Що робити при високій температурі тіла у немовляти і новонародженого

Зміни температурного режиму у маленьких діток відбувається при активізації захисних функцій організму, які так реагують на потрапляння всередину інфекції. При підвищенні температури немовляти вище 37 градусів велика частина вірусів і бактерій гине, їх розмноження в тілі новонародженого дитини переривається, внаслідок чого відбувається поступове вимирання патогенних мікроорганізмів.

Що таке температура у немовляти

Фізіологічно влаштовано так, що під дією навколишнього середовища змінюється температура тіла. Цей процес називається «терморегуляція організму», причому основним її центром є один з відділів мозку. У немовлят даний механізм функціонує поки ще не зовсім коректно, тому малюки часто перегріваються або охолоджуються. Температура тіла у немовляти регулюється за допомогою двох процесів тепловіддачі та теплопродукції.

Теплопродукція у новонароджених крихіток працює дуже активно: дитина виробляє значно більше тепла, ніж дорослий, а ось віддавати його у дітей виходить погано через недорозвиненість потових залоз. Джерелом тепла у дітей в перші місяці життя служить бурий жир, що накопичується в маленькому тільці з кінця внутрішньоутробного життя. Підшкірний прошарок жиру у малюків дуже тонка, тому вироблене тепло не зберігається всередині тіла. Оскільки тремтіти новонароджені не вміють, при замерзанні вони активно смикають ніжками і ручками.

Нормальна температура у немовляти

У новонароджених до досягнення ними однорічного віку температурний показник може досягати позначки 37,4 градусів (якщо завмер відбувається в пахвових западинах). Така умовна норма температури у немовляти обумовлена недосконалою терморегуляцією дитячого організму. Потовиділення у малюків розвинений погано, тому віддавати зайву вологу вони не можуть. Цим обумовлена необхідність уважно відстежувати температурні зміни малюка.

Оскільки кожна дитина індивідуальна, норма показника градусника може відрізнятися. Якщо зафіксована підвищена температура у немовляти, при цьому малюк спокійний, добре їсть і виглядає, то приводу для занепокоєння немає. Також батькам не варто хвилюватися, якщо у крихти незначно знизилася температура (до 35,7 градусів) – це може бути пов'язано з індивідуальними особливостями розвитку дитини.

Температура тіла у новонароджених до місяця

Молодих батьків цікавить, яка температура повинна бути у новонародженого в перший місяць життя. Незважаючи на те, що терморегуляція у немовлят ще не налагоджена, прийнято вважати нормальною температуру в межах від 36,3 до 37,5 градусів. Батькам, крім того, потрібно знати, що ввечері у малюків може підніматися показник градусника на кілька десятих. При цьому температура у немовляти трохи знижується, коли він засинає. Якщо дитині жарко протягом дня, його тіло нагрівається і, як наслідок, зростає температура: в даному випадку дитину потрібно на час роздягнути.

Як проявляється температура у немовляти

Приблизно до однорічного віку середня температура тіла немовляти тримається в межах 36,6-37,4 градусів, при цьому завдаючи шкоди для його здоров'я немає. Пізніше функція терморегуляції налагоджується і градусник стають більш стійкими. Якщо температурний показник зростає після прийому їжі, сильного крику, активних рухів або плачу – це вважається нормою. Ознаки, за якими можна визначити зростання температури:

  • рідкісне сечовипускання;
  • пітливість тіла і голови;
  • гаряча, почервоніла шкіра чола;
  • гарячі кінцівки (при цьому дитина не їв і не плакав);
  • занепокоєння немовляти.

Температура 37

Педіатри вважають цей показник допустимим у малюків до року. Турбуватися не варто у випадку, якщо при цьому дитина добре їсть, активно себе веде, має нормальний і регулярний стілець. Відмітка в 37 градусів на термометрі вважається нормою, оскільки через погану терморегуляції діти швидко перегріваються і переохолоджується. Організм немовляти тільки формує здатність контролювати фізіологічні процеси, тому така температура у немовляти не потребує лікування. Насторожити маму з татом повинна ситуація, при якій симптом супроводжується іншими:

  • поганий апетит, його відсутність;
  • рідкий стілець;
  • пасивність;
  • занепокоєння.

Температура у немовляти 38

Даний показник свідчить про захисної реакції організму дитини на який-небудь подразник. Як правило, малюки легко переносять таку температуру, продовжуючи бути активними і маючи хороший апетит. При цьому батькам слід частіше поїти малюка теплою водою або настоєм трав. Не обов'язково вдаватися до методів зниження температури, оскільки в діапазоні між 38 і 39 градусами включаються імунні функції організму. При цьому важливо продовжувати спостерігати за малюком, щоб своєчасно звернутися до лікаря при появі інших симптомів.

Температура 39

При показнику термометра 39 градусів у малюка спостерігається млявість, він може відмовляти від їжі, стає дратівливою, затуманюється погляд, ніжки і ручки стають прохолодними, а дихання з серцебиттям – затрудненными. Такі симптоми вимагають термінової медичної допомоги, тому намагатися допомогти малюкові самостійно не потрібно, інакше у немовляти можуть виникнути важкі ускладнення.

Знижена температура

Якщо у новонародженого спостерігається відносно низький показник (35 градусів або близько того), при цьому дитина веде себе звично, залишаючись активним і спокійним, то приводу для паніки немає. Можливо, це є індивідуальною нормою дитини або пов'язане із змінами процесів терморегуляції. Малюк тільки починає пристосовуватися до зовнішніх умов, а температурні скачки є свідченням такої адаптації до навколишнього середовища. Якщо стан дитини не погіршується, звертатися до лікаря немає причин.

Яку температуру потрібно збивати у немовляти

Батькам важливо знати не тільки, яка температура у немовляти вважається нормальною, але і при якому показнику градусника її варто починати збивати. Більшість лікарі не рекомендують знижувати показник нижче за відмітку 38,5, якщо тільки вік малюка не менше 2 місяців. При цьому краще використовувати підручні засоби, а не медикаменти (прийом останніх виправданий за 39 градусів і вище). Якщо градусник протягом тривалого часу показує вище 37,5 – це може свідчити про наявність дитячих інфекцій, тому варто показати дитину лікарю.

Причини підвищення температури

Відповідальним за терморегуляцію є один з центрів мозку, при цьому підвищений показник термометра служить симптом, а не самостійною хворобою. Причини лихоманки можуть бути різними:

  • інфекційні захворювання, які провокуються вірусами і бактеріями, які потрапляють в організм дитини;
  • неінфекційні (ендокринні патології, неврози, висока емоційна або фізична активність, тощо).

Крім того, показники термометра можуть зашкалювати при:

  • стресі;
  • перегрів;
  • зневодненні;
  • ураженнях ЦНС;
  • гострої реакції на щеплення;
  • прорізуванні зубів.

Як збити

Практично будь-яке захворювання викликає у малюка лихоманку, яка, крім того, миє вказувати на перегрів, реакцію на вакцину, початок прорізування зубів або зневоднення організму. Якщо градусник показує не дуже високе значення (до 38,5), при цьому малюка нічого не турбує: він добре їсть і веде себе активно, полегшити його стан можна за допомогою обгортання у вологу пелюшку. Налагодити терморегуляцію, крім того, вийде з допомогою таких способів:

  • охолодження приміщення до 20 градусів або нижче;
  • забезпечення дитини рясним питвом у великій кількості (водою, компотом, грудним молоком, відваром трав, іншим будь-яким теплим питтям);
  • обтирання вологою губкою (підходить для зовсім маленьких крихіток);
  • тимчасове звільнення дитини від одягу.

Жарознижуючі засоби для самих маленьких

При вірусних інфекціях та інших захворюваннях відзначається зростання температурного показника і загальне погіршення самопочуття новонародженого. В даному випадку потрібно викликати лікаря, який, ймовірно, призначить лікарські препарати з жарознижуючим ефектом. Що зіб'є жар у дитини:

  1. Дитячий парацетамол. Аналогами є Калпол, Панадол, Еффералган. Дитячі препарати відносяться до категорії жарознижуючих і здатні усувати біль. У віці до 6 років рекомендується обмежитися 3-денним лікуванням. При цьому сироп дітям 6-12 місяців рекомендується давати по 5-8,5 мл з інтервалами в прийомі не менше 4 годин. Ректальні свічки застосовуються для діток 3-9 місяців по 1 супозиторію не більше 4 годин на добу з таким же інтервалом перед наступною дозою.
  2. Ібупрофен. Жарознижуючий препарат знімає запалення і болючий синдром. Заборонено застосовувати засіб до досягнення піврічного віку. Препарат не має строгих протипоказань щодо тривалості використання, однак давати свічки або сироп дитині можна не більше 3 разів за добу. Застосовується Ібупрофен виключно при високій температурі. Суспензію дають у віці 6-12 місяців по 2,5 мл (максимальна добова доза – 7,5 мл). Свічки ставлять діткам 3-9 місяців через кожні 6-8 годин, старшим дітям – 1 супозиторій кожні 6 годин.

Чого не можна робити

Заборонено обтирати дитину оцтом, горілкою або спиртом, оскільки ці рідини швидко вбираються в шкіру, викликаючи серйозну інтоксикацію. Крім того, не можна занадто маленьких діток не можна закутувати мокру холодну тканина – це може стати причиною спазму судин, як наслідок таке лікування викликає судоми. Забороняється кутати дітей в теплі ковдри або надягати занадто багато теплого одягу. Будь-які медикаменти та заходи щодо зниження температурного режиму допускається використовувати лише після консультації з лікарем.

Не рекомендується лікувати крихт Анальгіном, оскільки препарат може спровокувати небезпечні побічні ефекти: у багатьох країнах цей препарат заборонений або строго обмежений (застосовується виключно в умовах стаціонару). Список інших категорично заборонених для новонароджених медикаментів, після прийому яких можуть виявлятися серйозні негативні ефекти:

  • Фенацетин;
  • Амідопірин;
  • Антипірин.

Відео

Температура у новонароджених і грудних дітей

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!