На якому терміні починає ворушитися дитина

Одним з найбільш очікуваних моментів майбутніх мам є початок руху плоду. Вагітні відчувають першу активність малюка в другому триместрі. Зафіксувати перший поштовх важливо для того, щоб гінеколог зміг визначити максимально точну дату появи дитини на світ.

На якому терміні можна відчути ворушіння дитини

Рух плоду починається раніше, ніж його може розпізнати майбутня мама. На якому терміні вагітності починає ворушитися дитина? В материній утробі малюк проявляє першу активність в середньому на 8 тижні – в цей час відбувається формування м'язових тканин крихти, що відповідають за рухові функції. Оскільки в 2 місяці дитина ще занадто маленький, а його руху хаотичні і судорожны, у жінки відсутні пов'язані з цим відчуття. Це пояснюється ще і тим, що навколоплідна рідина служить буфером для поштовхів.

З часом малюк росте, досягаючи розмірів, при яких поштовхи починають відчуватися жінкою. Перші поштовхи майбутня матуся зможе розпізнати на 18-22 тижня. Тим не менш, цей показник для кожної індивідуальний і залежить від багатьох аспектів:

  • скільки пологів вона пережила (первородящі довше не відчувають, що малюк почав штурханами);
  • значна чи жировий прошарок на очеревині (худенькі дівчата рано починають відчувати, як штовхається дитинка);
  • як протікає вагітність;
  • в якій позі знаходиться дитина;
  • особливості розташування плаценти (внизу або у верхній частині живота);
  • яке психоемоційний стан у майбутньої мами, пр.

Коли плід починає ворушитися при першій вагітності

У кожної жінки це індивідуально, однак існують певні рамки, на якому терміні відчувається ворушіння дитини. Як правило, при першій вагітності це стає відчутним ближче до 20 тижня. В цей час малюк здійснює близько двох сотень рухів на добу, а до 32 тижня це число збільшується до 600. Фахівці пов'язують це із зростанням дитини. Більшу частину штовхання майбутня матуся навіть не відчуває.

Якщо дитина штовхається – це вважається нормою, однак занадто активне поведінка, яка завдає біль, або, навпаки, надмірна пасивність можуть говорити про гіпоксії плода (гострої або хронічної). Крім того, зміни в тому, як рухається малюк, іноді свідчать про порушення об'єму навколоплідних вод:

  • при маловодии відбувається загострення хворобливості, коли ворушитися дитина;
  • при багатоводді майбутня мама перестає відчувати, як дитина штовхається.

Коли починаються ворушіння при наступних вагітностях

Питання про те, на якому терміні вагітності плід починає ворушитися, не передбачає наявності однозначної відповіді: дівчата відчувають це в різний час. Як правило, перші відчуття під час другої і подальших вагітностях виникають на 18-20 тижні. На терміні 24 тижні дитина може штурханами так сильно і активно, що поштовхи відчувають навіть близькі люди, прикладаючи руку до живота майбутньої мами. Інші діти ведуть себе в утробі дуже тихо, тому можуть не турбувати жінку взагалі.

Вважається, що повторнородящі дівчата починають відчувати внутрішні рухи раніше, ніж ті, хто вперше завагітніла. Це пояснюється тим, що під час другої або третьої вагітності жінка вже має певний досвід і може розпізнати навіть легкі поштовхи. На відміну від повторнородящих, що завагітніли вперше часто не надають слабким руху в животі великого значення, трактуючи їх, як звичайну перистальтику кишечника.

На що схоже ворушіння плоду при вагітності

Майбутні матусі описують ці відчуття по-різному. Деякі порівнюють їх з порханием метеликів, інші кажуть, що ворушіння більше схожі на лоскотання або погладжування внутрішньої частини живота. Багато жінок вважають, що поштовхи схожі на булькання в кишечнику, яке іноді проходить болісно із-за надмірної активності малюка. Те, на якому терміні ворушиться дитина, може впливати на характер відчуттів: чим більше плід, тим сильніше жінка відчуває ворушіння і стусани.

Відео: як і коли повинен ворушитися дитина при вагітності

Норма ворушінь плоду. Як рахувати ворушіння плода

Відгуки

Аліна, 25 роківЯ вперше відчула поштовхи в третьому триместрі, до цього дитину взагалі не було чути. Оскільки у мене животик був низько і близько до сечового міхура, під час рухів постійно бігала в туалет. Пізніше мама порадила заспокоювати дитину, змінюючи позу: перекочуватися з одного боку на інший. Це дуже допомогло.
Тетяна, 31 рікУ кожної дівчини все індивідуально, тому немає норми, на якому терміні починає ворушитися дитина. В моєму випадку дитина довго не подавав ознак життя: до 5 місяця. За порадою фахівця, я по-трохи почала їсти солодке, щоб підбадьорити його, але це не допомогло. Штурханами синок почав тільки на 6 місяці, зате потім я натерпілася.
Катерина, 28 роківУ мене можна було не лише відчути штовхання, але й почути, адже в животі голосно булькало. Почалися руху рано, приблизно на 14 тижні і тривали аж до пологів. Болючості, однак, або серйозного дискомфорту від цього не було. Як ми і очікували, народився син тим ще непосидою, але до 6 років характер змінився на більш спокійний.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!