Пуансетія - догляд в домашніх умовах за квіткою

Poinsettia вважається самим святковим рослиною завдяки період свого цвітіння – різдвяний святвечір і напередодні Нового року. Квітка Віфлеємська зірка (інша назва – молочай) відомий ще з часів ацтеків, які використовували червоний пігмент для фарбування текстилю та створення косметичних засобів.

Догляд за пуансетією після покупки

Яскраво-червоні пелюстки в гармонії з пишною зеленою листвою створюють унікальний ансамбль, який може прикрасити будь-який будинок. Варто відзначити, що квітка Різдвяна зірка – примхлива рослина, тому навіть невеликі зміни температури можуть викликати опадання листя. Грамотний догляд за пуансетією після покупки допоможе зберегти життєздатність квітки, щоб він міг радувати домочадців довгий час:

  • Кімнатному рослині неодмінно потрібно акліматизація, тому не варто переставляти молочай з одного місця на інше. Дайте йому час звикнути до нових умов.
  • Також слід забезпечити пуансетії своєчасний полив. Красиве рослина не переносить посуху, але може негативно відреагувати на занадто велику вологість грунту. Її слід поливати тільки тоді, коли верхній шар стає твердим і сухим.

Пересадка та догляд за пуансетією

Чіпати молочай під час цвітіння суворо забороняється: він може втратити свої приквітки. Краще почекати до весни, коли на стовбурі залишиться тільки листя. Для того щоб рослина зацвіла знову, пересадка пуансетії повинна проходити за наступними правилами:

  1. Новий горщик повинен бути на кілька сантиметрів більше, ніж той, в якому вирощували рослини.
  2. Обережно вийнявши пуансетию з старого контейнера, слід посадити її на ту ж глибину.
  3. Можна залишити на коренях шар грунту, щоб різдвяна квітка з червоними листками швидше прижився.
  4. Потім потрібно розпушити грунт і додати води. Краще не поливати рослину через блюдце, тому що залишилася рідина може стати причиною кореневого гниття.
  5. Деякі садівники рекомендують підрізати листя перед пересадкою, але це не обов'язково.

Грунт

Якісна земля є запорукою подальшого цвітіння, тому не варто набирати її в найближчому парку. Краще купити родючий ґрунт в квітковому магазині, звернувши увагу на склад. Грунт для пуансетії повинен обов'язково містити торф, листової, глинисто-дернової мікс. Не варто забувати і про дренажний шар, який допомагає запобігти гниття коренів.

Як обрізати пуансетию

Головна умова повторного цвітіння такої рослини як пуансетія – догляд в домашніх умовах і своєчасне обрізання. Коли у квітки починають жовтіти листя, приходить пора від них позбавлятися. Слід акуратно обрізати пуансетию секатором, відступаючи 17 см від рівня грунту. Це потрібно для того, щоб рослина зацвіла знову і набуло правильну форму. Після проведення даної процедури новорічний квітка пуансетія переходить в період спокою, який триває близько 2 місяців. Протягом усього цього часу не варто удобрювати грунт, а кількість зрошення слід звести до мінімуму.

Як розмножити пуансетию в домашніх умовах

Молочай не може розмножуватися насінням в квартирі, тому господині доведеться докласти деякі зусилля, щоб отримати другий примірник. Найпростішим способом розмножити пуансетию в домашніх умовах є обрізання живців з верхівки. Після цього квітку потрібно обробити деревним вугіллям, запобігши розвиток різних хвороб, які перешкоджають подальшому розмноженню. Не варто поливати рослину перед процедурою, воно повинно залишатися в міру сухим.

Розмноження живцями

Процес розмноження пуансетії живцями відрізняється деякими особливостями:

  1. Після обрізання частин верхівки потрібно позбутися від отруйного соку, поклавши відростки в теплу воду на півгодини.
  2. Живці слід садити на горщик з торф'яним грунтом і добре поливати.
  3. Потрібно накрити квітка харчовою плівкою і залишити його в добре освітлюваному місці.
  4. Періодично грунт потрібно провітрювати, щоб живці не згнили.
  5. Раз в 3-4 дні потрібно зволожувати рослина, не забуваючи обприскувати паростки.
  6. Після цього молочай можна почати підгодовувати.
  7. Через місяць слід зняти поліетиленову захист.

Як змусити цвісти

Після тривалого цвітіння у рослини починається період спокою. У цей час потрібно звести полив до мінімуму, виключити введення підживлення. Щоб змусити цвісти пуансетию знову, в березні або квітні потрібно провести обрізання. Це не тільки простимулює зростання молочаю, але і зробить його більш зеленим. Температура в період спокою не повинна бути вище 20°C, інакше різдвяна зірка може загинути.

Догляд за пуансетією в домашніх умовах теж повинен бути грамотним. Слід обмежити доступ світла до паросткам. Це стосується як природних, так і штучних джерел освітлення. Для формування квіткових бутонів потрібно тримати горщик в темряві хоча б 8 годин в день. Можна накрити його картонною коробкою, яка не пропускає сонячні промені. Така ізоляція повинна тривати 2-3 тижні. Коли з'являться бруньки, рослина потрібно рясно поливати, продовжуючи добриво.

Чому у пуансетії жовтіє і опадає листя

У період спокою молочай починає скидати листя, і це нормально. Однак якщо у пуансетії жовтіють і обпадають листя через кілька днів після покупки, для цього повинні бути серйозні підстави:

  1. Різниця температур. Кімнатний квітка не любить холод, тому горщик не можна притуляти до вікна і виставляти на мороз.
  2. Рослина дуже довго перебувало в поліетиленовій упаковці.
  3. Повітря дуже сухе.
  4. Пуансетії не вистачає вологи або води занадто багато.
  5. Тривала відсутність світла (якщо це не період спокою).
  6. Нашестя шкідників.

Чому листя не червоніють

Що змушує різдвяну зірку почервоніти? Цьому сприяє процес, який називається фотопериодизм. Чергування яскравого освітлення з його відсутністю змушує листя рослини набувати червоний колір (рожевий, білий, в залежності від покупки). Те, що більшість людей помилково вважають квіткою, в реальності є приквітками, що знаходяться в центрі аркуша.

Чому ж пуансетія не червоніє? Швидше за все, власник не дотримувався правила фотопериодизма. Щоб прекрасний квітка знову порадував домочадців своєю красою, слід забезпечити всі умови. Як доглядати за пуансетією, щоб домогтися червоності? Вдень треба виставляти рослина на сонячне світло, а ввечері – ховати горщик в темне місце. Слід пам'ятати, що штучне освітлення теж може виявитися шкідливим і порушити природний процес цвітіння, тому молочай краще ніж-то накривати.

Відео

Різдвяна зірка / пуансетія догляд в домашніх умовах

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!