Як очистити самогон від запаху і сивушних масел в домашніх умовах

Кількість і якість – це основа вживання алкогольних напоїв. З першим все просто. Потрібно лише дотримуватися прийнятну дозу. Тоді болюча і руйнівна залежність не загрожує, а от з другим складніше. Багато людей виготовляють алкоголь у себе вдома під особисті переваги. Знання того, як очистити самогон від запаху – це питання підсумкового якості. Воно впливає навіть на безпеку продукту. Необроблений напій з отруйними маслами, ацетоном і метиловим спиртом безумовно позначиться на здоров'ї людини.

Причини неприємного запаху самогону

Все неприємне на нюх і шкідливий при вживанні формується в процесі бродіння цукру, дріжджів і води. На цьому етапі брага наповнюється етиловим і метиловим спиртами, мурашиною кислотою, альдегидом, ацетоном та іншими речовинами. Етиловий спирт – це підсумковий продукт, на який націлена процедура самогоноваріння. Побічні ж елементи, на зразок метилового спирту, альдегіду, ацетону та інших отрут, гарантовано завдають шкоди здоров'ю людини. Причому нерідко з летальним результатом. Явна ознака їх наявності в спиртному напої – неприємний різкий запах.

До того ж алкоголь домашнього виготовлення повний сивушних масел. Досвідченим любителям виробництва самогону вдома добре відомо про цих отруйних речовин. Вони мають буро-жовтим кольором і таким же чином характерно смердять. Очищати напій від сивушних масел потрібно не тільки заради смакових властивостей. Важке похмілля і головний біль – це їх мінімальний вплив на організм. Гірше тільки отруєння, яке часто виникає при вживанні таких масел.

Як видалити запах самогону в домашніх умовах

Народні умільці винайшли і оприлюднили безліч способів позбавлення алкоголю від шкідливих речовин. Всі методи фільтрації діляться на дві категорії:

  • застосовуються до другої перегонки;
  • застосовуються після другої перегонки.

Очищення вугіллям і марганцівкою – універсальні способи. Вони однаково ефективні в обох випадках. Молоко і яйця рекомендують використовувати тільки по завершенню кінцевої дистиляції. Це дозволить уникнути часткових втрат самогону. Інші народні відкриття застосовні тільки перед другою перегонкою. Варто відзначити один важливий нюанс: будь-який з цих методів, за винятком вугілля, може зіпсувати домашній самогон. Якщо якість напою постраждало при фільтрації, то проблему вирішить повторна перегонка.

Очищення алкоголю (як і будь-яких інших рідин) з допомогою вугілля – це перевірений спосіб позбутися від побічних домішок без ризиків для продукту. Інші методи не настільки ефективні. Вони різною мірою зменшують концентрацію шкідливих речовин, але не усунуть їх повністю. Зате в домашніх умовах можна поекспериментувати з подвійною фільтрацією. Наприклад, після першої перегонки очистити самогон вугіллям, а після другої – молоком.

Марганцівка

Здатна перебити запах ацетону, нейтралізує згубний вплив побічних отрут. Для фільтрації потрібні кристали марганцівки – половина чайної ложки (2-3 г) на 3 літри самогону:

  1. Додати марганець в напій.
  2. Ретельно перемішати і залишити настоюватися на кілька годин.
  3. Акуратно перелити очищений самогон, щоб не торкнутися опади шкідливих домішок, що скупчилися на дні ємності в ході фільтрації. Перед цим необхідно заздалегідь почистити шланг.

Сода

Ще один спосіб перетворити необроблений алкоголь під смачний напій домашнього виготовлення. Підходить тільки для напоїв міцністю не більше сорока градусів. В іншому випадку продукт повинен бути попередньо розведений водою. На 1 літр самогону необхідно підготувати одну столову ложку солі і аналогічну порцію харчової соди:

  1. Додати зазначені порції солі і соди в сорокаградусний самогон.
  2. Розмішати напій і на півгодини залишити настоюватися.
  3. Після цього знову перемішати самогон і помістити ємність з ним в темне місце, куди не проникають сонячні промені.
  4. Коли рідина розшарується, зняти з неї верхні освіти. Так алкоголю виключаються сивушні масла, надаючи напою приємну ароматизацію.

Активоване вугілля

Як згадувалося раніше, цей метод перевірений часом і практикою. Допомагає надійно очистити самогон в домашніх умовах від шкідливих речовин без шкоди для його якості. На 3 літри алкоголю вистачить однієї аптечної упаковки активованого вугілля. Стане в нагоді і фільтрувальний папір з пластиковою гільзою:

  • Спочатку розмолоти таблетки активованого вугілля до стану порошку.
  • Далі необхідно сформувати сам фільтр:
    1. Постелити папір на дно лійки.
    2. Висипати на неї стовчений порошок.
    3. Прикрити його папером.
    4. Злегка «довантажити» чим-небудь її верхній шар. Завдяки цьому фільтр не буде спливати, коли через нього пропустять напій.
  • Повільно злити самогонку в цю ж воронку через «подгруженную» папір з порошком активованого вугілля.
  • Після цього розбавити напій водою так, щоб його міцність не перевищувала 28 градусів.
  • На завершення фільтрації самогон повторно переганяють. Очищення вугіллям при цьому проводиться за тим же алгоритмом.

Деревне вугілля

Аналогічний попередньому спосіб того, як очистити самогон від запаху сивушних масел. Відрізняється основним інгредієнтом – в цьому випадку напій фільтрується вугіллям з березової деревини (бажано марки БАУ-А). На 3 літри самогону знадобиться жменю цього очисника, подрібненого в порошок:

  1. Размолотить вугілля до дрібної крихти.
  2. Сформувати такий же фільтр, як і в методі з активованим вугіллям.
  3. Неспішно пропустити через нього самогон.

Існує і альтернативна техніка рецепта. Очищувач додається прямо в напій. Інгредієнти і їх пропорції все ті ж, пластикова воронка не вимагається:

  1. Подрібнити деревне вугілля до порошкового стану.
  2. Висипати відповідну дозу цього очисника в самогон.
  3. Залишити настоюватися на тиждень. Протягом цього терміну необхідно збовтувати ємність один раз на добу.
  4. Далі залишити напій на 10 днів без будь-якого впливу ззовні.
  5. Процідити алкоголь через марлю або фільтрувальний папір.

Виморожування

Як прибрати запах самогонки без зайвих витрат? Потрібно заморозити всі, крім етилового спирту. Так головний продукт самогоноваріння відділяється від інших компонентів. Для цього підійде простий метод, що не вимагає додаткових інгредієнтів:

  1. Перелити самогонку в підходящу за обсягом каструлю.
  2. Залишити посуд з напоєм в морозилці приблизно на 4-5 годин.
  3. Вийняти каструлю з застиглим алкоголем і злити незамерзаючу рідина – це буде той самий етиловий спирт.
  4. При необхідності повторити процедуру до повного очищення продукту від домішок.

Молоко і яйця

Молочна фільтрація заснована на процесі коагуляції – об'єднання білків альбуміну і казеїну з сивушними маслами. В результаті шкідливі речовини осідають на дно у вигляді пластівців. Досвідчені любителі використовують сухе молоко. На 1 літр дистиляту буде потрібно 100 мілілітрів інгредієнта в розбавленому вигляді. Додатково до цього необхідно запастися водою в пропорції 1:1. Для проціджування підійде марля або фільтрувальний папір. Метод застосовується після кінцевої дистиляції, причому тільки на самогоні з міцністю до 40 градусів:

  1. Розвести сухе молоко в теплій воді. Ретельно розмішати і залишити на 3 години.
  2. Влити отриманий розчин в алкоголь.
  3. Залишити його на тиждень.
  4. Через це термін процідити самогонку через марлю або фільтрувальний папір, відсіваючи утворився осад.

Очищення самогону від сивушних масел допомогою білка діє аналогічно. Потрібні 2 сирих яйця на 10 літрів алкоголю. Допустима міцність напою все та ж – 40 градусів максимум:

  1. Збити білок з невеликою кількістю води. Не доводити до стану піни.
  2. Повільно влити отриману рідину в самогон, постійно при цьому перемішуючи.
  3. Через деякий час на дні банки утворюється такий же пластівчастий осад. Процідити напій.
  4. Іноді обидві ці процедури вимагають повторення, так як очистити самогон від сивушних масел – завдання не з простих.

Лимон

Додаткова міра, яку застосовують після традиційної очищення через вугільний фільтр. На літр спиртного знадобляться 3 кірки лимона/апельсина/лайма:

  1. Промити шкірки цитрусових. Бажано ошпарити окропом.
  2. Відбити до подрібненого стану.
  3. Заправити ними напій і настоювати його 3-4 дні.
  4. Процідити.

Сорти цитрусових при цьому не мають значення. Допустимо використовувати шкірку як одного виду, так і з декількох різних плодів.

Мед

Цікавий спосіб надати м'якості смаку напою. Хоча він не зрівняється з тим, як можуть очистити самогон від запаху вугільні фільтри. Немає ніякої гарантії того, що після цієї очищення алкоголь перестане пахнути сивухою. Тому мед гарний тільки як доповнення після другої перегонки. На літр дистиляту потрібні 4 столові ложки інгредієнта. Самогон повинен бути розведений до 45 градусів міцності:

  1. Додати інгредієнт у напій і ретельно збовтати.
  2. Виділити 2-3 дні терміну настоятися.
  3. Процідити, позбавляючись від таких же осадових пластівців, як і в методі з молоком і яєчним білком.

Повторна перегонка

Це довгий і трудомісткий процес. З іншого боку, забезпечує якісну фільтрацію. З інгредієнтів потрібно тільки вода:

  1. Розбавляємо самогон до фортеці в 15-20%.
  2. Дистиллируем напій повторно, розділяючи його на «шари».

Перші 15% дистиляту пити не можна – цього вистачить на те, щоб убити дорослої людини. Решта 70% ще розбавити водою до 40-45 градусів, щоб вони були придатні до вживання. Останні 15% також заборонені шкоди для здоров'я.

Навіть колишній «одинарний» продукт піддається повторної перегонки. Правда, з деякими застереженнями в методиці.

Альтернативний спосіб очищення такий:

  1. Розбавити напій до 35 градусів. Важлива тонкість: у воду вливають алкоголь. Не навпаки. Це збереже напій від помутніння.
  2. Очистити продукт від домішок. Допускається будь-який спосіб з раніше описаних. Бажано вдатися до фільтрації вугіллям.
  3. Процідити.
  4. Провести дистиляцію. Вона проходить так само, як і первинна.

Відео

Очищення самогону активованим вугіллям.
Як правильно очистити самогон і видалити запах.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!