Лимонне дерево - опис кімнатного рослини і види, особливості вирощування та догляду в домашніх умовах

Домашній лимон – відмінна альтернатива звичайним кімнатним рослинам. Таке дерево неодмінно прикрасить дім, допоможе заощадити на покупці лимонів, принесе користь вашому здоров'ю. До того ж, лимон любить тепло, тому виростити його в домашніх умовах не складе праці. Потрібно лише дізнатися про диво-рослину детальніше, щоб воно могло тішити вас як можна довше.

Що таке лимонне дерево

Вічнозелена багаторічна дерево лимон відноситься до роду цитрусових рослин сімейства рутових. Його висота може досягати 8 метрів, але домашній карликовий лимон в горщику не виросте більше 3 метрів. Темно-зелені листки мають довжину 10-15 см і характерний запах з-за утримання лимонного ефірного масла. Кора непримітного сірого кольору, іноді з колючками. Дерево цвіте невеликими білими квітками з п'ятичленних віночком, які мають приємний аромат. Плоди дозрівають через 8-9 місяців.

Де росте

Лимон – гібридна рослина, в дикорослому стані ніде не зустрічається. Батьківщиною лимонного дерева вважають Китай і Індію. Як сільськогосподарську культуру, його вирощують на території Узбекистану, Азербайджану, Таджикистану, Греції, Туреччини, Іспанії, Італії, Лівану, інших країнах. Російські цитрусові дерева плідні в субтропічному кліматі Кавказу.

Види

Десятки сортів відрізняються один від одного смаком плодів, розмірами, частотою дозрівання, способами вирощування. Їх поділяють на декілька популярних видів:

  • «Лісбон» – стійкий вигляд, спокійно переносить перепад температури і засуху. Батьківщина Лисбона – Австралія. Лисбоны потребують яскравому освітленні, тоді плодоношення відбувається вже на другий рік життя. При правильному догляді Лісбон буде плодоносити цілий рік. Шкірка плодів тонка, їстівна, а м'якоть соковита і ароматна. Сорт без кісточок.
  • «Пандероза» любить світло, тому домашній лимон цього виду потребує постійної підсвічуванню. Якщо природного світла недостатньо, то дерево має зростати під лампами. Пандероза – плодоносну дерево. Плоди великих розмірів з товстою, гіркою шкіркою. М'якоть містить багато насіння.
  • «Мейер» відноситься до карликових сортів – висота досягає максимум 2,5 м. Любить регулярний полив теплою водою два рази на день з весни до осені і 2 рази в тиждень взимку. Регулярно стежте за вологістю ґрунту – надлишок вологи або її дефіцит призводять до загибелі дерева. Для зростання Майєра необхідний розсіяне світло. Плоди Майєр соковиті, мають не надто кислий смак.
  • «Павловський» – один з популярних видів серед домашніх цитрусів. Цвіте цілий рік, не вибагливий до сухого повітря, відсутності сонячних променів. Росте на світлі й тіні. Щоб був хороший урожай, крону обприскують теплою водою. Плоди приємні на смак, шкірка тонка, їстівна.
  • «Ташкентський» сорт з тонкою помаранчевої шкіркою любить світло, вологе повітря. Плоди виростають невеликого розміру, мають приємний кислуватий смак. Для того, щоб крона не росла однобокою, повертають горщик на 1-2 см за годинниковою стрілкою. Місце горщика міняти не можна – рослина може не перенести зміну обстановки і загинути.
  • Плоди «Дженоа» виростають яскраво-жовтими, гладкими, кислими з тонкою шкіркою. Плодоносить на п'ятому році життя і спочатку дає не більше 50 плодів за рік. Зате доросле дерево здатне давати вже 120 плодів.
  • «Ювілейний» сорт відрізняється високою врожайністю, невибагливістю до оточуючих факторів. Висока температура, тінь або сухе повітря – не перепона для плідної росту плодів – вони виростають вагою 500-600 м, з товстою гіркуватою шкіркою. Добитися приросту нелегко, часто з пазухи листя виростають букетні гілки з бутонами замість нових пагонів. Щоб домогтися росту пагонів, потрібно згинати гілки кільцем.
  • «Майкопський» вид поділяється на кілька підвидів, добре цвіте в домашніх умовах. Плоди яскраво-жовтого кольору, вагою 150-170 р. Ще один сорт має плоди дрібніші – 120-140 г, але дерева можуть спокійно зимувати в холодних приміщеннях. З-за хорошою плодючості (300 плодів за рік), Майкопський сорт вибирають багато садівники.
  • «Еврика» швидко росте, радує власників багатим кількістю плодів з насиченим, дуже кислим смаком. Плоди мають товсту шкірку, мало насіння, іноді грушовидну форму. Складно переносить холод, термін життя дерева коротше багатьох інших сортів.
  • Сорти «Лунарио» цвітуть кожен сезон, під час молодика – звідси і назва. Вже на 2-3 рік життя зацвітають саджанці. Плоди середнього розміру, яскраво-жовтого кольору, мають слабокислий смак, приємний аромат. Насіння практично немає. Дерево необхідно щодня поливати.
  • «Бутони» сорт здатний давати 200 плодів за рік. У Грузії вважається кращим видом за смаковими якостями. Плоди вагою 130 г мають сильний аромат, ніжну, бессемянную м'якоть. Любить освітлені місця, але якщо рослина постійно потрапляють сонячні промені, то на листках утворюються опіки. Необхідно стежити за цим і створювати затінення.

Як виростити лимонне дерево

Розмноження лимонного дерева відбувається двома способами: живцями або насінням. Кожен спосіб має свої особливості, переваги, недоліки. Посадити рослину не так складно, але необхідно серйозно підійти до вибору оптимального способу. Щоб самостійно виростити дерево лимона в домашніх умовах, уважно ознайомтеся з усіма нюансами.

З черешка

Вирощування лимонів з черешка відбувається кількома етапами:

  1. Купуючи саджанець, зверніть увагу на розміри. Беріть гілки довжиною 10 см, товщиною 5 мм Держак повинен мати кілька бруньок і листя.
  2. Помістіть його в склянку з водою на 3-4 дні. Попередньо гілочку можна обробити засобом для прискорення росту коренів.
  3. Для посадки живців знадобиться невелика ємність. Для грунту підійдуть пісок, квіткова земля, перегній в рівних кількостях. Гілочка повинна йти в землю на глибину трьох сантиметрів.
  4. Грунт для лимона недостатньо волога, тому що у черешка відсутні коріння, тому щодня обприскуйте листя.
  5. Оптимальна кімнатна температура повинна становити 20-25 градусів.
  6. Ще через 40-45 днів пересадите рослина в ємність побільше.
  7. Від місцезнаходження дерева залежать ріст і плодоношення. Виберіть світлу кімнату з проникненням прямих сонячних променів.
  8. Кожен рік дереву необхідна ємність побільше. Діаметр горщика вибирайте в залежності від розміру рослини. Пересадивши рослина, досипайте постійно новий грунт.
  9. Щоб крона була густою і доглянутою, отщипывайте верхівку дерева. Це сприятиме утворенню бічних гілок. Потім з'являться перші квітки, почнуть зав'язуватися плоди. Якщо зав'язь буде дуже багато, то краще видалити кілька плодів.

З насіння

Лимон, вирощений з насіння, починає плодоносити лише на 8-10 року життя. Зате дерева, вирощені з кісточки, швидше ростуть і пристосовуються до умов життя. Щоб вибрати хорошу кісточку, знайдіть стиглий плід в магазині. Він повинен бути акуратним, без пошкоджень, вм'ятин. Як тільки ви виберете підходящу насіння, відразу ж приступайте до етапів посадки:

  1. Для посадки кісточки спочатку на дно маленького горщика покладіть дрібні камені, а грунт змішайте з торфу і квіткової землі. Посадіть насіння на глибину до 1 см, на відстані 5 см один від одного.
  2. Стежте, щоб грунт завжди була волога, але не перестарайтеся з поливом. Температура повітря повинна становити 18-20 градусів.
  3. Перший паросток лимона з'явиться вже через 2 тижні після посадки. Виберіть серед них найбільш сильні і зробіть подращивание: накрийте паростки банками, знімаючи їх 1 раз у день. Рослина має стояти у світлому місці, але без прямого попадання сонячних променів.
  4. Як тільки з'являться листочки, пересадіть вподобані паростки в окремі ємності, зберігаючи грунт. Коли рослина виросте до 20 см, знову поміняйте ємність.

Як доглядати за лимонним деревом

Недостатньо правильно посадити лимон – потрібно стежити за зростанням, доглядати, слідувати порадам і рекомендаціям, які відносяться до конкретного сорту. Необхідно приділяти увагу не тільки поливу, добрив, правильної пересадки, але і місцем, в якому ви хочете вирощувати дерево, регулярному подкорму, а також ємності, в якій буде рости майбутній лимон.

Умови вирощування

Для будь-якої рослини важливе місце, в якому воно росте. Лимон любить тепло і світло. Найкращим місцем для рослини буде підвіконня або тепла кімната. Намагайтеся поставити горщик подалі від гарячих батарей. Сонячні промені не повинні потрапляти на рослину хоча б 2 години на день. Обережно варто ставитися до поворотів горщика – на відміну від інших рослин, лимон не зазнає частих поворотів. Якщо ви помітили, що краї листя починають жовтіти, то світла занадто багато.

Ще одна важлива умова для зростання вічнозеленої рослини – правильна ємність. Горщик не повинен бути надто великим, інакше дерево не зацвіте і не порадує своїми плодами. Матеріал горщика повинен бути зроблений з натуральних складових (глина або деревина), щоб виключити закислення ґрунту. Дотримуючись прості рекомендації, ви отримаєте екологічно чисті плоди.

Всі види лимонів по-різному реагують на температуру. Для одних нормальним режимом є +15°С, для інших – 25°С. В будь-якому випадку будьте в приміщенні однакову температуру, так як її перепади лимон переносить погано. Взимку можна перенести рослину в прохолодне місце. Вологість повітря повинна бути 60-70%. Якщо приміщення дуже тепле, не забувайте обприскувати рослину 2 рази в день.

Полив і обприскування

Поливати лимон правильно використовувати натуральну воду. Вода з-під крана містить чимало хлору, тому перш ніж поливати такий водою рослина, пропустіть через фільтр або нехай вода відстоїться пару днів. Рясно поливають лимон в літній час – 2 рази в день. Восени і взимку полив скорочують до 1 разу на день. Взимку воду підігрівати. Не забувайте про обприскування стовбура, листя, повітря навколо. Якщо ви помітили, що листя скручуються, жовтіють по краях, а земля має сіруватий відтінок, то частіше обприскуйте рослина.

Підгодівля

Щоб лимонне дерево повноцінно росло і розвивалося, використовуйте добрива, мінеральні чи органічні підгодівлі, які дають рослині достатню кількість поживних речовин. З весни до осені підгодовуйте лимон один раз в місяць або кожні три тижні.

Підгодівлю деревця можна проводити за допомогою вже готових сумішей. Їх купують в магазинах для квітникарів. Подібні склади вже містять всі необхідні мікроелементи в необхідній кількості і співвідношенні. Додатково можна додавати в грунт до цитрусовому трохи свіжого гною. При гнитті виділяється у великій кількості азот, який так потрібен подібних рослин.

Як варіант, при пересаджування деревця можна змішати готовий грунт з кінським гноєм у співвідношенні 1:3. Подібної суміші вистачить квітці приблизно на півроку, потім знадобиться додаткова підгодівля. З цим завданням впорається рідке добриво, або можна взяти мінеральну підгодівлю. В останньому випадку слід обов'язково розбавити гранули водою (1-2 г на літр води), інакше коріння лимона «згорять».

Спробуйте використовувати і народні засоби для підтримки здоров'я улюбленця:

  • деревна зола (разведите1 чайну ложку сухої речовини у літрі води), поливайте в міру необхідності;
  • використана заварка. У ній містяться необхідні лимону речовини. Це магній, фосфор, кальцій, мідь, залізо, марганець та інші;
  • кавова гуща, в якій містяться магній, калій і азот. Тільки варто пам'ятати, що чай і кава перед застосуванням необхідно ретельно просушити. Інакше вони можуть запліснявіти і стати притулком чорних мошок;
  • цукор теж можна застосовувати для добрива лимонів. Глюкоза бере участь у зростанні нових пагонів і служить джерелом енергії. Харчування цукром проводиться не частіше разу на тиждень наступним чином: або розсипати ложку піску на поверхню ґрунту перед поливом, або розчинити те ж кількість в склянці води і цією сумішшю полити деревце;
  • яєчна шкаралупа –відмінне джерело кальцію. Її потрібно подрібнити, змішати з крохмалем і посипати цією сумішшю грунт. Або вона заливається кип'яченою водою і настоюється два-три дні, потім цим настоєм поливається лимон.

Пересадка

Вчасно пересадивши рослина, ви сприятимете його подальшого розвитку. Уважно стежте за тим, як росте лимон – пересадка може знадобитися в декількох випадках:

  • Після покупки. Рослини продають у маленьких ємностях. Після покупки перевірте, чи не стирчать коріння з дренажних отворів. Якщо коренева система розрослася, то потрібен горщик великих розмірів.
  • Почали гнити коріння. Гниття можна запідозрити, якщо рослина почала різко в'янути, а земляний ком пахне гниллю. Вийміть лимон з горщика, видалите підгнилі частини, очистіть коріння. Потім пересадите рослина. Щоб наступного разу воно не почало гнити, стежте за кількістю поливу – швидше за все, ви перелили.
  • Старий горщик упав і розбився. Зберіть землю, зламані підріжте корені. Пересадити рослину в новий горщик, не забувши додати відсутній шар грунту.

Формування крони

Щоб дерево вбирала повітря, отримувало освітлення і дарувало смачні плоди, необхідно правильно сформувати крону, тобто обрізати рослину. Перша обрізка дуже важлива для подальшого розвитку дерева. Формування крони проводиться, коли вертикальний втеча досяг 20-25 см. Необхідно залишити 4 нирки, які ростуть у різних напрямках. Інші нирки видаліть. Всього пагонів повинно бути 3 або 4.

Далі з решти нирок сформуються скелетні гілки, які стануть основою дерева. Як тільки скелетні гілки зростуть до 30 см, необхідно прищипувати. Пам'ятайте, що кожен наступний втеча повинен бути на 5 см коротше попереднього. Щоб крона не була занадто густий, іноді видаляйте сухі, старі гілки. Найкраще обрізку дерева робити ранньою весною, коли з'являються квіткові бутони.

Хвороби і шкідники

Декоративний лимон може стати жертвою інфекційних захворювань або шкідників. Часто вірус поширюється по всій рослині, а наочно його можна визначити тільки по листю. Поширені такі хвороби, як гомоз, антракноз, парша. Серед шкідників частими гостями бувають павутинний кліщ, попелиці, трипси, білокрилка, щитівки. В залежності від виду, спосіб боротьби буде різний. Хвороба лимона обумовлена такими факторами, як неправильний догляд або обрізка, недостатня кількість добрива, заражений грунт, хворий держак при щепленні.

Відео

Як правильно поливати лимонне дерево в домашніх умовах

Лимонне деревце з кісточки. Як почати вирощувати?! Мій досвід!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!