Висока температура у дитини без симптомів - можливі причини, невідкладна допомога, методи лікування

Для дітей у віці до 5 років характерне підвищення температури, що не супроводжується іншими симптомами. Такий стан виникає під впливом зовнішніх факторів, фізіологічних змін, при вірусних або бактеріальних інфекціях. Малюкові важливо правильно надати першу допомогу для поліпшення самопочуття.

Причини високої температури у дитини без симптомів

Під впливом зовнішніх факторів, захворювань, змін, пов'язаних з віком, може виникнути температура без симптомів застуди у дитини. Виділяють наступні причини патологічного стану:

  • перегрівання;
  • прорізування зубів;
  • реакція на щеплення, лікарські препарати;
  • стреси;
  • травми, сторонні тіла в організмі;
  • інфекційні вірусні, бактеріальні захворювання;
  • алергії.

Перегрівання

Температура без симптомів застуди у дитини може з'явитися в результаті перегріву. Це пов'язано з тим, що терморегуляція у малюків до 5 років сформовано не повністю. Викликати перегрів можуть такі чинники:

  • тривале перебування на сонці або в задушливому приміщенні;
  • занадто теплий одяг, що не відповідає погодним умовам;
  • тривалі активні ігри.

При перегріванні температура часто підвищується до 37-38,5 градусів. Малюк відчуває занепокоєння, вередує або сильно збуджений. У цьому випадку, щоб поліпшити стан маленького пацієнта, потрібно постаратися заспокоїти його, перемістити з спеки в тінь, зняти зайвий одяг, забезпечити рясне пиття. Якщо ваше чадо знаходиться в задушливій кімнаті, обов'язково провітріть приміщення. При тривалому перебуванні на сонці, змочіть шкірні покриви дитини прохолодною водою. Якщо підвищена температура викликана перегріванням, її показники нормалізуються приблизно через 1 годину.

Прорізування зубів

Лихоманка у немовлят часто виникає в процесі прорізування зубів. При огляді ротової порожнини малюка виявляються напухли десни, невелике запалення, підвищене слиновиділення. При прорізуванні зубів у дітей спостерігається втрата апетиту, постійний неспокій. Щоб полегшити стан маленького пацієнта, лікарі рекомендують застосовувати спеціальні знеболюючі гелі, жарознижуючі препарати (Нурофен, Парацетамол). У цей період важливо забезпечити малюка рясним питвом, не допускати його надмірної активності.

Інфекції

Висока температура без симптомів у дитини часто з'являється при інфекціях бактеріальної і вірусної природи. При виникненні таких захворювань малюка слід показати лікарю, оскільки багато з них викликають важкі ускладнення. Курс лікування і медикаментозні препарати повинен призначати тільки фахівець. Підвищена температура без ознак застуди у дитини може свідчити про розвиток таких інфекційних захворювань:

  • Стоматиту. Під час нього відбувається утворення хворобливих бульбашок і виразок, які локалізуються на слизовій оболонці порожнини рота. При цьому захворюванні діти відмовляються від їжі, у них спостерігається жар, посилюється слиновиділення.
  • Ангіни. Ця хвороба часто турбує маленьких пацієнтів старше 2 років. Захворювання характеризується утворенням гнійників і білого нальоту в порожнині рота, на мигдалинах. Інфекція проявляється підвищеною температурою, лихоманкою, загальним нездужанням. Потім додається біль у горлі, дискомфортні відчуття при ковтанні. Герпангіна проявляється лихоманкою з показниками температури тіла до 39-40 градусів, головний, м'язовим болем.
  • Фарингіту. Для цієї бактеріальної інфекції характерна підвищена температура, під час хвороби в горлі з'являються висипання, виразки.
  • Отиту. При ньому спостерігається втрата апетиту, малюк вередує, відчуває болі в області вуха, жар.
  • Інфекцій сечовивідних шляхів. Вони характерні для дітей до 3 років. При цьому виявляються різкий стрибок температури, часті сечовипускання, що супроводжується болем.
  • Раптової екзантеми (розеоли). Хвороба виникає під впливом вірусу герпесу, часто зустрічається у дітей від 9 місяців до 2 років. Спочатку у дитини до 38-40 градусів підвищуються температурні показники. Потім виникають плямисто-папульозні висипання. Можуть збільшитися лімфовузли.
  • Кору. Це інфекційне вірусне захворювання протікає з підвищеною температурою (до 40 градусів), запаленням слизових оболонок рота, дихальних шляхів. Характерними ознаками є плямисто-папульозні висипання, кон'юнктивіт.
  • Краснухи. При цій вірусної інфекції виникають жар, дрібна висипка, що поширюється по всьому тілу, потім приєднуються катаральні симптоми в зоні органів дихання.
  • Вітряної віспи (вітрянки). В інкубаційному періоді цієї хвороби у дітей виявляються загальна слабкість, нездужання, підвищена температура, м'язовий біль. По мірі прогресування захворювання приєднується висип.
  • Паротиту (свинки). Під час хвороби запальний процес локалізується в області привушної слинної залози. Вона починається з високих температурних показників, що супроводжуються неспокоєм або млявістю, порушенням сну, апетиту. Слинні залози опухають, при пальпації відчувається біль.

Дії при високій температурі без симптомів

Якщо виникає висока температура у дитини без симптомів застуди, необхідно прийняти ряд заходів для нормалізації стану маленького пацієнта. Потрібно дотримуватися такі рекомендації:

  1. Якщо температурний показник не перевищує 37,5 градусів, давати дитині жарознижуючі препарати не слід. Потрібно дати можливість організму виробити імунітет, щоб самостійно ліквідувати проблему.
  2. Коли стовпчик термометра знаходиться в діапазоні 37,5-38,5 градусів, дитині потрібно давати рясне тепле питво, обтирати тіло водою, проводити ретельне провітрювання приміщення.
  3. Коли висока температура без симптомів у дитини досягає понад 38,5 градусів, рекомендують давати жарознижуючі таблетки, сиропи, використовувати супозиторії, що містять парацетамол або ібупрофен.
  4. У період лихоманки у дітей знижується апетит, рухова активність. Ці процеси допомагають економити сили організму, направляти їх на боротьбу з причиною патологічного стану. Не рекомендується годувати маленького пацієнта без його бажання. Якщо виникає необхідність, давайте дитині легку, нежирну їжу, що містить великий запас вітамінів, мінералів.

Жарознижуючі препарати

Коли виявляється висока температура у дитини без симптомів, йому можуть знадобитися препарати з жарознижувальними властивостями. Серед медикаментів часто призначають наступні:

  • Цефекон Д – відпускається у вигляді супозиторіїв, призначених для ректального введення. Діючою речовиною препарату є парацетамол, що володіє жарознижуючими, аналгетичні та слабовыраженными протизапальними властивостями.
  • Ефералган Дитячий – препарат має форму сиропу з карамельно-ванільним ароматом. Активною речовиною препарату є парацетамол.
  • Панадол – дитячий варіант ліки відпускається у формі ректальних супозиторіїв і суспензії з полуничним ароматом. Діюча речовина препарату – парацетамол.
  • Ибуфен – має форму суспензії або м'яких капсул. Основу препарату становить ібупрофен, який має виражену протизапальну, жарознижувальну, аналгетичну діями.

Коли потрібна термінова медична допомога

Температура у дитини без інших симптомів часто вимагає термінового виклику лікаря. Невідкладна допомога знадобиться при наявності у малюка наступних факторів:

  • вроджених серцевих вад (жар може свідчити про розвитку бактеріального ендокардиту);
  • судом (вони часто є реакцією організму на різкий стрибок температури, при обстеженні малюка необхідно виключити епілепсію);
  • зневоднення, слабкості, збліднення шкірних покривів, утруднення при диханні (особливо небезпечні ці симптоми для дітей у віці до 2 років);
  • відсутність поліпшень при прийомі жарознижуючих препаратів.

Відео

Температура і більше нічого - Школа доктора Комаровського

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!