Як здати кал на аналіз в лабораторію

Методи сучасної діагностики здатні розпізнати хворобу на підставі аналізів, які раніше давали лише обмежене уявлення про здоров'я людини. Так, здача калу на аналіз допомагає встановити причину багатьох негативних симптомів з боку шлунково-кишкового тракту. Щоб аналіз відображав реальну картину стану людини, необхідно дотримання ряду правил збору біоматеріалу. Дізнайтеся, які причини захворювань і виявляють відхилення за підсумками аналізів.

Показання для здачі аналіз калу на

Аналіз калових мас, щоб встановити здатність шлунково-кишкового тракту до перетравлювання, називається копрограммой. Отримана за результатами дослідження інформація про фізико-хімічні особливості калу допомагає одночасно зробити висновки про хворобах травлення і проконтролювати хід лікування. Показаннями до того, щоб здати кал на аналіз, є такі хвороби та стани:

  • виявлення крові, слизу, стабільна зміна консистенції і кольору калових мас;
  • відрижка з неприємним присмаком та запахом;
  • позиви до нудоти, блювання;
  • метеоризм;
  • біль у шлунку;
  • дисбактеріоз;
  • паразити;
  • хвороби органів та систем шлунково-кишкового тракту.

Підготовка до здачі аналіз калу на

Підготовчий етап перед аналізами важливий так само, як і самі аналізи. Недотримання правил збору може призвести до некоректних результатів дослідження і до неправильного лікування. Рекомендації, як підготуватися до того, щоб здати аналізи, включають такі чинники:

  1. Збір необхідно планувати лише в ранковий час. Для виключення попадання в калові маси мікрофлори, що знаходиться на поверхні тіла, здійснюють гігієнічні процедури ректальної зони з використанням мила. З цієї ж причини не можна збирати біоматеріал з поверхні унітазу. Необхідно виключити попадання у ємність для збору калу будь-яких інших виділень і фрагментів.
  2. За два дні до збирання необхідно виключити з раціону фарбувальні продукти.
  3. За три дні до збору потрібно відмінити прийом ліків, що підсилюють перистальтику кишечника, стимулюють виділення шлункового соку, що змінюють колір калових мас (препарати заліза, барію, вісмуту, активоване вугілля), антибіотиків.
  4. Бажано завчасне дотримання дієти, в якій присутні каші, фрукти, овочі, молочні продукти і хліб.

Підготовка до здачі калу на виявлення «прихованої крові»

При підготовці до здачі аналізу на приховану кров у фекаліях необхідно три-чотири дні дотримуватись дієти, що виключає рибу, печінку і субпродукти (наприклад, сердечка курки), м'ясо, яловичину, паприку, помідори, буряк, яблука. Слід виключити вживання алкогольних напоїв. При наявності гемороїдальних кровотеч слід дочекатися усунення таких. В менструальний період здавати кал на приховану кров вкрай не бажано.

Не можна здавати аналіз раніше ніж через 2 дні після рентгенологічного обстеження, прийому поликапрана, гемостатичних засобів. За два тижні до збирання біоматеріалу слід утриматися від таких процедур і препаратів, як:

  • проносні засоби;
  • колоноскопія, клізми, ректальні свічки;
  • препарати, що підвищують ймовірність кровотеч (Ібупрофен, Аспірин);
  • рентгенівське дослідження шлунково-кишкового тракту.

Принципи збору калу на аналіз

Якщо підготовка до аналізу калу пройшла успішно, настав час його збирати. Для отримання точного результату потрібно виконати ряд особливих заходів:

  1. Зразок виходить природним чином, заборонено застосовувати проносні препарати або клізми.
  2. Перед збиранням калу підготуйте стерильну паличку і посуд, не можна використовувати нестерильную тару.
  3. Здати кал треба відразу. Для проби потрібні свіжі калові маси. Тим часом збору і до моменту відправки в лабораторію не повинно пройти більше 3-4 годин. Це пов'язано з тим, що після 4 годин з моменту збору мікробіологічний склад фекальних мас змінюється. Зберігайте пробу в прохолодному місці, але не заморожуйте.
  4. Не збирайте кал з унітазу, оскільки живуть на його стінках мікроорганізми можуть потрапити в фекалії і спотворити результат копрограми. Опорожняйтесь в чистий пакет, горщик, або натягніть на унітаз харчову плівку.
  5. Якщо ви здаєте аналізу на яйця глистів та інших черв'яків, візьміть проби з 2-3 випорожнень, при цьому здійснюючи паркан з різних місць біоматеріалу.
  6. Якщо в жінки менструація, слід відмовитися від здачі калу. Якщо ж аналіз потрібен терміново, то скористайтеся тампоном при спорожненні – так кров не потрапить всередину проби.
  7. Для однієї проби потрібно здати 10-15 г фекальних мас.

Посуд для здачі аналізу

Здача калу на аналіз має здійснюватися з використанням стерильної тари. Вона продається в будь-якій аптеці, може виготовлятися з пластику або скла. Тара укомплектована кришкою та лопаткою. Якщо немає можливості придбання спеціального контейнера, здайте фекальні маси в невеликому флаконі з кришкою, який треба ретельно промити і висушити перед використанням. Правила:

  • До того, як здати в лабораторію, зберігайте контейнер або флакон при температурі не вище +5 градусів. При більш високій температурі в біоматериалі почнуться процеси бродіння, розмноження гнильних бактерій.
  • Для визначення дисбактеріозу фекалії збираються в будь-який час, але зберігати їх перед здачею можна не більше доби.
  • Бажано зберігати зразки в холодильнику.

Дослідження калу

Якщо збір калу пройшов успішно, можна відправляти його на діагностику в лабораторії. На нього йде близько трьох днів. Фахівці досліджують фекалії по основним ознаками:

  1. Колір визначається так:
    • Червонуватий відтінок говорить про виразкових або онкологічних патологіях. При наявності крові є підозри на злоякісні утворення кишечника.
    • Жовтий колір вказує на порушення процесу травлення, дисбактеріоз або наявність інфекції.
    • Чорний кал може свідчити про кровотечах, наявність згустків крові в порожнині шлунка.
    • Світло-жовтий відтінок вказує на перші ознаки гепатиту і панкреатиту.
    • Якщо фекалії білі, є ймовірність закупорювання жовчної протоки.
  2. Консистенція – рідкий стілець вказує на перебіг запальних процесів, дисбактеріозу, гіперсекреції слизової оболонки в тонкій кишці. Фекалії мазевидной текстури можуть говорити про холециститі або панкреатиті. Занадто щільний кал свідчить про стенозі або запаленні в товстій кишці, яка зберігає перероблений харчової матеріал. Проблеми призводять до запорів та утворення щільних мас фекалій.
  3. Запах слабкий може вказувати на порушення прискореної евакуації або недостатність травлення. Якщо у пацієнта виразка, калові маси відрізняються гнильним запахом, а ось кислуватий відтінок видасть порушення роботи підшлункової залози або присутність в масі крові.

Якщо в загальному аналізі виявляються стеатореї (нейтральний жир) або крохмаль, це вказує на порушення всмоктування їжі в тонкому кишечнику або поразка роботи підшлункової залози. При виявленні атипових клітин можна запідозрити розвиток пухлинних процесів. Якщо в калі виявляються цисти лямблій або їх вегетативні форми, гельмінти або їх яйця, це свідчить про паразитарному зараженні.

Білок в калових масах

Щоб визначити наявність чи відсутність дисфункції кишечнику, в калових масах визначають вміст білка. У здорової людини він відсутній. Наявність білкових елементів може вказувати на захворювання:

  • тріщини прямої кишки;
  • хронічний геморой;
  • онкологічні захворювання, пухлини в травному тракті;
  • гастрит;
  • поліпи;
  • цироз;
  • дисбактеріоз кишечника.

Високий рівень лейкоцитів

У здорової людини при дослідженні калових мас не повинні визначатися лейкоцити (білі кров'яні тільця крові, що є ознаками запальних процесів). Якщо вони виявлені, то це може вказувати на перебіг прихованого запального процесу в травній системі. Щоб виявити локалізацію патології, потрібна бактеріологічна діагностика. Можливими причинами прояву запалення стають:

  • інфекційний дисбактеріоз;
  • порушення роботи тонкої, товстої, дванадцятипалої, прямої кишки;
  • наявність коліту;
  • запалення в шлунку або кишковому тракті;
  • порушення роботи печінки;
  • нестабільність функціональності підшлункової залози;
  • швидке проходження продуктів через шлунок і кишечник, виведення їх назовні з пропуском повноцінного травлення.

Пацієнти, які здали кал на аналіз, повинні пам'ятати, що ефективність методу копрологіческого дослідження доведена з клінічної та наукової точок зору. Більшість людей, які здали фекалії і пройшли обстеження, відзначають, що після проведення процедури і отримання результатів аналізу отримали повне лікування, позбавилися від простих і складних хронічних захворювань травного тракту.

Відео

Загальний аналіз калу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!