Безсоння під час вагітності на ранніх і пізніх термінах

Очікування маляти повністю змінює життя кожної представниці прекрасної статі і вносить в неї багато нових явищ і станів. Одне з них – безсоння при вагітності, яка долає ночами практично кожну жінку в першому та третьому триместрах. Читайте, чому вона виникає, чи небезпечна для майбутньої мами і малюка, і якими методами усувається.

Що таке безсоння

Друга назва цього явища – інсомнія. Безсонням називають розлади сну. Він може бути поверхневим і переривчастим, пробудження настає передчасно. Епізодично безсоння траплялася у кожної людини. Однак, якщо вона носить постійний характер, то вночі організм не встигає відновити свої сили, тому вдень людина стає дратівливою, працездатність сильно падає, загальне самопочуття погіршується.

При нормальній роботі біологічних годин ввечері знижуються швидкість реакцій, температура тіла і артеріальний тиск, виробляється менше адреналиноподобных гормонів. Завдяки цьому мозок і тіло легко занурюються в сон. При збої біоритму цих процесів не відбувається, тому людині важко заснути. Безсонні піддаються 35% жінок і 30% чоловіків. Вона буває епізодичній і хронічною.

Під час вагітності

Жінок в «цікавому положенні» вкрай важливо добре висипатися, адже їх організм несе подвійне навантаження і повинен повноцінно відпочивати. Тим не менш, з тих чи інших причин безсоння у вагітних зустрічається дуже часто. З цим станом жінка здатна зіткнутися на будь-якому терміні. Вона веде до виснаження організму матері і плода.

Ознака вагітності

Цей симптом входить в групу непрямих. Безсоння у деяких жінок починається ще до затримки і є одним з перших ознак вагітності. Її викликають гормональні зміни, що протікають в організмі. Це дивно, адже в число ознак вагітності, як правило, входять сонливість, підвищена стомлюваність. Однак, у всіх жінок все відбувається індивідуально, тому і порушення сну може бути симптомом «цікавого положення».

Види

Є кілька класифікацій інсомнія. За тривалістю вона буває:

  1. Переходить (транзиторної). Безсоння, що триває не більше тижня. Як правило, викликається стресами, переживаннями, негативними емоційними станами, яких у повсякденному житті вагітної жінки предостатньо.
  2. Короткочасною. Безсоння, що триває від тижня до місяця.
  3. Хронічною. Інсомнія, тривалість якої перевищує місяць.

По етіології її класифікують на:

  1. Первинну. Безсоння, викликана індивідуальними особливостями організму.
  2. Вторинну. Порушення сну, що виникають на тлі органічних захворювань.

Виділяють різні види за ступенем тяжкості:

  1. Слабка. Нерегулярні напади. Соціальні та професійні функції сильно не знижуються.
  2. Помірна. Регулярні напади практично щоночі.
  3. Яскраво виражена. Напади кожну ніч. Соціальні та професійні функції людини значно порушені.

За характером перебігу виділяють такі види:

  1. Стартова. Стан, при якому довго не виходить заснути (від 30 хвилин до декількох годин).
  2. Серединна (переривчаста). Людина може без причини прокидатися кілька разів за ніч. Фаза сну поверхнева, при якій свідомість майже повністю зберігається.
  3. Фінальна. Пробудження рано вранці задовго до будильника, після якого заснути вже не можна.

Чому у вагітних безсоння

Причини безпосередньо залежать від строку, на якому знаходиться жінка. Згідно зі статистикою, складеної фахівцями, у першому триместрі безсоння зустрічається у 80% вагітних, а в третьому вже у 96%. Є ряд фізіологічних причин, які можуть викликати інсомнія у майбутніх мам незалежно від терміну:

  • важко вибрати зручну позу для сну;
  • в області крижів і спини відчуваються тягнучі болі;
  • тренувальні перейми;
  • судоми в ногах;
  • на шкірі живота з'являються розтяжки, що супроводжуються свербежем;
  • часті позиви в туалет «по-маленькому»;
  • задишка;
  • ворушіння плода;
  • нудота;
  • печія, інші збої в роботі травної системи.

Крім того, причини можуть бути психологічними:

  • страх перед майбутніми пологами;
  • тривожність;
  • занепокоєння за здоров'я дитини;
  • нервове напруження;
  • стрес;
  • кошмари.

На ранніх строках

Як правило, причиною безсоння у даному випадку є стрімкі зміни гормонального фону, що відбуваються в організмі після зачаття. Вони вносять певні порушення (оборотні) в роботу нервової системи. Ще одна вагома причина безсоння – переживання. Складно уявити собі жінку, яка дізналася про свою вагітність і залишилася абсолютно спокійною. На жаль, особливо це характерно для дівчат, які не планували заводити дітей або мають труднощі в сім'ї.

На тлі токсикозу теж може початися безсоння на ранніх термінах вагітності. Це характерно для 5-6 тижні. Частіше нездужання відчуваються вранці, але деяким жінкам вони не дають спати вночі. На їх фоні на організм сильніше впливають і інші негативні чинники, здатні порушити спокій: шум, сухе повітря в приміщенні, некомфортна температура повітря. У більшості випадків інсомнія з початком другого триместру проходить і не турбує жінку до самого її кінця (поновлюється з 28 тижня виношування плоду).

На пізніх термінах

У третьому триместрі з инсомнией стикається переважна більшість жінок. Безсоння на пізніх термінах вагітності виникає через:

  1. Поштовхів дитини. Малюк швидко росте і дуже активно себе поводить. Відчутні поштовхи забезпечують жінці поганий сон при вагітності.
  2. Незручної пози. З великим животом жінці важко влягтися в те положення, в якому вона звикла спати.
  3. Печії. Часте явище на пізніх термінах, що викликає безсоння у вагітних жінок.
  4. Позивів до сечовипускання. Зростаюча матка тисне на сечовий міхур, тому майбутня мама змушена спорожняти його значно частіше.
  5. Болі в кістках і спині. Навантаження на м'язи підвищується через зміщення центру ваги. З-за цього жінка відчуває біль і дискомфорт, які заважають їй спати.
  6. Тренувальних перейм. Як правило, вони починаються в нічний час.
  7. Переживань. Безсоння перед пологами, особливо, якщо вони перші, неминуча. Жінка відчуває багато хвилювань в цей період, адже вона не знає, як все пройде, переживає, щоб все було в порядку.

Що робити

Є кілька різних способів налагодити нічний сон. Постарайтеся протягом дня не перенапружуватися, особливо ближче до вечора. Займайтеся вправами, які можна вагітним, наприклад, спеціальними видами йоги. Денний ваш сон не повинен тривати довше одного-півтора годин, але краще від нього відмовитися зовсім. Більше гуляйте і постарайтеся зробити все, щоб ваш настрій був максимально позитивним.

Забезпечення комфорту сну

Подбайте про те, щоб нічний відпочинок був організований максимально зручно. Як боротися:

  1. Не переїдайте на ніч. Вечеряйте легкими білковими або вуглеводними продуктами. Перед сном випийте склянку трав'яного чаю або тепле молоко з медом. Пам'ятайте, що вагітним можна не всі лікарські рослини. З трав підійдуть меліса, звіробій, валеріана.
  2. Постарайтеся не нервувати ввечері, щоб не мучитися від безсоння, відкладіть вирішення важливих питань до завтра.
  3. Оптимальна температура в кімнаті вагітної жінки повинна становити 18-20 градусів. Повітря не повинен бути занадто сухим. Приміщення краще провітрювати кожен вечір.
  4. Увечері не пийте багато рідини і міцних напоїв, що містять кофеїн.
  5. Купіть спеціальну подушку для вагітних. Завдяки їй буде легше прийняти зручну позу.
  6. Найкраще положення для засипання – лежачи на лівому боці.
  7. Значення має зручність спального місця. На час вагітності деяким жінкам доводиться змінити своє ліжко на іншу, з ортопедичним матрацом або окрему від чоловіка.

Медикаменти

Якщо жоден з перерахованих вище рад не допоміг вам впоратися з безсонням, ви можете спробувати приймати аптечні препарати, але тільки за рецептом лікаря і з його дозволу. Є лише невеликий перелік препаратів, дозволених при вагітності, але навіть їх не можна вважати абсолютно безпечними. Якщо тільки порушення сну не несуть прямої загрози життю жінки і майбутньої дитини, краще обійтися без медикаментів. Які ліки можуть допомогти при безсонні:

  • Пустирник;
  • Магне В;
  • Новопассит;
  • Екстракт валеріани.

Релаксація

Цей пункт включає заходи, після яких вагітна жінка відчує себе розслабленою і відпочилою. Підійдуть вечірні піші прогулянки, легкий масаж ступень і попереку. Прекрасним варіантом стане тепла ванна і наступний сеанс ароматерапії під повільну розслаблюючу музику. Один з кращих видів релаксації – секс (якщо немає медичних протипоказань). Кожен вечір пробуйте який-небудь новий спосіб розслаблення і вам обов'язково вдасться добре виспатися.

Вправи

Якщо не вдається заснути, спробуйте зробити наступне:

  1. Ляжте на спину. Руки покладіть вздовж тіла. Підніміть ноги і спробуйте імітувати ходьбу. Більшості жінок ця вправа допомагає заснути дуже швидко.
  2. Дихайте поверхнево і переривчасто (як собака), не напружуючи живіт. Це допоможе заспокоїтися і наситити кров киснем, зняти напругу.

Профілактика

Щоб запобігти проблеми зі сном, робіть наступне:

  1. Протягом дня правильно розподіляйте фізичне навантаження. Це можуть бути прогулянки, заняття спортом. Краще більш активні заняття залишити на першу половину дня.
  2. Увечері гуляйте на свіжому повітрі.
  3. Частіше провітрюйте будинок.
  4. Мисліть позитивно. Відгородіть себе від будь-яких сварок, скандалів, перепалок. Ваші близькі повинні зрозуміти і підтримати вас.
  5. Відвідуйте курси для вагітних. Там ви навчитеся справлятися зі страхами і тривожністю.
  6. Харчуйтеся правильно.

Відео

Порушення сну під час вагітності

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!