Порода собак Пті брабансон - опис з фото, плюси і мінуси, характер та догляд за твариною

Чудовим партнером і повноцінним членом сім'ї стане декоративний малий бельгійський гріффон. Щеня пті брабансон – грайлива, велелюбна, орієнтована на людину порода собаки. Добре піддається дресурі, вихованець відрізняється веселим, спокійним норовом без зайвої агресії. Недарма предки цієї собаки відразу після виведення стали мешканцями бельгійського королівського двору.

Що таке пті брабансон

Давно мріяли завести вдома гріффона? В Бельгії була виведена порода невеликих собак, які характеризуються сильною прихильністю до господарів, допитливістю, спритністю. Це брабансон або бельгійський гріффон. Оскільки основне його завдання – бути хорошим вірним компаньйоном, тварина не проявляє агресії до людей. Візуально бельгійські гріффони мордою схожі на мопсів, але тіло у них більш висока і струнка.

Історія породи

Ці декоративні собаки були виведені кінологами Бельгії в провінції Брабант (нічого спільного з Барбадосом). Звідси і пішла назва породи – петіт брабансон (тобто маленький) або брабантский гріффон. Вперше таких собачок світ побачив в 19 столітті після схрещування з кінг-чарльз-спанієлем. Оскільки гріффонов змішували з мопсами, були отримані тварини з двома різновидами вовни. Вони повинні були боротися з гризунами і захищати королівський екіпаж.

Опис породи

Ці собаки є чудовими друзями, які сильно прив'язуються і виконують команди тільки своїх господарів. Вихованці не проявляють злобу до сторонніх і характеризуються спокійним норовом. До глибокої старості собаки швидкі, вимагають постійної уваги до себе, регулярних ігор. Доглядати за гриффонами набагато простіше, ніж за іншими декоративними породами. Виховувати вихованця варто, як дитини трьох років: проявляти достатню строгість, не залишати на довгий період одного, навчати чогось нового. Компактні розміри дозволяють брати собаку куди завгодно.

Зовнішній вигляд

Малий брабансон відрізняється від інших бельгійських гріффонов гладкошерстностью, декількома варіаціями кольору і відсутністю бороди. Собака має квадратну конституцію тіла: від плечей до сідничних горбів за правильним пропорціям є стільки ж см, скільки в холці. Кістяк і грудина міцні. Морда виглядає великою, виразною. Із-за висунутого вперед лоба і чорних губ він справляє враження самовпевненою собаки. Очі широко поставлені, але не опуклі. Хоч ніс короткий і втоплений, вихованець не видає тих же звуків, що бульдоги і мопси.

Стандарт породи

Максимальна висота холки брабансона – 26-32 див. Такий розбіг обумовлений можливою вагою собаки – від 3,5 до 6 кг. Є і мініатюрний гріффон брабансон, який важить 2-3 кг. Такий розмір не відповідає стандарту та є винятком. Хвіст за правилами купірується на 1/3: залишається високо поставленим, піднятим догори. Якщо купірування не здійснюється, то хвіст повинен бути направлений до спини, не закручуватися. Вуха невеликих розмірів, мочки звисають вперед. Після купірування повинні бути поставлені високо і мати гостру форму.

Тип вовни і забарвлення

Брабансон відноситься до короткошерстим порід собак. Стандартної забарвленням є рудий (червоний) або рудуватий відтінок вовни, можливі невеликі вкраплення чорного на вусах і морді. Буває окрема різновид брабансонов – чорної масті, з віком набуває попелястий забарвлення. Довжина шерсті не перевищує 2 див. На дотик вона схожа на м'яку дріт. Ознака бельгійського гріффона – щільна жорстка шерсть чорної (чорно-подпалой) масті, а брюссельського – рудий окрас. Гріффон брабансон може бути тих же кольорів, виділяється короткошерстностью серед інших.

Особливості породи

Ця собака вважається відмінним компаньйоном, який стає членом будь-якої сім'ї. Брабансон відмінно ладнає з людьми та іншими тваринами. Пес легко піддається дресируванню і зберігає грайливість, допитливість до старості. Таку собаку вдасться виховати навіть літнім людям. Брабансони вважаються інтелектуалами собачого світу з-за простоти роботи з ними, запам'ятовування безлічі слів і їх значень.

Декоративна порода виведена в якості компаньйона для людини, тому у неї відсутня агресія. Психіка брабансона врівноважена, собака незлопамятная, володіє почуттям гумору, не вміє тримати образу. З-за великої прихильності до господарів малі бельгійські собаки погано переносять розлучення з ними. Вирушаючи у відпустку, краще візьміть їх з собою.

Характер і дресирування брабансонов

Поява в родині гріффона порівнюється з вихованням трирічної дитини. Собака моментально все схоплює на льоту, проявляє до всього інтерес, любить грати і бути в центрі уваги. Всі події в житті родини племінний вихованець переживає не менше, ніж інші члени. Собака відчуває настрої і переймає їх. У зв'язку з тим, що малий брабансон характеризується товариськістю, пса треба як можна раніше соціалізувати. Чим більше уваги отримує собака, тим більше намагається показати себе з кращого боку. Це необхідно контролювати при підготовці до виставок.

Не можна потурати всім примхам гріффона, але і надмірна суворість не дасть результатів. Правильна поведінка можна сформувати тільки регулярними дресируванням, розвиваючи послух. Всі спроби вкусити або нарычать варто припиняти, а заборони при їх невиконанні повинні виконуватися примусово. Маючи миле вираз морди, брабансон залишається хижаком. Виробіть чіткий режим годування, щоб собака не просила їжу кожні 5 хвилин. Підгодівля можлива тільки при дресируванні.

Утримання та догляд

Ця порода не доставляє багато турбот власникам. Пса не потрібно стригти, тільки раз в тиждень розчісувати з допомогою фурминатора, який завжди повинен бути під рукою. Купання з використанням спеціальних шампунів для собак не повинно проводитися частіше, ніж раз на місяць. Рекомендується після водних процедур підсушити шерсть тварини феном – це допоможе уникнути переохолодження. Взимку краще утриматися від купання. Після прогулянки можна просто витерти лапи вологою серветкою.

Іноді необхідно дорослому і маленькому брабансону обрізати кігті за допомогою спеціальної когтерезкі. Це дозволить запобігти кришіння і ламання когтевой пластини. Важливо обрізати тільки зайву округлу частину нігтя, акуратно обходячи палець. Щотижня потрібно чистити вуха 3-процентним розчином перекису водню. Не варто вушними паличками забиратися занадто глибоко. При появі темної кірки на вусі краще звернутися до ветеринара.

Як годувати

Породиста собака потребує спеціального режиму годівлі. Раціон повинен бути добре продуманий. Здоровий вихованець постійно перебуває в русі, у грі, тому кількість калорій повинно задовольняти такий ритм життя. Миску рекомендується поставити на підставку, щоб зберегти поставу. Правильний екстер'єр собаки буде отримано, якщо при годуванні морда знаходиться в природному положенні, не опускається нижче лінії грудної клітини.

Вихованець перший час буде їсти 4-5 разів на день, стільки ж і гуляти на вулиці. Після досягнення 6-місячного віку можна поступово переводити брабансона на 2-3 годування. В якості ласощів потрібно почати давати сирі м'які кістки яловичі хрящі. Собака відмовляється їсти кістки? Це може свідчити про захворювання зубів. В такому випадку краще звернутися до ветеринара.

Здоров'я і хвороби пті брабансона

Імунітет у вихованця хороший, але слід тримати його подалі від хворих особин. Доглядаючи за собакою, важливо робити вчасно відповідні щеплення, тоді тварина буде здоровим. Перша вакцинація повинна бути зроблена в 2-2,5 місяці. Завжди перед щепленням виводять глисти, обмежують спілкування з тваринами, що не пройшли вакцинацію. Можливі захворювання цієї породи собак:

  • перегрів при тривалому перебуванні на сонці;
  • проблеми і захворювання, пов'язані з очима;
  • недуги дихальних шляхів;
  • під час пологів, як правило, брабансонам робиться кесарів розтин.

Потреби собаки

З-за того, що брабансон легко прив'язується до членів сім'ї, вихованець може відмовлятися їсти з рук сторонньої людини. Залишаючи собаку дому на тривалий час, краще довірити догляд за ним близького і знайомого людині. Кращим варіантом буде взяти гріффона з собою. Так як ця порода вимагає до себе уваги, рекомендується постійно гуляти з нею при будь-якій можливості, грати, навчити новим трюкам. Собака добре уживається в квартирі, її можна привчити до котячого піддону. Спілкування з собі подібними дуже важливо для неї. Тривалість життя – 13-14 років.

Мінуси породи

Недолік, який може бути у брабансона – надмірна любов до своїх господарів і постійна потреба в выплеске енергії. Важливо бути поруч з собакою як можна більше часу, регулярно вигулювати її. Потрібно стежити, щоб гладкошерстий гріффон не підбирав все з землі. З раннього віку необхідно припиняти цю схильність, щоб вихованець не отруївся. При дресируванні варто заохочувати чотириногого вихованця, хвалити, проявляти наполегливість. Відгуки про породу брабансон тільки позитивні, рекомендувати її можна сім'ям з дітьми, літнім людям.

Вибір песика

Незалежно від того, якого ви збираєтеся купити пті брабансона в Москві або іншому місті, щенята у нього можуть бути абсолютно інші. Варто пам'ятати, що малий брабансон не має бороди і відрізняється гладкою шерстю. Здорова особина завжди спілкується з усіма, кого бачить, охоче біжить знайомитися. Вуха і очні яблука повинні бути чистими, у племінного вихованця не закручується кінчик купированного хвоста. Його батьки повинні бути переможцями виставкових змагань, якщо собака купується для участі в них.

Ціна

Середня вартість породистого малого брабансона становить у Москві близько 20 000 рублів. Можна придбати й дешевше. Купити цуценя пті брабансона на Авіто можна і за 8 000, але потрібно враховувати, що вихованець може не відповідати стандартам породи. Ось деякі варіанти по вартості з Авіто:

Заводчик

Вартість в рублях

Союз Заводчиків «ЗООМИР»

35 000-40 000

Зоомагазин (м. бул. Дмитра Донського)

30 000 000-31

Приватні пропозиції

15 000-25 000

Відео: бельгійський гріффон

пті-брабансон

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!