Гузмания догляд в домашніх умовах

Трав'яниста, наземне, вічнозелена рослина гузмания відноситься до сімейства Бромелієвих. У світі налічується понад 130 видів, які ростуть на території Центральної Америки, Венесуели, Бразилії, Південної Флоренції, на відкритих схилах гір. Свою назву рослина отримала на честь іспанського зоолога, ботаніка і фармацевта Анастасіо Гусмана, який культивував квітка для кімнатного вирощування.

Догляд за гузманией в домашніх умовах

Таке тропічна рослина з іншого континенту, звикле до інших кліматичних умов, можна виростити вдома. Процес не складе особливих труднощів при дотриманні певних правил. Рослина дуже привередливое, тому догляд за гузманией вимагає деяких знань. Квітка потребує певної температури, освітлення, вологості, обприскуванні, підгодівлі спеціальними добривами, конкретному складі субстрату при пересадці. При дотриманні всіх умов рослина довгий час буде радувати незвичайно красивим бутоном.

Опис рослини

Гузмания – яскравий екзотичний яскрава квітка, який представляє собою розетку з довгих однотонних або смугастих листя. Сама рослина мало привабливе. Через деякий час, коли починається період цвітіння, на ньому з'являється прицветник, утворює яскраве суцвіття жовтого, помаранчевого, білого, червоного і темно-бордового кольорів. Тоді Guzmania набуває дуже гарний зовнішній вигляд.

Особливість сімейства бромелієвих в накладанні листя один на одного, починаючи від заснування. Так виходить чаша, в якій накопичується вода, згодом використовується для харчування. Листи гузмании однотонні, довгі (до 40-70 см) і тонкі. Зустрічаються види з поздовжніми і поперечними смужками на них. Діаметр розетки з листя становить приблизно 50 див. Дикоростучий квітка доходить до 75 сантиметрів, кімнатний – до 40-45 см у висоту. Довжина квітконосу залежить від виду. Початок цвітіння – березень, вересень, тривалість – декілька місяців.

Особливість гусманія в її здатності позитивно впливати на людей, атмосферу у всьому будинку. Вважається, що Guzmania приваблює найпотужніші енергетичні потоки, приносить щастя і підвищує добробут. Квітка дає прилив сил, чудово позбавляє від депресії, підвищує настрій. Будинок, де є гусманія, сповнений гармонії, миру, спокою. На батьківщині рослини вважається, що квітка є символом чоловічої сили, тому його нерідко розташовують у спальнях, використовують як природний афродизіак.

Види гузмании

Існує кілька видів рослини. Тропічна декоративна культура Гузмания мікс представлена наступними видами:

  • гузмания язичкова (G. lingulata);
  • криваво-червона (G. sanguinea);
  • Доннелла-Сміта (G. donnell-smithii);
  • мозаїчна (G. musaica);
  • гузмания одноколосая (G. monostachia);
  • никарагуанская (G. Nicaraguensi);
  • Цана (G. azahnii).
  • гузмания темпо.

Найпоширеніша – гусманія язичкова. Рослина здатна виживати на кам'янистому грунті (эпилит та епіфіт). Квітка являє собою розетку з довгих, щільних широколинейных зелених листя. Центр – яскравий прицветник, часто помилково приймається за бутон, який представляє собою колосовидне суцвіття. Тривалість життя кольору невелика.

Язичковий вигляд квітки представлений такими різновидами:

Різновид

Розетка,

листя (колір, ширина)

Прицветник

Період цвітіння

Cardinalis

розлога,

зелені, 3-4 см

червоний, червоний, пурпуровий

березень, вересень

Сoncolor

середня,

світло-зелені, 2 см

блідо-помаранчевий,

з яскравими кінчиками

березень, вересень

Flammea

розлога,

зелені, 1-2 см

вогненно-червоний

липень, серпень

Lingulata

середня,

зелені, 2,5 см

прямостояче,

червоний, рожевий

березень, серпень, грудень

Гузмания мінор

розлога, зелені,

червоно-зелені, 2,5 см

прямостояче, лимонно-жовтий, червоний

лютий, серпень

Вид Доннелла-Сміт – це квітка з пухкої розеткою, яка складається з листя зеленого кольору з блідими лусками. Суцвіття волотисто-пірамідальне, біля самої основи прикрите черепітчато приквітками, квітконіс зростає прямо. Період цвітіння – квітень, травень. На відміну від виду Цана (Guzmaniazahnii), який відрізняється дуже великою квіткою і гігантськими листям до 70 см в довжину, Доннелла-Сміт – не дуже велика рослина (до 40 см).

Гузмания криваво-червона має келихоподібну форму розетки, листки широколінійні, приквітки тонкі, мають яскраві червоні відтінки. Щитковидне суцвіття практично занурене в розетку тому, що квітконіс погано розвинений. Буває двох різновидів: Sanguinea або кривава (приквітки округлі, гострі на кінцях, квітки жовті, білі, мають зеленуваті прожилки) і Brevipedicellata або коротконога (шоломоподібні приквітки).

Гузмания мусаика або мозаїчна являє собою розлогу розетку з прямим квітконосом. Прилистки загострені і широкоеліптичні, яскраво-рожеві. Головчасте суцвіття, складається з двох десятків жовто-білих квіток. Існує кілька різновидів мозаїчної гусманія:

  • Musaica має світло-зелене листя з малюнком з неправильних ліній, починає цвісти у червні, вересні;
  • Concolor відрізняється одноколірними листям;
  • Zebrina має листя з широкими смугами.

Гусманія никарагуанская або Guzmania Nicaraguensi подобається багатьом із-за своїх языковидных листя, звужених на кінцях. Нижня частина їх покрита блідими лусочками, які, по мірі зростання листа зникають, залишають після себе червоні штрихи. Розетка за формою нагадує келих з зануреним у нього веретеноподібним суцвіттям, на якому розташовані жовті квітки. Період цвітіння – березень, травень.

Guzmania monostachia або одноколосная має безліч жовто-зелених листків, нижні з яких блідіше, ніж верхні. Листи місцями покриті дрібними лусочками. Квітконіс голе, вгорі розташований колос витягнутої форми з білими квітками. Прицветник блідий, прикрашений коричневими рисками. Існує кілька різновидів одноколосной гусманія:

  • Monostachia – приквітки шоколадного кольору, аркуші однотонні, цвіте в червні, липні;
  • Variegata – зелене листя, фарбовані білими штрихами;
  • Alba – однотонні зелене листя і приквітки, верхні з них – білі.

Підготовка грунту

Для гарного росту квітки необхідний водонепроникний субстрат, кислотність якого повинна бути в межах 5,5-7,0. Компоненти ґрунту: пісок, торф, дерен, мох-сфагнум, вони беруться в однакових пропорціях. Допускається наступний склад:

  • корінь сфагнуму і папороті, співвідношення – 1:3;
  • пісок, мох, листова земля, кора хвої, пропорції – 1:1:2:2;
  • перегній, пісок, торф, дернова земля, співвідношення 2:1:4:2.

Дуже часто в якості грунту для вирощування гусманий використовується субстрат для орхідей або папоротей. Для цього потрібно підготувати горщик з дренажем, всипати туди підготовлений грунтовий склад. Рослина зі старої ємності разом із земляною грудкою перекласти в нову, досипати субстрат. Корінь у Guzmania крихкий, тому присипати землею його потрібно акуратно.

Полив і підживлення рослини

Особливість всіх видів сімейства бромелієвих – чутливий корінь. Поливати рослину можна тільки відфільтрованою водою, але краще попередньо дистилювати. Температура рідини – 20 ºC. Вода ллється відразу в розетку. Поливати Guzmania потрібно як тільки поверхня ґрунту підсохла. Періодичність поливу залежить від освітлення і температури повітря: якщо вони нижчі, то робити це слід рідше. Важливо щодня обприскувати, але при цьому стежити, щоб вода не потрапляла на приквітки (скорочується термін цвітіння). Під час активного росту полив повинен бути ретельним.

Інструкція добривах для квітів з магазину рекомендує часто підгодовувати рослина, але досвідчені квітникарі радять це робити рідше: щомісячно, починаючи з березня і закінчуючи вереснем. Склад (комплексне добриво для бромелієвих) вливається в розетку, може використовуватися як рідина для обприскування листя. Дуже важливо, щоб в добриві не було міді і бору, тому що ці речовини дуже токсичні для квітки.

Температурний режим

При дотриманні температурного режиму тривалість цвітіння доходить до трьох місяців. Вазон з гусманией потрібно розміщувати на підвіконні, вікно повинне виходити на південний схід, північний схід або захід. Якщо південна сторона, то бажано місце затемнити. Восени, взимку для квітки потрібно додаткове освітлення. Коли рослина спить, температура приміщення – 18-22ºC, в період росту і цвітіння – 23-26ºC. Guzmania любить свіже повітря, але боїться протягів.

Пересадка гузмании в домашніх умовах

Рослина цвіте один раз за все життя, після цього відмирає. За цей час з'являються дітки, їх можна відсадити, але материнське дерево зберегти не вийде. Тому пересадка здійснюється тільки двічі: після покупки і для розмноження. Так як корені у рослини дуже ніжні і короткі, горщик не повинен бути ширше 12 см. Верхня частина квітки важче нижній, що може призвести до перевертання вазона. Для більшої стійкості його обтяжують кашпо.

Розмноження гузмании

Квітка Guzmania розмножується дітками і насінням. Дітки – це бічні відростки, що сформувалися остаточно по закінченню цвітіння. По мірі дорослішання вони нарощують власну кореневу систему. Довжина корінців – 1,5 см, тому відросток відділяється гострим і стерильним інструментом. Зріз обробляється садовим варом. Після цвітіння на гусманія утворюються своєрідні плоди-коробочки з насінням. Це перший спосіб розмноження эпифита.

Поділ бічними відростками

Другий спосіб розмноження – бічними відростками або дітками, формування яких відбувається в період цвітіння. Коли вони досягли п'ятнадцятисантиметрової висоти, можна починати відокремлювати їх від материнської рослини і пересаджувати. За цей час старий квітка повністю відмирає. Новий почне цвісти через три роки. Догляд такий же, як і за дорослим квіткою, але перший час для гарного вкорінення квітки відростки слід вкривати плівкою, стежити, щоб температура не опускалася нижче 28 градусів. Якщо дітей не зрізати, вони зацвітуть через рік, стара рослина потрібно просто видалити.

Розмноження насінням

Третій спосіб виростити гусманія – насіння. Вони виймаються з дозрілих коробочок, попередньо дезінфікуються. Для цих цілей підходить слабкий розчин марганцівки. Далі насіння потрібно висадити на підготовлений грунт. Землею вони не присипаються, тому що рослині потрібне світло. Насіння потрібно просто накрити прозорим матеріалом, поставити на добре освітлене місце. Через три тижні мають з'явитися перші сходи. Через 2-3 місяці їх можна пікірувати, через 6 місяців – висаджувати в постійні ємності.

Труднощі при вирощуванні рослини

При вирощуванні багатьох екзотичних квітів в умовах нашого клімату нерідко виникають певні труднощі. Наприклад:

  1. Guzmania не хоче цвісти. Причина: надлишок світла, брак харчування, низька вологість. Стимулювати цвітіння можна етиленом: навколо рослини розкласти порізане яблуко або банан, накрити все поліетиленом для виділення газу. Як тільки фрукти загнивають, їх треба прибрати.
  2. Листки в'януть із-за застою води в розетці. Потрібно скоротити полив.
  3. Погано росте через брак поживних речовин, слабкого складу ґрунту. Необхідно поміняти землю.

Якщо не дотримуються необхідні умови при вирощуванні рослини, Guzmania починає хворіти. Найпоширеніші хвороби:

  1. Борошниста роса, сіра гниль та інші грибкові захворювання. Причина: висока вологість і температура повітря. При лікуванні використовується фунгіцид.
  2. Павутинні кліщі, щитковые або борошнисті червці. Причина: низька температура повітря, заражений грунт, перезволоження грунту. Для усунення шкідників використовується інсектицид.

Відео

Гусманія ( Гузмания, Гуцмания). Як Доглядати За Гусманией. Прекрасні Бромелієві

Як відокремити діток Гузмании (Guzmania)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!