Калатея - опис рослини, сорту, умови вирощування і догляд в домашніх умовах

Велике поширення одержало кімнатна декоративна рослина, що належить до великого сімейства марантових, що ростуть у вологих тропічних лісах. Калатея (лат. Calathea) не надто добре приживається в домашніх умовах: примхлива рослина не переносить протягів, любить високу вологість, а його смугасті бархатисті листя від надлишку сонячних променів скручуються, засихають. Умови утримання повинні строго дотримуватися, інакше теплолюбний квітка швидко зачахне, почне боліти, а після загине.

Що таке калатея

Всі види калатеї – трав'янисті багаторічники, що ростуть у вологому грунті 2-го рівня теплих тропічних лісів Південної Америки, де відсутні сильні перепади температур. Цвіте яскравими колосоподібними суцвіттями, забарвлення яких коливається від блідо-жовтого до оранжевого. Для овальних темно-зелених листків характерна смугаста забарвлення без яскравих плям. Зелений черешок зростає прямо з кореневища, що знаходиться біля поверхні землі. Калатея любить зволожений грунт, що містить пісок, гальку, відмінно реагує на присутність численних підживлень з сполуками азоту.

Батьківщина рослини

На своїй історичній батьківщині кімнатний квітка калатея зростає в самих густих ділянках тропічних джунглів без прямого доступу сонячних променів, тому вдома тримати його слід в місцях, де відсутній яскраве освітлення. Тропіки мають ще одну особливість – постійну температуру. У місцях зростання калатеї вона рідко виходить за межі 22-30 градусів за Цельсієм. Також квітка має міцний зв'язок з деревами, під якими живе: від них він у звичному середовищі проживання отримував корисні речовини, які в домашніх умовах потрібно давати йому разом з добривом.

Як цвіте

Кімнатні калатеї цвітуть навесні, раннім літом. Якщо вдалося уникнути перезволоження або пересихання грунту в горщику, то в певний період з верхньої частини толстого борошнистого стебла з'явиться 2-3 прямих квітконосу. В залежності від сорту рослини, квіти можуть з'явитися зовсім скоро або з великою затримкою. Зовнішній вигляд теж може сильно відрізнятися: забарвлення варіюється від блідо-жовтого, золотистого до пурпурного кольору. У середньому цвітіння триває 3-4 тижні, самі квітки дрібні. Селекційні види калатеї цвітуть яскравіше, суцвіття відрізняються великим розміром.

Види і сорти

Догляд за калатеей в домашніх умовах може сильно відрізнятися в залежності від її виду. Різноманітність сортів легко пояснюється широким ареалом проживання рослини сімейства марантових. На території окремих країн Центральної і Південної Америки може виростати 3-10 різновидів калатеї. Це витікає різноманіття забарвлень, умов утримання, розмірів квіток, кількості суцвіть, тривалості періодів цвітіння.

Різновиди калатеї

Така красива декоративна рослина, як калатея, ще одна її назва – «молитовний квітка», не могло залишитися без уваги селекціонерів. Крім штучно виведених, існує безліч природних, природних видів. Найвідоміші сорти мають не тільки стандартну темно-зелене забарвлення: зустрічаються фіолетові, червоні, коричневі калатеї. До популярних різновидів відносяться:

  • розеопикта;
  • лубберса;
  • варшевича;
  • калатея Лансифолия;
  • медальйон;
  • кроката;
  • мако;
  • сандеріана;
  • литце;
  • калатея Руфибарба.

Медальйон

Висока гілляста рослина, що представляє собою пучок товстих м'ясистих стебел, колір яких коливається від зеленого до темно-пурпурного. Листя товсті, широкі, володіють специфічною забарвленням верхньої частини, що нагадує медальйон. Поверхня листа прикрашена білою закільцьованої хвилястою лінією з рваними краями, всередині якої укладено двоколірний незграбний візерунок-ялинка. Докладна інформація представлена в таблиці:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Насичена, з зеленими смугами

Пізньою весною, 1-2 суцвіття блідо-зеленого, салатового кольору

Великі, м'ясисті, нижня сторона пурпурова, на верхній білий малюнок – медальйон з рваними краями з оттенением на зовнішню сторону

Любить тінь, температура 20-24 градуси, полив 1 раз за тиждень 1/10 горщика

Потрібно щорічне добриво після пересадки. Використовуйте рідку підгодівлю для листяно-декоративних квіток

Кроката

Ця калатея, звана Calathea crocata, являє собою пишний щільний кущик з тонких оксамитових листя на товстих м'ясистих пурпурових стеблах. Суцвіття калатеї помаранчевого, жовтого, багряного кольору з'являються на масивних стеблах, ростуть прямо з кореневища. Ознайомтеся з більш повною інформацією про рослину в таблиці:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Однорідна пурпурова, малахітова

Цвіте навесні 2-4 квітконосами, які розкриваються золотистими бутонами

Овальна продовгувата, з хвилястими краями, двоколірна

Немає вимог до рівня освітлення. Взимку полив щотижневий, влітку – раз в 2-3 дня

Боїться павутинних кліщів – потрібно обприскування інсектицидами

Варшевича

Тропічне декоративна рослина володіє підвищеними вимогами до вологості грунту, навколишньому середовищу. Відмінною рисою сорту є характерний зигзагоподібний візерунок на верхній поверхні листя, що ростуть з одиночних товстих стебел. Табличні дані дадуть більш повне уявлення про сорт:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Коричневий стебло, світло-зелене листя

Щорічне по 2-3 суцвіття, що нагадують троянди ніжно-кремового кольору

Пагони пурпурові, зміцніла листя салатова, з симетричним поперечним візерунком

Грунт для калатеї повинен частково складатися з субстратів, потрібна щорічна підживлення після пересаджування

Нижню частину землі в горщику на 25% має становити дренаж

Лансифолия

Це самий невибагливий, стійкий вид. З ним у флориста не виникне питання про те, чому жовтіє листя калатеї? Схожий на знаменитий щучий хвіст, цей сорт росте у вигляді своєрідної розетки з довгих широких листків з плямистим яскравим візерунком по всій їх поверхні. Відрізняється від родичів ще особливої хвилястою формою листя. Рекомендації по догляду, зовнішні дані представлені в таблиці:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Основний колір темно-зелений, смуги від чорного до білого

В домашніх умовах не розквітає

Витягнуті клиновидні, плавно переходять у стебло. По діагоналі впоперек аркуша розташовані довгасті овальні плями

Частий полив не потрібно. Взимку обмежтеся рясним обприскуванням нижній частині стебел

Відсутні

Калатея Мако

Найближчий родич цього виду калатеї – лансифолия. Мако володіє схожим зовнішнім виглядом, але більш вимоглива до хорошого догляду. Велика листя, що за формою нагадує правильне коло, потребує великої кількості вологи. Зростає широкими низькими кущами, що складаються з листків, які мають своєрідну забарвлення: на білому тлі із зеленою облямівкою проявляються темні цятки. Табличні дані допоможуть краще пізнати особливості квітки:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Домінуючий білий, плями від темно-зеленого до смарагдового

Відсутній

Овальні, зі світлою основою, темною облямівкою, плями листоподібні, направлені з центру по сторонам

Вимагає частого помірного поливу. Стежте, щоб грунт залишалася вологою

Влітку підгодовуйте розведеним водою добривом

Руфибарба

Це самий примхливий сорт калатеї, який вимагає постійного ретельного догляду, уваги. Окремої згадки стоїть створення спеціального ґрунту, де буде жити Calathea rufibarba. Примхливий сорт відрізняється цікавим зовнішнім виглядом, схожим з великої кропивою. Хвиляста загострена листя позбавлена додаткової пігментації, але її красиві кущики чудово виглядають в будь-якому приміщенні. Ознайомтеся з характеристиками сорту, поданими в таблиці:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Однорідна блискуча і смарагдова

Раннє літній по 5-8 суцвіть, схожих з ваніллю

Витягнуті клиновидні, кромка хвиляста, візерунок відсутній

Вимагає частого помірного поливу. Листя щодня обприскують водою тепліше кімнатної температури

Поставте горщик на другий піддон з керамзитом або сухим лісовим мохом, щоб уникнути загнивання кореневої системи

Сандеріана

Колумбійському декоративного квітки властивий темний колір, близький до шоколадному. На пурпурових, майже чорних листі добре помітні парні паралельні білі смуги. Кущик не відрізняється видатними розмірами, але росте дуже щільно. Додаткові дані по сорту представлені в таблиці:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Насичений темно-зелений, молочно-білий

Щорічне при сприятливих умовах 2-3 золотистих, кремових або фіолетових суцвіття

Овальна продовгувата хвиляста, від центру відходять білі парні жилки

Аналогічні сорту Варшевича

Щодня протирайте листочки вологою ганчіркою, щоб уникнути гнилі, появи жовтих плям

Лубберса

Сильно відрізняється від інших сортів забарвленням листя, хоча великою популярністю серед флористів не користується. Менш вибаглива до зовнішніх факторів, але гине при незначному відступ від норми температури, вологості. Широкі м'ясисті лаймовые листочки покриті плямами яскравого лимонного кольору. Листя розташовується на одному великому стеблі. Дізнайтеся більше про вигляді таблиці:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Зеленувато-коричнева. Розмальовка плям біла, жовта або смарагдова

Відсутній

Овальної форми з заокругленим кінчиком, плями розташовані асиметрично вздовж центральної жилки

Температурний режим 18-26 градусів. Полив потрібно помірний

Відсутні

Литце

Дикий вид, що росте на території лісів Бразилії поблизу стоячих водойм. Утворює густі зарості висотою до 1 м. Розташування листя з хвилястим візерунком нерівномірний: від кореневища до кінчика стебла. Примхлива квітка, вимогливий до зовнішнього середовища і складу землі, на якій зростає. Табличні дані дадуть більш повне уявлення про правила догляду за видом, його характеристики:

Забарвлення

Цвітіння

Форма, текстура листя

Умови утримання

Особливості догляду

Біла основа з зеленими прожилками

Щороку пізньої весни колосоподібними суцвіттями білого забарвлення

Овальна з округленим кінчиком. М'ясисті листи білого кольору з товстими білими жилками

Вимагає наявності дренажу на дні горщика, щоденного обприскування теплою кип'яченою водою

Відсутні

Догляд за калатеей

Багато людей, які вирішили завести вдома таку квітку, задаються питанням про те, як доглядати за калатеей? Точні рекомендації залежать від різновиду декоративного квітки, але загальні залишаються незмінні. Тропічна рослина дуже любить темні місця і велика кількість свіжої вологи. Слідкуйте і за складом грунту в горщику: ідеальним варіантом буде використання лакмусового папірця для визначення pH середовища. Всі сорти однаково добре реагують на підкисляє грунт.

Умови вирощування

Тропічні рослини, які ростуть у нижній частині лісу, погано переносять попадання прямих сонячних променів. Свіже повітря теж не йде їм на користь. Тому відмовтеся від ідеї поставити горщик на підвіконня на благо рослини. Слідкуйте за кімнатною температурою: вона повинна знаходитися в межах 20-24 градусів за Цельсієм. Відносну вологість повітря тримайте на рівні 70-80%. При правильній поливанні такі умови добре імітують рідний для квітки тропічний клімат.

Грунт

Це дуже важливий фактор здорового росту кімнатної квітки. Виконуйте наступні умови, щоб рослина не висохло і не загинуло:

  1. Надходження повітря. Легко забезпечується додаванням до складу підготовленого ґрунту подрібненого деревного вугілля. Дотримуйтесь співвідношення землі до крихт 10:1.
  2. Дренаж. Створіть товстий прошарок, куди не зможе прорости кореневище. Шар послужить захистом від гниття коренів внаслідок скупчення великої кількості води. З цією роллю добре справляється дрібна галька, керамзит.
  3. Поживні речовини. Удобрювати землю після щорічної пересадки. Використовуйте для цього стандартні добрива, перегній.

Полив

Тропічні рослини дуже люблять воду. Підтримувати високий рівень вологості можна регулярними обприскуваннями з пульверизатора. Не перегрівайте і не переохолоджуйте воду: вона повинна бути трохи тепліше кімнатної температури, щоб не завдати листі непоправного збитку. Поливання здійснюйте порціями по 1/10 обсягу горщика один раз в декілька днів. Частоту процедури визначайте по землі: вона повинна просохнути на 3-4 см вниз.

Пересадка

Процедура необхідна у зв'язку з бурхливим зростанням кореневої системи квітки. Використовуйте низькі широкі горщики – кореневище розташована неглибоко, розростається тільки по сторонах. Пересадка калатеї небезпечна для рослини. Є 2 варіанти проведення процедури:

  1. З заміною землі. Проводиться ранньою весною після рясного поливання. Витягніть квітка з горщика, струсіть землю. Не намагайтеся розплутати коріння. Поставте рослину на дренаж в новому горщику, присипте субстратом, потім землею.
  2. Без заміни землі. Квітка після 6-7 днів без поливання обережно виймається з горщика. Земля залишається кореневище. У новий горщик укладають дренажний шар, встановлюється квітка. По краях засипається грунт, аналогічний старому за складом.

Розмноження

Загальновизнаним і найпростішим способом вважається поділ куща. Викопайте кореневище, намагаючись не пошкодити його. Акуратно розділіть кореневу систему на дві частини так, щоб на обох залишилася сформована ціла розетка з 4-5 листків. Обтрусіть саджанці, встановіть підготовлені горщики, присипте новим ґрунтом. Удобрюйте нові саджанці щомісяця, щоб забезпечити їм гарантоване приживання.

Чим удобрювати

На роль субстрату підійде перегній, складається зі старого листя, торфу. Проте краще використовувати магазинні підгодівлі для декоративно-листяних рослин. Додавайте добриво щомісяця, щоб квітка швидко зростав, набирався сил. Навесні збільште частоту підживлення вдвічі для квітучих сортів, інакше вони можуть захворіти, засохнути, а потім швидко загинути.

Хвороби і шкідники

Тропічні декоративні квітки часто страждають від різних недуг. Їх причиною є паразити, грибки, цвіль, комахи. Найбільш відомі проблеми:

  1. Павутинний кліщ. Викликає пожовтіння, опадання листя. Обробіть нижню частину рослини інсектицидом.
  2. Борошнистий червець. Проявляється як білий комкообразный наліт на листках. Проблема вирішується одноразовою обробкою інсектицидом.
  3. Сажістий гриб. Утворює перекриває доступ кисню чорну плівочку на листках. Допоможе обробка рослини слабким мильним розчином.

Відео

Калатея - умови домашнього утримання. [Надія і Світ]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!