Тридцять шостий тиждень вагітності

Дитина практично готовий до народження, так само як і мама, залишилося буквально пару тижнів, і можна вважати пологи терміновими. Якщо дитина з'явиться прямо зараз, він буде цілком життєздатним, але народилися раніше терміну. При цьому він практично не вимагає особливого догляду, його легені дозріли, і він зможе дихати самостійно, активно працює серце, травна і видільна система, сформувалися статеві органи. Однак, малюк продовжує активно розвиватися і готуватися до своєї нової, вже позаутробного життя. Зараз активно відбувається накопичення вітамінів і заліза, активно відкладається кальцій в кістковій тканині. Активно удосконалюються нервова, імунна та ендокринна системи, дитина заковтує навколоплідну рідину і смокче пальчики, готуючись до смоктанню грудей.

Зміни в організмі на 36 тижні

Ваше тіло велику і неповоротку з-за великого живота і набраної ваги, багато жінок до цього терміну набирають до 15 кг і навіть більше, тому важливо контролювати вагу тіла. Апетит у цей час хороший, особливо якщо почав опускатися живіт і матка вже так сильно не тисне на шлунок. Опускання відбувається приблизно за пару тижнів до пологів, особливо це явно помітно у первісток. При цьому відбувається опускання голівки дитини в область малого тазу матері за рахунок поступової підготовки і згладжування шийки.

Часто виникають тренувальні перейми, але якщо ви їх не відчуваєте – це не небезпечно, у кожної жінки підготовка до народження відбувається по-різному. При тренувальних сутичках немає регулярності і хворобливості, відбувається скорочення стінок матки без розкриття її шийки, і без патологічних виділень. Якщо ж при тренувальних сутичках тягне живіт і поясницю, це вказує на початок пологової діяльності, треба негайно вирушати в лікарню. При посиленні тренувальних перейм, що зазвичай буває до вечора, варто просто полежати на лівому боці і відпочити. Вони швидко проходять.

З'являються труднощі зі сном – через живота вибрати зручне положення складно і може мучити безсоння, це своєрідна підготовка до післяпологовому періоду, коли догляд за малюком потребує багато часу. Але спати і повноцінно відпочивати все одно потрібно, знайдіть для себе зручну позу, менше пийте води на ніч, прийміть теплу ванну, зробіть собі масаж, прогуляйтеся перед сном і частіше провітрюйте.

Важливо акуратно і неквапливо рухатися, так як центр ваги зміщений і є ризик падінь і травм. Щоб розвантажити спину і поперек, носити спеціальний бандаж, частіше відпочивайте та вживайте колінно-ліктьове положення. З-за тиску активніше працює сечовий міхур, і ви будете часто хотіти в туалет, а от з кишечником бувають складності – часті закрепи. Сильно набрякають ноги, що вимагає підняття їх піднесене положення і відпочинку. За рахунок опускання живота стане легше дихати і зникне задишка і нездужання.

Розвиток плоду на 36-му тижні: вага розмір і стать

Дитина виросла приблизно до 47-48 см, при цьому вага може коливатися від 2.6 до 2.8 кг, в залежності від індивідуальних особливостей і темпів розвитку. У малюка округлі пухкі щічки, накопичилося достатньо підшкірної клітковини і тіло округлилося. Це дасть дитині можливість підтримувати температуру тіла після народження.Йому все складніше ворушитися моз-за розмірів, він все більше потягується і штовхається, ворушить голівкою, і всі його рухи виразно відчуваються мамою. Він активно смокче пальчики, грає пуповиною, позіхає, гикає і відкриває очі. Важливо стежити за шевелениями. Норма рухів - не менше десяти за 12 годин. Якщо ворушіння мляві або занадто активні, варто вийти на прогулянку, можливо, дитині мало кисню.

Череп ще повністю не окостененел, є шви, які дозволяють голівці в пологах конфігуруватися і легше пройти через родові шляхи. Це необхідно для захисту від травм ніжного і чутливого мозку плода. Зараз всі органи і системи плоду практично готові до появи на світ, і він активно накопичує сили і поживні речовини для зустрічі з новим світом. Його легені повністю дозріли, він може дихати самостійно, активно виділяються гормони, що дозволяє регулювати обмін речовин. Нервова система вдосконалюється, формуються все нові і нові нервові зв'язки і рефлекси. Зараз дитина зайняв своє остаточне положення. Якщо він знаходиться в тазовому передлежанні, тоді буде вирішуватися питання про спосіб розродження

Пологи на 36 тижні

Якщо ваш живіт вже опустився – родова діяльність скоро почнеться. В середньому, з цього моменту появи на світ малюка проходить пару тижнів. Але треба готуватися, і з собою завжди мати документи,що посвідчують особу, страховий медичний поліс і обмінну карту. Якщо пологи почнуться на 36-му тижні вагітності, все пройде благополучно – діти цьому терміні повністю життєздатними і готові до позаутробного життя. Але все-таки варто дочекатися терміну, щоб малюк встиг накопичити ваги і сил для самостійного життя. Тому відмовтеся від провокуючих факторів – носіння тягарів і пересуву меблів, фізичних навантажень, активних сексуальних контактів. Якщо ж ваша вагітність багатоплідна, цей термін є цілком сприятливим для народження малюків.

Якщо ви відчули регулярні перейми, відійшли води або з'явилися кров'янисті виділення, потрібно негайно збиратися в лікарню. Швидше за все, родова діяльність вже почалася.

Відчуття майбутньої мами

Часта гикавка у немовляти

Основні відчуття від цього терміну вагітності – це наростання втоми і бажання швидше народити. Вага тіла і живота стомлює, обмежує руху і дає болі в спині, спати незручно, мучить печія і задишка. Ви страждаєте від різких змін настрою, піднесений і веселий настрій різко змінюється тривожністю і сльозами, пригніченістю і страхом перед материнством. Особливо складно буде, якщо вагітність перша і виникає після тривалого періоду очікування. Такі жінки сильно переживають за малюка і його здоров'я, за те, як пройде процес появи його на світло. Потрібно побільше відпочивати, звертатися за підтримкою до близьких, зайнятися приємними клопотами по підготовці приданого.

На цьому тижні можуть виникати нудота та печія, з-за поджимания шлунка, а також виникати пронос і блювота, це своєрідна «чистка» організму. Через здавлювання кишечнику розвиваються запори, і тоді варто звернутися за допомогою до лікаря. Сильно набрякають в області рук і ніг, але набряки поступово будуть йти, приводячи до зниження ваги.

Зараз ваш організм випробовує подвійні навантаження, серце качає на 50% більший об'єм крові, ніж до вагітності, і ваш організм працює в максимально можливому режимі. Можуть виникати слабкість і втома, стомлюваність і бажання спати вдень. Хоча може виникати синдром гніздування – гостре бажання все перемити і прибрати в хаті, щоб підготувати його до прийому малюка. Всі ці неприємні відчуття залишилося потерпіти кілька тижнів. Частіше гуляйте і відпочивайте, будьте активні, ви не хворієте, ви просто чекаєте дитину.

Стан матки на 36 акушерської тижня

Окружність живота досягла свого максимуму - приблизно 100 см в обхваті. Стінки матки буквально вперлися в ребра, що ускладнює нахили і обувание, дає задишку і дискомфорт. Висота стояння дна від лона досягла максимуму в 36 см, тепер вона буде тільки трохи знижуватися. Животик потребує підтримки у вигляді бандажа, щоб запобігти дискомфорт і болі в спині та попереку.

Часто виникають тренувальні перейми, які посилюються до вечора, при цьому вони нерегулярні і не болючі, до розкриття шийки вони не призводять. Живіт візуально може бути різного розміру – у кого-то він невеликий і гостренький, у кого-то круглий і об'ємний. Це залежить від ємності таза і статури. Уважно потрібно стежити за станом матки – коротка шийка вказує на швидкі пологи, при цьому відбувається розкриття її внутрішнього зіву і опускання голівки плода.

Якщо виникає ущільнення матки з тягнуть болями в попереку, це підвищений тонус. Варто прилягти відпочити і прийняти папаверин або но-шпу, щоб знизити тонус і зменшити ймовірність передчасної пологової діяльності. При появі регулярних переймів, кров'янистих виділень або відходженні вод потрібно негайно в пологовий будинок.

Ультразвукове дослідження (Узд)

Всі планові УЗД вже пройдені, і в цьому терміні дослідження призначають для додаткового уточнення передлежання і дослідження деяких показників. За допомогою датчика і доплерометрии лікар оцінить показники УЗД - положення плода і стан пуповин і плаценти, кількість навколоплідних вод і їх стан, кровообіг плоду, ступінь зрілості плаценти. Це допоможе лікарю визначитися з веденням пологів – вони будуть природними або шляхом кесаревого розтину.

На УЗД визначають можливу дату народження, можливий вага, ріст плода, зрілість плаценти, відсутність в ній патологічних включень. Також лікар ще раз детально прогляне стан внутрішніх органів плоду. При необхідності, батьки проводять і 3Д УЗД, при якому рассмотривают личко дитини і всі його органи і системи, роблять фотографії.

Симптоми і ознаки маловодия

За даними УЗД можна визначити кількість навколоплідних вод і виявити симптоми маловодия. При вираженому маловодии виразно відчуваються частини плоду, він ледве ворушиться і всі його рухи сильно виражені, серцебиття чітко прослуховується, при цьому може зменшуватися обсяг живота і висота стояння дна. Маловоддя вказує на патології перебігу вагітності, а також деякі вади розвитку плода.

Симптоми і ознаки багатоводдя

Зворотні симптоми виникають при багатоводді, яке може виникати при вадах нирок плода, при цукровому діабеті матері, патологіях серця і печінки, внутрішньоутробному інфікуванні. При цьому виражене багатоводдя призводить до сильного збільшення розмірів живота, частини тіла плода промацуються з працею, відчувається рідина під руками, серцебиття тихше, дитина активно ворушиться. При багатоводді із-за вираженого розтягування стінок матки є ризик розвитку передчасних пологів.

Виділення

Не варто переживати з-за збільшення кількості виділень – в цьому терміні потихеньку може відходити слизова пробка, яка захищала дитини під час вагітності. Виділення в нормі можуть бути густими, молочного кольору або напівпрозорими, без патологічних домішок. Слизова пробка може відходити частинами або грудочкою слизу з рожевими, коричневими прожилками.

Однак, якщо з'явилися кров'янисті виділення або темна, червона кров, необхідно негайно викликати швидку допомогу – це можуть бути ознаки відшарування плаценти або початку пологової діяльності. При відшаруванні плаценти також можуть виникати біль у животі, нудота, блідість і запаморочення внутрішньої кровотечі. Це стан смертельно небезпечно, потрібно негайне надання допомоги. При відшаруванні плаценти та підвищенні тонусу матки може виникати кровотеча, яка може загрожувати загибеллю плоду.

Не менш серйозно поставитися до виникнення різко пахучих і зелених, сірих, жовтих, пінистих, творожистых виділень. Вони вказують на розвиток генітальних інфекцій або молочниці, які потрібно якомога швидше пролікувати, щоб інфекція не перейшла на плодові оболонки і не передалася дитині. Подібні інфекції також дають свербіж і печіння в області піхви і промежини, порушення сну та загального самопочуття.

Як розпізнати підтікання навколоплідних вод

Небезпечними будуть і подтекающие навколоплідні води – вони вказують на порушення цілісності плодового міхура і високий ризик інфікування плода. При такому стані пологи повинні пройти в найближчу добу. Розпізнати навколоплідні води не завжди легко – якщо вони відходять великим обсягом, сумнівів немає, а при підтіканні можуть бути рідкі рясні прозорі виділення з солодкуватим запахом. Визначити їх може лікар за допомогою спеціального тесту, а в домашніх умовах допоможе використання особливої тест-прокладки з аптеки. При виявленні навколоплідних вод негайно потрібно звернутися в пологовий будинок.

Болі

У цьому терміні різні болі зовсім непоодинокі, вони можуть виникати області спини та попереку з-за великого розміру живота і зміни центра ваги. В їх полегшення допоможе носіння бандажа, що підтримує живіт і разгружающего спину. Болі в ділянці лобкової кістки відбуваються через розслаблення лобкового симфізу, і деякого його розбіжності, для полегшення проходження голівки. З'являються болі в тазу і суглобах через дії гормону релаксину, він розм'якшує зв'язки і розслаблює суглоби. Це полегшить проходження дитини по родових шляхах, але призводить до дискомфорту жінки. Іноді виникають особливі болю між ніг, що виникають із-за тиску голівки плоду на тазову область і сечовий міхур. Також може виникати свербіж і біль в області ануса з розвитком геморою – варто негайно повідомити про це лікаря.

Особливо небезпечно, якщо сильно тягне низ живота, болить поперек або кам'яніє живіт. Це ознака підвищеного тонусу, що призводить до розвитку передчасної пологової діяльності. При сильному тонусі відбувається порушення кровообігу в плаценті може виникати навіть її відшарування. При цьому можуть виникати сутички, виділення крові з піхви – потрібно негайно звертатися до лікаря.

Не менш небезпечно розвиток набряків з різкими головними болями, мушками " перед очима і нездужанням. При цьому в сечі виникає велика кількість білка. Це може бути розвиток пізнього токсикозу вагітності, що загрожує ускладненнями з розвитком прееклампсії та еклампсії. При такому стані екстрено вирішується питання про розродженні.

Застуда та способи лікування

Особливо небезпечна в цьому терміні застуда матері – віруси можуть призводити до пошкодження плаценти і її кальцинатам, передчасного її старіння і гіпоксії плода. Тому, важливо оберігати себе від застуди, особливо в міжсезоння. Якщо ж ви відчуваєте нездужання, підвищується температура, виникає нежить і кашель, треба негайно лягти в ліжко і викликати лікаря. Важливо уточнити у лікаря – як лікувати застуду, так як деякі ліки можуть негативно вплинути на вагітність цього строку. При лихоманці необхідно прийом нурофена або парацетамолу, лікують нежить промываниями носа сольовими розчинами і закапування судинозвужувальних крапель не більше трьох-чотирьох днів. При кашлі може підвищуватися тонус матки, потрібно обов'язково уточнити у лікаря – які препарати можна приймати.

Режим харчування і вага мами

Ваша вага може збільшитися до 12-15 кг, але може бути збільшення і більше. Зазвичай так буває у худорлявих жінок або тих, хто дуже посилено і калорійно харчується. Позбутися від зайвих кілограмів буде непросто, і важливо зараз уважно поставитися до свого харчування. Варто відмовитися від практики «їсти за двох», потрібно вживати менше жирної і вуглеводної їжі, віддаючи перевагу білковим продуктам і рослинним, важливо вживати більше клітковини для профілактики запорів. Зараз апетит може посилитися із-за опускання живота, але варто обмежувати обсяги з'їденої їжі. Іноді лікар може рекомендувати вам розвантажувальні дні для зниження набряклості і зниження вагових надбавок.

Стежте за якістю продуктів для профілактики харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Важливо, щоб їжа була свіжоприготованою і добре термічно обробленого – пронос і блювота з температурою вам зараз зовсім ні до чого.

Секс

У цьому терміні секс може бути під питанням – при підвищеному тонусі він може спровокувати передчасні пологи. Якщо ваш організм вже готується до появи малюка, тоді потрібно відмовитися від інтимної близькості. Якщо ж лікар не проти, варто вибирати пози з неглибоким проникненням, а також знизити інтенсивність інтимного життя. Оргазм у цьому терміні може підвищувати тонуси призводити до посилення кровопостачання плаценти і плода.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!