Коптильні камери для риби

Риба, яка оброблена димом, стає неймовірно смачною і виливає неповторний аромат. До того ж копчення має і практичне значення – це відмінний спосіб зберегти готовий продукт надовго. Коптильні камери для риби дозволяють їй не зіпсується протягом декількох місяців або навіть років. Сам процес копчення тривалий, але не складний, якщо до справи підключити спеціальні коптильні.

Яку коптильню для риби краще вибрати

Сучасний асортимент коптильних пристроїв представлений десятками модифікацій, що розрізняються своєю ефективністю і технічними характеристиками. Не помилитися у виборі допоможе знання, що являють собою коптильні камери. Коптильня – це спеціальний пристрій, який використовується для холодного або гарячого копчення. Для жирних сортів риби краще придбати коптильну камеру холодного копчення, в якій процес триває в середньому 5 днів при температурі +40 градусів. Втрата ваги складає близько 15%.

Гарячий спосіб копчення підходить для всіх сортів риби, але особливо смачними виходять представники річок та прісних озер. Цим способом продукт готується швидше – від 20 хвилин до 2 годин при температурі від 90 до 130 градусів. Смак страви зіпсується, якщо неправильно підібрати дрова для коптильної камери. Коптять рибу на вербі, осики, вільхі або фруктових деревах. Якщо використовувати хвойні породи, то кінцевий продукт буде гірким.

Коптильна камера Mauting Compact

Коптильні для риби Mauting Compact призначені для холодного копчення невеликих порцій в домашніх або ресторанних умовах. Це універсальна коптильна камера, яка може виконувати копчення всіх видів продуктів і автоматичну термообробку копченостей. Всередині пристрою циркуляцію повітря забезпечує потужний вентилятор, а її конструкція має бездоганну жорсткість і ізоляцію, допускає подовжити термін служби всієї установки.

Чеська коптильна камера Маутинг Компакт використовує автоматичну систему управління, яка сама вибирає програму і здійснює повний контроль над процесом. Димогенератор працює на деревній тирсі, інтегрований у двері і оснащений автоматичною системою мийки. Виготовлена камера з нержавіючої хромонікелевої сталі, а ціну має установка від 17 тисяч євро.

Helia Smoker 24

Коптильна камера Helia Smoker 24 зроблена в Німеччині і стала відомою за рахунок простоти в обслуговуванні, низького енергоспоживання, універсального використання. Весь внутрішній простір камери, сітки і піддон виконані з нержавіючої сталі. У простір між стінками не зможе потрапити ніяка рідина, так як корпус проварений герметично. В коптильну камеру поміщається 7 кг м'яса, 4 курки або 24 риби по 250 гр. Конструкція печі така, що риба або м'ясо готується у власному соку без додавання жиру.

Ducomaster

Коптильні установки Ducomaster універсальні. Вони призначені для варіння, сушіння, гарячого копчення, запікання риби і інших харчових продуктів. Ефективність їх експлуатації забезпечується німецькою якістю і наявністю комплектуючих. Коптильна камера, виконана з нержавіючої сталі, буває збірної або суцільнозварний, а її конструкція дуже міцна і герметична. До переваг цієї коптильні відносять:
  • високу продуктивність при мінімумі втрат у вазі;
  • три варіанти циркуляції диму: замкнута, проточна, комбінована;
  • автоматичний режим миття;
  • виробнича надійність.

Який засіб використовувати для миття коптильні

Щоб коптильня для риби прослужила довго, для її миття краще використовувати спеціально призначені для цього кошти. Наприклад, Биомол КМ-Турбо – універсальна мийка для видалення жиру і смоли з коптильного і термооборудования. Такі високолужні рідкі препарати биоразлагаемы і повністю розчиняються у воді. Вони не містять токсичних речовин або фосфатів і ефективні навіть у холодній воді. Спеціальні компоненти, що входять до складу пінних засобів, які сприяють запобіганню негативного впливу на оброблювані поверхні лугу.

Як зробити коптильну камеру в домашніх умовах

Якщо немає можливості купити коптильну камеру, то її можна зробити вдома самостійно. Це значно розширить раціон сім'ї та забезпечить не тільки смачною рибою, але і іншими якісними копченими продуктами. На будь-якому присадибній ділянці є можливість побудувати мобільну або стаціонарну коптильню, тільки перед початком будівельних робіт краще проаналізувати свій рівень майстерності, щоб апарат вийшов якісним.

Покрокова інструкція для конструкції коптильної камери холодного копчення:

  1. Придбайте два метри щільної поліетиленової плівки.
  2. Знайдіть на ділянці рівну площадку в 1 кв. метр, вбийте по її кутах кілки висотою в 2 метри, з'єднаєте їх між собою поперечинами.
  3. Зашийте плівку з одного боку, щоб вийшов мішок.
  4. З'єднайте протилежні кілки між собою діагональними прутами в 3 ряди.
  5. Розвісьте рибу на прутах так, щоб тушки між собою не стикалися.
  6. Плівку опустіть до землі, добре притисніть, щоб коптильня була герметична.
  7. Внизу конструкції розташуйте тріски, підтримуйте їх у дымящем стані.
  8. Через 3 години зніміть плівку, провітріть рибу.
  9. Якщо тушки великі, то наступного дня повторіть процедуру.

Відео: коптильна камера своїми руками

Конструкція всіх коптильних камер приблизно однакова: вогнище, камера для копчення, піддон для жиру, гачки для риби. Самостійно справжню коптильню холодного копчення зможе побудувати не кожен, адже це дуже трудомісткий і складний процес. Але спорудити спрощений її варіант не складе праці, причому якість готових продуктів ніяк не постраждає, а час копчення буде залежати від обсягу і ступеня жирності продуктів.

Для невеликої кількості риби підійде залізне відро з кришкою, на дні якого встановлюється решітка з отворами, а зверху проробляються отвори для виходу диму. Не забудьте зробити у кришці отвори з гачками для підвішування продуктів. Дивіться відео, в якому показано більш складний варіант коптильної камери, зроблений на присадибній ділянці своїми руками:

Коптильня для м'яса і риби своїми руками - Smokehouse for meat and fish

Відгуки

Іван, 28лет:Купив коптильню Mauting Compact для копчення риби в своєму цеху з виготовлення пресервів. Замовляв установку через інтернет, і прийшла в моє місто вже через три тижні. Підключив дуже просто, а для розуміння як установка працює, не знадобилося багато часу, адже в комплекті була докладна інструкція на російській мові. Придбанням задоволений – час сушіння риби скоротилося до 30 хвилин.
Олександр, 35років:Зробив коптильню на дачі самостійно з бочки і дуже задоволений. Копчена рибка виходить смачною, нічим не поступаючись готовим продуктам, зробленим на заводських установках. Головне, використовувати свіжу деревину для стружки, щоб надати рибці пікантну гірчинку. Я беру гілки черемхи і яблуні.
Вадим, 45років:Купив для свого заміського будинку коптильню Ducomaster, адже гостей часто доводиться приймати за родом свого бізнесу. Установка перевершила всі очікування – скумбрія гарячого і холодного копчення виходить прекрасною. За один раз в коптильню дозволяється завантажувати до 50 кг риби або м'яса! Зараз з годуванням гостей у мене проблем немає – все готується швидко, а головне – смачно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!