінцівок, хвоста, внутрішніх органів, що призводить до мимовільного сечовипускання, дефекації. Звук ллється води викликає паніку. Температура підвищується на 1-2 градуси. В крові падає число лейкоцитів. Знесилений вихованець перестає реагувати на подразники, що впадає в кому і гине.

Тиха

Депресивна або тиха форма хвороби відрізняється стрімкістю: тварина гине на третю або п'яту добу. Для хворих собак характерна апатія, надмірна ласкавість, сменяющаяся часом наростанням занепокоєння. Агресія відсутня. Зіниці розширені. Швидко розвивається параліч язика і глотки призводить до утруднення ковтання, рясному слюнотечению. Спостерігається хиткість ходи. Погіршення стану відбувається стрімко, собаку мучать напади кашлю. Іноді трапляються судоми. Смерть настає від відмови внутрішніх органів.

Поворотна

Захворюванню на поворотній формі властиво хвилеподібний перебіг. Спочатку всі прояви інфекції сходять на немає. Хвороба відступає, але через деякий час відбувається загострення і симптоми повертаються. Хворим тваринам властива малорухливість, яка змінюється агресією, підвищене слиновиділення, збочення апетиту. Перехід від тихої стадії до буйної багаторазово повторюється. Хоча між нападами може пройти кілька тижнів, тварина приречене. Кожен раз симптоми посилюються. Летальний результат неминучий.

Абортивну

Маловивчена і рідкісна форма інфекції носить назву абортивної, тобто перерваної. До другої стадії вона протікає типово, а потім настає одужання собаки, що має всі ознаки сказу. Чому так відбувається, для ветеринарів залишається загадкою. Вважається, що абортивну форма має місце лише у 1-2% інфікованих. Існує думка, що, якщо б скажених тварин не присипляли на початкових стадіях, цей відсоток був би більше.

Атипова

Для атипової форми характерні поступове погіршення стану і тривалий перебіг хвороби: від трьох місяців до півроку. Агресія відсутня. Відмітними особливостями є порушення роботи травної системи: відсутність апетиту, блювання, кривава діарея, що призводять до виснаження й загибелі. Трапляється, що через нехарактерного течії власники не визнають у захворюванні собачий сказ, і заражена смертельним вірусом тварина може інфікувати нічого не підозрюють господарів.

Аналіз на сказ у собак

Якщо при зовнішньому огляді виявлений слід від укусу, а вакцинація від сказу не проводилася, вихованцеві треба здати аналіз на виявлення смертельного вірусу. Коли клінічні ознаки недуги вже проявилися, лабораторна діагностика допоможе виключити інші інфекційні захворювання зі схожою симптоматикою: хвороба Ауєскі, енцефаломієліт, чумка.

Смертельний вірус поширюється по нейронних ланцюжків і рідко визначається в крові, тому при підозрі на зараження доцільніше досліджувати спинномозкову рідину. Протягом 10 днів, поки йде обробка результатів, тварина необхідно ізолювати, помістивши на карантин в одиночну клітку, і виводити на прогулянку строго на повідку, не допускаючи контакту з іншими собаками. Якщо інфекція підтвердилася, на жаль, звіра присипляють.

Щоб визначити у собаки імунітет після вакцинації, існує тест на наявність специфічних антирабічних антитіл у крові. Аналіз проводять тільки акредитовані лабораторії, які є в деяких ветеринарних клініках. Вартість процедури висока, але даний тест необхідний при вивезенні собаки кордон. Багато країн забороняють ввозити на свою територію тварин, не мають результатів такого аналізу.

Робити дорогий тест має сенс через місяць після щеплення від сказу, коли сформується імунізація, і не пізніше ніж за 30 днів до проведення повторної вакцинації. Результати будуть готові через 10-20 днів. Якщо кількість антирабічних антитіл виявиться менше необхідного, тварина ревакцинують і через місяць приводять на повторний аналіз.

Лікується сказ

На даний момент лікування не існує. Вихованець, у якого проявилися ознаки недуги, приречений. Вірус швидко розмножується і, пересуваючись по нейронних ланцюгів, досягає мозку і викликає в ньому запалення, що приводить до паралічу і загибелі тварини. Щоб не мучити зараженого звіра і виключити інфікування інших домашніх вихованців і людини, самим гуманним методом є безболісне усипляння ветеринарними препаратами.

Перші в історії згадки про зараження вірусом сказу знайдені в літописах шістнадцятого століття. З тих пір лікарі і вчені намагаються знайти від нього ліки. У двадцять першому столітті сказ спробували лікувати комою, в яку штучно вводили пацієнтку. Перший і єдиний успішний досвід такого лікування був зафіксований американськими медиками в 2005 році.

Зміст даної методики наступна: при відключенні більшої частини нервової системи організм встигає виробити потрібну кількість антитіл. При повторному застосуванні лікування успіх був лише в 1 з 24 випадків. Можливо, пацієнти мали абортивну форму захворювання, і одужання не пов'язане з діяльністю лікарів. На тварин метод випробуваний не був. Існує лише діюча вакцина.

Профілактика

Творець вакцини від сказу – французький мікробіолог Луї Пастер. У 1880 році вчений, вражений стражданнями вмираючого від смертельного вірусу дитини, почав тривалі досліди по створенню прищепного матеріалу. Він експериментував з кроликами, виділяючи з їх мозку вірус і піддаючи його спеціальній обробці. Вперше отриману вакцину перевірили на собаках. Були щеплені 50 особин. Стільки ж тварин залишили для контролю.

Всім собакам одноразово ввели збудник сказу. Результати виявилися вражаючими: жодне з щеплених тварин не захворіло. На людину вакцину випробували в 1885 році. Дев'ятирічний хлопчик був покусаний скаженою собакою. Лікарі одностайно заявляли, що дитина приречена. Тоді Луї ввів свою вакцину. Хлопчик не захворів, що принесло Пастеру світову славу.

Антирабічні вакцини вітчизняного і зарубіжного виробництва успішно застосовуються для профілактики поширення небезпечного вірусу. Препарат і схему вакцинації підбирає лікар. Прищеплюють здорових тварин. Вагітні і годуючі жінки, ослаблені особини вакцинації не підлягають. Перед щепленням собаці дають протигельмінтні препарати.

Вакцинація від сказу проводиться в кілька етапів:

  1. перше щеплення ставиться цуценят двомісячного віку;
  2. друга – через 3 тижні;
  3. третя доза препарату вводиться цуценятам після зміни молочних зубів.

Після цього собака набуває стійкий імунітет. Ревакцинацію проводять щорічно в один і той же час. Після введення вакцини лікар робить у ветеринарному паспорті відмітку про щеплення. Без цього документа тварини не допускаються до участі у виставках, змаганнях, перевезення в літаках і поїздах. Господарям суворо заборонено вивозити не пройшли вакцинацію вихованців на полювання. Державні ветклініки проводять вакцинацію безкоштовно.

Коли вкушена непривитая собака, препарат вводять негайно. Хворобу можна запобігти, якщо протягом декількох місяців після термінової вакцинації не допускати переохолодження або перегріву тварини, надмірної втоми і нервової напруги. Ці фактори ризику послаблюють дію вакцини. Всі предмети, що контактують з хворими тваринами, підстилки, іграшки, миски слід спалити.

Що робити, якщо собаку покусали

Якщо ваш улюбленець став жертвою бродячих собак, головне, не панікувати. Пам'ятайте, що всі маніпуляції слід проводити, використовуючи засоби захисту: гумові рукавички та маску. Слина хворих на сказ тварин, потрапивши з рани домашнього улюбленця на пошкоджені ділянки шкіри або слизові оболонки людини, може стати причиною інфікування господаря. Щоб допомогти вихованцеві, що потрібно діяти наступним чином:

  1. Привівши собаку додому, надягти на неї намордник, а на себе захисну маску та гумові рукавички.
  2. Вистригти шерсть навколо рани.
  3. Місце укусу рясно промити мильним розчином. Бажано використовувати господарське мило і спринцівку, щоб створити сильний напір струменя.
  4. Відвести тварину до ветеринара. Лікар призначить імуностимулятори, посилюють дії вакцини.
  5. Якщо вихованок не був щеплений, необхідно терміново ввести антирабічний препарат і помістити тварину на карантин. Через 2 тижні проводять ревакцинацію.
  6. У будь-якому випадку за собакою необхідно уважно спостерігати не менше двох тижнів.

Що робити, якщо вкусила скажена собака

Для людей сказ є смертельним захворюванням. Інфікована людина залишиться живий тільки, якщо вчасно пройде курс профілактичних щеплень до появи перших симптомів хвороби. Зараження відбувається через слину. Хвороба може розвиватися блискавично, якщо вхідними отворами для вірусу стали рани обличчя та шиї. Велику небезпеку представляють укуси кистей рук, так як там зосереджено безліч нервових закінчень. Попадання вірусу всередину організму через рани на ногах відповідає тривалому инкубационному періоду.

Якщо вас укусив незнайомий пес, а також їжачок, миші, лисиця або інший дикий звір, потрібно зробити наступні дії:

  1. Промити рану з господарським милом.
  2. Обробити місце укусу перекисом водню і перебинтувати.
  3. Звернутися в найближчий травмпункт для призначення курсу антирабічної вакцини.

Пам'ятайте, що немає необхідності відвідувати поліклініку за місцем прописки. Будь травматологічне відділення зобов'язане надати допомогу людині, покусаній тваринами, навіть при відсутності паспорта та медичного страхового поліса. Травмпункти працюють цілодобово. Раніше при підозрі на зараження вірусом сказу пацієнту призначали 30-40 уколів в м'язи живота. Зараз застосовують до 7 доз вакцини, які колють в область плеча.

Відео

Ознаки сказу у собак | Симптоми | Що робити.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!