Види дерматитів у дітей до року - причини виникнення, симптоми, лікування та харчування в домашніх умовах

Захворювання дерматит у немовляти виникає під дією подразників, коли починають з'являтися перші ознаки на шкірі, потрібно терміново звертатися до лікаря. Хвороба на фото виглядає, як алергічна реакція, проявляючись у висипання та почервоніння. При відсутності щоденного ефективного лікування можуть розвинутися ускладнення, що завдають шкоди всьому організму малюка.

Що таке дерматит

У грудних дітей дерматит не можна віднести до рідкісних захворювань. Недуга може з'явитися вже в перші дні життя малюка. Хвороба характеризується появою симптомів гострого запалення і подразнення під впливом негативних зовнішніх факторів. Симптоми дерматиту можуть зустрічатися на шкірі голови, кінцівок, сідниць і шиї дитини. Прояви хвороби приносять дитині сильний дискомфорт, можуть стати причиною розвитку інфекції.

Симптоми дерматиту у немовляти

Сучасні педіатри виділяють кілька видів дерматиту, який може розвинутися у дитини грудного: контактний, атопічний (алергічний), пелюшковий, себорейний. Вони відрізняються причинами виникнення, локалізацією уражень і своїми проявами. Симптоми захворювання залежать від його варіанту. Серед загальних проявів лікарі відзначають свербіж, висипання та почервоніння на шкірі, неспокійний стан малюка.

Атопічний дерматит

Алергічний дерматит у немовлят виникає дуже часто. Така форма дерматозу проявляється в перші дні життя дитини, являє собою запальні процеси і порушення цілісності шкірних покривів. Екзема у дітей проявляється утворенням висипань і почервонінь на ділянках епідермісу. Шкіра дитини починає лущитися в області сідниць і щік. Прояви цієї хвороби можуть прогресувати, викликаючи великі поразки.

Висип при атопічному дерматиті має широке поширення, може бути локалізовані на згинах ліктів і колін, тулубі, обличчі. Епідерміс малюка стає збудженою і сухим, набуває червонуватого відтінку, виникає постійний свербіж. Якщо не вжити заходів з лікування алергічного дерматозу на ранніх стадіях, можливе утворення ранок і тріщин, поява кірочок. Якщо малюк інстинктивно почне розчісувати прищики, можуть виникнути ускладнення, а захворювання перейде в хронічну форму.

Причини атопічного дерматиту у грудних дітей можуть бути різними. У більшості випадків захворювання виникає через спадкової схильності. Так само на формування хвороби впливають алергени, які можуть міститися в їжі і навколишньому середовищу. Провокуючими факторами у деяких випадках виступають паразитарні інфекції або порушення травлення.

Себорейний

Дерматит себорейного типу здатний утворитися в перші кілька днів життя дитини. Виникає захворювання під впливом певного виду грибка. Локалізується недугу в основному на волосистій частині голови. Виражається себорейний дерматит у дитини грудного у вигляді невеликих струпів жовтуватого відтінку. Ці утворення часто супроводжуються відчуттям свербежу. У випадках, коли імунна система дитини дає збій, ознакою хвороби може стати загальне нездужання і діарея.

Контактний

Дерматит контактного типу вражає грудних дітей при їх безпосередній взаємодії з агресивними речовинами. Його симптоми виникають різко, для захворювання характерний гострий перебіг. Проявляється дерматоз раптовою появою висипу, почервоніння шкірних покривів, які супроводжуються сверблячкою. Частим явищем виступають мокнучі скоринки. При їх видаленні на місце запалення може потрапити вторинна інфекція, яка призведе до ускладнень. При усунення провокуючого фактора симптоми швидко зникають.

Пелюшковий

Неправильне використання підгузників або порушення гігієни грудного малюка можуть призвести до пеленочному дерматиту. Його симптоми проявляються на внутрішній частині стегон, сідниці або в області паху. Захворювання характеризується утворенням висипання, подразнення, запальних процесів, які супроводжуються почервонінням шкіри. При легкому ступені хвороби висипання незначні, можлива поява набряків на уражених місцях.

Причини

На сьогоднішній день медики виділяють наступні можливі причини дерматиту у немовлят:

  • Спадковий фактор. Захворювання може проявитися у дитини, якщо один з батьків страждає або має схильність до шкірних захворювань.
  • Ускладнення у мами під час вагітності, важко протікають пологи.
  • Перенесені малюком внутрішньоутробні інфекції, хвороби матері в період виношування плоду.
  • Лікування дитини лікарськими препаратами після народження та жінки в період грудного вигодовування.
  • Виникнення у грудничка розлади кишечника або дисбактеріозу.
  • Ранній початок прикорму продуктами, які є алергенами (горіхами, цитрусовими, яйцями).
  • Якщо грудної дитина перебуває на штучному вигодовуванні, причиною розвитку дерматиту може стати невідповідна чи неякісна суміш.
  • Ознаки дерматиту виникають при неправильній системі гігієни малюка.
  • Безпосереднє контактування немовляти з алергенами (хімічними речовинами, пилком, домашнім пилом).

Лікування

Вибір лікування дитини від дерматиту залежить від виду захворювання. Лікарі призначають наступні способи:

  • При контактному типі не потрібно медикаментозного лікування. Для купірування симптомів потрібно лише убезпечити малюка від дій речовин, які спровокували захворювання.
  • Вилікувати себорейний дерматит можна, регулярно вичісуючи струпи з шкіри малюка. Необхідно мити голову дитини спеціальним шампунем, підходящою вважається Нізорал. Після такої процедури шкіру потрібно просушити рушником, обробити маззю або кремом.
  • Починати лікувати пелюшковий дерматит потрібно з правильного підходу до догляду за немовлям. Слідкуйте за тим, щоб шкіра була сухою і чистою. Змінюючи підгузник, вимийте малюка теплою водою, акуратно витріть м'якими серветками і змастіть шкіру гіпоалергенним кремом або спеціальною маззю.
  • Ефективним способом, як лікувати атопічний дерматит у немовлят, є комплексна терапія. Вона включає виявлення речовини, що спровокував алергічну реакцію, зміна раціону харчування матері, вибір підходящої суміші, якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, обмеження контакту немовляти з подразниками. Крім того, проводиться лікування збоїв в травному тракті за допомогою пробіотиків. Лікарі призначають антигістамінні препарати, протизапальні і зволожуючі креми і мазі, щоб зняти гострі симптоми. При підозрі на алергічний дерматит у немовлят, потрібно відразу звертатися до лікаря, самолікуванням займатися не можна.

Мазь

Для лікування грудних дітей лікарі рекомендують використовувати негормональні мазі, оскільки препарати на основі гормонів не завжди підходять і можуть викликати негативну реакцію. Серед популярних засобів можна виділити наступні:

  • Д-Пантенол – препарат сприяє швидкому відновленню ніжної дитячої шкіри при діатезах, нейродермітах і інших захворюваннях, що супроводжуються лущенням, тріщинами і висипом. Лікарі радять використовувати крем після зміни підгузників і пелюшок, купання.
  • Цинкова мазь – має дезінфікуючі, адсорбуючі та в'яжучі властивості. Препарат знімає запалення і подразнення, підсушує прищики. Протипоказанням до застосування є наявність індивідуальної непереносимості.
  • Скін-кап – засіб може застосовуватися для лікування дорослих і дітей різного віку. Ліки активно бореться з бактеріями і грибками. Допомагає знімати запалення і подразнення. Дерматози у маленьких дітей можна лікувати таким медикаментом не більше місяця. Застосовуйте за призначенням лікаря, оскільки Скін-кап може викликати алергічні реакції.

Соєві суміші при атопічному дерматиті

Якщо мати не годує дитину груддю, то велику увагу потрібно приділити вибору суміші, коли у малюка з'являється атопічний дерматит. Ці продукти складатися з багатьох компонентів, тому потрібно визначити, що викликало алергію. Якщо реакцію дало вживання коров'ячого молока, лікарі рекомендують користуватися соєвими сумішами для годування. Вони містять рослинні білки, збагачені комплексом вітамінів і мінералів. Продукт легко переноситься дитиною, не викликаючи проблем в травній системі.

Дієта мами

Щоб запобігти рецидив нейродерміту у дитини, матері-годувальниці доведеться вдатися до дієти. Система харчування грунтується на гіпоалергенних продуктах. З раціону потрібно виключати їжу з високим вмістом агресивних речовин: яйця, коров'яче молоко, шоколад, цитрусові, морепродукти. Заборонено вживати гірчицю, редьку, майонез, хрін, рибні консерви, копченості, соління. Лікарі не рекомендують пити багато кави і какао, є борошняні вироби та солодощі у великих кількостях.

Годуючим жінкам потрібно вводити в раціон наступні продукти:

  • дієтичне відварне м'ясо;
  • овочі в тушенном або відвареному вигляді;
  • супи на нежирному бульйоні;
  • каші;
  • кисломолочні продукти;
  • бублики, галети і хліб з пшениці;
  • банани, кавуни, запечені яблука.

Профілактика

Якщо дитина перехворіла дерматитом, є ймовірність, що хвороба повернеться. Щоб цього не допустити, слід застосовувати такі заходи профілактики:

  • Одяг малюка повинна бути йому за розміром, з натуральних тканин, які добре пропускають повітря. Гудзики, шви і заклепки можна тільки зовні.
  • Дитину треба регулярно купати, його обробляти шкіру спеціальними кремами і маслами.
  • Прибирання приміщень слід проводити без використання засобів, що містять хлор.
  • Не допускайте контактів дитини з алергенами.
  • Проконсультуйтеся з лікарем з приводу відповідного раціону харчування. Приписами педіатра треба суворо дотримуватися.

Відео

Дерматит у новонародженого

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!