Каланхое: догляд в домашніх умовах

Радуючи око чудовим цвітінням, домашні квіти створюють затишну, теплу атмосферу, оповиту аурою любові і гармонії. Екзотичні або звичні, вони прикрашають наш будинок, лікують від захворювань, дарують чудовий настрій. Красень каланхое: догляд в домашніх умовах за яким не вимагає багато зусиль та фінансових витрат – невибаглива, вишукана рослина, що живе на підвіконнях квартир і балконів. Які умови необхідні йому для росту і цвітіння?

Особливості вирощування каланхое різних сортів

Існує умовна класифікація каланхое, пов'язана з особливостями домашніх умов по догляду:

  1. Декоративні сорти:
    1. Блоссфельд. Вид каланхое з зубчастими листами невеликого розміру зеленого кольору, який при правильному догляді дозволяє отримати гарний кущ шириною до півметра.
    2. Каландива. Махрові суцвіття, представлені на фото, залучають заслужену увагу численних шанувальників. За твердженням доктора наук, англійського професора-ботаніка Девіда Хессайона, кожен другий відвідувач голландських квітникарських аукціонів набуває Каландиву.
  2. Декоративно-листяні сорти каланхое. Домашні умови догляду вимагають особливої уваги при поливі:
    1. Повстяне. Вузьке, довгасте листя з чітко вираженими прожилками прикрашають сірі ворсинки.
    2. Бехарское. Оливкового кольору листя, розміром до 10 см, опушені коричневими волосками. Цінується за лікарські властивості, не вимагає пильної уваги і домашнього догляду.
  3. Живородні сорту, або бриофиллумы. Надихнув і вразила великого Гете, цей вид каланхое розмножується брунькуванням:
    1. Дегремона. Листя каланхое довгасті, гладенькі, мають форму трикутника з зазубреними краями.
    2. Пір'ясте. Поширений вид, який «живе» на підвіконнях наших мам і бабусь довгі роки. Ефективний при лікуванні нежиті, гаймориту, ран і опіків, запалень.

Як правильно доглядати за каланхое в домашніх умовах

Каланхое: уважний догляд в домашніх умовах за яким порадує вас і ваших близьких вишуканим цвітінням – тропічна рослина родом з острова Мадагаскар. Відноситься до роду сукулентів, воно чудово відчуває себе на території тропіків Азії та Південної Америки, помірного кліматичного поясу Європи і... на віконці квартири. Досягаючи в природних умовах тропічного клімату двометрової висоти, цей рід родини Crassulaceae (Товстолисті) має до 200 різновидів.

Температура і освітлення

Для рослини комфортною буде температура 12-25С. Ці кімнатні квіти відмінно почувають себе влітку на балконі в горщиках або відкритому грунті. Щоб каланхое добре розвивалося і цвіло, йому необхідне сонячне світло. Прямі промені згубні для квітки, тому, якщо підвіконня вікон – постійних місць проживання» – виходять на південну сторону, створіть розсіяне освітлення. Взимку особливістю догляду в домашніх умовах буде створення додаткового джерела світла.

Вологість повітря і полив

Коренева система рослини не терпить надлишку вологи, реагуючи процесами гниття. Використовувати відстояну воду кімнатної температури. При догляді не забувайте, що вологе повітря провокує розвиток хвороб. На час домашнього опалювального сезону «расквартируйте» квітка подалі від радіаторів. Вибирайте режим поливу землі:

  • у міжсезоння – не частіше одного разу за кілька днів;
  • жарким літом необхідний щоденний полив;
  • взимку частота зводиться до одного поливу за два тижні.

Добриво і підгодівля

Вибираючи, як пересадити каланхое після покупки, не забудьте, що для адаптації рослині необхідні комфортні домашні умови. Декоративні різновиди рослини досвідчені квітникарі рекомендують «підгодовувати» комплексними добривами, використовуючи половинну дозу. Це сприяє рясному, тривалому цвітінню. Уникайте добавок взимку, а також під час сезону, коли цвіте каланхое.

Вибір грунту і пересадка квітки

Пересадка каланхое в домашніх умовах необхідна, якщо коріння рослини заповнили собою простір вазона, в якому мешкає квітка, полюбляє слабокислу грунт з рівнем pH 5,5-6,5. Пересаджувати каланхое слід в кінці квітня-травні:

  1. Вибираючи готовий грунт для сукулентів, додайте п'яту частину дрібного піску.
  2. У разі самостійної підготовки грунту в домашніх умовах, стерилізуйте всі компоненти, зробивши мікс з:
    • перегною;
    • дерну;
    • деревного вугілля;
    • піску.
  3. На дно викладіть керамзит або дрібно искрошенные шматочки цегли для поліпшення дренажу.

Розмноження рослини

При тривалості світлового дня більше 12 годин ви зможете посадити рослину. Для цього використовують наступні способи:

  1. Розмноження каланхое живцями. Підходять тільки здорові стеблові живці. Акуратно відокремте від загального куща основу з двома листками, висадивши їх у підготовлену слабокислу грунт.
  2. Хочете провести для каланхое розмноження листом в домашніх умовах? Обережно від'єднайте від загального куща неушкоджений, здоровий лист, висадіть в новий горщик з приготованим грунтом.
  3. Насінням. Розташуйте на поверхні зволоженого ґрунту (по 1 частини піску і торфу) насіння, не присипаючи землею. Прикрийте на 10-12 днів склом або поліетиленом. Побачивши проклюнулися паростки, приберіть «укриття».

Цвітіння і обрізка каланхое

Більшість різновидів декоративних сортів починають випускати перші бутончики в кінці зими – початку весни. Період цвітіння недовгий – з лютого по квітень місяць. Як змусити цвісти каланхое:

  • створення світлового режиму з використанням ламп;
  • «легка» підживлення;
  • дотримання правил «короткого світлового дня».

Сформована шляхом обрізки і прищипування крона допоможе надати рослині красивий силует. Виконання рекомендацій сприятиме створенню «вишуканих форм» квітки:

  1. Каланхое, як обрізати? Після цвітіння постарайтеся видалити квітконіжки максимально низько, щоб відновити сили ослабленого рослини. Якщо ви помітили, що квітка виглядає «втомленим» і нездоровим, обов'язково обріжте всі пошкоджені листя.
  2. Як прищипувати каланхое? Зупинити ріст рослини, позбавити квітка від недорозвинених тонких пагонів допоможе видалення останніх. Скориставшись ножицями, позбавтеся від непотрібних верхніх листя і верхівки стебла. Присипте ранки на прищипываемых пагонах деревним вугіллям / попелом.

Хвороби і шкідники

Каланхое: який догляд в домашніх умовах захистить рослину від шкідників і згубних хвороб:

  1. Хвороби листя:
    1. Фітофтора – темні, часом чорні плями біля основи листків. Причинами є надлишок води при поливі, спека, надлишок добрив.
    2. Борошниста роса. Її поява викликана недотриманням температурного режиму, низькою зволоженістю повітря при догляді за каланхое в домашніх умовах.
  2. Шкідники:
    1. «Найвідомішим» комах, атакуючим листя рослини, є попелиця. Зелені мошки перешкоджають процесам цвітіння і зростання каланхое. При цьому жовтіють листя квітки, поступово опадаючи.
    2. Щитівка. Комаха, що провокує розвиток грибкових процесів на листках і стеблі каланхое.

Впоратися з шкідниками в домашніх умовах допоможе видалення заражених частин рослини, обробка залишився здорової рослини спеціальними мильним (калійним) або спиртовим розчинами. Для повного одужання потрібен тривалий час, дотримання правил догляду за квіткою та полив ґрунту фунгіцидами – хімічними препаратами, дія яких спрямована на боротьбу з різними захворюваннями.

Чому не цвіте каланхое – причини

Купуючи красива, квітуча каланхое, приготуйтеся до того, що процес адаптації після першого цвітіння займе певний час. Задаючись питанням: «Не цвіте каланхое, що робити?», дотримуйтеся таких рекомендацій ботаніків і квітникарів:

  1. Зменшіть кількість внесених добрив і частоту підживлення. Робити це слід поетапно, поступово знижуючи дозу.
  2. Дотримуйтесь правил догляду в домашніх умовах, розглянуті вище. Надлишок вологи або її брак, наявність хвороб, шкідників, що мешкають на рослині, перешкоджають процесу цвітіння.

Відео про корисні властивості і догляді за квітучим каланхое

Дивовижне назва «каланхое» з китайської мови перекладається як «товстий стебло», африканці і жителі Південної Америки називають його «травою долі», а португальці – «рослиною життя». Існує красива легенда, що будинок, в якому це рослина буйно цвіте, зберігають і бережуть святі, а його мешканцям завжди супроводжує удача. Такі повір'я небезпідставні, адже деякі види каланхое можна назвати «домашнім лікарем у вазоні». Подивившись відео нижче, ви дізнаєтеся, як забезпечити правильний догляд в домашніх умовах за квітучою рослиною.

Як виростити каланхое у себе вдома - Порада від Все буде добре - Випуск 86 - 27.11.2012

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!