Що таке па-де-де в танці

Щоб зрозуміти, що таке па-де-де звернемося до епохи 19 століття, коли відомі виконавці і постановники балету активно розвивали балетне мистецтво. Щоб продемонструвати складну танцювальну техніку, драматичні моменти в класичному танці з'явилася ускладнена техніка.Одна з них називається терміном «Pas de deux», від французького «танець удвох». Це вихід пари головних героїв з певною послідовністю балетних рухів. Належить до числа основних позицій зразкового балету, як і па-де-труа.

Pas de deux

Pas de deux (франц.) — Pas — крок; deux — два, «крок обох») означає великий парний номер (танець). Виконавцями якого є головні герої постановки, представляє взаємодію один з одним, як сцену-дует. Одночасне присутність і позиція третього танцівника для класичного балету називається форма па-де-труа. Технічно складною за виконанням, вражаюча частина балету. Має свою визначену структуру:

  • спільне поява виконавців (entree);
  • парний ліричний фрагмент (adagio);
  • варіації (соло) танцівника;
  • варіації (соло) танцівниці;
  • спільне закінчення (coda).

Вступна частина па-де-де

Антре (в перекладі з французького «entree» — вступ, вихід на сцену). Надзвичайно витончена, вільна у виконанні вступна частина парного епізоду па-де-де. Дізнатися, коли почалося антре, можна з появою на сцені одного або кількох провідних виконавців. Цей передує адажіо художній вихід, часто носить роль експозиції. Де акторська гра із кроків і жестів символізує плавне наближення динамічного дії між героями постановки.

Адажіо

Адажіо балетних танцювальних форм — повільна частина твору. Для нього характерні такі ознаки:

  • співуче-ліричний музичний супровід;
  • руху з широких і плавних комбінацій.

Центральна частина музично-хореографічної форми називається «адажіо» — поширена форма танцювального мистецтва для дуету. Балетний номер провідних виконавців триває спільно, повільним темпом. Супровід неквапливою музики допомагає танцю придбати виразність, плавність переходу і динамічність позицій.

Чоловіче і жіноче соло

Щоб зрозуміти, що такого в па-де-де особливого, оцініть сольні варіації. В цих коротких, хореографічно завершених танцювальних етюдах виконавець головної ролі змінює сюжетну лінію вистави. Розрізняють соло до чоловічого танцю і соло в жіночому танці. Рідкісні випадки хореографії складається на цьому етапі із складних для виконання, індивідуальних елементів. Увага глядача зосереджується на коротких, артистичних, але технічно ускладнених рухах.

Коду танцю

Контрастно слідуючи за сольною партією, дія переходить до швидкої частині танцю — спільної коди. Заключний елемент побудови па-де-де складається з максимально віртуозних стрибків і обертань. Часто можна побачити повітряну підтримку, гімнастичні і акробатичні піруети. Чітке виконання прискорених па навколо своєї осі створює ефектну кульмінацію. Така серія обертань коди називається фуете.

Па-де-де в балеті

Майстри і танцюристи на початку розвитку балетного мистецтва вже знали, що таке па-де-де. Первісної була форма па-де-труа (три виконавця). Коли техніка і драматургічна побудова балету ускладнилися, тріо замінили на дует. «Лебедине озеро», «Ромео і Джульєтта», «Анастасія». Представляючи собою "танцювальний діалог", деякі, з числа знаменитих па-де-де, виконуються в самої кульмінації – балет «Жизель». В інших сюжетних лініях, наприклад «Маргарита і Арман», зустрічається протягом всього дії. Па-де-де – яскраве прикраса будь-якого балетного спектаклю.

Відео:

Класичне па-де-де
Па де де Чорного лебедя з балету «Лебедине озеро»
Arabesque 2012 | Ki Min Kim, Gay Eon Jung | Esmeralda
Захарова, Зеленський Па-де-де з балету "КОРСАР"

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!