Трихінельоз тварин - симптоми і діагностика, небезпека зараження для людини і профілактика

Гостре паразитарне захворювання, яке провокують круглі черви, називається трихінельоз. Інфікування піддаються тварини і люди на всіх континентах земної кулі. Виділяють дві форми зараження: м'язова і кишкова. У першому випадку страждають поперечносмугасті м'язи тварини, в яких локалізуються личинки паразитів. У другому – тонкий кишечник, вражений дорослими особинами. Сучасні методи лікування розроблені слабо, тому важлива своєчасна профілактика та дотримання санітарних норм.

Що таке трихінельоз

Трихінельоз – це гельминтозное захворювання, переносниками якого є невеликі гельмінти Trichinella spiralis. Це ниткоподібні черв'яки з округлим тілом. Паразити утворюють навколо себе захисну капсулу, здатну витримувати як низьку, так і високу температуру. Перебуваючи всередині організму, трихинелла прикріплюється до кишечнику господаря спеціальним пристосуванням – стилетом. Трихінельоз хворіють люди і звірі, особливо м'ясоїдні. Інфікування піддаються такі тварини, як свиня, ведмідь, пацюк, миша, собака, кішка, лисиця, дикий кабан, бобер, кінь.

Механізм зараження трихінельозом тварин

Зараження тваринного і людського організму відбувається за попадання в шлунково-кишковий тракт гельмінтів. Так, 1 кг м'яса містить десятки тисяч личинок, тому навіть невеликого шматочка вистачить для того, щоб інфікуватися. У початковий момент інвазії трихінельоз не завдає відчутної шкоди організму: тільки через 3 дні личинка стає статевозрілою.

Самець гине після запліднення, живородні самки живуть близько 50 днів. Протягом цього часу вони встигають зробити на світло понад 1500 личинок, які поширюються струмом лімфи і крові по організму, включаючи м'язи мови, тулуба, гортані. Потрапивши всередину, личинка починає рости, закручуватися по спіралі і покриваються захисною капсулою.

Симптоми зараження

Перші симптоми трихінельозу тварин проявляються через 5-6 днів після інфікування. Хвороба протікає на тлі наступних ознак:

  • травне розлади (блювота і пронос);
  • набряклість;
  • виснаження організму;
  • апатичний поведінку тварини.

Хвороба трихінельоз триває від 1 міс. до 1 року, після чого переходить в хронічну форму. Повноцінне одужання настає тільки у тварин з сильним імунітетом. Інфікування людського організму супроводжується розладами ШКТ, набряком, одутловатостью особи, високою температурою. Результатом небезпечного захворювання може стати летальний результат, якщо вчасно не діагностувати трихінельоз і не почати адекватне лікування.

Діагностика трихінельозу

Завдяки сучасним методам здійснюється прижиттєва діагностика на основі аналізу сироватки крові. Таким способом визначають, наприклад, трихінельоз свиней. Хоча в більшості випадків обстеження на предмет захворювання тварин на трихінельоз проводиться все ж не на живому звіра, а на туше.

Проведення ветеринарно-санітарної експертизи тварини здійснюють шляхом компресорного дослідження. Для нього готують проби м'язів завбільшки з невелику насіння. Відібрані зрізи ретельно розглядають під мікроскопом. Виявити паразита таким способом не становить праці: їх вигляд дуже специфічний. Наявність личинок в невеликому шматку говорить про те, що все м'ясо заражене.

Для м'ясопереробних підприємств характерна діагностика шляхом перетравлення зрізів м'язів в шлунковому соку. Отриманий осад проглядається під мікроскопом. Обстеження допомагають запобігти інфікуванню, хоча в деяких країнах така діагностика не проводиться. Наприклад, у США вважають, що такими методами можна виявити трихінельоз тварин, хоча практика показує високий відсоток інфікованих хворих у таких країнах.

Профілактика трихінельозу тварин

Основна міра, що запобігає поширенню захворювання, – трихинеллоскопия. Всі туші тварин, сприйнятливих до трихинеллезу, обов'язково повинні бути обстежені на предмет інфікування. Ветеринари лабораторій повинні повідомляти медичні установи про факт виявлення інвазовану тварини. У разі інфікування на території свинарських та звірівницьких господарств повинні бути вжиті наступні заходи:

  • очищення території ферм і прилеглих населених пунктів від трупів дрібних тварин і сміття;
  • знищення дрібних гризунів, бездомних кішок та собак;
  • виключення з раціону свиней та хутрових звірів м'яса тварин, убитих на полюванні;
  • відходи, м'ясо морських ссавців допустимо згодовувати свиням тільки у провареному вигляді;
  • заборона на використання мисливцями в якості приманки необезвреженные тушки тварин.

Відео

Про Трихинеллу і Трихинелез

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!