Навіщо потрібен крихітний кишеня на джинсах - історія появи і як використовувався раніше, сучасні варіанти

Практично у кожної людини в гардеробі є джинси. Відмітна особливість таких штанів – наявність п'яти кишень. Найменший, який розташувався на правій стороні штанів, всередині основного, є невід'ємною частиною всієї культури деніму. Якщо спочатку він вважався виключно декоративним атрибутом, то через короткий час цей крихітний кишеньку починає виконувати багато різних функцій.

Як називається маленький кишеню в джинсах

З часу виникнення п'ятого кишені в джинсах існує кілька варіантів його назв. Всі вони визначають призначення цього елемента джинсових штанів. Варіанти такі:

  1. Drugs packet, або пакет ліків – використовувався для зберігання медичних препаратів;
  2. Watch pocket – годинники кишенькові (в каталогах levi's кишеню має такий дослівний переклад);
  3. Funny pocket – смішний кишеню (сталося з-за того, що там ховали заборонені наркотичні препарати);
  4. Coin pocket або кишеня для монет – використовувався для грошей.

Levi's 501 Fifth Pocket commercial

Історія появи

Поява джинсів пов'язано з ім'ям Лейба Штрауса з Баварії. В антисемітський період майбутній дизайнер Лейб Штраус, народжений в єврейській родині, змінює ім'я на Леві Стросс і вирушає до Америки. В той час, а це було приблизно в 1800-х роках, там розгорається золота лихоманка. Леві відмовляється від гонки за золотом і вирішує, що найкращий спосіб розбагатіти – це подбай про робітників. Молодий чоловік займається торгівлею, продає тканини та галантерею.

Одного разу, успішно продавши весь товар, він виявив, що залишився тільки рулон дешевої конопляної парусини. Леві Стросс зрозумів, що продати її буде важко, тому пошив штани, які дуже швидко розкупили старателі. Це і стало початком історії джинсів. У 1853 році Леві Стросс з двоюрідним братом відкрив перший фірмовий магазин «Levi Strauss & Co». Конопляна тканина була замінена блакитним і синім денімом.

Якість матеріалу сподобалося робітникам, які працювали на рудниках. Штани високо цінували завдяки їх міцності, надійності, довговічності. Ковбоїв Дикого Заходу теж припали до смаку ці штани, які, як і ковбойський капелюх, стали уособленням тієї епохи. Період золотої лихоманки, часи ковбоїв ознаменувалися тим, що тоді і були придумані штани, мода на які зберігається навіть через сотні років.

У 1873 році американець Майкл Рега, який є дизайнером бренду levi's, придумав нову модель джинсів – 501 ХХ. Відрізнялася вона тим, що всередині правого відділення була пришита спеціальна накладка, яка щільно прилягала до тканини, мала певні розміри і строгі стандарти. За версією істориків fashion-індустрії спочатку вона передбачалася для шкарпетки кишенькових годинників, але потім з'явилося інше призначення – для зберігання золотих намитих самородків. Тоді кишеню був четвертим, а не п'ятим: класика джинсів того часу – з одним заднім кишенькою.

Як з'явилися перші джинси. Перші джинси створив Леві Страусс

Для чого крихітний кишеня на джинсах використовували раніше

Існує три версії, для чого дизайнер levi's придумав п'ятий кишеня на джинсах. Вони наступні:

  1. Для шкарпетки кишенькового годинника на ланцюжку. Тоді це маленьке відділення шилося трохи більше сучасного. Це потрібно було для того, щоб годинник на ланцюжку могли в ньому вміститися.
  2. Місце для зберігання дрібних деталей, які потрібні робітникам.
  3. Для запальничок Zippo, якими активно користувалися майже всі ковбої. Вважається, що з цієї причини з часом кишеньки стали менше розміром – такими, якими їх люди звикли бачити зараз.

НАВІЩО ПОТРІБЕН ЦЕЙ МАЛЕНЬКИЙ КИШЕНЮ НА ДЖИНСАХ???

Годинник

Мода 19 століття передбачала використання годинника на ланцюжку, а не на ручних браслетах. Судячи з назви «pocket watch» не складно здогадатися, що в самій маленькій деталі штанів носили годинники. З урахуванням того, що джинси – це робочий одяг, тримати предмет в інших місцях було незручно. Ланцюжок кріпилася до шкіряного ременя, шлевке або поясу, а самі годинник зберігалися в кишені. Правда це було не дуже зручно: при носінні їх збоку постійно відчувався дискомфорт через те, що годинник тиснули на стегно.

Монети

Ще одна версія, для чого використовувалася кишенькове відділення – це гроші. Coin pocket – відмінне місце, в якому можна зберігати готівку. У той час в Америці паперовими банкнотами майже не користувалися, тому такий покрій штанів допомагав швидко знайти і легко дістати дрібні монети. Версія, що для цього спеціально пришивався маленька кишенька, цілком реалістична і виправдана.

Золоті самородки

Час золотої лихоманки було дуже важким. Золотошукачі працювали на рудниках добу безперервно. Робота з пошуку самородків була дуже активною, тому існував ризик втратити знахідку. Так і мисливців за чужий здобиччю було чимало. В цей час особливу популярність придбали джинси з маленьким надійним відділення, в яке можна було сміливо ховати знайдене золото.

Дрібні предмети

Після того, як Levi Strauss (Лівай Стросс) відокремив від комбінезона верхню частину і запатентував свій винахід, штани стали особливо популярними у робочій прошарку населення. Вважається, що маленький кишеню на джинсах призначений для дрібних предметів, невеликих речей, які не повинні були губитися і завжди бути під рукою. Щільна, міцна тканина деніму надійно зберігала болти, гайки, клеми, цвяхи, шурупи. Навіть складаний ножик можна було носити в цьому відділенні.

Запальнички

Сто років тому, як і зараз, маленьке кишенькове відділення на джинсах прекрасно підходила для зберігання запальничок. У часи ковбоїв були популярні Zippo, які вміщалися в маленькому передньому кишені. Навіть при русі на великій швидкості верхи на коні нічого не губилося. Через деякий час на зміну Zippo прийшли запальнички Cricket, які також прекрасно вміщалися в цю декоративну деталь штанів.

Медичні препарати

Назва «drugs pocket» наводить на думку, що дрібне відділення в джинсах призначалося для зберігання у ньому медичних препаратів. Існує версія, що сам Рега створив цей кишеня для приховування в ньому заборонених препаратів. Після рейдів поліцейських нерідко в кишеньках можна було знайти пару таблеток наркотичної дії. Багато хто вважають цю версію сумнівною, але вона має місце бути.

Особисті талісмани

Люди, які постійно носять з собою різні амулети, талісмани, намагаються тримати їх максимально близько до себе, але так, щоб вони були приховані від чужих очей. Краще всього для цього підходить невеликий кишеньковий відділення, яке надійно приховає такий атрибут, не дасть аксесуару випасти або бути виявленими стороннім поглядом. Носіння особистих талісманів – це ще одна версія виникнення п'ятого джинсового кишені.

Сучасне застосування

Класична форма джинсів, які мають п'ять кишень, усталилася і використовується до цих пір. Сучасне застосування самого маленького відділення не сильно відрізняється від того, що було сотню років тому, але додалося кілька нових причин використовувати кишеню. У часи таксофонів туди легко містилася дрібниця, зараз там носять жетони в метро, проїзні квитки, скріпки, жувальні гумки, паперові гроші та інші дрібні предмети. Часто кишеньку використовується для зберігання контрацептивів.

НАВІЩО ПОТРІБЕН МАЛЕНЬКА КИШЕНЬКА НА ДЖИНСАХ?

Джинси Red Wire DLX від levi's з вбудованим плеєром

Новинка компанії levi's, яка припала до смаку багатьом меломанам, продукт, розроблений спільно з iPod – це джинси Red Wire DLX. Особливість їх у тому, що вони обладнані вбудованим, практично непомітним плеєром. Пристрій обладнаний проводками, що витягуються навушниками, джойстиком, що дозволяє управляти айподом не виймаючи його назовні. Пристосування не приносить власнику ніякого дискомфорту, легко знімається, а після вилучення штани можна прати. Є варіанти для жінок і чоловіків, а зовнішній вигляд моделі підкреслює мінімалістичний стиль ipod'а.

Відео

НАВІЩО ПОТРІБЕН ЦЕЙ МАЛЕНЬКИЙ КИШЕНЮ НА ДЖИНСАХ???

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!