В якому віці стерилізують кішок - як підготувати до операції та методи, післяопераційний догляд і ціна

Вагітність для домашньої тварини, період «загулу» – величезний стрес для організму домашнього улюбленця. Для того, щоб запобігти небажану вагітність, лікарі-ветеринари проводять стерилізацію кішок – операцію під наркозом, під час якої видаляють частину внутрішніх статевих органів. Іноді проводять процедуру без хірургічного втручання, за допомогою фармацевтичних препаратів (хімічна кастрація).

Що таке стерилізація кішок

Після процедури тварина втрачає здатність виробляти потомство. Відбувається це за рахунок часткового видалення органів. Операцію проводять виключно в спеціалізованих ветеринарних клініках. Спроба провести стерилізацію домашніх умовах може закінчитися смертю тварини. Часто господарі самотужки намагаються запобігти вагітності домашнього улюбленця гормональними препаратами, що завдає непоправної шкоди тварині. Стерилізація кішок повинна проводитися тільки лікарем-ветеринаром.

Плюси і мінуси

Стерилізація кішок, як і будь-яка процедура, має ряд позитивних і негативних рис. Плюси процедури полягають в наступному:

  • відсутність періодів тічки;
  • організм довгий час залишається здоровим через відсутність постійних вагітностей і пологів;
  • зникає проблема наявності кошенят;
  • характер тварини стає більш спокійним, поступливим.

Перед проведенням операції вихованцеві, власнику слід ознайомитися з негативними сторонами процедури:

  • порушення функції ендокринних залоз;
  • потреба в спеціалізованому харчуванні;
  • високий ризик інфікування післяопераційної рани;
  • тривалий відновлювальний період;
  • підвищена агресивність у деяких випадках через порушення гормонального фону.

В якому віці стерилізують кішок

Ветеринарами рекомендується стерилізувати домашніх тварин після того, як з моменту народження пройде не менше 7-8 місяців. Рання операція для кошеняти вкрай не бажана, організм ще не дозрів, внутрішні органи не сформовані остаточно, з-за чого ризики ускладнень багаторазово зростають. Фахівці відзначають відставання у фізичному розвитку у тварин, які були піддані операції у віці 6 місяців і молодше, що обґрунтовано сильними змінами пропорцій гормонів.

Кошенят старшого віку (більше 8-9 місяців від народження) теж стерилізують, але слід пам'ятати про те, що чим старше тварина, тим вищий ризик ускладнень після операції на серцево-судинну, видільні системи організму тварини. Відбувається це із-за впливу парів анестезуючих засобів. Для тварин вони бувають значно більш токсичні, ніж для людини. Коли стерилізувати кішку, вирішувати її господареві, але варто прислухатися до думки фахівців. Якщо вона вже вагітна, зробити операцію можна на будь-якому терміні.

Можна стерилізувати кішку під час тічки

Операція в період полювання проводиться, однак післяопераційний період, загоєння рани, відновлення домашньої тварини можуть значно затягнутися. Якщо проводити операцію під час тічки, то в організмі відбувається дуже різка зміна гормонального фону. Без термінової необхідності ветеринарні лікарі не рекомендують стерилізувати вихованців у цей період. Оптимальні терміни для проведення процедури – за два тижні до початку тічки або через тиждень після її закінчення. Стерилізація кішок під час вагітності також небажана.

Види стерилізації

З розвитком ветеринарії як науки, з'являється все більше методів запобігання вагітності самок домашніх тварин. Нові види більш щадні, можна підібрати для кожного вихованця свій тип процедури, враховуючи вік, наявність захворювань, породу і багато іншого. На даний момент існують наступні види:

  • перев'язування маткових труб;
  • видалення яєчників (оваріоектомія);
  • видалення яєчників та матки (овариогистерэктомия);
  • хімічний вплив на репродуктивну систему за допомогою препаратів.

Овариогистерэктомия

Хірургічне видалення яєчників та матки (овариогистерэктомия) – одна з найбільш оптимальних операцій, з точки зору ветеринарів. Овариогистерэктомия повністю запобігає появі небажаної вагітності, але і має найменше ускладнень. Хірургічне видалення внутрішніх репродуктивних органів, на думку багатьох лікарів-ветеринарів, найоптимальніший вид запобігання вагітності самочки.

Оваріоектомія кішки

Видалення яєчників (оваріоектомія) – лікар-ветеринар видаляє тільки яєчники, залишаючи матку. Періоди полювання припиняються. Мінуси процедури: висока ймовірність появи полікістозу яєчників або онкології. Основний плюс процедури – ризик злоякісних пухлин молочних залоз знижується. Не слід використовувати овариоэктомию для кішок старше півтора років – вони більш схильні до розвитку полікістозу яєчників, кіст, пухлин внутрішніх органів.

Хімічна стерилізація

Усунення здатності до розмноження за допомогою гормональних препаратів називається хімічною стерилізацією. Найнебезпечніша з усіх видів, удаються до неї тільки в разі неможливості проведення хірургічного втручання. Результатом такого втручання може стати неадекватну поведінку тварини, поява пухлин і виразок на шкірі (фото можна знайти на форумах), ожиріння вихованця, втрату мисливських інстинктів. Стерилізація кішок препаратами проводиться під суворим контролем лікаря.

Трубна оклюзія

Перев'язування маткових труб (трубна оклюзія) – використовується рідко, з-за того, що при цьому зберігаються періоди тічки, самка продовжує привертати до себе самців. Після виконання процедури зберігається високий ризик запалення слизової оболонки матки, розвитку онкологічних захворювань. Трубна оклюзія не є надійним методом, кішечка може завагітніти і народити, в силу того, що інстинкт до розмноження, здоров'я репродуктивних органів зберігаються.

Методи стерилізації кішок

В оперативній хірургії тварин існує кілька методів для стерилізації кішок. Вибір того чи іншого способу залежить від кількох факторів:

  • вигляд;
  • наявність або відсутність в клініці необхідного обладнання;
  • особливості фізичної будови вихованця, наявність пухлин;
  • кваліфікації лікаря-ветеринара.

Доступ по білій лінії живота

Такий метод операції визнаний оптимальним і зручним. В області білої лінії живота відсутні великі підшкірні судини, нерви, протоки молочних залоз і життєво-важливі органи. Крім цього, центральний доступ дозволяє сформувати широкий доступ до внутрішніх органів тварини, проводити велику кількість маніпуляцій. Шов на білій лінії гоїться добре, з-за особливостей будови тканини апоневрозу. Мінус такого методу полягає у великій післяопераційної рані, яка має великий ризик до відкриття кровотечі.

Бічний розріз

Такий доступ до внутрішніх органів самий неоптимальний, його застосовують тоді, коли практичний розріз по білій лінії живота провести неможливо (пролягає велика посудина, пухлина). Бічний розріз незручний особливо в проведенні овариогистерэктомии і оваріоектомії, тому за допомогою нього проводять тільки перев'язку труб. Перевага доступу з бічного розрізу – добре гоїться, невелика післяопераційна рана. Накладати шви при бічному розрізі лікаря допомагає асистент.

Лапароскопія

Найменш травматичним методом є лапароскопія. Проводиться дана процедура за допомогою спеціального обладнання – оптичної камери, монітора. На передній стінці живота лікар робить три проколи, через які вводить в черевну порожнину камери і інструменти. Використовується лапароскопія у ветеринарії дуже рідко через високу вартість обладнання. Техніка лапароскопії дещо складніше, ніж техніка порожнинної операції.

Як підготувати кішку до стерилізації

Власникам кішок необхідно переконатися у відсутності протипоказань для операції. Слід провести кішечці інструментальні дослідження, аналізи. Після того, як ветеринарний лікар схвалить операцію, господар повинен приступити до безпосередньої підготовки тварини. Найважливіше це не давати улюблениці їжу за 12-14 годин до проведення операції, а за годину прибрати доступ до води, оскільки кишечник і сечовий міхур повинні бути порожніми. Заздалегідь необхідно придбати спеціальні попони в аптеці, щоб зберегти здоров'я внутрішніх органів.

Як проходить процедура

Щоб розуміти, як стерилізують кішок, можна розпитати про деталі операції ветеринарного лікаря. Основні етапи проведення операції полягають у наступному:

  • премедикація;
  • введення кішки в стан наркозного сну;
  • власне операція;
  • післяопераційні процедури (накладання швів, їх обробка);
  • крапельниця, виведення тварини з наркозного сну;
  • накладення пов'язки;
  • введення підтримуючих препаратів (вітамінів, поживних розчинів) і ліків для профілактики інфекцій (антибіотиків)

Як допомогти кішці після стерилізації

Хірургічна операція для тварини – величезний стрес. Вихованка може бути налякана з-за болю, відчувати незручність через одягненою на неї попони, відчувати дезорієнтацію в просторі після наркозу. Завдання господаря – полегшити страждання улюблениці в період реабілітації, правильно доглядаючи за нею деякий час після проведення операції: забезпечити спокій, правильне харчування і допомога ветеринара.

Післяопераційний догляд

Найважливіше при догляді за твариною після процедури, стежити за його харчуванням, раною, вчасно обробляти шви, давати знеболюючі ліки, призначені ветеринаром. Протягом перших двох-трьох діб не слід залишати тварину на самоті, з-за стресу, вихованця може почати кусати себе або попону. Стерилізована кішка може не вставати зі спального місця кілька годин – це варіант норми. Якщо в будинку є інші домашні тварини, необхідно тимчасово ізолювати їх, так як поведінка кішки може бути агресивним у перший час після операції.

Шов у кішки після стерилізації

Розмір шва і його місце розташування залежать від виду стерилізації кішок, методу її проведення. Після лапароскопічної процедури залишається всього один-два шва на кожній з ранок, а при прямому або бічному доступі накладають від десяти швів і більше. Обробляти і знімати шви повинен лікар у ветеринарній клініці. Допускається самостійна обробка рани господарем, якщо були накладені безперервні шви з розсмоктуємого матеріалу.

У перші кілька днів слід обробляти ранку не рідше одного-двох разів на добу за допомогою Хлоргексидину. Самостійно використовувати зеленку або спиртовий розчин йоду суворо заборонено – це може спровокувати хімічні опіки шкірних покривів. Через три-чотири дні шов обробляється один раз на добу. Якщо власник вихованця зауважує з ранки сильні гнійні або кров'янисті виділення, слід негайно відвезти тварину в клініку або викликати ветеринара додому. Стерилізація кішок рідко є причиною смерті вихованця.

Можливі наслідки та протипоказання

Ускладнення процедури, список протипоказань залежать від методу проведення. Перші негативні наслідки можна відзначити під час раннього післяопераційного періоду:

  • кровотечі;
  • ниркова, печінкова або дихальна недостатність із-за впливу препаратів для наркозу;
  • алергічні реакції на використані фармацевтичні препарати;
  • втрата вовни;
  • погіршення нюху або зору.

Після того, як стерилізація кішок була проведена, побічні явища можуть проявитися через кілька місяців або років. Найчастіше з них – онкологічне захворювання тварини. Розвивається через порушення пропорцій гормонів (особливо, якщо був проведений курс препаратами). Зустрічаються доброякісні новоутворення, але й вони можуть призвести до смерті – перекрити великий посудину, або дихальний центр в головному мозку.

Протипоказання засновані на статистиці ускладнень, летальних випадків під час процедури різних ветеринарних клінік. Список протипоказань для проведення процедури не дуже великий:

  • вік тварини менше шести місяців;
  • хронічні захворювання органів і систем;
  • старший вік тварини (більше шести років);
  • онкологічні захворювання;
  • наявність деяких типів незлокачественных пухлин.

Правильне харчування стерилізованої кішки

Після того, як процедура завершена, вводять внутрішньовенно живильний розчин. Протягом раннього післяопераційного періоду (в першу добу після операції) вихованку годувати категорично забороняється – кишкова перистальтика може спровокувати відкриття операційної рани або внутрішньої кровотечі. Потім можна починати давати тварині м'яку або рідку їжу. Після закінчення 7-10 днів, можна переводити на спеціалізований корм. Якщо господар годує вихованця "зі столу", в післяопераційний період слід давати тварині каші на воді.

Скільки коштує стерилізувати кішку

Ціна стерилізації кішок в Москві залежить від безлічі факторів: територіальне розташування будівлі клініки, вартість препаратів, використовуваних ветеринарами, спектр послуг, включених в процедуру. Наприклад, в одній лікарні у вартість стерилізації кішок включений первинний огляд і премедикація, а в іншій – ні. Ціна в першій клініці буде вище, але і наданих послуг більше, тому необхідно уважно вивчити прейскурант кожної клініки, відгуки на сайтах, форумах.

Назва ветеринарної клініки

Ціна, рублів

"Вет пост"

2500

"Біле Ікло"

3400

"БЕМБІ"

2900

"Ваш Доктор"

3100

"Друг"

4000

Відео

Стерилізація кішок Навіщо потрібна?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!