Посів сечі при вагітності - показання до призначення, підготовка і збір матеріалу, розшифровка результатів

Під час вагітності особливе значення має контроль за станом здоров'я матері і дитини. З цією метою кожній жінці з 10 тижня гестації слід стати на облік до акушера-гінеколога в жіночій консультації, регулярно відвідувати лікаря і проходити всі призначені аналізи та дослідження. До обов'язкових процедур відносяться загальноклінічні аналізи крові і сечі, УЗД, біохімічні, генетичні маркери, проби крові на ВІЛ-інфекцію, сифіліс і гепатит, а також аналіз сечі на бакпосів при вагітності.

Що таке посів сечі при вагітності

Бактеріологічний посів сечі – це дослідження, яке проводиться виключно у бактеріологічній лабораторії і спрямоване на виявлення в урині патогенних мікроорганізмів. Як правило, посів у вагітних проводиться спільно з дослідженням чутливості виявлених мікроорганізмів до антибіотиків, при цьому можна визначити чутливість мікробів до основних груп антибіотиків, так і до препаратів широкого спектру дії, включаючи антигрибкові препарати.

Посів сечі на стерильність при вагітності, крім двох обов'язкових обстежень, призначається при появі підозри на захворювання сечовидільної системи або виявленні бактерій в урині при загальному аналізі. Нормальна сеча є стерильною рідиною і не містить ніяких мікроорганізмів. З-за похибок при зборі матеріалу або недостатньої стерильності контейнера зразок може потрапити деяка кількість бактерій. З цієї причини при виявленні в урині невеликого їх кількості результат вважається негативним.

Для чого посів сечі при вагітності

Бактеріологічне дослідження сечі у вагітних жінок дозволяє виявити хвороботворні мікроорганізми, які є причиною захворювань сечостатевої системи у пацієнток. Дослідження включає визначення чутливості патогенної флори до різних антибактеріальних препаратів. Сеча на посів при вагітності в якості профілактичного дослідження здається двічі – при постановці на облік до акушера-гінеколога жіночої консультації та перед пологами.

Кому призначають аналіз

Бакпосів при вагітності є обов'язковим дослідженням і проводиться в першому і третьому триместрі на 10 -12 і 36-38 тижнів. Крімобов'язкового дворазового проведення аналізу існують специфічні покази для проведення бактеріологічного посіву сечі під час вагітності:

  • болі в попереку і/або при сечовипусканні;
  • збільшення частоти сечовипускань;
  • субфебрильна температура (від 37,0 до 37,9 о С);
  • наявність встановленого діагнозу або підозра на цукровий діабет;
  • підозра на туберкульоз;
  • нетиповий перебіг захворювань;
  • мимовільні викидні в анамнезі;
  • діти від попередніх вагітностей з вродженими відхиленнями;
  • шкідливі умови праці;
  • контроль ефективності призначеної медикаментозної терапії.

Як підготуватися до дослідження

Підготовка до бактеріологічної дослідження сечі на стерильність у вагітних не представляє особливих труднощів і має велику важливість. Від правильно виконаної підготовки до аналізу залежить точність і коректність отриманих результатів дослідження. Для того щоб результати аналізу були точними, необхідно виконати наступні правила:

  1. За один тиждень до здачі аналізу рекомендується обмежити вживання солоних і жирних продуктів.
  2. За 2 дні до здачі аналізу необхідно припинити прийом сечогінних засобів, фітопрепаратів, народних засобів з сечогінним ефектом і використання вагінальних супозиторіїв.
  3. Безпосередньо перед збором сечі для бакпосіву потрібно провести ретельний туалет зовнішніх статевих органів.
  4. Для дослідження збирається тільки середня порція ранкової сечі.
  5. Збір матеріалу виробляється до призначення і прийому антибіотиків.
  6. Ємність для досліджуваного матеріалу повинна бути стерильною.

Як здавати

Правильно виконаний збір матеріалу для бактеріологічного дослідження є запорукою його достовірного результату. Для збору сечі знадобиться чиста суха баночка або спеціальний медичний контейнер для аналізів. Перевагу краще віддати медичного контейнера, оскільки вони стерильні, і це знижує ризик недостовірних результатів.

Перед тим, як збирати сечу для бакпосіву слід ретельно вимити руки, обмити статеві органи теплою водою з милом і обсушити їх чистим рушником. У піхву потрібно ввести стерильний ватний тампон, щоб запобігти потраплянню вагінальних виділень і мікрофлори в сечу для посіву. Для посіву підходить тільки урина від першого ранкового сечовипускання. Техніка збору сечі для бакпосіву:

  1. Першу струмінь сечі протягом приблизно 1-3 секунд пацієнтка повинна виділити в унітаз і затримати сечовипускання для того, щоб промити сечовипускальний канал.
  2. Відкрити стерильний контейнер.
  3. Зібрати 50 – 100 мл урини в контейнер і герметично закрити його.
  4. Завершити сечовипускання в унітаз.
  5. Доставити контейнер в лабораторію за 1-2 години після збору.

Не рекомендується збирати сечу, призначену для посіву з судна або мочеприемника щоб уникнути недостовірних результатів. Використовувати при зборі матеріалу у вагітних сечові катетери не слід, оскільки це може сприяти просуванню інфекції сечових шляхів. За добу до збору сечі для посіву вагітної слід обмежити фізичні навантаження, оскільки вони можуть призвести до підвищеного виділення білка і тим самим спотворити результати дослідження.

Розшифровка посіву сечі

Бактеріурія у 5 разів частіше розвивається у жінок, ніж у невагітних. При цьому у 20 – 40% пацієнток спостерігається безсимптомний бактеріовиділення, яке не має клінічних проявів. При відсутності належного лікування дуже часто такий стан переходить у пієлонефрит – запальне захворювання нирок, яке небезпечне для життя матері і плоду, оскільки існує велика ймовірність поширення інфекції сечових шляхів у статеву систему. При проникненні збудника в утробу матері через цервікальний канал відбувається інфікування плода.

При бакпосева частіше виявляються такі патогенні мікроорганізми, як ентерококи, кишкова паличка, клебсієла, і синьогнійна паличка. Дещо рідше зустрічаються інфекції, спричинені золотистим стафілококом, протеєм або грибками. Для виявлення позаклітинних хвороботворних агентів, таких як кишкова паличка, грибки, найпростіші або коки (стафілокок, ентерокок)необхідно проведення ПЛР.

Обсяг виділення бактерій з сечею вимірюється з допомогою кількісного показника – КУО (колонієутворюючих одиниць) в одному мл досліджуваного матеріалу. Колониеобразующей одиницею вважається одна мікробна клітина, здатна утворити колонії на поживному середовищі. Визначення чутливості збудника проводиться тільки при отриманні сумнівного або позитивного результату дослідження. Лікування рекомендується призначати тільки при позитивному результаті посіву сечі вагітної.

Результат

Кількість бактерій

Скорочення

Інтерпретація

Від'ємний результат (норма)

Менше 1000 КУО/мл

≤103 КУО/мл

Випадково потрапили в зразок сечі вагітної бактерії. В сечовидільній системі немає запалення.

Сумнівний результат

1000 – 100000 КУО/мл

103 – 105 КУО/мл

Існує ризик наявності інфекційного процесу. Потрібно повторний аналіз.

Позитивний результат

Не менш 100000 КУО/мл

≥105 КУО/мл

У сечових шляхах є вогнище інфекції, викликане виявленими збудником.

Ціна

Посів сечі з визначенням чутливості збудника до антибіотиків може мати вариабельную ціну в залежності від того, в якій лабораторії воно буде проводитися. В таблиці представлена вартість дослідження в різних медичних центрах і лабораторіях Москви:

Назва лабораторії

Ціна обстеження c визначенням чутливості до основного спектру антибіотиків, рублів

Ціна обстеження c визначенням чутливості до розширеного спектру антибіотиків, рублів

ТОВ «ІНВІТРО»

910

1855

ТОВ «Медичний жіночий центр»

1500

Медичний центр «Нові медтехнологии»

790

1260

Медичний центр «Він клінік»

750

Платний медцентр дерматології та венерології

1000

Група компаній KDL

Клініко-діагностичні лабораторії

1178

1145

ТОВ «Лабораторія Гемотест»

1000

1200

Клініка Медицини і Краси на Павелецькому

1070

ММЦ «Медквадрат»

Дев'ятсот сімдесят

1100

ТОВ «Лікувальний Центр»

660

Медичний центр «МобилМед»

730

1000

ФБУН Центральний НДІ Епідеміології Росспоживнагляду

1020

1300

ТОВ «МЕДОК»

1240

МБЦ «Пастер»

1800

МЦ «Imed»

680

870

ТОВ Клініка «Кредо Эксперто»

1000

1200

Відео

Як здається бактеріологічний посів сечі?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!