Шістнадцята тиждень вагітності

Малюк уже досить виріс і зміцнів, у нього активно розвиваються органи і системи, формується скелет, за рахунок чого він вже може тримати голову рівно. У дівчаток відбувається закладка яйцеклітин, яєчники займають своє місце в тазу, поступово збільшується кількість відокремлюваної сечі плодом. Це підвищує кількість навколоплідних вод, і прискорює обмін речовин мами, щоб активніше виводити продукти життєдіяльності плода. Животик почав рости і вже трохи виступає, настав час пройти скринінг для виявлення вад розвитку плода – потрійний тест. Зовсім скоро можна буде відчути перші ворушіння.

Що відбувається з організмом на 16 тижні

Шістнадцята тиждень вагітності відповідає другого триместру, це четвертий акушерський місяць. Зараз ваше становище стає все помітнішою, і скоро ви досягнете вже екватора вагітності, залишилося всього чотири тижні. Зараз животик вже трохи виступає, хоча в просторому одязі його ще й непомітно. Токсикоз повністю отупил, на зміну йому прийшов хороший апетит і період набору ваги. Талія вже заокруглюється і згладжується, ваш зовнішній вигляд чудовий. Багато жінок буквально розцвітають, потовщує волосся, нігті зміцнюються. Малюк активно росте і розвивається, минули всі загрози першого триместру, і ви стали спокійніше. Сформувалася Плацента і взяла на себе функції з виробництва гормонів, і до цього терміну зазвичай скасовуються підтримуючі препарати (дюфастон іл утрожестан), залишається прийом вітамінів і мінеральних добавок, може бути призначений кальцій, залізо та йод.

Розвиток плоду на шістнадцятій тижня: вага, розмір і стать

Малюк уже досить великий – поки ще його вимірюють від тім'ячка до куприка (КР плоду), що складає близько 11-12 см, при цьому він набрав вже близько 110-120 грам. За рахунок активного надходження кальцію через плаценту відбувається зміцнення скелета, ніжки стають довшими ручок, зміцнюються, на пальчиках кінцівок формуються нігтики. За рахунок формування хребців малюк може вже підтримувати шийку прямо, і головка не схиляється до грудей. Поступово вушка і оченята наближаються до своїх законних місцях, роблячи особа більш виразним і красивим.

Активно працюють внутрішні органи – серце перекачує кров по судинах, за добу це може складати до 24 літрів, а печінка взяла на себе травні функції замість кровотворних, і зараз активно виробляє першу жовч. У роботу включається шлунок і кишечник, до них приєднується жовчний міхур. Поки вони переварюють лише дрібні порції навколоплідних вод, поступово формуючи в кишечнику меконій, первородний кал (він буде відходити тільки після пологів). Меконій складається з перетравлених клітин і навколоплідної рідини в суміші з жовчю, і має темно-зелений або майже чорний колір. Активно функціонують нирки, вони поставляють в сечовий міхур сечу, яку малюк виділяє в навколоплідні води кожні 40-60 хвилин. За рахунок цього збільшується кількість навколоплідних вод і вони активно оновлюються до десяти разів за добу. Кістковий мозок повністю готовий до роботи, і він забрав у печінці функції кровотворення, зараз у плода виробляються всі клітини крові, визначається група крові та резус-фактор. у крові зараз ля підтримки достатньої кількості кисню циркулює багато особливого фетального гемоглобіну, який буде зникати відразу після народження. Звичайного гемоглобіну поки мало, так як саме фетальний може переносити на собі багато молекул кисню.

Вже добре розвинені зовнішні геніталії, і можна визначити стать, у дівчаток активно йде закладка яйцеклітин в яєчниках, у хлопчиків яєчка розвиваються, але вони розташовані глибоко в черевній порожнині і будуть спускатися в мошонку ближче до народження.

Відчуття майбутньої мами

Зараз вагітність відчувається як найприємніше час – більше немає виснажливої нудоти і блювоти, не так часто потрібно відвідувати туалет, зникає біль і чутливість у грудях, хоча груди і продовжує зростати, готуючись до процесу годування.При нормальному перебігу вагітності практично немає ніяких неприємних відчуттів. Проходить різка емоційність і тривожність, почуття вічної млявості і сонливості, з'являються сили і настрій, приходить відчуття спокою і неквапливості. Немає різких перепадів настрою через гормонального фону, поступово жінка занурюється в своє щасливе материнство, формуючи в головному мозку особливу «домінанту вагітності». Це особливий стан організму, яке спрямовує всі сили на сприятливий результат, захищаючи від зайвих сторонніх думок і почуттів. З'являється апетит після тривалого періоду його майже повної відсутності з-за токсикозу, вагітна починає добре їсти і набирати вагу, часто зовсім не піклуючись про фігуру. Але потрібно проявляти розумність в їжі, щоб поступово не набрати зайвого.

У цьому терміні худорляві матусі або повторнородящі можуть відчувати перші, ледь помітні ворушіння плода. Вони настільки легкі, що часто беруться за роботу кишечника, але поступово мама вчиться відрізняти їх від усього іншого. Але якщо ворушінь ви ще не відчуваєте, це не означає, що процес протікає неправильно – діти різні, і часом відчуття перших ворушінь коливається від 16 до 20 тижня, ви скоро відчуєте.

Стан матки

Ріст матки йде інтенсивно і вона досягла ваги в 250 грамів, при цьому вона вже добре відчутна через черевну стінку, так як піднялася з області червоного тазу, зараз її дно визначається приблизно на 7 см нижче пупка. На кожному прийомі лікар буде визначати стояння дна, і зіставляти його з терміном. Також лікар буде перевіряти тонус і консистенцію матки, визначати положення плоду і частини його тіла. Виробляються та вимірювання окружності живота, які також мають певну динаміку приросту. Ріст матки приводить до тиску на кишечник і зсуву його до хребта. Це може порушувати його нормальну перистальтику і приводити до здуття живота, печія або запорів.

Ріст матки призводить до появи невеликого округлого животика, чітко видатного вперед. При першій вагітності животик може бути трохи менше, а при повторних зазвичай видно більше з-за розтяжності м'язів черевного преса і зв'язок. Виразніше проступає пігментна смуга від лобка до пупка, вона буде з вами до пологів, і потім поступово зникне.

УЗД в 16 тижнів

Одним з найбільш хвилюючих подій для майбутніх батьків кожен раз є УЗД. Воно допомагає побачити малюка, розгледіти його частини тіла і обличчя, ворушіння, руху і реакції на зовнішні подразники. Малюк вже може висловлювати невдоволення чи радість мімікою. Визначають стать, також є можливість розгледіти дитину при проведенні 3Д УЗД. Лікар вимірює на УЗД певні показники – зріст і вагу, кількість навколоплідних вод, обхват голівки і грудей, довжину кісточок. Це дає уявлення про правильний розвиток і терміні. Лікар ретельно оглядає також будову плаценти і місце її прикріплення, стінки матки і область її шийки, кровотік в пуповині.

Виділення з статевих шляхів

Кілька збільшується рясність виділень, але вони як і раніше білясті або прозорі, однорідної консистенції і практично без запаху. Це спосіб захистити шийку від проникнення в неї інфекції з піхви, жодних дискомфортних відчуттів при таких виділеннях бути не повинно. Якщо відчувається печіння в області статевих органів або піхви, свербіж і почервоніння, болючість внизу живота – це може бути ознакою інфекцій. Ознаками інфекцій можуть бути і зміна консистенції виділень – вони можуть бути сирнистими або неоднорідними, поява зеленого, жовтуватого або сірого кольору, слизу, згустків або піни виділеннях, а також поява неприємного запаху. Ймовірність кольпіту або вульвовагініту також не виключається. Всі вони потребують негайного лікування, щоб виключити проникнення інфекції в плодові оболонки.

Особливо важлива особиста гігієна і підмивання статевих органів для профілактики порушень мікрофлори піхви. Потрібно носити виключно дихаюче натуральну білизну.

Небезпечними можуть бути коричневі виділення, які вказують на появу крові. Це може бути в результаті ерозії, відшарування плаценти або інших загроз. Особливо небезпечні кров'янисті виділення або поява червоної крові, це може бути відшаруванням плаценти або ознакою переривання вагітності. Необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Які аналізи здавати

На 16 тижні належить здати аналізи, причому це не тільки стандартні кров і сеча, але біохімія крові, коагулорамма. Призначається і скриннинговый аналіз крові (потрійний тест), в якому визначають рівні:

  • АФП (альфа-фетопротеїн),
  • рівень ХГЛ,
  • рівень НЄ (неконьюгированного естріолу).

Прогестерон вже не визначається, так як його рівень непоказателен і не дає інформації. А ось попередні показники, якщо є їх суттєве відхилення від норми іноді свідчать про відхилення у розвитку плоду, за ним припускають наявність вад або дефектів розвитку, хромосомних аномалій, про аненцефалії, синдромі Дауна, черепно-мозкових гриж або вад у хребті. Але тільки дані аналізів - це не вирок, вони можуть і помилятися. Однак, відхилення в даних аналізів говорять про необхідність проведення додаткових інвазивних методів діагностики. До них відносять амніоцентез – забір проб навколоплідної рідини для детального вивчення складу. Під контролем УЗД проводять прокол матки з введенням голки і забором матеріалу, що дозволяє виявити до 40 різних вад розвитку. Однак, таке дослідження пов'язане з ризиком переривання вагітності, тому на даний тест вирішуються тільки при серйозних підозрах питанні про подальшу долю вагітності. Якщо жінка не хоче його проводити, вона вправі відмовитися.

Болі в животі і попереку

Зазвичай в цьому терміні немає ніяких хворобливих відчуттів в животі або попереку, так як живіт ще невеликий і центр ваги не сильно зміщений. Однак, можуть виникати дискомфортні відчуття, що віддають в правий бік або лівий, за рахунок натягу широких зв'язок матки. Ці відчуття слабкі, непостійні і проходять після зміни положення тіла.

При носінні взуття на підборах, тривалої стоячій роботі чи проблеми зі здоров'ям можуть виникати болі в попереку. У таких випадках потрібно якомога більше відпочивати, піднявши ноги або полежати. Варто підібрати для себе зручну позу для сну, на животі зараз спати вже не можна, можна спати на спині або на боці. Іноді сон на спині може давати болі в спині і запаморочення.

Небезпечними можуть бути болі внизу живота переймоподібного характеру – це можуть бути ознаки тонусу матки або запалення сечового міхура. Варто звернутися до лікаря і обстежитися.

Застуда і нежить

У цьому терміні плацента вже активно функціонує і не пропускає до плоду віруси і мікроби, тому в цьому терміні застуда вже не так страшна. Але сам по собі нежить, кашель і підвищення температури можуть бути небезпечні у плані негативного впливу на малюка, в тому числі з-за прийому ліків. При застуді, якщо підвищується температура, необхідний суворий постільний режим і виклик лікаря, тільки лікар може призначити лікування. Обов'язкова боротьба з нежиттю, так як утруднене дихання призводить до гіпоксії плода. Не менш небезпечний і кашель, за рахунок напруження передньої черевної стінки він може викликати підвищення тонусу матки.

Режим харчування

До цього терміну ви можете додати близько двох-трьох кілограмів, хоча поки вага може відновлюватися і після втрати через токсикоз першого триместру. З цього терміну вага буде прибувати досить швидко з-за хорошого апетиту, але занадто багато набирати ваги теж не варто, особливо при схильності до повноти. У зв'язку з цим актуальним стає правильне харчування.

Також потрібно повноцінне чотирьох - або п'ятиразове харчування невеликими порціями з легкими перекусами між основними прийомами їжі. для вагітної обов'язковим має стати повноцінний гарячий сніданок, обід з першою стравою, а от вечеря можна зробити полегшеним. Між прийомами їжі добре вживати багато фруктів і овочів, соків і молочних продуктів. Якщо сильно хочеться їсти, на ніч можна пити кефір або йогурт.

Сильних обмежень у харчуванні немає, категорично заборонений тільки алкоголь. З харчування поступово варто виключати сильно солоні та гострі страви, вони провокують спрагу і набряклість. Також варто уникати копченої смаженої їжі, важкої для травлення, маринадів і солінь, великої кількості солодощів і борошняних страв. Варто відмовитися від газованих напоїв і продуктів фаст-фуд, вони не принесуть користі, а калорій в них з надлишком, вони дають здуття і печію. Вагітній особливо небезпечні харчові отруєння, тому потрібно вживати тільки свіжу їжу, ретельно перевіряти всі терміни придатності продуктів, її доброякісність за зовнішнім виглядом і запахом. У харчуванні обов'язкові м'ясні та рибні страви, овочі та фрукти, молочні продукти, яйця, сири.

Показані додаткові харчові добавки вітамінно-мінеральних комплексів, з особливою увагою до таких речовин як йод, залізо, магній і кальцій.

Секс на шістнадцятій тижня

Якщо вагітність протікає без ускладнень, сексуальні відносини між партнерами не заборонені, вони принесуть нові відчуття і урізноманітнюють життя вагітної. Це сприятливий час для занять любов'ю, животик ще невеликий і не заважає сексу, вибір поз багато в чому залежить від ваших уподобань. Не варто боятися пошкодити малюкові, він надійно захищений шийкою матки і навколоплідними водами, а викид гормонів задоволення принесе користь і самій мамі, і її малюкові. Відчуття при сексі можуть змінитися в кращу сторону – зникає страх, жінка стає більш розкутою і чуттєвої, з-за кровонаповнення статевих органів. Відчуття можуть бути більш гострими.

Протипоказаннями для сексу в 16 тижнів можуть стати загроза переривання вагітності, істміко-цервікальна недостатність або низька плацентация з загрозою відшарування.

Ознаки завмерлої вагітності

Завмерла вагітність – це зупинка внутрішньоутробного розвитку плода на певному терміні, зазвичай таке виникає в ранні терміни вагітності, але не виключено і в 16-18 тижнів. при завмерлої вагітності дитина гине внутрішньоутробно внаслідок інфекції, хромосомної патології або аномалій розвитку, несумісних із життям, впливу зовнішніх негативних чинників. Це важке випробування для будь-якої жінки.

При завмерлої вагітності перестає рости живіт і підніматися дно матки, зникають відчуття в грудях, не прослуховується серцебиття плоду і не відзначаються його ворушіння. При наявності точних ознак завмерлої вагітності необхідно її переривання, так як загиблий плід може стати джерелом інфекції для матки та організму матері. Проводять процедуру штучного аборту за медичними показаннями. Надалі необхідна тривала реабілітація та планування вагітності як мінімум через рік.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!