Як навчитися в'язати гачком з нуля. Уроки основ в'язання гачком для початківців з відео

Порівняно зі спицями в'язання гачком для початківців буде набагато простіше. Головне в будь-якому майстер-класі – не боятися «багатоповерхових» схем з великими описами. Знаючи умовні позначення, можна легко впоратися з будь-якої з них. Якщо ви хочете навчитися в'язати гачком з нуля, рекомендації та уроки з відео нижче вам допоможуть.

В'язання гачком для початківців

Яким би рукоділлям ви хотіли зайнятися з нуля, для початку варто більше дізнатися про його технології – подивитися уроки з фото і відео, вивчити види, необхідні матеріали та інструменти. В'язати гачком для початківців буде набагато простіше, якщо спочатку навчитися тримати гачок:

  1. Потрібно використовувати ту руку, яка є основною. Для правшів – це права і навпаки.
  2. Для зручності інструмент фіксують між великим і вказівним пальцем. Розташовують його як над кистю, так і під нею – кому як подобається. Руки ж краще обперти на лікті, щоб вони не були на вазі.
  3. Далі вже при в'язці важливо навчитися правильно фіксувати нитку – по зовнішній стороні долоні між безіменним пальцем і мізинцем.

Види в'язання гачком

Крім різних видів інструментів і матеріалів, основи в'язання гачком включають різні прийоми і техніки. Головна з них – прямими і зворотними рядами. Вона нагадує лицьову і виворітну в'язку при використанні спиць. Крім основного прийому, можна навчитися ще кільком технікам. Способи в'язання гачком:

  1. Філейна. Полягає у виконанні прямих і зворотних рядів, тільки в них чергуються повітряні петлі і стовпчики з накидом. Якщо навчитися такій техніці, то можна створювати великі і дрібні ажурні візерунки.
  2. По колу. По цій техніці робота виконується в одну сторону. В'яжуть по колу або по спіралі в залежності від схеми. Використовується така техніка для створення килимів або серветок.
  3. Розширення або звуження полотна. Петельки додають і зменшують або всередині полотна, або по краях. Причому це роблять по одній стороні або ж відразу по двох. Для додавання потрібно провязать кілька стовпчиків під одну підставу, а для зменшення, навпаки, з двох сусідніх зв'язати лише другу.

Як читати схеми в'язання гачком

«Найстрашніше» для новачків в інструкції, як навчитися в'язати гачком з нуля, це схеми. Через незнання умовних позначень дуже складно зрозуміти, як їх читати. Для цього варто знати кілька основних правил:

  1. На відміну від книги схеми читають знизу вверх і справа наліво. У в'язанні по колу ряди вказуються за годинниковою стрілкою.
  2. Слід знати, що таке раппорт. Це повторювана частина малюнка, вона позначається на схемі зірочками, де відразу вказано, яку кількість разів потрібно провязать цей елемент.

Найскладнішим у рубриці «вчимося в'язати гачком» буде запам'ятати умовні позначення, але не обов'язково їх заучувати, адже практично в будь-якому уроці є розшифровка схем в'язання гачком у вигляді виносок. Ось кілька основних видів петельок, яким потрібно навчитися:

  1. Початкова. Для цього кінець нитки потрібно розмістити на вказівному пальці, потім завести під неї гачок з лівого боку, перевернути його, зробити зверху накид з основної нитки і протягнути її через отриману петельку.
  2. Повітряна (ВП). В'яжеться практично як початкова, потрібно зробити з правого боку накид і протягнути нитку через петельку.
  3. З'єднувальний стовпчик (СС). Для цього гачок заводять у другу петлю в ряду, протягують через неї робочу нитку. Виходить дві петельки. Через них необхідно знову протягнути робочу нитку.
  4. Стовпчик без накиду (СБН). З допомогою них зменшують кількість петель. Початок як у з'єднувального стовпчика, тільки нитку протягують через 2 і 3 петельку ряду, а вже потім провязывают їх.
  5. Стовпчик з накидом (ССН). На інструмент накидають петлю, а потім потрібно повторити дії за принципом столика без накиду.

Види гачків для в'язання

Існує кілька різних видів гачків для в'язання. Перша класифікація поділяє їх за матеріалом. Так цей інструмент може бути:

  • алюмінієвим;
  • дерев'яним;
  • бамбуковим;
  • пластмасовим;
  • сталевим;
  • кістяним.

Існує поділ за розмірами голівки інструменту. Її габарити збігаються з номером. Якщо величина головки 2 мм, то це гачок №2. В цілому розміри можуть бути від 0,5 до 15 мм. Різної може бути й довжина інструменту. Короткі гачки – 125-200 мм, довгі – 350-450 мм Важливо, щоб інструмент не був занадто гострим або тупим – це незручно для роботи і навіть травмонебезпечно, так і навчитися в'язати буде складніше. Крім того, не повинно бути механічних пошкоджень. Так в'язання гачком для початківців буде комфортніше.

Що можна зв'язати гачком

В скарбничку ваших ідей, що можна зв'язати гачком швидко і легко, варто додати невеликі дитячі іграшки, прихватки, скатертини, серветки, плед або покривало. Оптимальний варіант для початківців рукодільниць – це шарф, пінетки для малюка або шапочка. Всі вони в'яжуться дуже легко, особливо якщо розібратися зі схемою і описом. Потренувавшись на простих речах, згодом можна перейти до більш складних – створювати сукні, кардигани, жилети або теплі кофти.

Пінетки гачком для початківців

Будь матусі завжди хочеться нарядити свого малюка в щось особливе. Що ж може бути краще, ніж речі, зроблені своїми руками. Наприклад, пінетки – найдоступніший варіант в'язаного виробу. Список необхідних матеріалів включає:

  • ножиці;
  • гачок робочий 3,5 мм;
  • пряжа з бавовни двох різних кольорів.

Як же навчитися в'язати гачком пінетки? Це дуже легкий і швидкий процес. У виготовленні вам допоможе схему і докладний опис до неї. В'язання пінеток гачком здійснюється так:

  1. Набрати 12 ВП, обв'язувати їх стовпчиками з накидом, роблячи додати першу і останню петельку і 3 ВП підйому з одного боку.
  2. Через 3 ряди ввести нитку іншого кольору. Пройти 3 кола стовпчиками без накиду.
  3. На 4 рядку почати робити убавки з боку носочка, пропускаючи по половині петельки. Щоб сформувати його до кінця, потрібно провязать 12 стовпчиків з накидом із загальною вершиною. Стібки в кінці затягнути.
  4. Далі зв'язати прямокутник з СБН такого розміру, який хотілося б бантик. По центру перев'язати ниткою. Пришити бант до пинетке.
  5. Зв'язати другий тапочок з тієї ж інструкції.

Шарф гачком для початківців

Найпростіша модель шарфа гачком для початківців в'яжеться всього з двох видів петельок – стовпчика з накидом і без. Якщо ви вже освоїли, то дуже швидко впораєтеся з самовчителем. Для нього знадобиться:

  • тонка вовняна пряжа 100% 4 відтінків за своїм розсудом;
  • гачки під номерами 4,5 і 4.

Щоб зв'язати шарфик, вам потрібно покроково виконати наступні етапи:

  1. Спочатку зробити ланцюжок з ВП такої довжини, якої ширини потрібен шарф. В якості прикладу береться значення 17 див.
  2. Перший ряд вив'язати стовпчиками без накиду, як показано на схемі. В кінці робити по 3 ВП підйому. Кольори можна змінювати як у поздовжньому, так і в поперечному напрямку.
  3. Далі продовжувати в'язати вже стовпчиками з накидом до потрібної довжини шарфа. Останній ряд виконати знову стовпчиками без накиду. Оформити шарф пензликами.

Серветка гачком для початківців

Інтер'єр будь-якої кімнати стане затишніше, якщо додати в нього пару саморобних серветок. Навчитися в'язати їх дуже легко. Процес не займе багато часу. Щоб зв'язати серветку гачком, вам потрібно:

  • бавовняні нитки;
  • гачок №5.

В'язання починається все з тієї ж ланцюжка повітряних петель – їх потрібно набрати 6 штук, далі з'єднувальним стовпчиком сформувати коло. Наступні етапи такі:

  1. Перший ряд – 3 ВП підйому, а потім чергування 11 ССН і повітряних петель, як видно на картинці.
  2. Знову піднятися на 3 ВП. Далі в'язати вже з чергуванням 2 ССН і 1 ВП.
  3. Пров'язати так ще 2 ряди, в кожному збільшуючи число провязываемых ССН на 1, як показано на фото.
  4. У наступному колі чергувати 5 ВП і 1 ССН під кожну повітряну петлю попереднього ряду.
  5. На останньому колі вив'язувати поперемінно наступне – 2 ССН в 3 центральні петельки арки, а потім – 1 СБН під центральну петлю наступній арки. Закінчити з'єднувальним стовпчиком.

Шапка гачком для початківців

Ще один варіант, як навчитися в'язати гачком, це попрактикуватися у виготовленні простий шапочки. В цьому майстер-класі вона більше схожа на забавний ковпачок, тому відмінно підійде для новорічного вбрання маленької дитини, дівчинки чи хлопчика. Для в'язання потрібно:

  • ножиці;
  • пряжа білого і бордового кольорів;
  • гачок №5.

Ця шапочка гачком для початківців підійде ідеально, адже навчитися в'язати її дуже просто. Потрібно поетапно виконати наступне:

  1. Набрати ланцюжок повітряних петель з бордових ниток такої довжини, яка відповідає обхвату голови.
  2. З'єднати кільцем, далі пров'язати 1 ряд ССН.
  3. Потім піднятися на 3 ВП, після чого чергувати 1 ССН і 1 рельєфний лицьовій стовпець. Так пров'язати 5 рядів.
  4. Ввести білу нитку, пройти 1 коло простими стовпчиками з накидом. Далі знову взяти бордову пряжу. Зв'язати ще 1 ряд, білу нитку не обривати.
  5. Після 3 кіл почати зменшувати петельки. Прибирати через стільки петель, скільки вийде, якщо їх загальна кількість розділити на 6. Наприклад, 72:6 = 12, значить кожну 12 петельку збавляти.
  6. Далі чергувати ряди з убавками і без до 15-16 штук. Потім пров'язати кілька кіл просто стовпчиками з накидом, щоб сформувався кінчик.
  7. Зробити помпон з двох видів пряжі, пришити до ковпака.
  8. Для краси краї шапочки можна обв'язати полустолбиками без накиду.

Відео: як в'язати гачком для початківців

Як навчитися в'язати гачком.Перші петлі

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!